Annons:
Etiketthistorik-mytologi
Läst 36128 ggr
Nilla
12/10/07, 1:16 PM

Lussekatt mot onda makter.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Människan har sedan urminnes tider bakat bröd vars utseende och form har symboliskt innehåll. Lussekatter bakades för att hålla onda makter borta och för att kalla på de goda krafterna.

Julen är en högtid då det bakas flera olika sorters symboliska bröd. Inte bara till kristendomens ära; midvintern har firats med olika rituella högtider längre än så. Bröddeg är ett enkelt, billigt och tacksamt material att forma figurer av. Människor bakade bildbröd redan på hednatiden, vanligtvis med bilder av gudar, säger Anna Freij, som utbildar sig till hemkunskapslärare och har gjort ett projektarbete omsymboliska bröd.

- Lussekatter bakades för att hålla onda makter borta och för att kalla på de goda krafterna.

Lussekatterna har inget med Lucia att göra som man kan tro. De bär på en äldre historia. I Tyskland på 1600-talet fanns en sägen att ett förklätt Jesusbarn delade ut bullar till snälla barn. Medan djävulen, i form av en katt, istället delade ut smisk.

-Djävulen kallades också Lucifer och i folkmun började man kalla bullarna för lussekatter, säger Anna. Bullarna kunde formas till olika figurer, men solkors var vanligast. Eftersom djävulen ansågs vara ljusskygg smaksattes bullarna med solgul saffran så brödet skulle skrämma bort honom.

I Sverige började de rika äta lussekatter med saffran mot slutet av 1600-talet. Men bara i landskapen runt Mälaren, i Östergötland och på Gotland. När vi började fira Lucia på 1800-talet spreds lussekatterna över hela landet.


Pepparkakor är inte heller något svenskt påfund. De användes som medicin i Tyskland för länge sedan och var mjuka kakor som innehöll mycket honung.
De kallades också medicinplättar och ansågs skyddamot oönskad graviditet, värk och depression.
Länge var pepparkakorna till bara för de förmögna. Det var status att bjuda på välkryddade kakor, berättar Anna.
När "vanligt folk" började äta dem var det huvudsakligen till fest.

På 1600-talet importerades pepparkakorna till Sverige. Formskärare, en slags konstnärer, bakade dem i vackra formar. När vi började baka dem i de svenska hemmen var de först enkla i formen. På 1800-talet blev pepparkakan en julkaka och man började baka dem i form av hjärtan, grisar och bockar.

Annika Claesdotter

Publicerad i samtycke med författare.

     MarbleandSilks

        2007-12-10

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

Annons:
Celia
12/10/07, 9:16 PM
#1

Tack för denna! Mycket intressant och framförallt FRESTANDE! Räcka ut tungan

SacredSouls
12/10/07, 10:31 PM
#2

Tusen takk GladDenne var veldig morsom å lese. Ante ikke at det var historien bak lussekatter.

Nå fikk jeg nesten ånden over meg til å bake også..men nei,jeg tror jeg får holde meg til risboller eller noe som ikke involverer steking Räcka ut tungan

Line - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Nilla
12/10/07, 10:51 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Ja, de där ädelostbollarna rullade i krossade pepparkakor får det att rinna i munnen på mig! Gott till glöggen!

Jag börjar visst få julkänslor…

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

Denna kommentar har tagits bort.
dumuzi
12/11/07, 8:50 AM
#5

Mycket intressant läsning! Jag är mycket intresserad av gamla folkliga seder och bruk, men lussekattens och pepparkakans historia hade jag inte hört förut. Jag är lärare i religion och såna här små anekdoter är perfekt att sticka in i undervisningen så här inför jul!

Nilla
12/11/07, 9:17 AM
#6

Japp, precis vad jag tänkte! Skrattande

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

Annons:
Upp till toppen
Annons: