Hälsa & beteende

Torrfoder på gott och ont.

2012-05-03 21:24 #0 av: Nilla

Många kattägare utfodrar sin djur med enbart torrfoder. Hos uppfödaren lär sig kattungen från tidig ålder, att knapra "kitten". I vuxen ålder är det svårt att "avgifta torrfoderknarkaren"...

"Kom ihåg att det billigaste våtfodret är bättre än vilket torrfoder som helst som finns på marknaden..."

Feeding your cat - know the basics by Lisa A. Pierson DVM

Du som inte har läst artikeln av Lisa A. Pierson - ta dig tid - även om den är lång. Printa ut den och ha den som kvällslektyr. Det är dags att vi slutar inbilla oss att torrfoder är bra för tänderna.

Vi borde läsa på och upplysa våra kattungeköpare om att det faktiskt finns alternativ till torrfodret. Vi borde också "förbereda" kattungarna, med en varierad kosthållning - det är vi som lägger grunden. 

Släng rabattkupongerna och skicka med ett par tetror Mjau istället...

LÄNK TILL ARTIKEL

 

Anmäl
2012-05-03 21:26 #1 av: Nilla

Hoppas på diskussion. Glad

Anmäl
2012-05-03 21:36 #2 av: devour

Men kombinationen torrfoder/blötfoder då? Jag är ju trotsallt ägare till en torrfoderjunkie Obestämd

Anmäl
2012-05-03 21:40 #3 av: Anna1978

Rå mat känns bara bättre, jag håller på och läser på om dess fördelar nu. Fick ett bra tips från en länk på barf om att fint klippa ner kattgräset i råmaten man blandar själv. Min ena katt brukar spy upp långa grässtrån, och det fick jag förklarat nu att de strån de kan bita ofta fastnar i deras hals. Kanske inte för alla katter, men för min ena hane så funkade det fint:-)

Anmäl
2012-05-03 21:58 #4 av: Supinesophie

Blev förskräckt idag när jag kollade i Pysens mun. Flera av tänderna längre bak i munnen var helt fulla med fastkletat torrfoder! Kan ju tänka mig att det måsta vara dåligt för hans tänder Obestämd

Då är frågan, är det lättare att byta till färskfoder (han äter INGET blötfoder, bara torrisar) eller att försöka börja borsta tänderna (han HATAR att få nåt inpetat i munnen)..

Oddie och Tila har inga problem med att äta blötmat som tur är!

Jag börjar bli bra trött på torrfoder alltså -.-

Anmäl
2012-05-03 22:41 #5 av: Fielie

man kan blötlägga torrfoder också, min fundering blir utlösande foderallergi om man ska ge kattungar olika sorter?

hemma får katterna james wellbeloved både torrfoder i vatten och blötfoder, ziwi peak och mjau tetra.

barf finns i tankarna,men har inte tagit steget

de allra flesta använder rc och de kattungar jag haft hittils har jag då delvis använt rc,knäppa tankar säkert,men man har känt så att man kanske borde förbereda dem då även för rc...

Anmäl
2012-05-04 09:03 #6 av: cillaroten

Jag kör torrfoder (Eukanuba) som bas och blötmat(varierat,men främst bozita) upptill,både jag och katterna är nöjda med detta! Ingen utav mina katter har fastkletat torrfoder i tänderna,var tvungen att gräva och kollaFlört

Det kan säkert skilja från foder till foder förvisso,konsistensen är ju inte den samma. Sen får mina katter en del "hundtugg" bla. torkade kycklingfileer,där dom får tugga ordentligt.

Barf är säkert jättebra- OM man är riktigt påläst!! Jag har pratat med allt för många som ska köpa vitamin/mineral tillskott till sin katt/hund eftersom dom har börja ge rått kött (ett paket nötfärs inne på ica...) och till en sån människa är jag 100% övertygad om att ett bra torrfoder är bättre!

