Etikettartiklar-övriga
Läst 11319 ggr
NatasjaHemby
2016-10-06, 13:45

ID-registrering

Tyvärr händer det ofta att det dyker upp annonser om bortsprungen eller upphittad katt, där det framkommer att katten är ID-märkt med örontatuering eller chip men ej registrerad. I sådana fall gör märkningen ingen nytta, eftersom det inte går att hitta kattens ägare via märkningen.
 Glöm inte att anmäla din katt till SKKs register DjurID!

Det är lätt att glömma bort alla steg som ska genomföras när man får hem sin nya familjemedlem. Även om det mesta pappersarbetet sköts av uppfödaren så får man ofta med sig en liten bunt papper när man köper en raskatt. Uppmärksamheten riktas naturligtvis mot den nya katten man fått hem och det är lätt hänt att den där pappershögen blir bortglömd. Tyvärr kan denna glömska skapa mycket onödig oro i en krissituation, så gör det till en vana att alltid gå igenom pappren samma dag som du får hem din nya katt. Ställ gärna frågor till uppfödaren eller säljaren i samband med hämtningen av katten, så får du hjälp med hur du ska gå till väga.

Som uppfödare finns det ett par olika sätt att öka chansen att katten blir listad hos DjurID. Exempelvis kan du förbereda blanketten, be köparen underteckna den vid köptillfället och själv posta den. Det hänger sedan på köparen att betala summan för att slutföra registreringen. Ett annat alternativ är att registrera katten på sig själv och göra en ägarändring i samband med flytten. Missar då köparen att slutföra ägarändringen så står katten registrerad på uppfödaren istället för att vara oregistrerad. Hur man väljer att göra är upp till var och en, det viktiga är att katten finns registrerad på DjurID.

För att se att du är registrerad som ägare till din katt, gå in på DjurID HÄR, klicka på Sök katter i vänsterspalten och skriv in din katts ID-nummer.

Även SVERAK har ett ID-register för katter, där det är gratis att registrera sin katt. SVERAK-registrerade katter hamnar där automatiskt, men alla katter kan anmälas. HÄR kan du söka efter din katt i SVERAKs register.

SE*Simbelmynes

Garmabias
2016-10-06, 14:24
#1

Det är uppfödarens ansvar att senast 30 dagar efter försäljning/flytt av katt skicka in en ägarändring till SVERAK. Då hamnar katten automatiskt i Id registret.

NatasjaHemby
2016-10-06, 15:13
#2

Tack för förtydligande! Det är alltså icke SVERAK-registrerade katter som tipset om SVERAK-registret riktade sig mot. Även katter som är registrerade i annat förbund samt huskatter går att anmäla till SVERAKs ID-register.

--

Edit: Ändrade i texten så att det framgår tydligare var jag syftade på SKKs DjurID och var jag syftar på SVERAKs register 🙂

SE*Simbelmynes

kalindas
2016-10-06, 19:56
#3

Vet inte hur ofta det står på nätet om bortsprungna katter (oftast huskatter), där det står att katten är "chippad men ej registrerad".
Då jag råkat ut för ganska många kattungeköpare som inte skickar in blanketten till antingen sverak eller SKK eller helst båda. Så kommer jag i framtiden registrera alla katter på mig. Sen är det upp till nya ägaren att adressändra…

/Elisa

NatasjaHemby
2016-10-06, 20:36
#4

Ja, det var det som fick mig att skriva detta inlägget. Har senaste tiden även sett en hel del raskatter, med stamtavla och chip, som ägarna glömt att anmäla till ID-registret. Kan även handla om omplaceringar som fortfarande står kvar på f.d. ägaren, som i sin tur inte går att nå 😕

SE*Simbelmynes

Asynjas
2016-10-07, 22:16
#5

Bra skrivet. Om jag kommer ihåg brukar jag efter att en kull är inskickad kolla att de dykt upp i registret. Litar inte helt på postgångar och den mänskliga faktorn :-)

=) /Helle

www.asynjas.se

[Borttaget]
[Borttaget] 
2016-10-07, 22:16
#6

Inlägget är borttaget

Upp till toppen