Utställning

Veckans diskussion - Inför kattutställning

2015-05-01 16:13 #0 av: MissMaven

Hur gör ni med att förberedda era katter inför en kattutställning? 

Fixar ni öronen (klipper, plockar eller rakar dem)? Just det med öronen brukar vara lite olika hur man gör  och nyligen har man hört att vissa domare har klagat på orakade öron. Vad tycker ni om det?

Badar ni era katter? Smörjar in med silikondroppar? Borstar med gummikarda eller en annan slags borste? Sprejar med kattbalsam?

Diskutera gärna! Glad

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Anmäl
2015-05-01 17:41 #1 av: kalindas

Nu har jag inte ställt ut på åratal.  Men de gamla bl.a vite Spokie badades innan och klipptes i öronen.  I övrigt gjorde jag inte så mycket mer än att strök honom med sämskskinn.
De katterna jag ställt senare har jag inte badat. De har haft så fin päls och glans ändå. I övrigt samma som ovan.
Klippt klorna har jag ju gjort också förstås. Glad

Anmäl
2015-05-02 09:00 #2 av: S*Cupcakes

Jag har en procedur som jag kör när jsg inte ställt ut på ett tag - först kardar vi med en väldigt fin gummikarda för att få bort underull och döda hårstrån. Spelar ingen större roll om katten har bra pälskvalité utan underull - man får ändå bort döda hårstrån vilket ger mer glans!
Sen är det bad, alla katter har i princip sina egna schampon, orientalerna badar jag en vecka innan för att pälsen ska hinna lägga sig igen, pebbarna badar jag kvällen innan!
Öronen rakas med trimmer, och en slö två-bladig hyvel för finliret, jag tycker det är bäst. Sen kör vi också rengöring av kloskidorna på dem om inte badet tog det helt (främst vitfläck, ljusa katter och PEB som
blir skitiga där snabbt igen)
Om de var badade för inte så längesen (orientalerna) så kör jag bara en kardning, torrschampo och borstning. Och så silkdroppar fredag kväll i hela pälsen och lördag/söndag morgon. Vitfläckarna noppar jag bort vita hår i färgfälten på. Jag tycker halva utställningen är att preppa katterna, så jag går ALL-in! Sen vet jag att domarna föredrar att få en förberedd katt på bordet framför att få en helt opresenterad, de åker ganska långt och förtjänar väl att få se fräscha katter :)

Anmäl
2015-05-02 09:14 #3 av: kitte

Kul att läsa hur ni gör, jag ställer inte ut själv men om den dagen skulle komma så 😊 Jalena dina teckningar är så himla bra! 😄👍

Anmäl
2015-05-02 11:22 #4 av: Robbine

När jag ska ställa Ulla så badar hon kvällen innan.. sen har jag ett superbra pulver som jag bara fluffar upp henne med precis när vi kommer och om vi hinner, innan vi ska upp till domaren.. Hennes öron rakar jag, trotts att jag inte vill.. tycker hennes hår i öronen är gulligt ^^

Bubbles kommer jag så småningom behöva plocka lite vita hårstrån där det ska vara svart, men det väntar jag med tills vi verkligen behöver =D

Jag vet att gunilla har sina knep när det kommer till peterbald, med vad det är för knep vet jag inte än ^^

Anmäl
2015-05-02 17:55 #5 av: [SEQJOUZ]

Jag gör samma som Robbine och skulle heller inte plocka öronen om ingen annan gjorde det 😉 om jag tycker pälsen är fin så badar jag inte utan torkar av den med vatten och yttepytte schampo och på morgonen blir det pudrig innan vi far så hinner det skaka ur på vägen. Fertil hane badas alltid även vitfläck en 😉och klorna är ju ett måste såklart, men inga silikondroppar eller annat i pälsen då jag har turen med bra kvalitet och icke torr eller spröd så d skippar vi 😊

Anmäl
2015-05-03 08:51 #6 av: S*Cupcakes

Men rätt silikondroppar när du har en bra pälskvalité från början är ju skillnaden mellan excellent päls och SUPER ;)

Anmäl
2015-05-03 10:56 #7 av: amandahurtigh

OLH - får bada dagen innan. Silkesdroppar efter bad och på lördag morgon. och lite antistat precis innan vi går upp. Klipper klor, tar bort hår i öronen.
OSH - badar typ en vecka i förväg. tar bort några stickelhår på vitfläck. Silkesdroppar på fredagen, och lördag morgon. Borstar ur pälsen för att ta bort döda hår. Klipper klor och tar bort hår i öronen.

Jenny är min preppgud .. ;)

Anmäl
2015-05-03 14:07 #8 av: [SEQJOUZ]

#6, dem har alltid fått Super, super så jag behöver i ga droppar eller xtra i deras päls vilket jag är så glad och nöjd med 

Anmäl
2015-05-03 18:10 #9 av: jillan

Badar 1 vecka innan, rakar öronen, borstar & klipper klor 2 dagar innan.

Har i några silkdroppar på utställningsdagen. Fast det behövs nog inte egentligen tror jag. Det känns bara bra att ha i (och så luktar det så gottGlad)

Anmäl
2015-05-03 19:02 #10 av: MissMaven

Ni är så bra, vilka toppen tips! Glad

Jag blir så glad av att se vackra katter, och katter är ju vackra varelser i sin natur, kanske de vackraste som finns! Och på utställningar när det är preppade, och ser ut så bra som möjligt är det väldigt fint att titta på dem. 

Men ibland ser man katter som inte är i bra kondition för show. Väldigt sällan, men det händer och då blir jag väldigt ledsen.

När jag började ställa ut fick jag höra att katten ska vara "hel och ren". Det tycker jag var lite kort, men väl formulerat. Vad anser ni är bra showkondition?

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.