Etikettavel-genetik
Läst 17103 ggr
MissMaven
2015-05-02, 00:19

Om vita siameser och vita orientaler

Här kommer en artikel som jag skrev för ett tag sedan, med fokus på vita siameser, men också på vita orientaler, avel och genetik. Bilderna är gjorda av Janne Flusund. ________________________________________________________________________________________ Jelena Vencl Ohlrogge, SE*LA Voix

Början

I England, runt 1960, såg Patricia Turner, en berömd kattgenetiker, ett överexponerat foto av en lilamaskad siames. Vissa säger att den bilden gav henne inspiration till att starta upp ett avelsprogram för en helt vitfärgad katt av orientalisk typ, med blå ögon. Hypotesen var att en sådan katt inte skulle bli döv, som är fallet med många andra helt vita katter med blå ögon.

1962 inledde kattuppfödare i England ett avelsprogram, där de i ett första steg korsade en vit brittiskt korthår med en brunmaskad siames. Det var grunden för Foreign White – vit siames.

(I början födde man inte upp så många siamesfärger som man gör idag; det fanns enbart brun-, blå-, choklad och lilamaskade siameser. Till exempel - den första seriösa uppfödningen av tabbysiameser startade 1960, även om det fanns vissa försök tidigare under 1900-talet. Den röda siamesens avelsprogram startade 1948).

En annan linje av Foreign White startades samtidigt på Irland. En röd siames korsades med ett vitt britiskt korthår. Den linjen blev inte framgångsrik eftersom avkommorna hade alltför många hälsoproblem, som tex waardenburgsyndromet samt att de var infertila.

Waardenburgsyndromet nedärvs oregelbundet dominant och är orsaken till pigmentavvikelser i ögonen (tapetum lucidum saknas i ögonen); hud- och pälsproblem och störningar av hörsel (nedsatt hörsel eller t o m dövhet). Så kom man till vissa slutsatser relaterade till avel av vita siameser.

Hur man avlar fram friska vita siameser

Foreign White parningar med siameser som är bärare av rött pigment (röda, sköldpaddor, créme och aprikos) är inte önskvärda eftersom waardenburgsyndromet kan dyka upp i sådana fall. Parningar med tabbysiameser rekommenderas inte, eftersom fräknar kan dyka upp på nosen och läpparna.

Foreign White x Foreign White parning kan endast vara tillåtet (genetiskt sett) när båda katterna har visat sig ha siamesblå ögon (är bärare av himalayagenen). Det är dock inte tillåtet att para två vita katter inom FIFe.

För att få friska och hörande siameser bör man para vita siameser med lila, blå-, brun- eller chokladmaskade siameser.

**Dominant vit pigment gör att vita siameser och orientaler blir vita

**

Foreign White och vita orientaler bär på dominant vit gen, W. Den dominanta vita genen är härskare i världen av dominanta gener för färg. Den övertrumfar alla andra gener för färg, oavsett om de är dominanta eller recessiva.

Om den dominanta vita genen är närvarande, kommer alla svarta, choklad, blå, lila (eller - valfri färg) katter se vita ut. Man kan utföra ett enkelt DNA salivtest på en vit katt och se vilken annan gen för färg den har.

**En dröm som har gått i uppfyllelse - vita siameser är vita katter som inte är döva

**

Siameser har de blåaste ögonen som finns. Det är pga albinogenens pigmentreducerande effekt, vidare förstärkt av en medfött låg pigmentering. Om en siames har en mycket djup blå ögonfärg, är chansen att den har anlag för gröna ögon. Däremot, en ljusblå ögonnyans tyder på ett anlag för kopparfärgade ögon “under” den blå ögonfärgen vi ser.

Det finns två ögonfärgtyper hos vita katter som inte är siameser: icke-pigmenterade ögon (så kallade vitblå ögon), eller pigmenterade ögon (grön- eller kopparfärgade ögon). Tapetuum lucidum är ett lager av vävnad i ögonen hos många däggdjur, inklusive katter. Alla pigmenterade ögon innehåller tapetum lucidum, medan inga vitblå ögon har det lagret.

Det finns två olika grupper av blå ögon hos vita katter: vitblå ögon utan tapetum lucidum som vanligtvis förekommer hos katter som är bärare av dominant vit (genen W), och siamesblå ögon med tapetuum lucidum. Himalayagenen (genen som ger mask) som siameser bär på förekommer alltid tillsammans med pigmenterade ögon som ser blå ut, aldrig med vitblå ögon.

Dövhet hos vita katter orsakas av avsaknad av ett celllager i innerörat. Tapetum lucidum genereras från samma stamceller som det inreörats vävnads melanocyter (pigmentceller). Siamesalbinogenen skyddar den vävnaden från att förstöras. Vita siameser (Foreign White) hör väl och har tapetuum lucidum.

Med en stark vision av en toppkattgenetiker och uppfödare och många års hårt avelsarbete, har vi friska och hörande vita siameser idag. Deras framgångssaga öppnar nya möjligheter för framtiden; med införande av siamesanlaget hos katter med den dominanta vita genen, kan man avla fram hörande vita katter inom andra kattraser också.

Foreign White har alltid siamesblå ögon; vita orientaler har gröna, blå (vitblå) eller är odd-eyed

Vita katter av orientalisk typ med gröna ögon och odd-eyed är vita orientaler, inte siameser. De kan ha ärvt sin ögonfärg från en orientalförälder och i så fall kan de få gröna ögon (eller bli oddeyed). De kan t o m bli blåögda orientaler - med vitblå ögon, inte med siamesblå ögon!  I så fall kan man med salivtest fastställa om siamesanlaget finns; om det saknas är katten en vit oriental, om det finns är det en vit siames.

Vita orientaler i avel

Ibland får man fråga om en oriental får användas i avel av Foreign White. Är i så fall en vit avkomma med blå siamesögon och masken 'under' fortfarande en Foreign White eller inte?

Den är en vit siames, absolut, genetiskt - men olika förbund kan ha olika definitioner. Vissa förbund kallar tom vita siameser med enbart siameser bakom, i 20 generationer för en oriental. Men i FIFE är en vit siames - en siames, och genetiskt sett, är det så. Det är en katt som har dubbelanlag för mask (homozygot).

Artikelns författare känner inte till några studier relaterade till hälsan av vita orientaler, speciellt relaterade till dövhet. Men, om vi tittar på studier gjorda på vita katter, oavsett ras, anges som en riktlinje att 65-85% av alla blåögda vita katter där ras inte är en parameter vara döva, jämfört med 40% av alla odd-eyed och 17-22% av de grön- eller orangeögda vita.

Hos vita raskatter, oavsett ras, är andelen döva katter lägre, på grund av selektiv avel. Det ska man alltid tänka på - vi uppfödare avlar på hörande och inte på slumpmässigt utvalda katter,  och sannolikheten att få döva vita orientaler är låg. (Vita katter som används i avel, oavsett ras, måste vara testade av veterinär och ha intyg att de är hörande, enligt FIFes regler.)

Från en studie av Foreign White framkommer däremot att andelen döva Foreign White i England (643 testade katter) och Nederländerna (200 testade katter) kan anses försumbar eftersom det är 0,8% och 0% vardera.

Uppfödare som väljer att använda vita orientaler i avel, brukar som regel genomföra ett hörseltest (BAER test) och ögonspegling på dem. Man kan undersöka om katten har tapetuum lucidum hos veterinären när katten fyllt fyra månader.

Man borde inte para vita orientaler med siameser/orientaler som är bärare av rött pigment, för att undvika att avla fram katter som löper högre risk för dövhet och andra defekter (waardenburgsyndromet).

Frågor och svar

**F: Vad är huvudskillnad mellan en vit oriental och en vit siames?
**

S: Temperamentmässigt och typmässigt finns det inga skillnader mellan de två syskonraser/färgvarianter. Det finns så klart skillnader mellan olika individer.

Vita siameser har alltid blå ögon. Vita orientaler kan ha gröna, blå eller vara odd-eyed (ett blått och ett grönt öga). Vita siameser är aldrig döva (inte oftare än icke-vita katter, oavsett ras). Vita orientaler kan vara döva i sällsynta fall, men den risken går att minska med selektiv avel.

