Avel & genetik

pyo

2015-03-04 04:30 #0 av: Pirot

Min katt är nyligen inlagd för pyo. Om hon överlever vad är chansen att hon fortfarande går att avla på?

Anmäl
2015-03-04 06:00 #1 av: [SEQJOUZ]

Hej!
Om din hon är så dålig att hon är inlagd för pyo och man inte vet om hon överlever är det det första du skall oroa dig för. Det andra kan bara din veterinär svara på  personligen hade jag inte vågat hennes liv med en parning om hon blev så sjuk denna gång. En av mina honor har haft pyo en gång men det gick bra och hon fick en kull. Låt veterinären ge sitt svar 
Lycka till och jag hoppas och håller tummarna för att hon överlever och bli bra och kanske då som en lycklig kastrat 💗

Anmäl
2015-03-04 09:40 #2 av: kalindas

Är hon så allvarligt sjuk att du är rädd för hennes liv så tycker jag du ska ta bort livmodern och ge henne en chans att överleva.
En katt med mindre pyo så kan man välja att behandla med antibiotika (Baytril eller Synolox) och ge hormonsprutor så att livmodern tömmer sig.
De kan få stora kullar efter en pyo, men om det visar sig att det är ett återkommande problem så är det ingen katt man bör avla på. 
Har en misstanke om att katter med hög känslighet att få pyo eller får återkommande ger det vidare som en ärftlig åkomma...

Anmäl
2015-03-05 16:56 #3 av: Carlitos

Jag hade kastrerat, fast att det kan vara jobbigt, så det nog det bästa i denna situationen. Jag håller tummarna att hon klarar sig. 

Anmäl
2015-03-09 16:00 #4 av: lynxlo

Hur har det gått för din kisse? Håller tummarna för att hon kryar på sig!

Anmäl
2015-03-10 02:18 #5 av: AngelsCo

Vid svåra fall av pyo brukar de flesta veterinärer rekommendera akut kastrering, trots att även det är oerhört riskfyllt. En av de stora riskerna, utöver risken för att katten förblöder eller alla andra operationsrisker man tar varje gång man söver en katt, riskerar livmodern att spricka och därmed rinner varet och infektionen ut i buken. 

Om man lyckas  behandla (alizin och antibiotika/penicillin) minskar ofta fertiliteten då det kan uppkomma ärrvävnad och annat otrevligt i livmodern (livmodern blir inte en lika ägg-vänlig miljö). Ska man behandla livmodersinflammation anser jag att man ska göra en resistensbestämning på bakterierna, då det faktiskt skiljer sig. Jag vet fall av både e.coli och "annat", och man bör inte gå på med starkare/mer bredspektra än man behöver, av både hänsyn till katten (biverkningsrisken) och för att det faktiskt inte hjälper att behandla för fel sak. Samtidigt bör vi vara försiktiga av resistensskäl, eftersom fler och fler bakterier faktiskt blir resistenta mot fler antibiotikasorter.

När det gäller livmodersinflammation finns det också andra överväganden, såsom vill man verkligen avla på en katt som haft livmodersinflammation? Livmodersinflammation verkar ha viss ärftlighet (ganska stark, är min erfarenhet), och att få in ökad risk för livmodersinflammation "på linjerna" är inte optimalt. På det finns alltid risken att livmodersinflammationen kommer tillbaka, och även om man kan behandla det så är risken att kullen efter också består av katter som får det.

Skulle du lyckas behandla livmodersinflammation bör du para OMGÅENDE. Olika veterinärer säger olika saker, och samma sak med uppfödare. Min erfarenhet säger att du minskar risken för att livmodersinflammationen kommer tillbaka markant genom att para, även om det kanske inte nödvändigtvis blir levande ungar (tyvärr).

Jag har själv behandlat livmodersinflammation, men en mycket liten sådan, men trots medicinering och parning slutade det med en akut kastrering, men hon blev frisk från det bekymret. Hon blev dessutom en lugnare och mer harmonisk (om än något mer koko för hon nu hade tid att tänka på något annat än POJKAR) katt. Däremot fick hon retinatoxisitet som följd av medicineringen och blev permanent synskadad, trots att medicinen inte tog bakterien. Därför rekommenderar jag alltid resistensbestämning, vilket är en liten summa pengar i jämförelse med ångesten att min katt blev nästan blind för att jag gav henne en för stark medicin som ändå inte gjorde henne frisk.

Med det sagt hoppas jag verkligen att det går bra med din katt.

Anmäl
2015-03-10 14:05 #6 av: [SEQJOUZ]

5# håller med dig om att det kan finnas viss ärftlighet gällande PYO och som du skriver att d är viktigt att bestämna typ av bakterie innan medicinering. Min Humlan fick en fin kull med kattungar och blev bra, men då hade hon e-colibakterie vilket inte är ärgtligt utan förs in av ren otur  ja det är inte lätt när alla förhoppningar om små kattungar och då efter en speciell hona grusas på grund av PYO, men det viktigaste är alltid att välja det för honan bästa och inte riskera hennes liv och onödigt lidande.

Anmäl
2015-03-12 18:52 #7 av: Missannas

LedsenTyst 

Hur går det med katten..?

Anna - Moderator & medarbetare Siames iFokus

Anmäl
2015-04-04 20:03 #8 av: AngelsCo

#6 absolut kan det vara otur, men det kan man inte veta på förhand. Vi vet heller inte särskilt mycket om hur det kommer sig att vissa katter drabbas mer/hårdare/oftare än andra.
Jag kommer inte att behandla större infektioner i livmodern baserat på andra saker än endast ärftlighet. Däremot anser jag nog att i rimlig mån (för katten, inte utsätta den för onödiga risker och lidande etc) kan man behandla en gång, men om det kommer tillbaka anser jag att man bör kastrera (förutsatt att man behandlat med rätt medicin). Men det finns garanterat andra som tycker annorlunda.

Undrar också hur det går med katten!

Anmäl
2015-04-04 21:01 #9 av: Lejdet

Min hona Alsace hade en fruktansvärd pyo i vintras där det rann matskedsvis med var ur hennes livmoder. Hon behandlades med Alizinsprutor,synolux samt cytotectabletter och idag fick hon sin första kull! 7st pigga,fina ungar så hoppet ska man inte ge upp.

Anmäl
2015-04-04 21:01 #10 av: Lejdet

Anmäl
2015-04-04 22:49 #11 av: kalindas

#9
Det är inte det att honan inte kan få en fin kull efter behandling. Utan det med risken för ärftlighet och att honorna efter den katten har lättare att få pyo.
Precis som #8 skriver bör man ta en funderare om katten redan innan den blivit parad första gången får en pyo. Visst kan man behandla och det är inte säkert att det alls kommer tillbaka. Men om det uppkommer problem med infektioner längre fram eller om en avkomma också får pyo innan första dräktigheten. Så hade iallafall jag funderat på om det var bra att fortsätta använda den linjen...
Tyckte jag så tydliga tendenser i ärftlighet på de få kullar jag hade. Människor är olika känsliga i äggstockar och livmoder. Varav vissa sjukdomar är ärftliga från mor till dotter. Borde vara samma på djur.

Ett tag pratades det även om att coronaviruset kunde vara en bov i dramat när det gällde återkommande pyo.

#10
Underbart söta! Paddan kan du skicka hit! Hjärta

Anmäl
2015-04-05 11:16 #12 av: Lejdet

Hade det inte varit för att hon är S*Mesmereyes Ippolito 's enda avkomma så hade jag nog inte satsat på henne i avel. Hon parade med en annan hane första gången och fick den otäcka pyon. Andra gången vågade jag inte använda samma hane och nu har allt gått utmärkt. Hennes mamma Holly Cherie har aldrig haft pyo.

Anmäl
2015-04-05 11:18 #13 av: Lejdet

#11 Tricolourn är det redan sug efter 😉

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.