En liten fråga till er som ger barf...går ni någonsin och köper frysta möss och insekter till era katter? Det är ju inte mycket svårare att få tag på och borde i mina ögon vara en naturligare föda än nöt eller griskött. Skulle det komma ut en syrsa lös i detta hus,så blir katterna galna!! Dom leker alltså inte med den utan den ska ätas upp,FORT,så ingen annan kan knycka denSkrattande

Anmäl
2012-05-04 13:17 #7 av: Missannas

Superbra artikel som Nilla hänvisar till, skickade faktiskt med den till mina kattungars nya hem. Här serveras inga torrisar utan Barf och Bozita Glad

Anna - Moderator & medarbetare Siames iFokus

Anmäl
2012-05-04 13:59 #8 av: godisgrisen

Jättebra artikel! Allt är verkligen självklart om man tänker efter men jag och så många andra har verkligen blivit lurade av kattmatsföretagens försäljningsknep. Fy! Jag har alltd tyckt att det är konstigt att det inte antagits varit självklart med ett likhetstecken mellan njurproblem och torr mat när katter dricker så lite...

Mina katter får blötmat en gång om dagen och torrfoder resten... kanske dax att ändra det...

Anmäl
2012-05-04 14:03 #9 av: MalinL

Ja denna artikel är väldigt bra.Glad

Anmäl
2012-05-04 14:56 #10 av: [hakkapelitta]

Jag började fasa över mina på blötmat men har återgått till två stora portioner blötmat och fri tillgång till torrfoder (porta 21 sensitive) nu igen.

Tycker att det här torrfodret inte fastnar på tänderna. Torrfoder med mkt spannmål gör dock det, det blir lite som ett klister när det blir blött.

Anmäl
2012-05-04 15:24 #11 av: Supinesophie

#10 Mitt torrfoder är spannmålsfritt. Däremot innehåller det potatis eller nåt så det kanske är det som gör det kletigt...

Anmäl
2012-05-04 15:27 #12 av: BARFmycat

Just RC är lite som kattmatsvärldens McDonalds, deras marknadsföring är utformad för att fånga upp köparna redan i tidig fas i kattens liv, för att man sedan ska vara "hooked for life". RC marknadsför sig öven just åt raskattsägare, de ser till att vara sponsor och finnas med på alla utställningar, de bidrar med priser och till och med pärmar och namnskyltar har deras namn och logga. De riktar sin marknadsföring för att få uppfödarna att känna sig speciella, och det fungerar ju. Raskattsfodren har en fin guldkant på sidan, men hur mycket bättre blir fodret på insidan för det?

Kunskap är makt, om alla bara kunde lära sig att läsa på innehållsförteckningen, att läsa analysen och göra sina val utefter detta skulle man komma en lååååång bit på vägen. En annan fördel är om man kunde lära sig att räkna om till torrsubstans, vilket är det enda rättvisa sättet att jämföra foder på. Här finns en torrsubstanskonverterare för de som inte orkar lära sig just nu.

Egentligen är det löjligt enkelt att avgöra vilket foder som är lämpligt för ens katt. Det ska vara fritt från spannmål, fisk och socker, och proteinhalt och fetthalt ska vara så hög som möjligt. Detta innebär att det faktiskt inte är särskilt lämpligt att ge annat än sk kattungefoder även till vuxna katter. Foder som är till för steriliserade, lågaktiva, äldre katter med flera är egentligen bara ett sätt för tillverkaren att spara pengar på att snåla med värdefulla ingredienser och ge ett sken av kompetens (de är ju så duktiga som anpassat foder för så många olika katter!). Så vi betalar dyra pengar i tron att vi köper kompetens, när vi i själva verket bidrar till deras vinst.

Jag delar inte riktigt Lisa Piersons åsikt om att vilket blötfoder som helst är bättre än det bästa torrfoder, jag håller hårt på att det är viktigt att blötfoder är fria från spannmål, fisk och socker för att vara bra, och jag tycker inte att ett blötfoder som inte är det är bättre än tex Wild Cat Etosha. Däremot så anser jag alltid att torrfoder till en katt är en dålig idé, även om sammansättningen är så bra som möjligt, just eftersom det är torrt och kattens fysiologi har gjort att den bara är anpassad för att äta foder med en ungefärlig vätskehalt på 60-80%. Om den inte gör det så blir det konsekvenser, efter en längre tid ganska allvarliga konsekvenser faktiskt. En lösning till detta är ju att ge både blötfoder och torrfoder, men jag tycker att alla kan fråga sig själva varför man måste ge det där torrfodret. Personligen anser jag att varje kattägare åtminstone borde ha som mål att arbeta bort torrfodret ur kattens meny.

Man ska inte blötlägga torrfoder som innehåller spannmål, det är direkt farligt. När man gör det så bildas det mycket snabbt mögelsporer och det kan ge rent toxiska effekter. Den största anledningen till att det återkallas foder på den kommersiella marknaden är pga mögelbildning i spannmålet fodren innehåller. Förekomster av råttgift är också vanligt.

Jag känner bara till några få torrfoder som inte innehåller spannmål eller fisk, och det är Carnia Lynx, Wild Cat Etosha, Porta 21 Sensible och Applaws chicken & kitten, samt Hill´s D/D (det är däremot nästintill vegetabiliskt). Med andra ord så innehåller alla andra torrfoder som finns att få tag på i Sverige spannmål/ och eller fisk.

Jag kan kort passa på att besvara cillarotens fråga om insekter och möss till BARF:ade katter. När jag jobbade på KI tog jag regelbundet hem möss och råttor till mina katter, de fick det 3-4 dagar i veckan. När jag hade en ödla som åt kackerlackor fick dem det ibland också. Däremot så är det svindyrt att köpa reptilfoder (möss/råttor insekter mm) till katter, en liten mus kan kosta runt 30;- och om en katt ska ha ca 6 möss om dagen springer det iväg rätt fort.. Så snälla, döm oss inte för att vi inte ger dem sådant regelbundet. Det är helt enkelt för dyrt. Insekter kan också gå lös på 0,50-2;- styck, och då ska de ha betydligt fler än 6, och i dagsläget skulle då 1-5 insekter kosta lika mycket som hela dagsransonen för en katt gör för mig här hemma. Och det är det inte riktigt värt.. Mina utekatter förser sig lyckligtvis med insekter och gnagare helt självaGlad


För er uppfödare så kan jag tipsa om att de flesta foderförsäljare har uppfödarrabatter, ibland kan man få maila och fråga bara för det står inte alltid utskrivet. Bozita har möjlighet till att få uppfödarrabatt.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2012-05-04 16:36 #13 av: Missannas

#12 Bra skrivet som vanligt Glad

Anna - Moderator & medarbetare Siames iFokus

Anmäl
2012-05-04 17:53 #14 av: cillaroten

#12 Det var ABSOLUT inte min mening att döma er!!! Det var bara ren nyfikenhetGlad

Jag vet att insekter och frysta möss mm kan vara svindyrt på vissa ställe..jag brukar höra att vi är billiga på det,men 30:-Förvånad Tror vi tar 9:-/st och köper man 50,så är man nere i 6,50:- Tror dock aldrig att jag har sålt det som kattmatFlört

Anmäl
2012-05-04 19:01 #15 av: Nilla

Vill klargöra att jag inte "propagerar för BARF" här. Jag propagerar för blötmat framför torrfoder. Blötmaten bör vara grunden - inte torrfodret.

Att "avgifta" sina katter från torrfodret, har varit ett rent helvete. Jag barfar inte helt. Har Mjau som bas och kompletterar med färs, grytbitar, kycklinghjärtan och diverse. Utan färs i blötmaten, blir mina katter hungriga, missnöjda och inte så roliga att umgås med.

Jag tycker ni ska ta er tid och verkligen läsa artikeln. Det märks att en del inte har gjort det.

Glad

Anmäl
2012-05-04 19:05 #16 av: BARFmycat

#13

Tack!


#14

Det var inte min mening att anklaga dig för det heller, det är bara det att otaliga är de gånger folk som inte BARF:ar försöker syna oss som gör det i sömmarna och hoppar på oss med att vi borde ge möss och insekter till våra katter också, om det nu ska vara "så himla naturligt", typTungan ute

6,50 är vad jag betalar för mat åt alla tre katter vissa dagar, lite beroende på vad de får..Flört

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2012-05-04 19:36 #17 av: Nilla

#16

Ja ibland känns det faktiskt som folk likställer "barfarna" med en sektliknande rörelse.

Skrattande

Tack för att du deltar, Sarah!

 

Anmäl
2012-05-04 19:43 #18 av: kitte

Jättebra artikel! Glad

#12  Bra skrivet Sarah!

 

 

Anmäl
2012-05-28 16:05 #19 av: Boppan

Intressant artikel. Kanske ska sluta med torrfoder helt..! Jag ger rå köttfärs eller bitar av nöt. Just nu gnager de små liven på varsin kycklingvinge. Kokar den ca 1 minut för det blir så segt annars. Men det är rått in på benet!

Så kanske blir kött + mjau istället för torrisar framöver.

