Hobby & prylar

DIY bolåda eller myslåda

2016-10-29 19:12 #0 av: NatasjaHemby

När jag skulle börja föda upp var jag så sugen på att bygga en fin bolåda åt mina blivande mammakatter. Efter att ha tänkt några varv bestämde jag mig istället för att använda mig av engångslådor. Dels för att slippa förvara en stor trälåda mellan kullarna och dels för att enkelt kunna byta till en ny låda vid behov.

Jag föredrar att ha två iordningställda bolådor, så att jag snabbt och enkelt kan flytta mamma och ungar till en ren, fräsch låda direkt efter förlossningen. Det är naturligt för mamman att vilja flytta sina ungar för att undvika att lukter från födseln lockar rovdjur. Lösningen med ny, luktfri bolåda kan med lite tur minska risken för att mamman vill flytta ungarna till en olämplig plats.

Här kommer lite tips på hur man enkelt kan ordna en egen bolåda helt av återvunnet material:

Steg 1. Ta en stor kartong, exempelvis flyttkartong. Lägg några lager tidningar i botten, för att isolera undersidan. Extra viktigt om man har kalla golv.

Steg 2. Lägg i några lager gamla kökshanddukar. Jag sparar dem som fått fläckar eller revor för ändamål som detta. Enkelt att byta ut och tål att tvättas i hög temperatur.

Steg 3. Lägg i en tjockare dyna eller filt, som tål att tvättas i minst 60 grader. Jag har gjort min "dyna" av ett gammalt badlakan som jag vikt ihop och stoppat in i ett gammalt örngott.

Steg 4. Låt mammakatt inspektera bolådan Skrattar

Steg 5. Trä en stor t-shirt  över hela lådan, så att det endast blir en öppning vid ena kortsidan. Enkelt att dra fram och tillbaka för att få mer eller mindre tak över lådan. Bara att dra över när man vill ge lilla familjen lugn och ro och dra ifrån när man vill titta till dem. Klart!

Naturligtvis kan denna enkla bolåda även användas som en helt vanligt mysplats för alla lådälskande katter Glad

SE*Simbelmynes

Anmäl
2016-10-29 19:22 #1 av: Tjeja

Jättebra DiY-beskrivning på en mycket bra o smart lösning! Tack! 😊

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-10-29 19:23 #2 av: Fridaaaa

GJort liknande men dragit över hela lådan så att öppningen blev öppningen på tröjan :) Mina ratade dock det haha!

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2016-10-29 20:08 #3 av: kalindas

Så gör jag också. Brukar köpa flyttlådor. Väldigt uppskattade. Sen är det bara att skära ett hål i lådan när bebisarna få börja gå ut i en mindre hage.

Anmäl
2016-10-29 21:21 #4 av: Carlitos

Smart med t-shirten! 👍

Anmäl
2016-10-30 09:55 #5 av: Truffles

Smart och enkel DIY!

Hälsningar från mig som har en jättefin oanvänd fräsch och nygjord bolåda i 'kattrummet' då mamma katt hellre valde alternativet; den bruna iordningsställda flyttkartongsbolådan. 🙁 😃

Anmäl
2016-10-30 23:57 #6 av: Zorcie

Jättebra tips! Tack! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.