Avel & genetik

Hur snart verkar p-pillren?

2014-07-08 19:14 #0 av: Tainted123

Hej!

Gav min orientalhona sitt första p-piller idag av sorten Promon 5mg. Enligt pappret ska man ge en tablett i veckan. Hon är 8 månader men har ännu inte löpt vad vi märkt, har hållt henne inne i 3 veckor nu för att säkerställa att hon inte smyglöpt och är dräktig men så var det som tur är inte.
Min fråga är då att när är det ok att släppa ut henne igen utan risk att hon skulle bli dräktig om hon nu får för sig att löpa imorgon eller så?

För övrigt är det ett väl genomtänkt val att låta henne vara ute på dagarna, förhoppningsvis kommer vi även att avla på henne om ett halvår ungefär när vi ställt ut henne, så detta är bara en tillfällig lösning med piller.

Anmäl
2014-07-08 19:44 #1 av: MonicaLagerquist

P-piller förhindrar löp inte dräktighet.

Fertila katter ska inte gå lösa ute på egen tass.


S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2014-07-08 19:45 #2 av: kalindas

Normalt ska de klara sig på p-piller. Men visst finns risk att hon löper igenom eller spyr upp pillret. Men det bör bortsett från det inte vara någon risk att släppa ut henne.
Tänk bara på att hon inte ska gå på piller för länge, då risken för juvertumörer är stor, likaså livmodersinflammation. Så ska ni ta kull så gör det när hon är omkring året.

Ska tillägga att jag håller med #1, det finns ingen garanti på att hon inte blir dräktig trots p-piller.

Anmäl
2014-07-08 19:59 #3 av: Tainted123

Okej, tack för svar. Jag trodde att en katt som inte löper helt enkelt inte parar sig, och om hon ändå skulle göra det så får hon ändå ingen ägglossning pga pillren, tänk vad man lär sig här :)
Då får vi hålla extra koll efter tecken på dräktighet även i fortsättningen. Tanken är som sagt att ställa ut henne i oktober och i samband med det sluta med pillren, så detta är bara en försiktighetsåtgärd ca 4 månader och som sagt ingen långtidslösning. Efter att hon slutar med pillren lagom till att det blir kallt ute, så får hon vara inne och förbereda sig på avel.

Men det är ingen som har koll på hur snart pillren verkar då?

Anmäl
2014-07-08 20:03 #4 av: kalindas

#3
Om de verkar så tror jag att det gör det nästan direkt. Men de kan som sagt ha ägglossning även om de inte löper riktigt.
Tänk också på att en Siames kan löpa varannan vecka året runt. Så det är inte alltid att de slutar löpa för att det är kallt.

Anmäl
2014-07-08 20:43 #5 av: [idaskoog]

Måste ni ha henne ute i över huvud taget? Jag skulle personligen aldrig ha en fertil katt lös utomhus, det är som att be om kattungar. P-piller är aldrig 100% säkra och mina honor här hemma har löpt igenom flera gånger trots 1 piller varje vecka på samma tider etc. Det är väl bättre att låta henne vara utekatt när hon fått ungar och kastrerats? 

Anmäl
2014-07-08 21:03 #6 av: Tainted123

Som sagt.. Att låta henne gå ute var ett väl genomtänkt beslut. Vi är medvetna om riskerna men gör vårt bästa för att förhindra alla tänkbara fällor, det är därför jag vänder mig till er som är mer erfarna. Vi bor ute på landet utan någon genomfartstrafik etc, ens närmsta busshållplats ligger 16km bort. Och p-piller är det vi bestämt att ha henne på för att förhindra (eller som jag nu lärt mig, åtminstonne FÖRSÖKA förhindra, dräktighet). Vår sphynx som är kastrerad går också ute när hon vill, och det är ohållbart att ha ena katten inne och den andre ute.
Att tillägga är också att hon aldrig löpt ännu, så antingen är hon sen av sig eller så blir det helt enkelt inte något, det får framtiden visa..

Anmäl
2014-07-08 23:01 #7 av: tuska

 Vissa gånger måste man ge piller tätare än en vecka, det kan man se på deras beteende om man nu har den kontrollen på sin katt förståss,  vissa katter behöver var 5:e dag vissa tider för att inte löpa igenom, att löpa igenom är inte lyckat för katten,

Anmäl
2014-07-08 23:42 #8 av: Lejonhjarta

Man gör det valet man tycke ä bäst för katten. Glad Verkar helt enkelt som du får prova dig fram. Mina har fått 1 gång i veckan och funkat bra på det när dom är ute.

Anmäl
2014-07-09 09:01 #9 av: [SE* Qjou´z]

TS. Om ni har tänkt använda er hona i avel, har henne ute och riskerar en blandkull skall ni innan läsa SVERAKS regler man kan i värsta fall bli avstängd det är inte tillåtet. Jag skriver om det i din tråd så du är medveten om konsekvenserna för P-Piller är ingen garanti för att din hona inte kan bli dräktig och löp känner hanen snabbare än vi gör så det är ens inte säkert ni märker om hon löper igenom som är mycket vanligt i vår kategori Skämtar

Personligen hade jag aldrig låtit mina fertila katter få gå ute  utan en rastgård eller sele är enda alternativet...hon kan ju vara borta från er mer än en vecka och då är det körtSkämtar

Nu är det bara hur jag tänker och känner med mina fertila hanar...men jag skulle inte låna ut min hane till en hona som var "ute" katt sen är det upp till var och en hur man önskar göra.

Min kastrathona Melli får vara ute tillsammans med mig och går in när jag går in.

Läs igenom reglerna i SVERAK om du är ansluten till dem.

Lycka till med utställningen och kommande kull och om du vill ha din katt inne/ute är ditt egna beslut, ger bara lite tips och råd Skämtar

Ha en go och härlig sommar

Lisa Prytz// SE* Qjou´z

Anmäl
2014-07-09 18:36 #10 av: Tainted123

Tar till mig allt ni skriver och förstår det ni menar. Men än en gång så är detta ett väl genomtänkt beslut om att låta henne vara ute. Hon sköter det fint och kommer alltid när man ropar, kommer även in och kollar läget med oss en gång i timmen ungefär. Vi har heller inte märkt någon förändring i hennes beteende än som kan kopplas till löp, men det kommer väl. Och som sagt, detta är bara en tillfällig lösning.

Är inte ansluten till sverak, men är bara nyfiken på varför du inte skulle vilja låta din hane para sig med en katt som fått vara ute fritt i perioder? Självklart har man ju henne inomhus och tar alla tester innan parning.

Anmäl
2014-07-09 19:52 #11 av: MonicaLagerquist

#10 Jag skulle inte vilja sammarbeta med någon som har fertila katter lösa ute. Så enkelt är det för mig.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2014-07-09 20:22 #12 av: Tainted123

Okey, men undrar bara varför?

Anmäl
2014-07-09 20:25 #13 av: GunillaSverkersson

Mina honor får också lite tätare ca var 6:e dag för att de inte ska löpa igenom och för att jag har fertila hanar här hemma. Jag tycker att det bara är att gratulera dina katter om du bor så bra till att de får gå ut, det är ju underbart för katterna. Själv har jag rastgård. 

Min kära make råkade släppa ut min löpande hona för ett par månader sedan. Jag har även småbarn här ibland, så sådant kan hända om man har en dörr rakt ut. Hon fick dubbla p-piller när hon kom in. Det funkar som abortpiller,  det finns ju för oss människor också, kan köpas på apoteket om någon matte råkat smita ut.Funderar

Anmäl
2014-07-09 22:02 #14 av: Felicula

Dels tycker jag inte man ska ge p-piller till katter som inte varit dräktiga, och efter dräktighet bara tills man kan kastrera eller chip-kastrera dem. Dels tycker jag inte man ska ha katter ute utan tillsyn. Rastgårdar, inhägnad trädgård, löplina, sele eller väl innätad balkong är alla bra sätt för katten att få frisk luft på ett säkert sätt. Förutom risk för dräktighet finns det kontakt med andra katter som kan ge skador eller sjukdomar, risk för att de blir skrämda och inte hittar hem, risk för överkörning och - inte att förglömma hur gärna man än vill - risk för att möta elaka människor.

Anmäl
2014-07-09 22:03 #15 av: MonicaLagerquist


S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2014-07-09 22:06 #16 av: Felicula

PS Skulle inte låna ut min hane till någon som lät sin hona gå lös ute. Jag känner mig delaktig i kullen och vill inte att den ska bli moderslös, jag vill veta att min hane inte får någon sjukdom som katten kan ha fått av andra som går lösa som kanske inte är vaccinerade etc. Men jag vill inte heller uppmuntra den typen av katthållning. Ska man låna ut sin hane ska dessutom den som har honkatten ha ett registrerat stamnamn, dvs vara med i en kattklubb (Sverak eller idp). Annars bidrar man till avel på katter som inte får kallas raskatt. Så enkel är den saken.

Anmäl
2014-07-09 22:14 #17 av: Felicula

Med risk för att bli tjatig, men jag har både hane och hona boendes hemma. Första gången honan löpte så var det aldrig ett "helt" löp, så han var inte intresserad. Anra gången blev jag orolig, för han var intresserad, sjöng och uppvaktade, tog i nacken, men parade inte (vilket jag ville). Sedan visade det sig att hon var dräktig ändå. Detta var i januari när de inte ens var ute i inhägnaden (de gillar inte kyla). Jag räknade parningsdag från den tid då han börjat sjunga etc. Hon födde ungefär ett dygn tidigare än detta, vilket innebär att han måste ha parat henne ett dygn innan (och så har hormonerna fått henne att byta doft och därför gick han inte i henne sen när jag såg, men då kom sången). Med andra ord lyckades de "lura" mig på ett helt dygn, trots att vi bor inom samma väggar och de sover i sängen etc. Även om du har innekatt och går ut med soporna kan de hinna lura dig och para sig. Bara som en tanke.

Anmäl
2014-07-09 22:29 #18 av: [SE* Qjou´z]

#16, kunde inte sagt det bättre själv Skämtar

Anmäl
2014-07-09 23:18 #19 av: cillaroten

Jag förstår vad ni andra menar,jag skulle inte heller våga låta mina katter gå ut!! MEN!! Ts ber ändå om råd här...och även om jag inte lusläst alla inlägg så förstår jag jag det som på henne att hon tänker ha katten inne i god tid innan ev parning och dessförinnan ta de tester som krävs. 

Vem som vill låna ut hane eller vem som tycker si eller så,är inte det hon vill ha reda på,med ALL respekt till er andra Glad för jag förstår hur ni tänker.

Ts. Jag vet inte hur lång tid det tar innan p-pillrena börjar verka. Fråga din veterinär.

Däremot så är det som någon skrev ovan en stor risk med att sätta ffa (tror jag)unga honor på p-piller,med risk för livmoderinflammation. Har själv råkat ut för detta. Min veterinär har sagt mer än en gång..Överdriv hellre med p-piller (alltså hellre var 5:e dag,än en gång i veckan)än att låta katten löpa igenom!! Det är då risken är som störst.

Ja...nu var ju inte detta heller svar på din fråga :-) Men mer svar än så har jag tyvärr inte att komma med.

Anmäl
2014-07-09 23:39 #20 av: kalindas

#19
Du hann före mig. Glad
Detta är en diskussion om p-piller och inte vem som har katt inne eller ute. Viktigast är att man tar ansvar för sin katt och det får jag intrycket att TS gör!
Sen är det ju så att när man söker avelshane längre fram, så får man räkna med ett nej ibland, detta oavsett om man har katten inne eller ute! Detta tror jag också att TS är medveten om. Glad

Anmäl
2014-07-10 08:45 #21 av: MonicaLagerquist

Ber om ursäkt om jag går OT igen.Men jag misstänker att TS inte är medveten om att det framöver kan vara svårt at få låna hankatt och att honan att kan försvinna och missa ett eller annat piller.

Är det inte bra att peka på att det kan hända. Eller är det bättre att hon smärtsamt upptäcker det själv?

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2014-07-10 13:14 #22 av: GunillaSverkersson

Som de flesta vet så är det mest sjuka/smittbärande katter hos uppfödare som speciell de som har många katter på liten yta. Tex parasiter och stressrelaterade sjukdomar. Katter som inte får gå ut använder även låda, som är en smitthärd. Jag som har två fertila hanar skulle gärna ta emot en hona som får gå ute, och har redan gjort det. Jag vet inte vilka alla är som skriver här i tråden. Men jag tycket att vi ska hjälpa varandra med goda råd.

Anmäl
2014-07-10 14:04 #23 av: cillaroten

#21 Det är jättebra att påpeka och jag tror att hon har förstått hur vi andra tänker nu. Därför kunde jag tycka att hon kunde få hjälp med sin egentliga fråga,men det kanske var fel av mig.

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg,så hade jag aldrig vågat låta mina katter gå ut!! Dock inte av orsaken att jag kanske inte hade fått låna hankatt,utan för att jag hade varit livrädd att det skulle hända dom något.  Men där skriver Ts redan i sitt första inlägg att det är ett väl genomtänkt val... och summa kardemumma- valet är deras.

Anmäl
2014-07-10 18:12 #24 av: Tainted123

Tack igen för svaren, har läst och tar verkligen till mig det ni alla skriver. Jag är medveten om riskerna, det är därför jag hållt alla mina tidigare katter enbart inomhus. Men nu har vi flyttat ut på landet och av olika anledningar är det ohållbart att ha innekatt längre. Lilla Ulla som tråden handlar om köptes dock efter vi flyttat och vi hade beslutat redan innan köpet att hon skulle få gå ute. Ni måste förstå att jag vill såklart aldrig att något ska hända henne! Älskar henne minst lika mycket som ni älskar era, men detta är som vi beslutat. Om man får problem med att hitta hane senare, eller att det helt enkelt inte går alls, ja då får vi kastrera henne, det är inte prio 1 med avel, utan att hon ska må bra.
Köpte pillren endast efter telefonkontakt med vet och fick inte mycket info om riskerna, någon med erfarenhet om hur man tidigt kan upptäcka en livmodersinflammation eller så?

Anmäl
2014-07-10 18:33 #25 av: tuska

  Oftast upptäcker man livmoderinfl för sent.  det är variga blodblandade flytningar, det kan lyckas att få bort eländet med PC om man har tur. Ultraljudsundersökningar efter behandling är nödvändigt, ofta kommer infl. tillbaka och en kastrering blir då nödvändigt.   Bra vore om din katt fått löpt en gång innan P-Piller sattes in   tycker jag då.   Man ska inte ge piller innan de är könsmogna.

Anmäl
2014-07-10 18:55 #26 av: Tainted123

Hur vet man om de är könsmogna då? Har alltid haft kastrater tidigare. Har som sagt inte märkt några personlighetsförändringar på henne mer än att hon blir mer och mer social, hennes uppfödare var inte helt riktig visade det sig.. Fick mata henne med spruta etc i början, och hon var otroligt skygg vilket verkligen tyder på en felvrängd "uppväxt" sina första månader.

Både jag och sambon testar med jämna mellanrum att klia henne lite runt svansroten och ett par gånger har hon börjat trampa med bakbenen, men det har bara hänt 2-3 gånger och vi testar minst varje dag för att vara redo när hon väl sätter igång. Hon går in för att gå på lådan (????) och det är heller ingen förändring på lukten där som man hört att det blir när de är könsmogna.
När jag ringde veterinär ang p-piller så rabblade hon som på band upp riskerna, och tyckte att jag var sent ute med att sätta henne på dem. Ni menar att det är bättre om hon löpt innan? Tvärt emot vad dom sa alltså.. Många olika bud, ringde ändå 3 olika veterinärer och alla poängterade helt olika saker.

Anmäl
2014-07-10 20:40 #27 av: kalindas

#26
Jag har gett honkatter piller innan löp, det var huskatter men det ska ju vara samma sak. Det var aldrig några problem. Däremot de som fick piller efter löp drabbades av pyo. 

Anmäl
2014-07-11 14:19 #28 av: tuska

 Könsmognaden räknar jag med då att de löpt en gång, att killa katten i rumproten får de flesta katter att känna njutning, man kan liksom inte gå efter det om de är könsmogna.   När du börjat med piller så fortsätt så tills du kastrerar eller som planerar tar kull.  Sen är det alltid att hoppas att det går vägen utan PYO.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.