Tänker också på "siameshostan" som båda mina missar har haft till och från (mest från). Ska se om det går att se något samband med att de har fått mer torrfoder kontra de perioder jag är duktig och ger dem rått kött.

Någon som vet om gris är dåligt att ge rått? Jag ger dem aldrig gris... Och varför ska de inte äta fisk?

Anmäl
2012-05-28 16:21 #20 av: flis

Tror också att våtfoder är bättre än torrmat men det är inte lätt att lära gamla katter nya vanor. När jag var benhård och bara gav blötmat blev min tjockis av med lite vikt och blev jättefin, men när jag blev tvungen att ge allergifoder till alla gick hon upp igen. Det visade sig att katten har allergisk dermatit så nu ska jag försöka återgå till enbart våtfoder och förhoppningsvis få slanka katter igen. Försökt ge kött men inget större intresse finns. Lövbiff och lite lammfärs kan slinka ner men inget som ger tuggmotstånd.

Om jag köper katt igen skulle jag vilja att den var van vid barf och även vid tandborstning. Skrattande

Anmäl
2012-05-28 19:38 #21 av: SE*Wishetens

#15 "Jag tycker ni ska ta er tid och verkligen läsa artikeln. Det märks att en del inte har gjort det."

Jag måste bara fråga... vad menar du med den meningen?

Anmäl
2012-05-28 19:55 #22 av: Nilla

#21

Det ställs frågor som man får svar på om man läser artikeln. De första inäggen kommer ganska snabbt och man har knappast hunnit reflektera över vad som står. Det var dessutom vid tillfället, få sidvisningar på tråden.

 

 

Anmäl
2012-05-29 08:00 #23 av: Maria29

Jag måste erkänna att jag i början var väldigt skeptisk till att bara ge blötmat (bozita och maletkött) till mina katter efter som jag alltid gett torrisar. Mina katter har varit "kräkare" dvs sådana som inte kan behålla maten och jag hade provat med vetfoder, jvb,eukanuba, RC siames mm nästan alla foder på marknaden kändes det som men när jag började läsa alla inlägg om foder här och på BARF så tänkte jag att det kanske var värt att prova om mina skulle kunna bli bra i magen.

Det funkade mina har fina pälsar och har slutat kräkas (borde lära mig hur man barfar helt ut för nu blir det nästan 30kr per dag till min trio) borde ha gett burk från början efter som Iza nästan är tandlös men jag lystnade på veten och hon sa att man kunde ge uppblötta torrisar.

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

Anmäl
2012-05-31 21:22 #24 av: BARFmycat

#19

Testa att inte koka, det sega stimulerar tänder och tandkött, och kokar du går du miste om massor med näringsämnen och sänker smältbarheten. Sedan kan jag lova dig att delar av benet blir tillagat ändå, även om du bara kokar 1 minut, benen som är längst ut på vingen tex. Och kokta kycklingben vet vi ju alla hur bra det är.

Du kan absolut ge fläskkött, det är en bra B-vitaminkälla!
Det här är varför de inte ska äta fisk;
https://acrobat.com/app.html#d=9Gu5FdmQ406Hm-qsQsykOw

#20

Det går till och med att svart på vitt bevisa att blötfoder är bättre än torrfoder, genom att räkna ut näringshalt i TS. Dessutom är det ett enormt problem att ge ett TORRfoder till ett djur som saknar naturlig törstreflex och som koncentrerar sin urin för att spara vätska, men då har anpassat sig för en kost bestående av ca 60-70% vatten.

Om katten visar vilja att äta kött men är kräsen så är man långt fram på vägen. Då är det egentligen inte frågan om att katten inte kan/vill äta kött, utan att den inte är tillräckligt motiverad. Att få katter att äta kött med fri tillgång på torrfoder tex är i princip omöjligt, de är helt enkelt aldrig tillräckligt hungriga för att vilja prova och ägaren brukar konstatera att det tycks vara ett omöjligt fall, ingenting kunde vara mer felTungan ute

Och är katten van vid BARF behöver du inte vänja den vid tandborstning..Oskyldig

 

#23

Kräkningar beror oftast på att katten hetsäter (vanligt hos kat4-katter), att fodret är torrt och då blir svårsmält, och att fodret innehåller för mycket vegetabilier som irriterar tarmen och ger signaler till kroppen att den ska spy. Jag har märkt ett tydligt samband hos flera katter som tidigare haft problem med kräkningar att BARF förbättrar det.

