Foder & pälsvård

foder / gastrit / päls

2018-07-04 15:52 #0 av: Jossefina

Hej! Har fråga om fodertips och plötslig ökad pälsfällning. 

Jag har sedan länge kämpat med min lilla balines Indras struliga mage. Har tagit all hjälp som tänkas kan av mycket duktig veterinär på området - Anna Selin på Anicura/Gärdet/Stockholm. Det blev gjort gastroskopi, biopsier, dåliga tänder plockats bort (har haft henne inne för tandstensborttagning 3 gånger redan), antibiotika mot magsårsbaciller, kortison mot kronisk gastrit - inflamation i mage och tarm, diverse andra mediciner för att dämpa uppkomst av magsyra osv.... Nu har jag avrundat kortisonet då det inte verkar göra varken till eller från längre och det enda jag medicinerar med är Gavicon om Indra smackar och verkar ha uppstötningar, som alternativ prövar jag ibland Selicia kiselgel.

Har haft som egen uppgift (utöver massa tålamod, medicinering och  kräkstädning) att pröva oss fram till ett foder som hon kan tåla då gastriten misstänks uppkommit pga foderallergi. 

Indra är bara 3,5 år och varit dålig största delen av livet :( Det var längesedan hon fick torrfoder och hon tycks inte tåla att få hela bitar av något i magen utan bara våtmat som är mosig. Prövat olika producenter och produkter och försökt hitta de som består av endast en proteinkälla för att pröva oss fram. Kyckling, fisk verkar gå helt bort. Hade Majstors 'Vilt och grönsaker' ett tag och det funkade ok. Konstigt nog har de hela kuber av kassava i den annars patéliknande konsistensen. Man vet heller inte vilket vilt-djur som varje burk innehåller då de varierar med tillgång på råvara. 

Nu har jag senaste tre veckorna övergått till Purrrr Catz Finefood bestående av känguru som enda proteinkälla. Det verkar funka bäst hittills! Framförallt har hon väldigt god aptit på den vilket gör att hon går och äter ofta och ordentligt, det är väldigt bra när man har gastrit, och så är den mosig utan bitar i. Fetthalten är 6,1%.

Nu tänkte jag hålla mig till denna maten ett tag och se om magen lugnar sig helt efter hand. Min andra katt Simon, korthårig oriental, verkar också tycka den är god och jag tycker att de båda lagt på sig lite vilket inte skadar.  MEN! Nu verkar det som att de båda börjat att tappa päls. Betydligt mycket mer än vad de brukar. De har aldrig fällt så mycket! Vad händer? Vad ska jag göra...vatusan kan det aldrig bara vara/bli bra, man blir tokig!?

Tacksam för alla möjliga tips, tankar, råd osv !
Hoppas för övrigt att ni har en fin sommar omkring i landet :)

Anmäl
2018-07-04 16:28 #1 av: kalindas

Låter väldigt jobbigt för den lilla. :-(
Det enda jag kan rekommendera är att du blandar eget BARF och då exakt vet vad maten innehåller. Rekommenderar dig att gå in på BARF i fokus och fråga. Ev. köpa en bra foderblandning av någon av de som är kunniga i ämnet.
Om du inte provat MUSH så gör det i första hand, har du tur så fungerar det.
Nu "kan" fällningen ha att göra med det extremvarma vädret och att de därför fäller mer än vanligt. Men är det fodret så är det ju tråkigt ifall hon funkar på det. 

Anmäl
2018-07-04 16:52 #2 av: Jossefina

#1 Jasså! hoppas det är vädret... men de har ju båda börjat fälla mer samtidigt och vädret har ju varit varmt sedan maj. Mush har vi testat och det funkar inte med de små broskbitarna, men du har tidigare tipsat om att blanda egen barf. Har inte kommit så långt och veterinären som haft hand om oss avråder så starkt att barfa så jag har inte haft det som alternativ i tanken på ett tag. 

Anmäl
2018-07-04 17:29 #3 av: kalindas

#2
Såklart veterinären avråder. Men de kan ju tyvärr inget om foderlära. De flesta är helt inriktade på RC och Hills. Tyvärr...

Anmäl
2018-07-04 20:42 #4 av: Jossefina

#3 ja..

Anmäl
2018-07-05 06:03 #5 av: Jossefina

Men nu igen.. på mogonen så kräks hon. Från ha haft lite svårt med aptiten och kräkts på tom mage så har hon med den nya maten gått till god aptit men kräks istället fullt med mat. Jag finner inte bot på det hela. Är det något jag kan be veterinären att kolla?? Något vi har missat? Jag vill så gärna att det här ska bli bra, men förstår inte hur. Det präglar mitt liv allt för mycket. Avbruten sömn, ständigt skurande hemmets textilier, oro, att inte kunna vara från hemmet längre perioder. Har inte jobbat sedan i julas och kan inte se hur en sådan vardag skulle funka. Det tar emot att planera resor då jag inte har nån kattvakt som skulle kunna parera så som jag ständigt gör. Det tär. Vad ska jag göra? Ibland undrar jag om jag kommer bli tvungen att ta bort henne? Tanken känns helt sjuk eftersom hon och andra katten älskar varandra så, att jag har så mycket hjärta för henne, att hon verkar så frisk för övrigt...

Anmäl
2018-07-05 08:54 #6 av: kalindas

#5
De sjuka djuren fastnar alltid lite extra i ens hjärta. :'(
Det enda tips jag kan ge är att kolla med någon av de riktigt duktiga på BARF om de kan ge dig bra tips på en bra blandning. Detta i hopp med att hon blir bättre.
Kräkandet kan ju även vara med de ev mediciner du ger, alla mediciner ger ju tyvärr biverkningar.
Försök leta upp en veterinär som är expert på mag och tarmsjukdomar på katt, kanske den personen har mer kunskap än en vanlig klinikveterinär. Aldrig fel med second opinion.
Håller tummarna för dig!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.