Hälsa & beteende

Protestbajsande

2015-04-03 11:43 #0 av: carinbrack

Sputnik bajsar på mattan precis bredvid den nybytta lådan. Det är egentligen inget problem,tar jag bort mattan slutar han, och orsaken är glasklar, han saknar Dexter (precis som vi andra). Han ska få en kompis så snart vi hittar rätt kisse och vi jobbar hårt på det. Under tiden funderar jag på protestbajsandets ursprung.

Protestbajsar (och kissar) vilda katter? Hur är det med katternas stora släktingar? Och vad fyller det i så fall för funktion då? En familjekatt som protestbajsar får ju omedelbart uppmärksamhet och förhoppningsvis åtgärdas det som protesten gäller. Men är de så smarta? Och i naturen finns inga hussar och mattar och för den delen heller inga mattor att bajsa på. Eller är detta nåt som bara tama katter gör? Är de så smarta att de faktiskt förstår att kiss och bajs utanför lådan är en signal matte/husse tar på allvar?

Här finns så mycket kunskap att jag är säker på att nån vet!

Anmäl
2015-04-03 15:24 #1 av: OberonsMatte

Att katten bajsar bredvid lådan betyder att katten vet var bajsplatsen är, men att den av någon anledning helst inte gör det i själva lådan. Det beror i sin tur på att det är något med själva lådsituationen som katten inte gillar.

Att det sammanfaller med någon övrig omständighet i kattens liv som förändrats beror på att förändringar innebär stress och att detta extra stresspåslag kan vara droppen som får bägaren att rinna över när det gäller stressnivån inför en ej optimal lådsituation.

Se över lådsituationen (antal lådor, typ av lådor, sandsort och antalet rensningar per dag) är mitt tips!

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2015-04-03 16:00 #2 av: carinbrack

Tre lådor på två katter, daglig rensning, samma sand som alltid.

Anmäl
2015-04-03 16:34 #3 av: OberonsMatte

#2 Vad är det för slags lådor och vilken sorts sand är det? betyder daglig rensning 1 eller flera gånger per dag?

Att det är samma förhållanden som alltid betyder inte att det varit så som katten vill ha det (även om katten stått ut tidigare).

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2015-04-03 16:46 #4 av: Attacks

Vi har for noen år siden problemer med 2 kattunger vi tenkte å beholde. Den ene tisset på utsiden av kassen, den andre bæsjet. Det startet ikke før dem var langt over 4 mnd gamle. Sjekket hos dyrlege, ingenting galt. Vi prøvde å bytte do type og innehold,men ingen forandring.

Da testet vi på å flytte døtre og mødre fra hverandre - problemet opphørte med en eneste gang. Mødrene hadde tydligvis en stålkontroll som kun ble merket mellom kattene, for det vi så var bare idyll og kos i kattegruppen.   Vi valgte å kastrere og selge kattungene vi hadde tenkt å beholde, og dem lever gode kastrat dager og har aldri en eneste gang protest tisset eller bæsjet utenfor kassen sin igjen.

Men i TS sitt tilfelle så er det jo ikke det som er problemet. Ler

Anmäl
2015-04-03 17:10 #5 av: OberonsMatte

#4 Ja, statusrelaterade inre konflikter mellan olika individer kan också visa sig som felkissande och felbajsande. Toalådan är ju en oerhört viktig och känslig resurs i innekatters revir.

Att en katt försvunnit ur TS kattgrupp kan mycket väl ha utlöst en statuskonflikt mellan de två kvarvarande individerna. Hur gamla är de och är de kastrerade?

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2015-04-03 17:36 #6 av: kalindas

Kanske det har nåt att göra med att lådan inte luktar som vanligt då kompisen är borta?
Prova att sätta dit en låta med annat utseende och se om det gör någon skillnad.

Anmäl
2015-04-03 18:08 #7 av: carinbrack

Rensas när det finns nåt att rensa, eftersom den ena katten mest bajsar utomhus är det lätt att hålla efter. Ja, kanske kan det vara nån osynlig konflikt, de sover i hög, tvättar varann och gosar, huskatten är 6 år, siamesen 2, båda kastrater. Siamesen vill ju gosa och busa mer än huskatten, i övrigt verkar de vara de bästa vänner. Sputnik ropar efter Dexter (exakt samma sorts jam som han använde när han inte kunde hitta Dexter när han levde) flera gånger om dagen. Vi försöker leka slut på honom med ikearåttaspportering. Jag kanske har fel när jag tror att allt har med Dexters död att göra, är det fler som menar att det måate vara peoblem med lådan (också)?

Anmäl
2015-04-03 19:41 #8 av: OberonsMatte

#7 Att den utlösande faktorn till beteendet är Dexters frånvaro är absolut troligt, det håller jag med om, men jag tror att vi kanske ser det på olika sätt.

Jag är övertygad om att katters beteenden styrs av instinktiva behov och naturliga beteenden, inte minst när det gäller var de kissar och bajsar. Att Sputnik plötsligt väljer att bajsa utanför lådan (i närheten av "rätt" plats) har en (för honom) logisk förklaring, och då borde det handla om själva lådan eller en revirkonflikt.

Av nyfikenhet undrar jag vad du har för slags låda och vilken sandsort det är i lådorna.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2015-04-03 19:49 #9 av: kalindas

Tror inte lådan i sig är problemet. Mer att den inte luktar Dexter som den brukar och han vet inte hur han ska hantera det.
Därför tänkte jag om ni skaffar en helt annorlunda låda där Dexter aldrig kissat, så associerar han kanske inte den nya lådan med Dexter.

Anmäl
2015-04-03 20:01 #10 av: OberonsMatte

#7 Att felbajsaren är 2 år är också intressant eftersom han därmed befinner sig i den period då katter uppnår social mognad, dvs börjar se sig själva i förhållande till andra katter som vuxna individer.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2015-04-03 20:16 #11 av: carinbrack

Vi har ikealådor (de vitgenomskinliga med hög kant) och missCat kattströ. Har haft samma kattströ i 30 år och samma lådor i kanske två år. Sputnik är faktiskt snart 2,5 år men det spelar kanske ingen roll. Jag tycker att det är jätteintressant att höra era åsikter och om det har med lådan är ju jättebra, för en ny bästis kommer inte ur tomma luften så det kan ta ett tag. Så kan jag få honom att gilla lådan bättre kanske beteendet upphör snarare. Fast jag har tagit bort mattan nu, så kanske det upphör av det.

Anmäl
2015-04-03 20:18 #12 av: carinbrack

Apropå relationen mellan katterna; jag har varit så fascinerad av att Kaiser, äldst, tvättat både Sputnik och Dexter, Sputnik, yngst, tvättat både Kaiser och Dexter, men Dexter, mellan, bara tvättat Sputnik. Nån som har nån tolkning av det?

Anmäl
2015-04-03 20:31 #13 av: kalindas

Sätt för skoj skull in en röd låda med samma kattsand och se om han går på den.
Ang. tvättningen så är det säkert nåt med rang.

Anmäl
2015-04-03 22:48 #14 av: OberonsMatte

#11 Det som katter kan ogilla med MissCat är att sanden är grovkornig, icke-klumpbildande (svår att hålla fräsch) och ganska dammig. Jag tycker att du ska prova den oparfymerade varianten av Extreme Classic gold label, som är väldigt finkornig och mjuk för kattens tassar. Den sanden är dyrare i inköp än MissCat, men även betydligt drygare.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2015-04-03 23:06 #15 av: OberonsMatte

#12 Det där med tvättandet är intressant och enligt min erfarenhet säger det ganska mycket om den sociala dynamiken i en kattgrupp och de olika individernas personlighet, status och relation till varandra.

Att Kaiser, som är äldst, tvättat de två yngre kompisarna och mellankillen Dexter tvättat den som är allra yngst är precis som det brukar vara. Att minstingen i gruppen (Sputnik) i sin tur tvättat båda sina äldre kompisar är mer ovanligt eftersom tvättande är en ganska dominanshävdande handling för katter.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2015-04-03 23:56 #16 av: carinbrack

Oberonsmatte: precis så har jag tänkt. Sputnik är inte rädd för nåt, men han lyckas också locka Kaiser att göra saker han inte gjort tidigare. Brottas, leka och sånt. Kaiser verkar tycka om det, även om Sputnik får locka ett tag innan han nappar. Dexter hade mycket mer respekt för Kaiser.

Anmäl
2015-04-03 23:57 #17 av: carinbrack

Ska testa att byta sand och låda, det skulle ju vara en välsignelse att hitta nåt drygare, så många kilo kattsand man släpar hem, snart släpar händerna i marken nör man går.

Anmäl
2015-04-04 00:05 #18 av: OberonsMatte

#17 Ja, släpa på kattsand är ingen höjdare. Jag beställer 15kg-påsar (billigare kilopris än 10kg) från Animail numera och får dem hemlevererade direkt till dörren. Ursmidigt!

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2015-04-04 00:31 #19 av: carinbrack

Men klumpbildande tycker jag är svårare att hålla rent, klumparna blir för stora att spola ner, jag vet inte vart jag ska göra av dem.

Anmäl
2015-04-04 00:34 #20 av: kalindas

Allra billigast och borde inte vara så svårt att vänja dina Miss Cat katter till är vanlig eldningspellets (6 mm).  Jag gör av med ca 1,5 - 2 säckar i månaden. Pris ca 80 kr. Detta till sex katter.
Kan vara en idé att blöta pelletsen i början så de lättare går på den. Lägg ett tunt lager i botten på lådan och spraya på lite vatten. 
Helt luktfritt. :-)

Fast får de välja så går de säkert hellre på Everclean eller liknande finkornig lersand.  Men den bör inte vara i närheten av vatten och måste slängas i soptipp.

Två andra miljövänliga alternativ är Cats Best Ecoplus, dryg klumpbildande och helt luktfri eller Worlds best Catlitter, som är finkornig och klumpbildande, men gjord av majs så den går att slänga i naturen.

Anmäl
2015-04-04 01:04 #21 av: carinbrack

Slängas på soptipp, betyder det att man inte kan slänga den i vanliga soporna?

Anmäl
2015-04-04 08:35 #22 av: MonicaLagerquist

I Enköping kommun måste vi åka till deponin med kattsanden Den får ABSOLUT inte kastas i toaletten.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2015-04-04 09:18 #23 av: kalindas

Lersanden är väldigt krånglig. Har haft den då och då. Katterna älskar den, men jag hatar den.
Men de två jag nämnde ovan Ökoplus och Worlds Best catlitter. De går att spola ner klumparna i toaletten då de löses upp i vatten.  Men man kanske ska funderar på om det är så bra. Men båda sorterna får slängas på komposten eller i soporna.
Jag rekommenderar Ökoplus då jag haft den i många år. En sådan här påse räckte till fyra katter i ca en månad.

https://animail.se/cats-best-oko-plus-10l.html 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.