Annons:
Etikettavel-genetik
Läst 25211 ggr
MissMaven
7/21/15, 1:06 PM

Backyard Breeding

av Malin Sundqvist, www.kattstatus.se

Tusen tack till artikelns författare Malin Sundqvist och de trevliga människorna bakom www.kattstatus.se för att vi fick låna och publicera denna viktiga artikel!

Backyard Breeding

Backyard breeding avser de som föder upp katter för skojs skull, eller för ren vinnings skull, utan någon seriös avsikt med aveln. Vi på Kattstatus tar avstånd från Back Yard Breeding då det innebär att många köpare luras, och många katter som ingår i aveln far väldigt illa. 

Följande artikeln är skriven i avsikt att visa på skillnaderna mellan Back Yard Breeding (förkortas BYB för de som inte vet) och seriös raskattuppfödning. Observera att BYB finns inom både blandrasavel och renrasavel, en BYB kan se seriös ut, det är därför viktigt att som köpare alltid ställa frågor och läsa på inför köpet. 

Om du stöter på en uppfödare och känner dig utsatt för tredje gradens förhör, ta då inte illa upp utan inse att du troligen stött på en uppfödare som vill se till att dess kattungar hamnar hos rätt person och att du som köpare får en kattunge som passar just dig och som kommer att göra dig lycklig i många år framöver!

 

1.    En seriös uppfödare kommer som regel inte att avla på katter under ca 1 år några få undantag finns (t ex Siameser/Orientaler som är extremt tidiga med löp men även vissa medicinska själ som då ofta kan styrkas med veterinärintyg). En ansedd kattuppfödare kommer att genomföra (och kan styrka) de hälsotester som är aktuella för rasen, på sina avelsdjur och kommer att kräva att även fadern till kullen har dessa om en hankatt skulle "hyras" för kullen: Så ta reda på vad som gäller för just den ras du är intresserad av. Försäkringsbolag har numera uppmärksammat de hälsoprogram som finns och har uttalat ett krav på offentligt registrerade hälsoresultat för utbetalning av försäkring gällande sjukdomar omfattade av hälsoprogram inom vissa berörda raser.

2.    Akta er för de uppfödare som hånar testning och säger att deras ras/linje är problemfri. Det finns inga problemfria linjer och inte heller problemfria raser. Däremot finns raser som inte har behovet, men alla duktiga uppfödare är medvetna om att problem finns inom alla raser och även hos huskatter och är medvetna om att även om de idag inte har ett behov så vet man aldrig när en dold genetisk åkomma kan dyka upp. En välrenommerad uppfödare förklarar vikten av att kastrera katter av ”sällskapskvalitet”. Katter som inte ska gå i planerad avel mår bäst av att kastreras. P-piller gör risken för juvertumörer stor och honor som löper tomma riskerar livmoderinflammation. Båda dessa är livshotande sjukdomstillstånd. 

3.    En seriös uppfödare säljer kattungen med ett skriftligt bevis på försäljning. Hur detta ser ut varierar från uppfödare till uppfödare, men oftast klargör det köparen och säljarens skyldigheter och rättigheter, hälsoinformation,  ev. Återköps policy.

4.    En seriös uppfödare visar passion, kärlek och en enorm kunskap om rasen. Han eller hon bryr sig om att placera kattungarna i goda hem och kommer ofta att intervjua potentiella köpare ordentligt, kan eventuellt be om referenser och vägrar att sälja en katt om hemmet inte är lämplig.

5.   En seriös uppfödare kommer att hålla på kattungarna så länge som det tar att placera dem i rätt hem.                                                                                    

6.    Många kommer inte att gå med på att sälja en kattunge till ett ensamhem där familjen jobbar hela dagarna utan kommer då att rekommendera dig att även köpa två. De kommer att rekommendera dig att du gärna kan ta dig an en katt från katthem ihop med din nya lilla kattunge, alternativt köpa en äldre omplaceringskatt eller en annan liten kattunge.

7.    Miljön (vanligen ett hem) där uppfödaren håller sina katter skall vara ren och välskött. Acceptera inte att möta en uppfödare utanför hemmet. Lita på din instinkt här! 

8.    En seriös uppfödare är aktivt engagerade i katter i allmänhet, inklusive utställningar och/eller kattklubbar. Även om det finns undantag - en pensionerad person som har ställt ut katter i 20 år t ex. Däremot en person som inte har någon kontakt med andra i rasen kan vara misstänkt.

9.    En seriös uppfödare ger villigt svar på frågor du kan ha och är villig att lämna namn på andra som har köpt kattungar ifrån dem, givetvis efter att ha pratat med köparna.

10.  Hos en seriös uppfödare kan du träffa kattungarnas föräldrar om båda finns hos uppfödaren och, om fadern inte är tillgänglig, kommer de att visa bilder och ge dig information om hur du kan kontakta ägaren till fadern om du är intresserad av det. 

11.  En seriös uppfödare följer upp kattungar. Han eller hon är intresserad av hur kattungarna utvecklas fysiskt och psykiskt,  om det uppstår svårigheter i relationen till ägaren eller ihop med andra katter/djur och hälsoproblem.

12.  En seriös uppfödare kommer inte låta kattungarna att lämna sin mamma innan tolv veckors ålder och många gånger inte förrän vid 13-16 veckors ålder. Detta för att du ska få en så trygg och go kattunge som möjligt.

Malin Sundqvist

www.kattstatus.se

                       * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Jelenas kommentar: Det är tyvärr inte ovanligt att vi ser BYB annonser på Blocket och andra sajter (t o  m här har vi sett liknande annonser, som vi sedan plockade bort). Det är inte sällan att vi blir kontaktade av kattungeköpare som blivit lurade.

Var uppmärksamma - det är inte bara oregistrerade uppfödare, som blandar diverse raser som inte är seriösa. Oseriösa uppfödare finns bland raskattersuppfödare också. 

Läs så mycket ni kan, ni blivande kattungeköpare, och försök informera er så gott ni kan innan ni köper katt; oavsett hur söta kattungar är och hur mycket man vill rädda dem från en BYB och ge dem ett bra hem, på så sätt finansierar man oetisk och oseriös avel och hjälper sådana uppfödare ekonomiskt och tom håller deras uppfödning igång.

Som Malin skrev, "En seriös uppfödare visar passion, kärlek och en enorm kunskap om rasen. " Ja, så ska det vara, glöm inte det! ❤️

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Annons:
kalindas
7/21/15, 5:21 PM
#1

Jättebra skrivet!

/Elisa

Denna kommentar har tagits bort.
[SEQJOUZ]
8/8/15, 7:51 PM
#3

Jelena! kan inte detta ligga fastnålat så kattungeköpare lätt kan hitta och läsa det? det är  ju så bra :D

MissMaven
8/9/15, 5:33 PM
#4

#3 Vi kan inte nåla fast artikeln så som man kunde förut. Men det finns under "Aktuellt just nu".

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Zorcie
5/14/16, 8:28 AM
#5

Jättemånga tänkvärdheter här - tack!

NatasjaHemby
5/14/16, 10:02 AM
#6

Så himla bra artikel, toppen att den "puttades upp" så att fler kan läsa den! 🌺

SE*Simbelmynes

Annons:
Hugo o Ulla
8/11/16, 7:12 AM
#7

Är det vanligt med oärlig importhandel. Köpa små kattungar och ta med till Sverige?

kalindas
8/11/16, 9:26 AM
#8

#7
Vet inte. Men görs det med hundar så finns ju risken att samma görs med katter.

/Elisa

MissMaven
8/11/16, 1:12 PM
#9

#7 det är betydligt mindre vanligt än hundsmuggling. Ungefär 10-20 ggr fler hundar smugglas in till Sverige än katter.

En del siffror finns här: http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djur-som-familjemedlemmar/djursmuggling

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

NatasjaHemby
8/11/16, 3:55 PM
#10

Med risk för att upprepa saker som står i artikeln så går det relativt enkelt att undvika att köpa "smuggelkatter" genom att alltid hälsa på kullen hemma hos uppfödaren/fodervärden, antingen i förväg eller i samband med avhämtningen. Mamman ska finnas att se tillsammans med ungarna. Kolla även på FindUs eller motsvarande sida så att stamtavlan finns där. En pappersstamtavla är lättare att kopiera eller förfalska. Be om att få se parningsavtal, intyg på hälsotester o.s.v. 

Jag tror däremot att det är vanligare med falska annonser om importkatter, där köparen för över en tingningsavgift men aldrig får se någon katt, än med faktiska smuggelkatter.

SE*Simbelmynes

Hugo o Ulla
9/16/16, 11:04 AM
#11

Kan nog stämma. De kattungarna jag ringde på hade en väldigt komplicerad historia. Det enda jag tror på att är att kattungarna var 6 veckor gamla när dom kom till Sverige utan sin mamma. En uppfödare ringde och kollade, då var dom plötsligt från ett helt annat land. Och nej det blev ingen affär, 1 unge ligger kvar på blocket.

Upp till toppen
Annons: