Undersökning/omröstning

Smittryck - undersökning!

2014-06-01 17:57 #0 av: Missannas

Jag är nyfiken på hur ni, som föder upp och/eller har många katter, tänker och gör beträffande smittryck hemma.

Funderar ni över smittrycket, i så fall - hur går ni till väga för att hålla det nere? Hur ser era rutiner ut?

Svara på frågorna och kommentera gärna efter ni har fyllt i era svar Glad

Anna - Moderator & medarbetare Siames iFokus

Anmäl
Fråga 1/12

Hur många katter har du?

2014-06-01 18:01 #1 av: Missannas

Bry er inte om att det sker en rättning av svaren i slutet, det finns inget rätt eller fel svar utan den dyker upp automatiskt när man gör denna typ av undersökningar. 

Anna - Moderator & medarbetare Siames iFokus

Anmäl
2014-06-01 19:13 #2 av: Attacks

Vi går ikke på utstillinger når vi har drektige katter/kattunger som er uvaksinerte. ( Vi går lite på utstilling generellt).

Alle katter som kommer inn til oss enten det er nye eller meget sjeldent på parring testes dem for det vi måtte ønske. Da kan vi i hvert fall unngå en del saker , eller ta tak i det før det  blir et problem i hele kattegruppen. :-)

Vi har en kattegruppe hvor der er sterkt vennskap - det minsker også stress.

Antallet katter i selve oppdrettet varierer,men alle bor ikke hjemme. Vi har ikke overstanselig mange. Det er ikke hyggelig for verken katter eller oss i hvert fall :-)


Da har jeg også deltatt i undersøkelsen. Lurte på om jeg hadde "støv på hjernen ( damm) :D Men jeg er visst ganske gjennomsnittlig.

Rengjøring av vann/matskål og kattetoalettene er veldig viktig :-)

Anmäl
2014-06-01 21:24 #3 av: kalindas

Jag fick känslan att när det fasta kattantalet översteg fem stycken. Det var då problem med stress och smittor blev större.
Sett liknade fenomen hos flera här på SiF. Speciellt om man samtidigt skaffar katterna tätt.

Anmäl
2014-06-02 08:33 #4 av: alltidsiames

Har stora lådor och då blir det missvisande att tala om antalet.

Anmäl
2014-06-02 13:52 #5 av: Missannas

Intressant att ta del av era svar! De flesta av er vet det redan, men vill ni se svaren så klickar ni på "visa svar och resultat" efter att ni har gjort undersökningen. 

#4 Ja, det blir det ju men man kan ju kryssa "annat" och skriva i tråden som du Glad

#2 Bra att du tar upp testning, utställning och stress. De två senare hade jag i åtanke men svårt att formulera frågor med flera svarsalternativ. 

Det där med att det går en gräns vid antalet fem katter känner jag ingen. Vi har just fem katter i åldersspannet 1-7 år. Även om vi senare skulle få plats och tid med en sjätte katt skulle jag nog dra mig för det mycket på grund av vad jag hört och läst om antalet fem katter och sambandet med stress och smittor. Calici ska ju tydligen vara en av de smittor som är mycket svårt att bli av med i en större grupp än fem katter, minns dock inte var jag har läst det. Dock tror jag att stress och smittryck kan vara högre i en grupp med färre katter som inte trivs ihop än i en harmonisk grupp som är större till antalet. 

Anna - Moderator & medarbetare Siames iFokus

Anmäl
2014-06-02 21:04 #6 av: AngelsCo

Jag tvättar inte leksakerna särskilt ofta, och jag våttorkar absolut inte hela mitt hem mer än en gång i veckan, men vi byter sängkläder, tvättar eller byter ut puffar regelbundet, torkar och dammsuger minst en gång i veckan. 

Men helt ärligt så har jag haft mest problem inte nödvändigtvis när min kattgrupp varit stor, utan när min kattgrupp innefattat katter som inte trivs ihop, eller när stressnivån är hög av annan anledning. Vi har ju ändå haft jättekullar och därmed överstigit min maxgräns för fasta katter. 

Vi har hur mycket lådor som helst (6 stycken till fyra katter), men det spelar ingen roll eftersom de vägrar använda mer än två annat än om de sover i sovrummet med oss (då använder de en tredje). Muppdjur.

Vi testar för lite "det vi känner för" lite "när vi känner för det", dvs jag testar för klamydia/herpes/tf/giardia en till ett par gånger per år utan att symptom finns. Beroende på hur mycket vi åker på utställning testar jag olika ofta. Sen är det ju också så att om jag ändå ska till veterinären kan de ju lika gärna slänga in ett extra prov, det kostar inte så många kronor mer. Ska jag ta blodprov på Tanten kan hon ju lika gärna testas för allt annat också, inte bara Tant-tester.

Anmäl
2014-06-02 21:08 #7 av: Missannas

En fråga angående sanering av sandlådor, byter ni alltid sanden helt då? Alltså slänger ni sanden och tar ny eller återanvänder ni sanden? Eller slänger ni den bara om den ser ofräsch ut? 

Anna - Moderator & medarbetare Siames iFokus

Anmäl
2014-06-02 21:14 #8 av: AngelsCo

Vi har peewee och byter pellets helt samt gör rent lådorna med hett vatten och såpa. Ibland desinficerar vi dem också.

Anmäl
2014-06-02 21:40 #9 av: kalindas

Har jag pelletsen så byter jag när det är mer sågspån än pellets (har inte peewee) och då skurar jag lådan. När jag har ökoplus så byter jag när sanden börjar minska och känns ofräsch, plockar såklart bort klumpar dagligen. Fyller aldrig på med ny sand utan skurar lådan och häller på helt oanvänd.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.