Foder & pälsvård

Barf- alternativ

2016-10-16 11:28 #0 av: Mangochanti

Fick tips att jag kan använda ZiviPeaks kattmat åt min Balines hona 1,5 år som jag köpt och som äter Barf? Då jag jobbar är det svårt att låta färsk mat ligga framme.

Och fråga två, Är det ok för min kastrerade hankatt, som haft urinsten att också äta detta?

/MC

Anmäl
2016-10-16 15:24 #1 av: kalindas

Ja, det är ok. ZiviPeaks, Mjau burkmat och Bozita är bra mjukfoder. Men svarat dej i andra tråden och var du ska gå för att få mer korrekta svar. Glad

Anmäl
2016-10-16 16:01 #2 av: burmamys

Fantastiskt att din balinestjej har fått barf hos uppfödaren! Verkligen inte många uppfödare som tar sig råd och tid att barfa så stor eloge till dem. Har du möjlighet att barfa så är ju det ändå det allra bästa, för båda katterna.

Numera finns färdigblandade frysta råa köttbullar från MUSH vaisto cat att köpa, då behövs ingen förkunskap och det är väldigt enkelt att bara tina i kylskåpet och servera.

Om du vill barfa från grunden så behöver det inte heller vara så svårt, bara lite mer omständigt eftersom du måste köpa in kött, hjärta, ben, lever och några tillskott, och se till att servera en välbalanserad kost, med rätt andel av de ingående råvarorna. Har du läst mina artiklar "Att barfa katterna är inte så svårt" och "Kosttillskott för hållbar barf av katt"? Där har jag skrivit en guide till hur man gör.

När det gäller urinsten så kan det vara bra att byta ut ben mot kalcipos, om han har stenar kalciumoxalat. Struvitkristall kräver istället att du sugrör maten en aning, det finns speciella tillskott för detta. I båda fallen är det väldigt viktigt att han får i sig mycket vätska, så att röra ner en matsked vatten i hans mat är bara positivt.

Eller är det någon särskild anledning till att du inte kan barfa?

Hoppas du hittar en väg som passar för er! 😊

Anmäl
2016-10-16 16:09 #3 av: burmamys

Oj glömde skriva att mina artiklar finns på Barf ifokus och på Burma ifokus!

Och när det gäller att låta mat ligga framme så borde det inte vara något bekymmer om du tar fram lite fryst mat som får tina i matskålen. Att låta mjukmat stå framme är inte mer fräscht än att låta en bit fryst kött tina i matskålen, snarare tvärtom. Alternativt kan du ge lite torrfoder till lunch, men det är inget jag vill rekommendera till en katt som haft urinstopp.

Anmäl
2016-10-16 17:21 #4 av: kalindas

#3
Hon hade visst svårt att få tag i Mush vaisto. Vet du någon mer än zoo.se som har Mush och skicka hem? Var inne på den sidan och de hade bara hundmaten.

Anmäl
2016-10-16 17:39 #5 av: burmamys

#4 Ajdå. Nej tyvärr, jag köper i djuraffären (Arken zoo) men om man har långt till djuraffärer och Granngården, då är det nog svårt att få tag i. Hemskt tråkigt att det är så. Minns att jag sett någon butik som kör ut barf från något annat märke men det var i storstad, minns inte nu om det var Göteborg eller Stockholm.

Då återstår bara att barfa från grunden, dvs att köpa kött, hjärta, m.m. Jag handlar allt i vanlig mataffär men kan nog vara bra för TS att kolla vad de affärer som finns nära har i sortimentet innan hen börjar. Det är väl framförallt hjärta som kan vara säsongsberoende i vissa affärer.

Anmäl
2016-10-16 17:40 #6 av: burmamys

En annan möjlighet är att prata med lokala jaktlag, om de kan undvara lite hjärtan som hon kan frysa in. 👍

Anmäl
2016-10-17 12:32 #7 av: Mangochanti

GladTack för alla svar.

Som #1 Kalindas svarade så har jag 23-24 mil till en affär där de säljer Mush vaisto

men hittade en sida där jag kan skicka efter ZiviPeaks kattmat. #2 Och det var inte uppfödaren som Barf ;at utan säljaren av kissen =)
Jag ska absolut läsa dina tips om Barf, har varit inne på det men tyckte det var mkt jobb och ganska svårt att veta hur mkt av allt för att få det balanserat. Så jag har köpt kycklingvingar som min huskatt fått varannan dag till sitt blötfoder. Han äter Royal Canin Digest Sensetiv blötfoder.

/MC

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.