F: Är vita siameser/Foreign White klassade som vita siameser inom alla förbund?
S: Vita siameser kallas fortfarande för orientaler inom vissa förbund, dock inte inom FIFE: Det är så av historiska skäl och delvis för att genetiska tester inte alltid var tillgängliga så som de är idag. 

F: Hur kan jag veta om en vit kattunge av orientalisk typ är en vit siames eller oriental? Jag vill köpa en vit siames, måste alla katter bakom i stamtavlan vara siameser och Foreign White i så fall?
S: Nästan alla siameser har någon oriental (eller britt, eller huskatt) långt eller närmare bakom i stamtavlan. 
Först ska man titta på ögonfärg. Om katten har gröna ögon eller är odd-eyed, är det en oriental. 
Om katten har blå ögon kan man kolla stamtavlan - om en föräldrar är en icke-vit siames och den andra är en vit siames (SIA w67 inom FIFe), kan man vara 100% säker på att deras vita avkomma är en vit siames.

Om man inte kan veta från stamtavlan, och det finns en möjlighet för båda, ska man göra en DNA-test, via saliv, det är väldigt enkelt och kostar runt 40 USD:, tex här: http://www.vgl.ucdavis.edu/services/coatcolorcat.php

Ett provsvar för Foreign White (eller vilken annan siames som helst, vit eller inte) kommer att visa Colorpoint Restriction (Color) : cs/cs Siamese. En orientals test kommer att visa C/C eller C/cs (om den bär på siamesanlag och är heterozygot). Och båda vita kommer dessutom att ha W, dominant vit gen som ger dem den fina vita färgen.

Referenser:

 • Roy Robinson, Genetics for Cat Breeders

 • Congenital sensorineural deafness in client-owned pure-breed white cats, Dejan Cvejic

 • Ocular pigmentation in white and Siamese cats, Thibos LN, Levick WR, Morstyn R.

 • Het Syndroom van Waardenburg bij de Foreign White kat, M. Raadsveld

 • Do blue-eyed white cats have normal or abnormal retinofugal pathways? Guillery RW, Hickey TL, Spear PD.

 • Over 30 years of Foreign White breeding, Hetty Berntrop

 • Hereditary deafness in the white cat, Mair IWS

  Om artikeln:

  När jag blev intresserad av vita siameser, först 2007, men mer seriöst 2009, fanns det inte så många sådana i Sverige; den enda fertila vita siameskillen som fanns hos Sofie Skoglund fick jag låna till min siamestjej. De fick underbara kattungar tillsammans, varav några vita. 

  Men då blev det lite konstigt - jag blev bemött av restriktioner, fördomar och en slags orättvisa mot siameser med den vackra färgen!

  Det gjorde att jag började läsa allt jag kunde hitta om vita siameser, om deras historia, genetik, forskning osv och lärde mig mycket. 

  Jag skrev en motion till Sverak som gällde de vita siameserna och deras status, men FIFe var snabbare och alla restriktioner mot avel med vita siameser som fanns i SVERAKs nationella tillägg togs bort fr o m 2011! Vilken glädje!

  Jag blev glad igen när FIFe godkände vita orientaler också, fr o m 2014. 

  Nu finns det fler uppfödare som avlar på de vita siameser och orientaler och intresse börjar växa. 

  Nästa jag hoppas på är att siameser med silver blir godkända. ;)

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

kalindas
2015-05-02, 08:47
#1

Bra artikel! 🙂

/Elisa

kitte
2015-05-02, 09:07
#2

Intressant artikel! 😊👍

S*Cupcakes
2015-05-02, 09:30
#3

Superbra artikel, och härliga illustrationer till den!

Jenny - Sajtvärd på Siames iFokus

carinbrack
2015-05-02, 10:54
#4

Åh, vad bra! Nån gång vill jag ha en fw eller vit OSH.

[SEQJOUZ]
2015-05-02, 17:57
#5

Håller med…så bra 😊Tack Jelena 😊

lynxlo
2015-05-04, 12:22
#6

SUPER Jelena! 👏

Lo- Moderator och Medarbetare Siames IFokus

Maria29
2015-05-05, 12:25
#7

Bra artikel min dröm katt är vit balines.

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

GunillaSverkersson
2015-05-05, 12:57
#8

Bra förklarat, och jättefina bilder

Vi har långhåriga kattungarKyss hos oss   www.broddans.se Glad

Silvestris
2015-05-05, 18:41
#9

Har du namnet på de studier som undersökt dövhet på foreign white?

MissMaven
2015-05-05, 21:41
#10

#9 ja, absolut, det har jag angett under referenserna:

 • Het Syndroom van Waardenburg bij de Foreign White kat, M. Raadsveld

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Silvestris
2015-05-05, 23:54
#11

#10 Det verkar vara något slags refererat snarare än en publicerad artikel från 1977 (synd). Det förefaller handla mer om förekomst av tapetum lucidum hos fw än om dövhet, men jag får gräva vidare.

S*Cupcakes
2015-05-06, 08:38
#12

Men återigen - gjordes DNA test på de vita blåögda? För det kan ju röra sig om döva blåögda orientaler, inte katter med maskning. Vi har haft den här diskussionen förut du och jag ;) Men det är onekligen intressant. Jag väljer att tro att maskade katter får ett "skydd" mot dövhet pga genetikens underverk och regelverk, typ. Sen funderade jag på en annan sak, hur vanligt förekommande är dövhet och nedsatt hörsel på katter som inte är vita? Kan det röra dig av någon annan form av dövhet? Och varför är skrammeltest ens godtagbart?

Jenny - Sajtvärd på Siames iFokus

MissMaven
2015-05-06, 09:05
#13

#11 Det var en studie, inte referat  och exakta siffror anges där.

#12 - De vita katterna var vita siameser, inte orientaler.  De var avkommor efter FW + SIA, alltså heterozygota vita SIA, (och det fanns några till, 16, som var avkommor efter FW + FW kombination där man inte visste om de var homozygot eller heterozogot. 4 av dem var döva).

På holländska: "

 • van de 643 Ww (heterozygoot witte Siamezen) in Engeland de penetrantie van de doofheid 0,8% is, 

 • bij 200 bekende Ww-katten in Nederland de penetrantie van de doofheid 0% is,

 • van 16 witte katten, afkomstig uit witte ouder x witte ouder (het is dus onbekend of ze hetero- of homozygoot voor W zijn), bij 4 katten doofheid geconstateerd werd."

(P.S. #11 - referat eller studie, eller artikel, man kan kalla det olika, men därifrån kommer siffror som jag angav ovan, och här på holländska).

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Fielie
2015-05-06, 09:24
#14

Varför Sverige godkänner skrammel test vet jag inte, i andra länder är det BAER test som gäller och det känns mer tillförlitligt man får svart på vitt om de har har hörsel eller ej eller hörsel på ett öra.

MissMaven
2015-05-06, 09:33
#15

Jag testade Albert med BAER test för 4 år sedan, det ville veterinären inte utföra innan han blev 6 månader. Jag har för mig att Sverak hade krav på BAER då för vita katter som ska användas i avel då (inte längre, nu räcker det med skrammeltest), men jag kan ha fel.

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Silvestris
2015-05-06, 10:35
#16

#13

Fast kommer det där citatet direkt från källan eller återges det av någon annan (jag hittar samma citat som du återger, men jag hittar ingenting från ursprungskällan)? Jag hittar nämligen inga uppgifter om vart studien har publicerats. Bara vid vilket universitet och institution författaren var aktiv.

MissMaven
2015-05-06, 11:29
#17

#16 Det finns en bok, 59 sidor, i papper, publicerat av Utrecht : [s.n.], 1977. Det finns i Utrecht University Library.

http://aleph.library.uu.nl/F/FET3VQELC6DNXFVB9N5H3EYPVLFJUF2I3AXGA2K2F3LSDI358M-00594?func=find-acc&acc_sequence=001839705

Jag antar att man kan försöka få en kopia på boken på något sätt, eller kan man nöja sig med citater från den som anges av andra vetenskapliga studier/artiklar (de flesta på holländska och tyska) som citerar boken? Jag vill gärna hjälpa till, men är inte säker vad du är efter.

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

MissMaven
2015-05-06, 12:04
#18

#12, Jenny, jag glömde svara på "Sen funderade jag på en annan sak, hur vanligt förekommande är dövhet och nedsatt hörsel på katter som inte är vita? Kan det röra dig av någon annan form av dövhet?"

Dövhet kan uppstå pga sjukdomar, vissa mediciner kan orsaka det, och det kan komma in med ålder.

Men oftast är, så vitt jag vet, är just det den vita dominanta  färgen som är kopplad med ärfligt dövhet hos katter. Inte bara katter som har dominant vit gen W, utan de med S, som ger vita spottar, är oftare döva än de som har varken W eller S. Och just de som har högre grad vit och är vitspottade är döva oftare än dem med S och lägre procent vitt.  (Jag måste dock leta upp studier och referenser om det, det var länge sedan jag läste om det.)

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Silvestris
2015-05-06, 13:21
#19

#17

Det var precis det jag var ute efter, originalkällan. Tack.🙂

Missannas
2015-05-06, 14:03
#20

Tack för en intressant artikel, bra Jelena!

Anna - Moderator & medarbetare Siames iFokus

S*Cupcakes
2015-05-07, 18:40
#21

Menar mest hur utbrett är dövhet på katt rent allmänt, vita katter har man ju alltid hört om i samband med dövhet men tänker rent allmänt - vi trodde inte vi hade den mängd blinda katter vi hade när PRA-studierna kom.

Jenny - Sajtvärd på Siames iFokus

MissMaven
2015-05-18, 17:49
#22

#21 precis, allt pekar mot att det finns en eller flera gener som är ansvariga för medfött dövhet hos katter, men de blir inte aktiverade hos katter som inte är helvita eller delvis vita (alltså, bär på W eller S gener).

Så man kan undvika dövhet med selektiv avel genom att avla på individer som saknar de generna; då blir de inte döva även om de är vita. Det är dock inte lätt utan DNA testerna, som inte finns i dagsläget. Man får studera stamtavlor osv, det kan någon som jobbar med andra raser där tillkommer vita katter svara bättre på. Jag kan inte så mycket om de andra raserna, utan mest om FW, en ras som skapades just för att få fram vita icke-döva katter av orientalisk typ.

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

zentrys
2015-08-06, 00:34
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#23

Jag och min dotter hade vita OLH och SIA/BAL. Mellan 2001 och 2009.  Det var otroligt motigt.  Vi hade inga döva djur men som sagt det finns ju en selektiv avel.  Man ser genast om det är en OSH/OLH  när de föds eftersom orientaler har pigmentfläckar vid öronen i motsats till SIA/BAL w67.  Tex Agaton OSH w61 (Blåögd långhårsoriental) Ingick inte i standarden ens hos IDP men hann få två CAC innan han utgick.  Vi har också haft grönögda och oddeyed vita långhår samt BAL w67 förstås. - Man satt kvar med dem och fick försöka hitta bra hem bara.  Bilden föreställer Agaton.

kalindas
2015-08-06, 08:28
#24

#23
Det stämmer att de blåögda och oddeye OSH/OLH inte var godkända i IDP. Sista året innan vi bytte över från IDP till WCF så var den motionen uppe och flera nekade den. 
Det lite småroliga är att efter IDP blev WCF så får man (vad jag vet) inte neka att låta en oddeye eller blåögd ställas ut. Är de godkända i andra förbund så är de godkända hos WCF.
Minns era fina katter och var sugen. 🙂
Af YumTum hade ett gäng vita långhår också har jag för mig.

/Elisa

zentrys
2015-08-11, 10:10
#25

Tack!! Det var snällt av dig.

Visst hade af YumTum det. Vi samarbetade och talade om att byta katter, men det blev inte så.  - Vi hade tidigare vita perser och där var det ju inga problem  - de var ju mera accepterat.  Däremot var just våra två katter inte bra typade och hade blekblå ögonfärg.  Pigmentfläckar i ansiktet har också vita perserkattungar vid födsel. Det växer bort där också.

Upp till toppen