Kusinraser

Havana brown eller oriental?

2019-02-21 13:45 #0 av: lisa.r

Hej!

Vad tror ni om min lille katt? Jag vet väldigt lite om hans och min andras bakgrund och blir inte riktigt klok på vilken ras han egentligen är... 

/Lisa

Anmäl
2019-02-21 20:43 #1 av: kalindas

Har han stamtavla, då bör det stå där?
Havanna Brown finns inte i Sverige, tror det är vad de kallar choklad orientaler i USA. Förr kallades de chokladfärgade Orientalerna för havanna, men var fortfarande en Oriental. Numera kallas det choklad.

Troligtvis är han en renrasig Oriental, men som sagt saknas stamtavla blir han en huskatt.
Men oavsett om han är renrasig eller ej, så är färgen choklad. Glad

Anmäl
2019-02-22 09:40 #2 av: lisa.r

Han har ingen stamtavla, ingen som jag är medveten om i alla fall, så de är registrerade som huskatter. Jag adopterade honom och den andra katten på bilden från ett dödsbo. Allt jag har fått veta är från en bekant till hon som dog att de ska vara bröder, födda 2008 och siames/havana brown.

Havana brown känns ju ganska specifikt att dra till med från någon som inte ens kände katterna, utan bara var bekant till deras ägare... Men sen har jag läst att rasen inte ens ska finnas i Sverige så därför undrade jag.

Anmäl
2019-02-22 10:32 #3 av: kalindas

#2
Är de renrasiga så är han en chokladfärgad oriental och hans bror är chokladmaskad siames.

Anmäl
2019-02-22 10:47 #4 av: NatasjaHemby

Det råder viss förvirring kring färgnamn på dessa raser eftersom raserna funnits länge och både raser och färger bytt namn genom åren. Många använder fortfarande gamla termer eller de engelska termerna istället för de svenska, t.ex. havanna (choklad), javanes (orientaliskt långhår), cinnamon (kanel), foreign blue (blå), lavendel (lila), ORI (OSH/OLH) o.s.v. Inte så konstigt att det blir missförstånd ibland. Som ovanstående skriver är din katt orientaliskt korthår och färgen är choklad. 

Vad heter katterna och var i landet kommer de ifrån? Kanske går det att hitta deras stamtavlor i databasen.

SE*Simbelmynes

Anmäl
2019-02-22 14:03 #5 av: lisa.r

Tack för svar! Kul att veta :)

Chokladen heter Ramses och siamesen heter Salomo. Enligt den lilla infon som jag fick så är de födda hos någon kvinna i Norrtälje (eller i alla fall Roslagstrakten) någon gång 2008, vet inte datum. Vore jättehäftigt om det gick att hitta information om dem! Hur söker man?

Anmäl
2019-02-23 09:05 #6 av: SEQJOUZ

Du behöver stamnamn på katterna eller uppfödaren, fick du med stamtavlorna?
Annars kan du scanna chippet i nacken hos veterinären och söka via det om de finns registrerade.

Anmäl
2019-02-24 09:27 #7 av: NatasjaHemby

#5 Här söker jag: http://stambok.sverak.se/ Tyvärr så gav tilltalsnamnen ingen träff. 

Testade att söka på orientaliska korthår, hanar födda 2008. Klickade mig sedan in på några av dem som var registrerade som OSH b och kollade om de hade några SIA b kullsyskon. Finns en del att välja på eftersom det är en relativt vanlig färg, så det kan ju ta lite tid att gå igenom alla. Sen kan man ju försöka räkna bort dem som inte passar geografiskt om man har info om detta (t.ex. Jackpotts som fanns i Skåne). Observera att detta endast är katter registrerade i SVERAK och att det finns fler förbund.

Man kan även söka här: https://pawpeds.com/db/?a=asf&g=4&p=sia Där finns katter från olika förbund och man kan även söka på färg.

SE*Simbelmynes

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.