Annons:
Etikettavel
Läst 3105 ggr
NatasjaHemby
2015-12-01 15:31

Förlossningsfrågor.

Hej!

Med två veckor kvar till beräknad nedkomst för min allra första kull har jag förstås tusen frågor i huvudet. Jag har läst en massa, både böcker och på nätet, och gått de kurser som finns att tillgå via min klubb. Vissa frågor känns dock svåra att få ett konkret svar på, olika uppfödare gör och tycker olika och en del saker uppdateras med tiden. Vad tycker ni eller hur gör ni i följande frågor?

* När är det dags att börja dygnet-runt-övervaka honan? Lagen säger att förlossningen måste övervakas, men inte när man ska börja övervakningen. Räknas det som missfall om ungarna kommer innan dygn 58? När börjar ni hålla stenkoll?

* Hur många moderkakor låter ni honan äta? En? Ingen? Hur många hon vill? Varför?

* Vad gör ni med eventuella dödfödda ungar? Slänger i soporna? Lämnar hos veterinären?

* Hur ofta bör man väga ungarna? Väger ni dem lika ofta även om honan blir mycket orolig? Väger ni lika ofta om allt verkar okej som om någon verkar klen?

* Behöver man ha en värmedyna i boet? Jag har bara hittat sådana som ska värmas i microvågsugn och någon sådan har vi inte. Funkar varmvattenflaska?

Mycket tacksam för alla svar och synpunkter 🙂

SE*Simbelmynes

Annons:
VildaVittra
2015-12-01 15:47
#1

Jag låter kattan äta alla moderkakor, för de är näringsrika. Dödfödda ungar har jag bara varit med om en gång och den begravde jag i rabatten. Nej, du behöver ingen värmedyna i bolådan. 

Jag håller stenkoll på kattan från det att det börjar att synas på henne, ändå så föddes den senaste kullen när jag sov och i en hönsfodersäck istället för i bolådan jag ställt fram, vi var inte riktigt överens på den punkten jag och kattan. 

Jag väger faktiskt inte ungar, jag håller koll på hullet istället.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

kalindas
2015-12-01 18:11
#2

Jag är hönsmamman som övervakar hela födseln och  tar gärna ledig en vecka före och en vecka efter beräknad födsel.
Ofta klarar katten det alldeles utmärkt själv , men jag hjälper gärna till med avnavling och kollar så de har fria luftvägar.
Dessa raser behöver mer värme än de vanliga huskatterna då de saknar underull, du behöver inte ha något i lådan, men ha minst 20 grader i rummet och bädda varmt.
Är det en ensam unge så skadar det inte med en varmvattenflaska i boet så den lille håller värmen.
Jag väger ungarna i ca 3 veckor. Den första veckan en gång om dagen. Sen får man även ha lite djuröga och ha koll om någon verkar svag
Dödfödda ungar hamnade en gång i soptunnan, men fick massa oro att de "kanske" levde ändå och därefter har jag begravt dem.
Man kan bli tvungen att avliva (vilket jag tack o lov sluppit) och klarar man inte det själv får man kontakta veterinär.
Siames och Oriental vill ofta att ägarna ska sitta och "hålla tassen" under förlossningen. Smilla som jag hade försökte genom att ta tag i min hand och dra, att få ner mig i bolådan.
Dessa katter brukar få sina ungar på dag 67, så dag 58 tror jag inte de överlever på…

/Elisa

NatasjaHemby
2015-12-03 12:48
#3

Tack för svar!

Hemma är jag mest hela tiden då jag pluggar delvis på distans. En dag i veckan är jag först i skolan några timmar och sedan i stallet ytteligare några timmar. Annars är jag vanligtvis bara borta någon timme per dag. Frågan är ju om jag vågar åka till skolan den veckan hon är beräknad, hon kommer då vara på dygn 62. Borde väl funka om jag lämnar någon annan att övervaka henne och har mobilen igång?

Några 20 grader tror jag knappast att vi har här hemma, trots att elementen är på högsta värme dygnet runt. Det är fler än en levade unge i magen just nu, men man vet ju aldrig vad som händer på vägen, så jag är beredd med varmvattenflaska. Annars har vi en levande värmedyna i form av en styck huskatt som garanterat kommer vilja pyssla om kattungarna 🙂

Det där med att begrava katter själv är omöjligt här då vi bor i lägenhet under vinterhalvåret. Det känns dock lite läskigt att bara slänga dem i soporna, hur döda de än verkar. Att akutavliva själv har jag försökt förbereda mig mentalt för sedan jag började fundera på att föda upp för flera år sedan. Hoppas verkligen att jag aldrig behöver ta ett sådant beslut.

SE*Simbelmynes

kalindas
2015-12-03 14:07
#4

#3
Fråga om veterinärerna kan ta dem och kremera dem med övriga, men risk finns att det kan bli dyrt. Du kanske känner någon som bor i villa och har en varmkompost eller gödselstack? Där kan man gräva även på vintern.
Alternativt, dock lite oaptitligt, packa in dem väl och lägg dem i frysen och begrav i någon park eller djurkyrkogård framåt våren.
Om det inte skulle bli några komplikationer så tror jag du kan vara lugn dag 62. De flesta katter brukar även vänta till matte är hemma och kan hålla tass. 
Hade t.o.m. en halvt förvildad honkatt här som skrek på mig tills jag  satte mig hos henne. Sen tog det ett par minuter och hon hoppade i lådan och började föda.

/Elisa

NatasjaHemby
2015-12-03 15:01
#5

Vi har kolonistuga och bor i Skåne, så här är oftast grävbart året om. Så det går ju att lösa i vilket fall, kanske bättre då än att slänga dem? Ville mest bara kolla hur andra gör för att slippa stå där oförberedd i en redan jobbig situation. Förhoppningsvis så mår ju alla bebisar bra 🙂

Då vågar jag nog gå till skolan den dagen, det är nämligen ett viktigt moment precis då. Hon är ju som sagt inte ensam hemma ändå, bara jag som vill vara med henne hela tiden då hon är extremt mammig. Vestas mamma har fött på dygn 65 båda gångerna, så vi hoppas att Vesta också är punktlig.

SE*Simbelmynes

Lilla Alviks katteri
2015-12-03 18:17
#6

Vi är ju lite priviligierade då en av oss nästan alltid finns hemma. Vi börjar kolla extra noga någon vecka innan beräknad födsel. Våra katter har faktiskt själva sagt till och i de fall det har skett nattetid har de väckt oss. Ena honan skötte allt exemplariskt, medans den andra ville ha hjälp med allt. Så en slö sax är bra att ha tillhands. Den liknar honans tänder. Av en vass sax tycker vi att snittet blir för fint. Vill honan äta upp moderkakorna, så låter vi honan göra det. Är ungarna friska så är de väldigt livskraftiga! Dödfödda ungar har vi slängt i soporna, väl förslutna. Har dock det bara hänt en gång, som väl är. Det är lite svårt att gräva ner dem, för häromkring, där vi bor, blir de gärna uppgrävda av andra djur (vi har haft uppfödning av kaniner och vi har många hönor) Ungarna väger vi varje dag i ett par veckor. Därefter kanske var tredje dag en tid. När de sen väl börjar äta vanlig mat, släpper man det där och väger dem någongång ibland. Vi har inte använt värmedyna/lampa/flaska, men tror vi ska göra det till nästa kull. Om inte annat tycker nog mamman det är mysigt. Har man bara omtanken så går nog allt bra. Vilket du verkar ha. Lycka till med kullen nu!

SE* Lilla Alviks

Annons:
NatasjaHemby
2015-12-03 18:28
#7

Tack!

En slö sax ska jag nog kunna ordna fram, annars hade jag tänkt knipsa av navelsträngen med naglarna om inte mammakatt gör det själv. Det känns mer naturligt än att snöra och klippa.

Vi är rätt lugna här hemma. Jag har varit med vid fölningar och min man har varit med vid en valpning, så själva förlossningen känns inte så läskig om bara allt går som det ska. Mest rädd är jag nog för att missa tecknen på när det är på gång så att jag missar början eller alltihop. Men med tanke på hur otroligt mammig Vesta är så säger hon nog till mig i god tid 🙂

SE*Simbelmynes

kalindas
2015-12-03 19:28
#8

Jag brukar använda en pejang (stavas det så?) Som jag kokat innan förlossning ihop med saxen.  Klämmer fast pejangen och klipper av strängen.

/Elisa

Carlitos
2015-12-05 16:59
#9

Oh.. Spännande! Jag är nog oxå lite för mycket hönsmamma! Vi passade Lykke när hon skulle föda. Vi brukar oxå se till att någon är ledig 1 vecka innan och 1 vecka efterfödslen, men det är ju redan ordnar hos er. Jag tar fram en bricka i förväg där jag laddat upp med tråd till navelsträng innan avklipp. Pejang är inget jag rekommenderar då dem är bara ivägen å klumpiga, men det är min erfarenhet. Så en ren tråd. Efter avnavling så doppar jag en bomullstuss i Jod så duttar på den avklippta navelsträngen, är så rädd att dem ska få infektion där.. Peppar peppar.. Många handdukar går det åt. Slemsug.. Våg.. Värmedynan vid behov men det behövs kanske inte. Sambon hjälper till å tar emot kattungen, jag suger med slemsug, i mun å näsa några gånger. Jag torkar rent. Sen fixar vid med avnavlingen mm. Vi låter hon käka vad hon vill av moderkakorna. :-) lycka till

NatasjaHemby
2015-12-05 20:45
#10

Tack Carolin 🙂

Jag är inte så värst hönsig (tror jag, jag kanske blir helt knäpp när det väl är dags), men har köpt hem det mesta som kan tänkas behövas. Ingen peang dock, det får gå utan. Men jodopax ska inhandlas, för det har jag glömt!

SE*Simbelmynes

[SEQJOUZ]
2015-12-06 11:06
#11

Jag har dag 64 idag och har börjat min "vaka" 😊 har en korg packad, canvasburen är uppe och bädgdad med värmedyna och lakan som jag klippt sönder för att lättare kunna byta och hög av klippt tidningspapper att ha under när dem precis kommer ut då d blir lite vått. Jag har babyvälling i frysen och nappar med doseringssprutor kokta o klara även sugen. Dextrosol och äggulor finns hemma och glidslem, telefonnummer till Vet. Finns i mobilen och bilen står fulltankad. Går d snett så gör det då är det bara att dra 😉 Att tänka på med värmedyna är att alltid ha lakan på den så man inte bränner katterna och att bara ha den i början för att hålla dem nyfödda varma så mammakatt kan vara lugn och föda i lugn o ro sen bäddar jag rent med nya torra lakan aldrig frottehanddukar då dem små kan fastna med sina klor i den. Jag sover inte utsn slumrar och ställer alltid klockan med 1 timma som mest för väckning om jag skulle somna 😉 ha glidslem hemma om det skulle behövas 😊

tuska
2015-12-06 12:28
#12

   Du gör så rätt så, jag tycker de föder oftast på dag 68, om det är en kull på fem. En större kull kan komma lite tidigare  min erfarenhet.  Alla förlossningar är så olika.

 Stort lycka till.

[SEQJOUZ]
2015-12-06 16:35
#13

Låt honan navla av själv och fixa ungen det gör dem oftast så bra. Är det en ung oerfaren hona kan hon behöva stöttning. Om du måste navla ungarna så klipp inte av den med sax utan ha rena o spritade händer o naglar och knip av dem med naglarna så du sargar änden ojämt på navelsträngen då blöder det inte o stoppar fort om det gör…jodopax har jag aldrig andvänt tänk på att honan kan få det i sig när hon slickar kattungarna vilket hon garanterat gör om dem får jodopax på sig 😊😊😊😉😉😉 fem är mycket noga mammorna 😉

Annons:
NatasjaHemby
2015-12-08 11:34
#14

Tusen tack för alla svar! En av de frågor jag var mest konfunderad över var nog moderkakorna. Har sett många skriva att honan inte får äta dem för att hon kan bli dålig i magen, men det är ju naturligt för kattan att städa efter sig. Dessutom verkar Vesta ha stålmage, så hon får nog äta hur många hon vill då.

#13 Tack, det var precis så jag tänkt göra, riva av med naglarna istället för att klippa. Tänkte också försöka låta henne göra så mycket som möjligt själv, då jag tror att det är bra för anknytningen mellan mamman och ungarna.

SE*Simbelmynes

NatasjaHemby
2015-12-19 17:47
#15

Nu står jag äntligen här med facit i hand! Förlossningen gick superbra, Vesta var så lugn och fin och allt gick som på räls. Det var precis lagom lång tid mellan de fyra första ungarna för att varje unge skulle hinna bli torr och komma igång innan nästa kom. Sen tog det knappt en timme innan femman och slutligen två timmars paus innan sexan. Efter de fyra första var Vesta mycket trött, så jag tog hand om femman åt henne. De andra pysslade hon om galant ❤️

Hon visade tydliga tecken på annalkande förlossning (rastlöshet, extra verbal, plötsligt stort intresse för bolådan) på dygn 65 och sedan kom ungarna på morgonen dygn 66. Hon åt alla moderkakor utom en (den hon inte orkade ta hand om själv) och lyckligtvis slapp vi både dödfödda ungar och missbildningar. Vi använde en ugnsvärmd vetekudde under förlossningen, men nu vill ungarna inte alls sova på den. Allt löste sig helt enkelt av sig själv, men det kändes skönt att ha era svar i bakhuvudet. Framförallt hade det varit lugnande OM något hade gått snett.  Så tack igen för alla svar, tips och stöttning 🌺

SE*Simbelmynes

Lilla Alviks katteri
2015-12-19 18:52
#16

Kul! Grattis! Skönt att allt gick bra! Nu är vi förstås nyfikna på hur de små ser ut? 😉

SE* Lilla Alviks

NatasjaHemby
2015-12-19 20:13
#17

De ska få en egen tråd 😃

SE*Simbelmynes

[SEQJOUZ]
2015-12-19 20:51
#18

Grattis till dem små och skönt att allt gick bra 💜

kalindas
2015-12-20 09:10
#19

Grattis!

/Elisa

Upp till toppen
Annons: