Annons:
Etikettartiklar-övriga
Läst 2985 ggr
NatasjaHemby
12/15/18, 9:00 AM

Att köpa katt - del 2

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att bli med katt är en stor och livsomvälvande process. Det är viktigt att tänka igenom allt noggrant i förväg så att man slipper hamna i en annan situation än man tänkt sig. För att ge lite hjälp på vägen publicerar vi därför vår nya artikelserie om att köpa katt. Serien är uppdelad i tre delar: Del ett behandlar val av katt, del två var man finner sin framtida katt och del tre handlar om förberedelserna inför kattens hemkomst.

Var hittar jag min katt?

**Raskattunge från seriös uppfödare.
**Uppfödare av raskatter kan du hitta bland annat via rasklubbar, rasringar, andra kattklubbar, intressesidor eller Facebook. Välj ut några uppfödare och kontakta dessa med några inledande frågor. Det är väldigt viktigt att uppfödaren känns ärlig och att ni får god kontakt. Känn efter om det känns som att uppfödaren bara vill bli av med sina egna kattungar eller om hen verkligen är mån om att hitta rätt hem till rätt katt. Kontrollera noga att kattungen har eller kommer att få en stamtavla och att denna medföljer kattungen vid flytt. Är du osäker på om allt står rätt till så kan du kontakta det förbund eller den kattklubb som uppfödaren tillhör. En annan viktig sak är att mamman ska finnas på plats hos uppfödaren tillsammans med kattungarna. Läs gärna vår artikel om BYB för att få mer tips om hur man skiljer en seriös uppfödare från en oseriös.

Äldre omplacering från seriös uppfödare.
Omplaceringar annonseras ibland ut via rasklubbarnas hemsidor eller Facebook-sidor men du kan även kontakta uppfödare direkt för att höra om de har eller vet någon som har en katt för omplacering. Även här gäller att stamtavlan ska följa med katten. Även om du själv inte bryr dig om stamtavlan så se den som en garanti för att uppfödaren är seriös och följer förbundets regler. Katten ska precis som en kattunge vara besiktigad inom sju dagar före flytten. Det är också en fördel om du direkt kan ta över kattens redan befintliga försäkring, för att undvika karens och restriktioner. Även om du inte tar över försäkringen så se till att katten varit försäkrad under hela sitt vuxna liv, även detta för att slippa restriktioner. Katten bör kort innan flytten ha genomgått en ordentlig tandkontroll för att du som ny ägare inte ska riskera att börja kattägarskapet med en stor veterinärräkning.

Omplacering från privatperson.
Här gäller samma grundtänk som om du tar en omplacering från en uppfödare, men det kan finnas fler fallgropar. Exempelvis har du inte den säkerhet i form av tre års dolda fel-garanti som du har om du köper en kattunge direkt från uppfödaren. Tänk också på att privatpersonen inte har något förbund som binder dem att följa vissa regler. Om du väljer att ta över en raskatt från en privatperson är det lämpligt att kontakta kattens uppfödare. Dels blir uppfödaren förhoppningsvis glad över att få veta var dennes avkomma hamnat och dels så kan du få reda på mer bakgrundsinformation om katten och dess släktingar. Se till att ägarändring genomförs så att det är du som blir kontaktad exempelvis om katten skulle råka springa bort och bli upphittad.

Hemlös katt från katthem.

Genom att adoptera en hemlös katt från ett katthem gör du en mycket god gärning. Idag finns ett oändligt antal hemlösa katter som är i behov av hjälp. Om du köper en av dessa katter öppnar sig en plats för en ny kisse i nöd och du bidrar dessutom ekonomiskt till katthemmet som får pengar till att kastrera och vårda en annan katt. Kanske vill du helst ha raskatter men tycker att det blir för dyrt att köpa två på en gång. Då kan en före detta hemlös katt bli ett jättefint sällskap till raskatten. Kontrollera att katthemmet har fått goda omdömen och arbetar enligt en princip som du vill stödja. Katten du adopterar bör vara veterinärbesiktigad inom sju dagar inför leverans, vaccinerad och kastrerad.

Foderkatt.
Om du söker foderkatt kan du leta exempelvis hos rasringarna, på rasrelaterade forum eller på Facebook. Viktigt att tänka på är att en foderkatt inte är en gratis eller billig raskatt. Du betalar för katten genom att hålla katten fertil och tillgänglig för avel, vilket kan innebära en hel del jobb. Är du fodervärd för en honkatt innebär det vanligtvis att du ska föda upp en eller två kullar i ditt hem med allt vad det innebär. Som fodervärd för en hane behöver du kanske ha möjligheten att ta emot honor för parning och kan få räkna med ett visst mått skrikande och kissmarkerande. Även om uppfödaren har huvudansvaret krävs en del engagemang och intresse från fodervärdens sida, speciellt om det förväntas att du som fodervärd ska föda upp kullar i ditt hem.

Länktips:
Att köpa katt - del 1
Att köpa katt - del 3
Uppfödarlista
Länksamling
Siames- och orientalgruppen

Siameslinjen

PawPeds
WCF Nordic
SVERAK
FindUs

SE*Simbelmynes

Annons:
Upp till toppen
Annons: