Kattungeprat

kattunge som snuttar

2014-10-27 11:07 #0 av: nushan

Hej, är det någon som har erfarenhet av kattungar som snuttar på annan katt än mamman. Min nya kattunge har börjat dia på min vuxna hona. I samband med detta har hon fått lösare avföring. Inte direkt diarre men heller inte korvar. Kan det ha något samband? Hon är förövrigt pigg och äter bra. Har provat Pro-Kolin men det har inte blivit bättre.
Tacksam för råd.
Ta

varken mina katter eller uppfödarens katter har eller har haft problem med magarna.

Anmäl
2014-10-27 13:10 #1 av: alltidsiames

Vad äter den?

Anmäl
2014-10-27 15:18 #2 av: nushan

Hon får samma som hos uppfödaren, Mjau mixat med lite kycklinghjärta samt RC babycat torrisar. Den lösa magen börja när hon varit hos mig lite över en vecka. Hon har gått upp en aning i vikt.

Anmäl
2014-10-27 15:40 #3 av: kalindas

#2
Magen kan vara stressrelaterat, bär katten på t.ex. coronaviruset så kan de göra att de lättare får diarré. Är katterna i ditt katteri och uppfödarens kollade för giardia och tf? Katterna kan ju ha det även om det inte syns på magarna.
Ang. snuttandet så kan det ju vara att hon inte var mogen att lämna mamma och då fick en ny mamma hos dina katter. Hade mycket snuttande på hittekattungarna som var utan mamma. Har även en OSH hona här hemma som snuttar, tror hon varit handuppfödd.

Anmäl
2014-10-27 22:30 #4 av: Attacks

Mange gjør det bare for kos, det trenger ikke være noe galt Ler

Jeg har en på 7.5 mnd og 2 på 6.5 mnd som snutter både på mamman sin eller på bestemor. Den ene voksne er kastrat og produserer melk for det om.

Når det gjelder magen, kan man ta en parasitt sjekk. Men det trenger ikke være noe galt ,men noe forbigående, også hormonellt.

Anmäl
2014-10-28 04:11 #5 av: AngelsCo

Att varken dina eller uppfödarens katter haft problem med magarna tidigare är bra, men parasiter är luriga och katter kan vara symptomfria bärare. Med det sagt så är det inte bara instabil mage som är indikationen på parasiter. Avföringen hos parasitdrabbade katter stinker. Död. Typ. Plus att det smittar, så andra katter borde bli dåliga också.

Med det sagt så kan det vara på grund av omställningen (stress, ny bakteriekultur etc) eller så kan katten bebisen snuttar på bära på någon mindre bakterie som inte påverkar den som snuttas på. Eller foderbyte.
Har ni bytt mat? Vad äter de? Canicur är ju ungefär samma, men på vissa fungerar det bättre. Mina ratar PRO-kolin helt.

De gånger mina fått magproblem har varit när jag serverat bozita (hela katteriet fick dåliga magar), 0vid väldigt hög stress och magsjuka. Och en kull fick dåliga magar efter (den symptomfria) mamman fick en infektion som hon smittade kattungarna med via mjölken.
Det kan även vara någon ospecifik magpåverkan. Hur länge har hon varit lös i magen?

Anmäl
2014-10-28 09:44 #6 av: nushan

Stressad blev hon första vecka, de två stora katterna jag har, som i vanliga fall är bästa vänner blev rejält osams. De gjorde att lilla katten blev rädd.
Som jag skrev ovan äter de samma som hos uppfödaren, Mjau med lite kycklinghjärta och RC babycat.
Det Canicur jag såg på apoteket var tabletter, krossar ni dem?
Hon har haft lös mage nästan en vecka, alltså lös men inte diarre.

Anmäl
2014-10-28 13:50 #7 av: AngelsCo

Canicur finns i pastaform också.

Anmäl
2014-10-28 20:20 #8 av: nushan

Tack för goda råd, verkar vara lite bättre nu, endast en bajning under dagen och den var något fastare. Om problemen kvarstår kommer jag testa mot sjukdomarna ni nämnde.

Anmäl
2014-10-29 00:06 #9 av: [SEQJOUZ]

När man testar TF måste alla katter testas då inte alla i kattgruppen behöver vara smittade, parasiten kan ge symtom som lös mage och kräkningar och det är inte ovanligt att den bryter ut när en kattunge flyttar till sin nya ägare då immunförsvaret är nedsatt och den klarar inte av dem nya katerierna. TF kan katterna ha helt symtomfritt och behöver inte lukta men om den gör det är det en stark frän lukt. Du testar via SVA genom att sända ett avföringsprov det kostar c.a 540 kronor.
om din katt har TF elker annan parasit gäller konsumentköplagen upp till 6 månader om du ine är registrerad uppfödare och du skall kontakta din uppfödare om du inte redan gjort det för att få hjälp och stöttning. Även Giardia kan vara helt symtomfri men är vid symtom mycket illaluktande diarre.
Fråga din uppfödare om hon har testat man får svar via mail från SVA som man kan visa upp. Det behöver inte vara parasiter men att testa är enkel lösning för ett svar och en liten kattunge med diarre som inte blir bra skall man ta på allvar och undersöka.

Lycka till med din nya lilla vän ♡

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.