Uppblötta torrisar är inte bra alls att ge, det utvecklas snabbt mögel i det och kan vara direkt livsfarligt.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2012-06-01 14:11 #25 av: Boppan

#24 tack för infon!

 

Anmäl
2012-09-22 17:12 #26 av: mylicharlie

Jag har nu läst artikeln. Jag är helt förbluffad!! Denna borde ALLA kattägare läsa!! Och det borde ligga i alla uppfödares intresse att lämna en kopia på denna artikel till sina katters nya ägare. Just för att sprida budskapet.

Anmäl
2012-09-22 17:20 #27 av: herostratos

nu blir jag alldeles nojig över att vara en dålig kattungeuppfostrare. jag har alltid gott på vad jag trott är sunt förnuftig kost med variation, blötfoder och en hel del färskfoder, rensad fisk, lite vad man kommer över (står det räkor i kylen är de utan tvekan kattens...) men - en hel del torrfoder, alltså kattungefoder. det känns praktiskt att ha det framme, att ge samma mat till henne som till illern och att kunna ha det stående utan att halva huset luktar kött i oxgelé efter ett par timmar i augusti månad... det har ju trots allt ett högt proteinvärde? eller?

Anmäl
2012-09-24 15:05 #28 av: Nilla

#27

Det är just det - torrfodret är behändigt för människan - men hur bra är det för katten?

Anmäl
2012-09-29 10:32 #29 av: BARFmycat

#28

Ja, med risk för att låta hård men det är inte att göra det som är bäst för katten direkt. Men man kan ju såklart inte döma för hårt heller, det är ju inte lätt att veta allt. Även jag har en gång i tiden gett Hill´s lightfoder och fisk i mängder til mina katter.

Det enda man kan göra är ju att ta till sig information och gör om, gör rätt!

Man behöver ju inte börja BARF:a direkt, men alla kan faktiskt ge blötfoder till sina katter. Jag har hittills inte stött på ett enda hinder som skulle kunna bortförklara varför man ger torrfoder, som inte går att lösa.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2012-09-30 15:32 #30 av: Lejonhjarta

Det tråkiga är att det inte går å hitta några rejät stora burkar eller tetrapack med kattmat för oss som har "ett gäng" med katter. Blir vansinnigt mkt burkat å tetror att öppna å speciellt ta tillvara på i dagsläget. Skulle finnas så stora som d finns för hundar.

Anmäl
2012-09-30 15:38 #31 av: kalindas

#30
Mjau finns i stora burkar på Granngården.

Anmäl
2012-09-30 15:56 #32 av: Lejonhjarta

Och hur stora är stora?

Anmäl
2012-09-30 17:53 #33 av: kalindas

#32
Ungefär dubbelt mot de på ICA. De brukar ha kampajer ibland så de inte kostar mer än om du köpre de små på Gekås.

 

 

Anmäl
2012-09-30 21:15 #34 av: Lejonhjarta

Hur mkt räknar man ungefär att en katt behöver per dag i burkmat?

Mina katter har ju fri tillgång på torrmat så det är svårt att räkna om hur mkt som skulle gå åt i blötmat...

Anmäl
2012-09-30 21:48 #35 av: kalindas

#34
Tror det ska vara ca 2/3 av en mjauburk per katt. Blir ganska dyrt om de bara ska äta Mjau.

Anmäl
2012-10-01 08:42 #36 av: Nilla

Ja, det blir dyrt. Mina får bara Mjau och de äter 2 burkar per dag + lite extra kött. Jag ger dem 3-4 ggr/dag. Har fem katter.

Anmäl
2012-10-02 21:24 #37 av: fvanilla

#35 En Mjau-burk är väl på runt 600g+? 400g+ låter tok för mycket för en enda katt per dag (en katt på runt 4kg äter ju runt 220-250g enligt kJ-beräkningar. Kanske en väldigt stor katt då isåfall)! Här äter mina katter 400g-450g blötmat per dag, på två katter, och det är i sås som de måste äta betydligt mer utav. Skulle mina kräsna katter äta mer utav denna andra blötmatssorten skulle det landa på 200-250kr per månad kanske. Inte alls så dyrt tycker jag, särskilt när hälsoproblem som brukar öka med torrfoder minimeras destu mer.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.