Allmänt kattprat

Julens faror

2017-12-01 07:00 #0 av: NatasjaHemby

Nu är vi snart inne i advent och för er som firar jul kan det vara bra att hålla koll på vilka julrelaterade saker som kan vara farliga för katter.

Giftiga växter
Hyacint, amaryllis och andra lökväxter är gifitga för katter, liksom julrosor och julstjärnor. Julgranen är okej för katten att tugga på men undvik att hälla giftig växtnäring i julgransfoten eftersom katten kan få för sig att dricka vattnet. Även bär från mistel och järnek är giftiga.

Främmande föremål i magen
Se upp med presentsnören och dylikt vid julklappsöppnandet. Katter kan inte spotta som vi och en katt som börjat tugga på ett snöre sväljer ofta allihop till slut. Snören kan orsaka stor skada i tarmen och kräver ofta akut operation. Samma sak gäller för julgransglitter som man bör undvika helt om man har katt i hemmet. Se även upp med filtade tomtar och dylikt. Många katter har en förkärlek för ull och det är naturligtvis inte heller något som passar i en kattmage. 

Julbordets frestelser
Det kan vara lockande att bjuda in katten till julbordet men ta det försiktigt med julskinka, köttbullar och charkprodukter som innehåller exempelvis lök, stora mängder salt och annat som är dåligt för katten. Det kan också kännas som en bra idé att ge benresterna till katten men tänk på att alla ben ska vara råa. Tillagade ben riskerar att flisa sig och skada kattens tarmsystem. Se också upp så att katten inte försöker smaka på lussebaket eftersom russin är mycket giftigt för katter.

Levande ljus
Lämna aldrig katt och levande ljus ensamma utan övervakning. För att kunna släppa lite på kontrollen kan det vara smart att gömma ljusen i lyktor som katten inte kan välta, exempelvis tunga lyktor som står på golvet eller smålyktor upphänga i taket. Det finns även batteridrivna fuskljus som ger ett mysigt sken utan brandrisk.


Vi på Siames iFokus önskar er ett tryggt och mysigt julfirande Stjärnor

SE*Simbelmynes

Anmäl
2017-12-02 11:53 #1 av: burmamys

Toppen!Tummen upp

Jag har sammanställt en lite längre artikel, om någon orkar läsa:

https://burma.ifokus.se/articles/5a2161418e0e74621a007b34-en-god-och-glad-jul-for-katterna

God jul!SkrattarHjärta

Anmäl
2017-12-05 18:55 #2 av: NatasjaHemby

#1 Superbra artikel!Tummen upp

SE*Simbelmynes

Anmäl
2017-12-06 10:37 #3 av: burmamys

#2 Tack så mycket! 😊❤

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.