Annons:
Etiketthälsa
Läst 998 ggr
NatasjaHemby
12/29/17, 11:50 AM

Kastrering

De flesta kattmänniskor förespråkar kastrering av alla katter som inte ska användas i avel. Eftersom katter har en väldigt stark fortplantningsdrift är det lugnast för både katt och ägare att kastrera katten. Okastrerade honor löper regelbundet och tomma löp riskerar att orsaka livmoderinflammation. Även p-piller medför vissa risker som exempelvis juvertumörer. En katt utan livmoder kan naturligtvis aldrig få livmoderinflammation och det rutiningrepp som en kastrering innebär är betydligt mindre påfrestande för både katt och plånbok än en akutoperation vid livmoderinflammation. Löpen kan vara mycket påfrestande eftersom ett löp vanligtvis innebär att honan gapskriker, beter sig rastlöst och ibland även kissmarkerar. En okastrerad hankatt beter sig liknande, med skillnaden att beteendet är konstant istället för att gå i cykler. Det är också vanligare med urinmarkeringar från fertila hanar än från honor.

Kastrering hane
Kastrering av en hankatt innebär att man opererar bort båda testiklarna. Detta ger som resultat att hanen inte kan producera ungar och att hans fortplantningsdrift minimeras. En hane som kastreras i tid brukar ytterst sällan utveckla oönskade beteenden som strilande eller rastlöst vandrade. Kastrering av hankatter är enkla rutiningrepp och läker oftast väldigt fort och komplikationsfritt. Om inte båda testiklarna har vandrat ner i pungen krävs en något mer omfattande operation men även detta räknas som ett relativt enkelt kirurgiskt ingrepp.

Sterilisering hane
Sterilisering av hankatt innebär att man knipsar av sädesledarna men lämnar kvar testiklarna. Detta ingrepp innebär att hankatten inte längre kan producera ungar men fortfarande har kvar fortplantningsdriften. Eftersom driften medför för oss människor oönskade beteenden som strilande eller att en utekatt vandrar långt bort i sitt sökande efter honor så är sterilisering inte att rekommendera och heller inget som erbjuds som rutin av veterinärerna.

Kastrering hona
Kastrering av honkatt innebär att man opererar bort äggstockar, äggledare och livmoder. En kastrerad honkatt kan inte producera några ungar och har dessutom inte kvar sin fortplantningsdrift. Som ägare slipper man löpskriken, rastlösheten och risken för livmoderinflammation. Kastrering av honkatt är ett större ingrepp än en normal kastrering av hankatt men är ändå ett rutiningrepp som vanligtvis löper helt komplikationsfritt. Det finns idag fler metoder än den tidigare standardoperationen då man öppnade upp hela mittlinjen av honans mage. Exempelvis opererar en del veterinärer via titthål, vilket innebär ett betydligt mindre sår, eller med hjälp av flanksnitt som även det innebär ett mindre sår.

Sterilisering hona
Sterilisering av honkatt innebär att man knipsar av äggledarna. En steriliserad honkatt kan inte producera några ungar men har kvar sin fortplantningsdrift. Honan kommer fortsätta att löpa som tidigare och risken för livmoderinflammation kvarstår. Detta ingrepp kan eventuellt ha varit ett alternativ för att förhindra oönskade ungar hos utelevande katter förr men idag är kastrering det alternativ man använder sig av även på honor. Även om steriliseringen skulle innebära ett något mindre kirurgiskt ingrepp så kvarstår argumenten om det för innekatter/sällskapskatter icke önskvärda löpbeteendet och risken för livmoderinflammation.

SE*Simbelmynes

Annons:
Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: