Avel & genetik

låna ut hankatt /chipkastrera

2015-05-16 23:51 #0 av: Fielie

Har lite funderar kring min pojk, han är en siamese foreign white och hans namn är FI *Albapanther Bobby James http://stambok.sverak.se/Stambok/Visa/385290 Mer bilder finns på våran hemsida http://matreiyas.snabber.se/

Det finns avelsplaner, men ganska långt fram åtminstone ett halvår, så dels en förfrågan om det finns intresse att låna, främst rena siameshonor, han är ju ren siames i många generationer.

Dels har jag funderingar kring chipkastrering, har aldrig använt det på hane förut, däremot på en hona, hon var lugn i ett och ett halvt år och har fått två kullar efter det. Vad har ni för erfarenheter, hur länge blir de lugna, får de ungar efter det? Om man väljer att avbryta och ta ut chippet, samma fråga hur länge dröjer det innan de är igång igen.? Det är inte bestämt och jag ska diskutera med uppfödaren också, han har fint temperament och gott hull, enda anledningen är väl egentligen, om de planerade parningarna är så pass långt fram, så kan han få spara rösten lite tills dess :-D Han är inte så förskräckligt gapig än, men ändå, han är hane trots allt :-)

Anmäl
2015-05-17 05:44 #1 av: [SEQJOUZ]

Förlåt mig kanske en dum fråga och att jag missuppfattar det är så lätt att göra det i skriven text 😉...men hur menar du med "ren" siameshona? att det bara får vara siameser i stamtavlan eller att dem med huskatter inte skall höra av sig eller att vi med Orientaler och långhår i våra siamesers stamtavlor inte har renrasiga siameser😉😊

Anmäl
2015-05-17 06:21 #2 av: Fielie

Bobby har bara siames i stamtavlan, jag ville försöka nå fram till sådana ägare och se om intresse finns.
Bobby har ju "övertalat "att öppna upp ögonen för vit oriental också :-)
Här får man väl säga att det beror lite på kattens färg
Tex vit katt och röd katt är inte bra, vit katt med annan vit katt är inte heller bra
Huskatter no no :-D

Anmäl
2015-05-17 06:57 #3 av: [SEQJOUZ]

Ja, det är lite att tänka på i avel med vita kat IV och man bör vara påläst...själv tycker jag att avelsbasen kan tendera att bli aningen snäv med bara siameser i stamtavlan med samma individer som dyker upp i den  jag är för en bred bas med många olika individer både oriental och siames och då för hälsans skull. Nu har jag ju även Bal/Olh i mina så bredare är svårt att finna än med dessa blandningar  Alla Kat IV är samma ras men olika färg/mönster och pälslängd.
Alla har sin inriktning och tanke med avel och det är bra 😊😊😊

Anmäl
2015-05-17 09:15 #5 av: Mewz

Varför är vit + röd = icke bra? *hon som avlat vitt i många år, men i annan ras*

Real stupidity beats artificial intelligence every time

Anmäl
2015-05-17 09:39 #6 av: kalindas

#5
Det är någon genetisk sak som kan bli om man parar rött med vitt. Heter nåt speciellt, som jag såklart glömt.Snopen
Men man ska undvika att para FW med röda och paddor.

Anmäl
2015-05-17 09:42 #7 av: kalindas

Waardenburg-syndromet hette det
Hittade denna länken där MissMaven har svarat.

"Waardenburg-syndromet som ofta dyker upp vid parningar av Foreign White och katter som är bärare av rött nedärvs oregelbundet dominant och är orsaken till pigmentavvikelser i ögonen (tapetum lucidum saknas); hud- och pälsproblem och störningar av hörsel (nedsatt hörsel eller tom dövhet). Lever och njurarna kan också bli drabbade. Och avkommorna kan bli infertila."

Anmäl
2015-05-17 14:33 #8 av: Oriental miracle

Katter har inte Waardenburg-syndromet. Det är en mänsklig sjukdom.

Menar de kanske mosaicism? Detta händer ibland med röda katter, men också mycket sällan. T.ex. de hane katterna,som ser ut som sköldpadda eller har bara svarta fläckar på näsan. 

Katters mosaik kombineras inte med dövhet. I denna mening kombinationen röda katter med vita är inte farligt.

Men!  de vita orientalerna har ganska ofta mosaik, mestadels på ögonen. Inte olikfärgade ögon, nämligen fläcken. Tror ni att det är på grund av den röda färg under den vita? 

Jag hade en vit katt(och röd under vit) med gröna ögon och blå fläck på ett öga. Jag vet en katt till med mosaik på ögat,som sköldpadda under...

Intressant teori! Jag behöver komma ihåg andra fall med vita katts mosaik ögon!

Anmäl
2015-05-17 18:40 #9 av: Ehal

Enligt forskare, vetenskapen och studier så nog får katter wardenbuurg de med =/

Anmäl
2015-05-17 21:55 #10 av: kalindas

#8
Katter kan få sjukdomen.
http://vetbook.org/wiki/cat/index.php/Waardenburg_syndrome

Anmäl
2015-05-18 14:36 #11 av: Oriental miracle

Men det är inte samma sak och inte samma sjukdom som har människor. Det bara vita katter(eller med vitt) har en sannolikhet av sådant fel.

Finns döva röda katter eller döva katter med mosaik? Aldrig hört.

Ökar det sannolikheten för dövhet?

Anmäl
2015-05-18 15:24 #12 av: Ehal

Oavsett om det är samma är väl kattvarianten av wardenbuurg skäl nog undvika vissa parningar?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.