Kattungeprat

Vår nya orientalunge är rädd för oss

2014-02-09 11:14 #0 av: Tainted123

Hej,

Igår var vi och hämtade upp en orientalhona som är 12 veckor. Eftersom uppfödaren bor på andra sidan landet har vi tyvärr inte haft möjlighet att hälsa på dem innan köpet igår. När vi kom dit och fick träffa kullen så var vår utvalda tjej lite utanför i gruppen, hon låg delvis ihop med sina syskon men var klart den som var mest nervös av att vi var där. Uppfödaren hade kullen i ett stängt rum och det såg inte ut som att de var så värst sociala eller vana vid mänsklig kontakt. Hon drog sig sedan undan från sina syskon, ensam, till ett annat rum krypandes längs väggen. Jag tyckte att detta var ju inte så positivt men hon såg frisk ut i övrigt, och vi hade som sagt rest tvärs över landet för att hämta henne..

Hon var relativt lugn på vägen hem igen på det sättet att hon satt i knät hela tiden utan ett pip, men var otroligt spänd och jag undrar nu om det var så att hon helt enkelt inte vågade röra sig.

När vi väl kom hem på kvällen så satte jag henne på golvet hon och gjorde sig direkt så låg som möjligt. Vår vuxna sphynxhona här hemma nosade lite på henne och fräste lite snabbt men sen var det inte mer med det. Ungen försökte krypa efter vår vuxna katt men fick då ett till fräs varpå hon kröp och gömde sig direkt. Vi tog då in ungen i ett stängt rum där honf ick sin låda samt mat och vatten, vilket hon inte rörde alls. Hon smet in i ett hörn och var helt enkelt livrädd för oss människor. Vi lät henne vara ensam ett åar timmar för att lugna ner sig och kunna äta, dricka, och gå på lådan ifred. Jag gick runt på utsidan av huset och kollade in i fönstret vid ett tillfälle och då hoppade hon runt på möblerna och utforskade, men så fort jag gick in i rummet så kryper hon ihop och försöker gömma sig med ögon stora som tefat som följer min minsta vink. La mig på golvet en bit ifrån och undvek ögonkontakt, pratade lugnt och försökte fjäska med godis och lek men hon rörde sig inte en millimeter från sitt gömställe. Tog upp henne vid ett tillfälle och la henne på bröstet men stackarn bara skakade och blev helt apatisk så jag lät henne gå igen.

Under natten fick hon vara i sovrummet hos oss med stängd dörr, vår vuxna hona föredrar att sova vid kaminen i sovrummet så det var inga konstigheter. Ungen har gått på lådan på natten men inte ätit något fortfarande, det sista hon fått i sig i matväg var när hon diade lite precis innan vi åkte från uppfödaren igår men det är väl ingen fara ännu kan jag tänka mig. Hela natten har hon förutom toabesöket legat lågt på golvet under vår säng, och pipit med jämna mellanrum. Försökte plocka upp henne imorse igen men hon är bara livrädd.. Kryper bara tillbaka och gömmer sig, tätt mot golvet längs väggarna med blicken fastetsad mot oss :(

Hur ska jag gå vidare? Det är oss människor hon är rädd för och inte vår vuxna katt, vad ska vi göra?? Låta henne vara eller ta upp henne och visa att vi inte är farliga?

Känner mig helt maktlös.. Pratade med uppfödaren förut och försökte förklara men hon säger bara att vi ska klappa henne så går det över om några dagar.

Anmäl
2014-02-09 11:55 #1 av: [lucii]

Jag hämtade min kattunge i Fredags och hon ville inte äta först. Så jag gav henne lite tonfisk och sen la jag lite torrfoder i "saften" som var kvar. Efter det har hon ätit bra. 

Har du något plagg eller så som luktar som er? Det kan vara ett tips att få bekanta sig med er lukt. 


Anmäl
2014-02-09 12:16 #2 av: Tainted123

Vår vuxna hona föredrar att sova i vardagsrummet vid kaminen skulle det stå.. Inte sovrummet.

Har testat med tonfisk nu men hon vägrar.. Håller på att koka lite kyckling som hon fått hos uppfödaren, får se om det kan fungera kanske.

Anmäl
2014-02-09 12:22 #3 av: Lejdet

Jag förstår ert dilemma när ni åkt så långt, men personligen skulle jag aldrig köpa en icke socialiserad kattunge. Våra kat.4 katter är normalt supernyfikna och översociala, mina kattungar är redan vid 3 veckors ålder nyfikna på människor och "pratar" så fort de ser en människa. Mina kattungar brukar rusa fram till besökare och tävla om att bli klappade/kelade med.

Jag säljer inte mina ungar före 14 veckors ålder heller just för att de ska vara rejält socialiserade.

Er kattunge behöver nog mycket tid och omsorg för att ta igen det den har missat, att den är rädd för andra katter och ny miljö är en sak, men då brukar de normalt se oss människor som en trygg tillflyktsort när livet för övrigt är läskigt.

Som #1 skriver så får ni sakta men säkert vänja henne vid er lukt och ge henne precis vadsomhelst att äta, bara hon tycker om det.

Anmäl
2014-02-09 12:24 #4 av: Lejdet

Prova också Feliway(feromoner) både sprayen och den man sätter i väggen. Spraya i era händer innan ni tar i den.

Anmäl
2014-02-09 12:27 #5 av: Leon1973

http://siames.ifokus.se/discussions/52459e218e0e7466fb003856-raddosaker-siames

Läs om min "berättelse" om Simba som var rädd för mig när jag fick hem honom.

Jag lovar, det vänder till slut och sen kan ni inte vara ensamma för hon kommer vara där hela tiden oavsett vad ni än gör. Det tar sin lilla tid att bygga förtroendet.

Anmäl
2014-02-09 12:59 #6 av: Tainted123

Feliway känns som ett givet köp, ska skicka iväg sambon till apoteket direkt :)

Ska man ha sprayen eller doftspridaren?

Anmäl
2014-02-09 13:02 #7 av: Leon1973

Doftspridaren tycker jag...  Den varar cirka 3-4 veckor

Anmäl
2014-02-09 13:15 #8 av: Tainted123

Ok, varför kan man inte nå apoteket för att kolla lagerstatus på söndagar för?? Morr.. bor ute på vischan mitt emellan 2 apotek och det är dryga 4 mil till dom. Segt om det är slut på ena så får man åka tillbaka och lika långt till nästa åt andra hållet igen.. Nåja, det är värt ett försök!

Anmäl
2014-02-09 14:13 #9 av: kalindas

Det du ska göra är lite som du redan gjort. Ge henne lugn och ro, men bär och klappa henne mycket. Ha henne i famnen så hon känner sig trygg hos dej. Om hon är så rädd att hon springer undan, så var noga med att inte jaga henne. Ta något smakligt godis på fingrarna och se om hon vill slicka på dem. 
Om hon är av den mer osäkra sorten (vissa linjer är tyvärr inte hypersociala) så kräver det ett otroligt tålamod från er sida. Även om det tar ett tag innan hon blir trygg med er, det blir hon säkert till sist. 
Så är det inte säkert att hon blir trygg med besökare. Min ena kattunge från första kullen är t.ex. fortfarande rädd för min pappa, han låter för mycket och då blir hon rädd.

Troligtvis har du köpt en kattunge med känsliga och nervösa nerver, som kräver en del arbete. Kanske har det blivit värre om det inte varit många människor på besök i förra hemmet. Men med tålamod och lugn så är hon nog trygg med er inom en vecka.

Nu till det viktigaste!
MATEN

Det är otroligt viktigt att en liten kattunge verkligen får i sig mat och dryck inom ett dygn helst. De utvecklar lätt leverförfettning och detta är väldigt farligt för en så liten katt. Försök med allt gott du kan hitta, tonfisk (helst inte den till människor då den är för salt) eller någon god mjukmat med sås kanske lockar? Går inte det ner så köp Hills a/d hos veterinären, rör hon det inte själv så lägg en liten klick på hennes tunga, bara undvik att skrämma henne för mycket.

Tog själv hem en alldeles för ung och skygg hona, som inte borde lämnat sin mamma då hon inte åt ordentligt. Hennes uppfödare menade att "Hon bara älskade sadiner" men visste inte om hon åt vanlig mat.
Smilla som hon hette fick senare en son som behövde vara kvar till han var 16 veckor för att kunna äta ordentligt. 
Så din lilla kan ju ha varit en mammegris och som mest diat och inte ätit mycket. Därför extra viktigt att få i henne mat.

Helst ska man ge kattungen det den är van vid för att minimera magproblem. Men nöden har ingen lag och nu är viktigast att hon äter.

Håller tummarna att hon blir tryggare och håll oss underrättade om hur det går. Glad

Anmäl
2014-02-09 16:26 #10 av: Carlitos

å va ledsamt, stackar lille kisse miss att behöva vara så rädd. Själv tycker jag det är viktigt att kattungarna får träffa både barn och vuxna så att dem ska bli trygga å sociala.. när jag fått hem en ny kattunge så har jag en tendens att bära dem innan för min morgonrock eller fleectröja jämt å ständig, mest för att det är mysigt men oxå för att dem ska känna att det är tryckt Gladfortsätt som du gör och fjäska med god mat för det är som sagt viktigt att dem äter å får i sig vätska! Blir det för mycket så hade jag stängt in dem andra katterna i ett rum så att hon får själv utforska resten av huset i lugn å ro, men är det inget problem med övriga katter så är det ok att dem är med.. hoppas det löser sig.... jo... en vippa med en långt snöre eller fjäder i brukar vara svårt att stå emot å leka med, men hon är kanske alldeles för rädd för det.. jag hoppas att det löser sig, med ert lilla hjärte barn Hjärta håller tummarna jag oxå Glad

Anmäl
2014-02-09 19:06 #11 av: Tainted123

Då var feliway köpt och ikopplat.. Står att det ska ta 48h innan det har full effekt, får väl vänta och se helt enkelt.
Sen senast har vi hållt henne i ett stängt rum, och nu ca en timme sedan fick vi i henne lite avkok från kycklingen.. Hon är fortfarande extremt reserverad och efter att vår vuxna hona lyckades smita in i rummet och fräste åt henne, så har hon börjat fräsa lite mot oss. Verkar som att hon snappade upp beteendet men vet inte riktigt vad hon ska ha det till.

Vi misstänker mer och mer att hon knappt har ätit fast föda hos uppfödaren då hon inte är jättestor och dessutom diade när vi hämtade henne. Hon har mycket mat att välja på.. Torrisar, kokt kyckling, tonfisk, blötmat etc men hon är inte ens och nosar på det, dock skriker hon mycket. Hon är klart rädd för oss men jamar högt när vi går ut från rummet. Maten verkar hon inte veta vad hon ska göra med alls, droppade lite avkok från kycklingen på filten hon gillar och hon slickade i sig det, sen dess slickar hon på hela filten och verkar inte koppla att det var mat hon fick i sig, utan hon tror att det goda kom från filten trots att det ligger en skål framför henne?

Känner mig otroligt hjälplös i situationen just nu.. Positivt är i alla fall att även om hon är rädd, så kryper hon inte längst väggarna längre sålänge vi sitter still

Anmäl
2014-02-09 19:13 #12 av: kalindas

Låter som att hon inte är van att äta, som jag misstänkte. Ni får försöka mata henne för hand nu till att börja med, vätska är viktigast.
Bra att hon börjar lugna sig med er. Kämpa på.

Anmäl
2014-02-09 19:54 #13 av: Lejdet

Men herregud...man säljer väl inte en kattunge som inte lärt sig att äta riktig föda??

Anmäl
2014-02-09 19:58 #14 av: Leon1973

ledsamt att man släpper ungarna så snabbt

Anmäl
2014-02-09 20:05 #15 av: Zakira

Vad sorgligt att hon inte verkar vare sig socialiserad eller van vid att äta. Förstår om andra uppfödare inte vill "städa upp" efter vad som lätt tolkas som en oseriös uppfödare, men kanske kan ni ändå få hjälp här att få tag i någon rutinerad uppfödare i ert område som kan vara lite "mentor" för er live under en övergångsperiod (alla tips är ju självklart bra via nätet också)? Om det tex skulle vara så att det inte vänder snart och ni behöver stödmata och försöka hitta nya lösningar och få hjälp och stöd på plats. Lycka till med lilltjejen! Tycker ju så synd om henne

Anmäl
2014-02-09 20:06 #16 av: Tainted123

Ja jag vet inte, har bara haft en kattunge tidigare och med honom gick det hur bra som helst, han var social, matglad och lekfull så jag vet varken it eller in just nu. Vill absolut inte smutskasta uppfödaren då detta bara är iakttagelser och tankar.

Prio ett just nu är dock hur vi går vidare? Det var inte många droppar vi fick i henne, dock har hon kissat två gånger sen igår kväll. Är osäker på om hon rört vattenskålen, har inte mätt upp hur mycket jag hällde i.

Hur fasiken ska jag göra imorgon? Ska fortsätta försöka få i henne mat och vatten ikväll men det är vardag imorgon och då blir hon ju tyvärr ensam. Självklart blir hon kvar i ett avskilt rum från vår vuxna katt.

Ska ringa veterinär för rådgivning imorgon och hämta upp dethär hills fodret ni pratar om och fortsätta efter jobbet med att försöka droppa i henne.. Förhoppningsvis visar hon intresse för maten när hon blir ensam, hon utforskade ju ändå rummet igår så fort vi gick ut men nu jamar hon bara när hon blir ensam.

Hur ska jag göra inatt? Ska jag ta in henne till vårt sovrum under natten med stängd dörr eller låta henne vara kvar i vårt "kontor" där hon varit idag och där även feliway är ikopplat? Känns ju lite grymt att låta henne vara ensam men det är ju så uppfödaren gjort, men då hade hon ju sina syskon och mamman närvarande

Anmäl
2014-02-09 20:10 #17 av: Tainted123

Zakira det du skriver hade varit kanon, vi bor en bit utanför Göteborg och jag tar mer än gärna emot hjälp från någon som har mer kunskap och kanske rentav kan hjälpa oss hur vi ska mata henne!

Anmäl
2014-02-09 20:10 #18 av: Leon1973

Jag hade låtit henne vara kvar i kontoret där hon är någorlunda van vid att vara.Anmäl
2014-02-09 20:22 #19 av: kalindas

#17
Finns flera duktiga uppfödare i trakterna runt Göteborg, så det borde inte vara några problem. Själv bor jag i Varberg, föder inte upp längre men har haft en sådan liten blyg dam själv. Glad
Närmare GBG har du Lejonhjärtas katteri och i Falkenberg har du Zamirs som fött upp kattungar i 30 år.

Om du vill ringa och prata så skicka mig ett PM här på i fokus så får du mitt telefon nr. Glad

Anmäl
2014-02-09 20:38 #20 av: [Pekingc]

Du har PM

Anmäl
2014-02-09 20:41 #21 av: Carlitos

Det är svårt det där, när Shadow var liten å skulle börja äta så fick jag mosa lite blötmat öppna munnen å ge honom så på det viset då han absolut inte ville smaka själv.. Men han gillade det mycket och fick sen börja smaska i från min hand, Psycho lika så han föredrog å smaska på maten som jag hade i handen i stället för att äta ur skålen. Grisig blev man men vad gör man inte :) men nu är det ju lite svårare för er då hon är rädd för er, men hon måste ju äta. Lägg lite mat på filten om skålen är läskig. Mycket fin liten tjej! Hoppas det vänder snart

Anmäl
2014-02-09 20:48 #22 av: Leon1973

Jag förstår din oro helt klart nu när det är vardag imorgon och jobbet väntar. Jag kommer använda mig av detta och när det blir läge för mig att få en kompis till Simba så kommer jag ta en veckas semester.

Jag hoppas allt går bra för er lilla flicka där hemma.

Anmäl
2014-02-09 21:02 #23 av: Tainted123

Vi fick precis i henne en ostskiva! Försökte göra en liten ostrulle med nästa skiva med leverpastej också som de flesta katter gillar men då tog det totalstopp och nu tar hon inget alls igen..
Hon verkar ha fått förtroende för min sambo som tur är, hörde till och med ett litet spinnande förut när han klappade henne.. Men som sagt, vätska och mat är tufft. Hon verkar inte alls förstå att mat ska ätas.

Anmäl
2014-02-09 21:02 #24 av: cillaroten

Vad har uppfödaren för tips? Hon/han känner ju lilla kisen tänker jag.

Känner hon sig någotsånär trygg i rummet hon är i nu,så hade jag nog låtit henne sova där över natten. Dock hade jag själv sovit med henne. Förhoppningsvis kan hon då våga sig fram när du sover och är stilla och hon kan knyta lite band till dig under natten.

Förhoppningsvis så kan hon då våga sig fram och äta också.

Stort lycka till!! Det löser sig säkert ska du se.

Anmäl
2014-02-09 21:06 #25 av: cillaroten

Ja,eller så sover sambon med henne Glad

Försök väga henne lite då och då,så ser ni så att hon inte tappar i vikt!

Anmäl
2014-02-09 21:16 #26 av: Tainted123

Jag skrev ett långt och beskrivande mail till uppfödaren om våra problem, och bad om råd. Fick bara 2 meningar till svar att vi ska klappa henne och att det ordnar sig om ett par dagar... :/

Anmäl
2014-02-09 21:17 #27 av: kalindas

Känn på nacken så att huden ramlar tillbaka om du nyper i den. Annars behöver hon vätskedropp.


Anmäl
2014-02-09 21:19 #28 av: [Pekingc]

kan ju meddela er andra att jag oxå har en hona från samma kull, som är lika dan :(

Jag får skylla mig lite själv för vi var och hälsa på och då var hon skygg, vet att man inte skall köpa skygga katter men kunde inte låta henne vara kvar där.

Anmäl
2014-02-09 21:21 #29 av: Leon1973

Verkar vara en oseriös uppfödare som vill bli av med ungarna så fort han/hon kan...   Cat out - Cash in!

Anmäl
2014-02-09 21:31 #30 av: Tainted123

Verkar inte vara uttorkad i alla fall, konstigt nog. Till vår glädje har hon även precis börjat mjölktrampa lite när han klappar henne, framsteg!

Anmäl
2014-02-09 21:32 #31 av: [Pekingc]

Ja med det gör våran oxå :)

Anmäl
2014-02-09 21:33 #32 av: kalindas

#30

Härligt! Då lossnar det nog snart. Skrattar


Anmäl
2014-02-09 21:38 #33 av: C-rex

Så tråkigt att läsa :( 

Hoppas det ordnar sig. Det positiva i det tråkiga är att de är så små så chanserna att de ska socialiseras och bli gosiga borde vara stora.

Men jag kan förstå er besvikelse. Håller tummarna!

Anmäl
2014-02-09 21:39 #34 av: C-rex

Ser inläggen om framstegen - härligt :)

Anmäl
2014-02-09 21:58 #35 av: alltidsiames

Har själv fått tipset en gång att blanda rå lammfärs med gräddfil. Det har funkat här och det kanske din katt också gillar!

Anmäl
2014-02-09 22:08 #37 av: Tainted123

Fick i henne 5ml vatten i en såndär spruta man kan hämta ut på apoteket, fick tvinga i henne men det gick bra, hon svalde och var inte mer rädd efter än innan! Nu har vi förflyttat oss till sovrummet alla 3 och säger godnatt, tack för alla tips, jag uppdaterar imorgon!

Anmäl
2014-02-09 22:16 #38 av: alltidsiames

Laktosfri a-fil, laktosfri gräddfil kan vara mums.

Anmäl
2014-02-09 22:57 #39 av: GoodWibes

Jeg har ikke erfaring med så store kattunger som ikke spiser "voksenmat". Men kan det være en idé å blande til litt morsmelkerstatning i en skål? Hvis hun bare har diet frem til nå, så kan det være det som er mest likt morsmelken. Da får hun i seg både væske og næring. Og så kan man begynne å legge biter av annen mat oppi morsmelkerstatningen etterhvert, slik at hun skjønner at det også er mat. Tror nok ikke spisingen blir noe problem etterhvert som hun roer seg, men det er klart at det er viktig å få i henne nok næring nå også.


Lykke til. :) 

Anmäl
2014-02-10 01:12 #40 av: Nebel

Men lilla Majsan, vilken stress för henne & er!
Som jag har förstått det anser många uppfödare numera att det är värdefullt både för kattungens socialisering och immunförsvar om den får vara kvar hos mamman upp mot 14-16 veckors ålder. Låter mycket konstigt och olyckligt alltihop, gott att det går framåt dock.
Det låter ju ändå som om hon "fått smak på" el iaf är intresserad av annat än modersmjölken. På katthemmet mosar vi ofta kattungemat i kattmjölk åt ungarna när de börjar äta själva. Att försiktigt spruta lite i munnen alt smeta lite på en tass så katten slickar i sig kan vara en start. Har hon verkligen bara diat så låter det väl som #39 skriver mycket vettigt att börja med modersmjölksersättning. Håller tummarna för er och den lilla raringen!

Anmäl
2014-02-10 03:02 #41 av: SweetWishes

Jag har också haft en mycket osäker siamesflicka förut.. men

ger man dom tid och kärlek löser det sig med tiden!

Lycka till med eran fina sessa Kär

Anmäl
2014-02-10 06:43 #42 av: GunillaSverkersson

Lycka till, hoppas hon blir trygg med er snart. Vi köpte en liten kille en gång, en mammagris, som det visade sig efter ett tag inte drack vatten. Han hade alltså bara diat, syskonen åt och drack fint. Det dröjde också ett tag innan jag insåg att han inte drack.Vi fick börja om med tillägg och allt löste sig fint. 

Anmäl
2014-02-10 06:47 #43 av: [idaskoog]

Äggulor brukar alla katter älska och det innehåller massa med vitaminer och fetter. Jag skulle gärna vilja veta vad det är för människa som säljer kattungar som inte äter fast föda och inte är socialiserade!!?? Så ska det inte vara! Jag blir så ledsen när den som föder upp inte tar sitt ansvar. Men som sagt kanske du kan sova i samma rum som henne några nätter? Ge henne äggula,inte vitan, messmör,laktosfri grädde eller fil...det är ingen uppfödare i närheten som kan ta hem henne och att den får vara med mamman och ungarna ett tag? Jag vet inte jag blir så arg när jag läser detta!!!!

Anmäl
2014-02-10 09:02 #44 av: kalindas

När hon nu kommit till nytt hem är det bättre att hon får vara kvar där och få lite hjälp med ätandet. Bara hon får i sig lite mat och blir tryggare så ska det säkert gå bra. Glad
Tänk bara på att ni inte matar henne varje gång, för så kan hon bli lite lat och inte försöka själv. 
Ha koll att hon bajsar som hon ska, så hon inte får förstoppning eller tvärt om.
Om du går till veterinären och köper Hills a/d så passa på att köpa en tub Pro-kolin, kan vara bra att ha hemma om magen trasslar.
När hon väl börjar äta så blanda inte för mycket olika sorter till henne, för då kan det bli trassel.

Om hon fick med sig nåt torrfoder, ställ det med fri tillgång, jag gillar RC babycat där. Sen ge henne gärna som de ovan säger gärna lite kattungemjölk (KMR) och i den kan du blanda i en äggula. 
Någon typ av burkmat är sen inte fel ta någon som hon verkar gilla. Viktigt är att hon får i sig så mycket viktiga mineraler det går.

Blir hon hård i magen kan du ge henne en liten klick Messmör och annars har du Pro-kolin jag skrev om ovan.

Känner du dej osäker, så ring! Glad

Hennes blyghet för er kommer säkert gått över om några dagar. Nu är det viktigast att hon lär sig att äta normalt.

Anmäl
2014-02-10 09:19 #45 av: alltidsiames

Jag hade jobbat på att få ihop kattungen med den vuxna direkt! Man får klappa båda och låta dem vänja sig vid varandras lukter. Kattungar ska vara med andra katter, annars blir de så olyckliga.

Anmäl
2014-02-10 10:24 #46 av: Garmabias

Önskar dig lycka till och hoppas att den lilla snart har acklimatiserat sig. Du har redan fått alla goda råd här inne ser jag. Blev så himla upprörd och ledsen. Jag tycker att det är oacceptabelt oansvarigt och mycket okunnigt av uppfödaren!

Det är tillräckligt påfrestande för en liten kattunge att skiljas från sin trygga miljö med mamma och syskon. Det gäller att kattungen då är väl socialiserad, äter själv och har hunnit bli åtminstone runt 14 veckor.

En orättvis start för både kattungen och er..


Anmäl
2014-02-10 12:36 #47 av: Melanie75

Lycka till och hoppas att allt kommer att lösa sig för dig och kissen!

Anmäl
2014-02-10 16:47 #48 av: Missannas

Detta kommer gå bra ska ni se, men beklagar att ni fått en sådan start. Nu vet jag inte vem uppfödaren är eller hur det ligger till men det hela låter olustigt och upprörande. Hur som helst så låter det i alla fall som att den lilla hamnat i ett kärleksfullt hem och att hon sakteligen börjar förstå att ni inte är några läskiga typer. Nu har ni redan fått många bra tips men jag finns i närheten av er så välkomna att kontakta mig om det finns något ni tror att jag kan hjälpa er med. 

Anna - Moderator & medarbetare Siames iFokus

Anmäl
2014-02-10 17:01 #49 av: kalindas

#48
Du bor ju också i GBG området. Det hade jag glömt. Generad

Anmäl
2014-02-10 17:31 #50 av: cillaroten

#26 Hmmm...vilket engagemang :/

Anmäl
2014-02-10 18:46 #51 av: alltidsiames

Mitt i allt det oroliga så är hon ändå VÄLDIGT söt och vi vill snart se en ny bild <3

Anmäl
2014-02-10 18:56 #52 av: Carlitos

Verkligen oseriöst av uppfödaren.. Bryr dem sig verkligen om sina katter?, det kan man ju undra.. >:(

Anmäl
2014-02-10 19:02 #53 av: Annica-H

Usch, vilken tråkig start ni fått. Hoppas verkligen det vänder snart.

Om det inte hade varit så långt till uppfödaren skulle jag ha rekommenderat dig att åka tillbaka med henne för ett par veckor (eller rent av lämna tillbaka). Men nu är det som det är och jag tror du kommer lyckas få allt på rätt köl.
Jag är inte säker på att matproblemet beror på att hon inte lärt sig äta själv än, det kan också vara att hon helt enkelt är för stressad (rädd och osäker) för att äta. Även de kattungar jag hämtat har man fått lirka lite med vad gäller maten en eller ett par dagar. Skillnaden är att de varit väl socialiserade, och även lite äldre, så det har gått snabbt att få dem trygga i sin nya miljö.

Himla söt är hon i alla fall <3

Hoppas också det ska gå bra för Pekingc och kullsystern.

Anmäl
2014-02-10 19:20 #54 av: [Pekingc]

Min lilla tjej börjar komma till ro, inte mjauat så mycket i dag men håller sig på sin kant. Mina andra katter fräser fortfarande åt henne synd, trodde inte det.

Hon äter bra när hon får mat även torrisar :)

Inte lika blyg men vill ändå vara där hon känner sig trygg.


Vill inflika att dom två gånger vi var hos uppfödaren (eller det var ju faktiskt inte uppfödaren på pappret), så fans det mat framme. Sen kan jag inte säga om Tainted123  kisse har ätit mat där.

Anmäl
2014-02-10 19:36 #55 av: Annica-H

#54 Skönt att det går bättre för er. Dina andra katter slutar säkert fräsa snart, dom kommer säkert på att det är rätt skoj med en kattunge trots allt :)

Var det en fodervärd som hade kullen? Såg att uppfödaren hade tre kullar födda mellan 11 nov och 10 dec, men det stod inget om fodervärd. 

Anmäl
2014-02-10 20:01 #56 av: alltidsiames

Har ni köpt dem billigt eller var det fullpris? Har de stamtavla? Var det i Sverige?

Anmäl
2014-02-10 20:07 #57 av: kalindas

Skönt att hon börjat äta. Då kan ni säkert slappna av! Glad
Kan ta upp till en vecka innan katterna bli kompisar, så det behöver ni inte oroa er för.

Lycka till med den lilla sötnosen nu! Kär

Anmäl
2014-02-10 20:11 #58 av: tuska

  Inte lätt många gånger att vara liten kattunge, att lämna sin trygga hemmiljö kan vara ett stort trauma för dem.  Att få dem trygga kan vara en del jobb för den nya ägaren. Själv har jag bott med en ny unge några dagar-nätter, burit på den innanför min tröja.  Deras nyfikenhet kommer mer och mer för varje dag och de tar sina steg längre utanför sitt rum (kontoret)   Det är inte alla kattungar som tufft och gladeligen skuttar omkring de första dygnen och låter sej väl smaka av allt man ställer fram.   Hoppas nu av hela mitt hjärta att det blir goa trygga katter.  Ge dem bara den tid de behöver och bjud dem på kärlek lugn och ro.

Anmäl
2014-02-10 21:12 #59 av: [Pekingc]

Med stamtavla, förhoppningsvis blir det någon kull på henne framöver om allt går som planerat :)


Kan inte säg att det var fodervärd utan uppfödarens fars sambo/fru som har katterna hos sig, som jag förstod det. 

Anmäl
2014-02-10 21:19 #60 av: Annica-H

#59 Ok. Tyckte bara det lät jobbigt att ha tre så närliggande kullar hemma samtidigt och att någon av kullarna kanske fanns hos fodervärd.

Hur som helst så har ni ju kattungarna hos er nu, och det kommer säkert bli jättebra med lite tid och tålamod :)


Anmäl
2014-02-10 22:21 #61 av: AngelsCo

Känns lite hårt att döma ut en uppfödare för att en kattunge inte är så framåt som man kan önska, och ett litet engagemang... Vi har inte hela bilden. Jag ska helt ärligt säga att jag inte varit världens bästa människa under de senaste två veckorna, exempelvis.

Med det sagt, så hoppas jag verkligen verkligen verkligen att det blir bättre för TS. Mitt knep för att få katter att äta när de inte har lust är a/d. Det brukar vara poppis i början. Om de inte fattar så petar man upp lite i gommen, och då brukar polletten falla ned.

Det kan ta lång tid innan katterna blir kompisar, men det brukar ta någon vecka innan de blir kompisar i varje fall.

Anmäl
2014-02-10 22:42 #62 av: cillaroten

#61 Visst har du rätt i det du skriver. Jag har inte dömt någon för att ungen var rädd. Alla reagerar olika i ny miljö. Det kan vara den tuffaste knatten i ligan som tar en flytt sämst.
Jag tyckte däremot att det var brist på engagemang,med ett så kort mailsvar till en orolig kattungeköpare. Men visst kan det ligga andra omständigheter bakom.

Nu hoppas vi bara på att det vänder :)

Anmäl
2014-02-10 23:21 #63 av: AngelsCo

Ja, alltså, det reflekterar ju naturligtvis inte superfantastiskt på en uppfödare som ger ett kort och ointresserat mailsvar, men jag vill bara förtydliga att det inte alltid handlar om att någon är dum eller så. Det kan finnas tusen anledningar.

Hur som helst så tycker jag att det är tråkigt och jag hoppas att det går bättre för TS nu och framöver.

Anmäl
2014-02-11 07:01 #64 av: LENA_HK

Jag hade en i min kull som vid 12v slutade äta... Vet trodde det kanske kunde vara en reaktion på vaccinet?

Hur som helst så är det livsnödvändigt att få i kattungen mat, det är jättefarligt för katter att svälta. Dom kan dö av det.

Jag matade min med royal canin recovery. Eftersom han inte ville äta själv gav jag honom det med spruta i munnen. Den maten är så lös så man kan utan problem suga upp den direkt ur burken med en spruta utan att tillsätta mer vatten. Det tog lite tid men tillslut ficka hyan tillbaks matlusten och började äta själv.

Erbjud annan mat än den du tvingar katten att äta, kan hända den förknippar just den maten man tvingar dom att äta med obehag och därför absolut inte vill äta den själv sen.


Hoppas det löser sig för dig och lilla kattungen <3

Anmäl
2014-02-11 08:17 #65 av: kalindas

#64
Katten äter nu. :-)


Anmäl
2014-02-11 14:08 #66 av: Carlitos

Åh va skönt å höra =)

Anmäl
2014-02-11 15:27 #67 av: LENA_HK

#65
Åh vad bra!

Anmäl
2014-02-11 21:11 #68 av: Tainted123

Härligt med så mycket engagemang, det är guld värt och vi har verkligen tagit till oss av alla era tips! För att uppdatera så har hon fått vara fortsatt inne i vårt kontor där Feliway finns ikopplat och hon har en del både gömställen, myshörna vid elementet, fönster att spana ut i osv. Vår vuxna katt har varit inne och kikat när vi varit med och det har gått smärtfritt! Till vår stora glädje så åt hon ju ett par ostskivor till att börja md, och även några godisbitar igår. Sen har jag blandat ut mjölkersättning som jag köpte på veterinären igår (tack för det tipset!!) med hills a/d. Har gett henne det i spruta, vilket hon tog emot väldigt motvilligt första gångerna. Fick i henne ca 15ml blandning igår, och lika mycket imorse innan jobbet. När jag kom hem idag så gjorde jag ny blandning och tösen la sig så snällt i filten när jag plockade upp henne och åt gladeligen ur sprutan tills hon blev mätt! Gissa om hon gjorde mig överlycklig :D

Jar ni sett tv reklamen för pedigree dentalsticks, hunden som äter på pinnen och säger "omnom nom nomnom" - exakt så låter hon när hon ätet, otroligt charmigt! Hon är dock inte och slickar i någon matskål än men nu när hon börjat gilla blandningen så känns det inte långt borta. Någon som har koll på hur mycket en 12veckors ska få i sig i matväg, i milliliter?

Sen tänkte kag fråga er även om att hon snappar upp vår vuxna katts "prat". Det hon snappat upp redan andra dagen här hemma var att fräsa efter att hon själv blivit fräst åt, men hon verkar inte heller här veta riktigt vad man gör med fräset, för hon har bara kopierat lätet men sen kurrar hon i nästa sekund och visar tillgivenhet. Idag morrade (eller snarare ylade) vår vuxna katt åt henne, ett ljud hon gör när hon inte riktigt instämmer vad vi pysslar med.. Som att ta hem en bebis hur som helst? :) och då börjar mini såklart också morra på saker. Inget som stör ännu och det är ju ganska lustigt att hon kopierar lätena utan att riktigt veta vad det betyder, men kanske inte så kul när hon är större och mest bara verkar bitter :p

Nu har vi precis öppnat upp från kontoret så hon har tillgång till resten av huset också.. Hör att hon hittat toan som ligger i rummet brevid och brötar runt, får se om hon vågar sig ut till oss i vardagsrummet också! Imorgon när vi är borta lämnar vi också öppet är planen, spännande att se vad dom kommer hitta på :)

Lägger in 2 bilder på vår lilla Ulla, kass kvalitet på ipad kameran dock, får uppdatera från datorn med mer och bättre kort framöver :)

Anmäl
2014-02-11 21:11 #69 av: Tainted123

Bild nr2 :)

Anmäl
2014-02-11 21:35 #70 av: Leon1973

Underbar läsning...  

jag kan nämna att det bästa medlet att vinna över Simba och få honom riktigt nyfiken på mig var godis (Vitakraft Cat-stick mini) kanske inte så bra till en liten unge, men Simba var en stor pojke när han kom hit.

Blir riktigt glad av att läsa att hon anpassat sig så snabbt som hon gör.

Anmäl
2014-02-11 21:48 #71 av: FrökenKatt

#68 Åh vad roligt att det går bättre :) Ge det bara lite tid och massor av kärlek, mys och bus så kommer er lilla Ulla inte vilja lämna er ifred i en sekund ;) (har en buse här hemma som först var ganska blyg och lite rädd av sig, men som efter en veckas fjäsk blev min bebis for life Hjärta)

Anmäl
2014-02-11 22:21 #72 av: Tainted123

Hrm.. Katten som vägrar äta slickade precis i sig ett hårband!! Ett såntdär litet ett.. Men luddigt typ, för barn. Måste väl kunna passera smärtfritt va?

Anmäl
2014-02-11 23:43 #73 av: kalindas

Härligt att det går framåt! Skrattar
Faran med de här små problembarnen är att de fastnar i hjärtat otroligt hårt. Hjärta
Ge du henne så mycket mat hon vill ha, testa att lägga blandningen på ett fat och se om hon äter upp allt. Ha lite extra koll på bajseriet att allt fungerar som det ska.
Om du använder torrfoder, så låt det så framme låt även den stora katten visa henne hur man äter. För äter hon något gott från en tallrik så blir kanske de lilla nyfiken också.
Testa att skära små strimlor av rå kycklingfilé och erbjud henne det. Stoppa in en bit i munnen så hon får smaken av det. Då kanske det blir ännu mera ljud när hon äter. Glad

Anmäl
2014-02-12 03:04 #74 av: Nebel

Härligt att det går framåt så fint!
Vet inte riktigt vad du menar för hårband men gummiband och trådar kan ju tyvärr "fastna" i tarmarna. Min första siames hängde gärna med mig i badrummet och vid ett tillfälle blev jag rädd att han lyckats få i sig lite tandtråd. Min veterinär rådde mig att försöka få i honom sparris (var det sparris, minnet vagt efter 20 år men de är ju lite trådiga och skulle om man hade tur fånga/binda upp tråden) och ha noga koll på honom. Visade sig senare vara falskt alarm ;). Jag är kanske sjåpig men skulle nog själv ha rådgjort med veterinär för säkerhets skull. Lycka till!

Anmäl
2014-02-12 09:47 #75 av: lynxlo

Jättefint att höra att det går framåt med er lilla kisse! Helt otroligt hur snabbt de anpassar sig egentligen! Jag skulle nog liksom Nebel rådfråga veterinär om det nedsvalda gummibandet. Tänker också att det nog är säkrast att ha henne i sitt rum dagtid första veckan när ni inte är hemma. Ta det långsamt så har ni större möjlighet att bygga upp trygghet och tillit, samt ha uppsikt över vad hon får i sig och hur det utvecklas med er andra katt. Det kan vara en god ide att successivt utöka rörelseutrymmet från rum till rum. Håller tummarna för er!

Anmäl
2014-02-15 18:19 #76 av: Tainted123

en liten uppdatering från oss, snodden hon åt upp har inte kommit ut varken ena eller andra hållet vad vi sett, men hon äter nu lite torrisar och även a/d fodret från skål om man blandar ut det med mjölkersättning, så jag antar att allt fungerar! Hon lämnar dock inte sin trygghet som hon hittat om man kryper in under soffan och upp i armstödet utan en stunds fjäsk och lockande med lek.. hon spenderar dagarna där när vi inte är hemma, och även all tid när vi är hemma om vi inte aktivt lockar och sysselsätter henne. Otroligt ljudkänslig är hon och flyger tillbaka som en kanon om hon råkar vara ute och hör ett ljud hon inte känner igen. Bör man täppa till där så hon blir lite tvungen att utmana sigsjälv mer? Hon har ju nu tillgång till hela huset men vågar ingen annanstans än vardagsrummet. Även maten äter hon bara om man ställer in den under soffan, hon rör den inte om den står någon annanstans.

Kan ju även meddela att hon blivit kompis med vår vuxna katt, de fräser inte längre mot varann men är inte direkt närgångna heller. Men dom överraskade oss totalt när dom mös ner sig tillsammans under filten i soffan idag! Lägger med lite bilder på underverken :)Anmäl
2014-02-15 18:25 #77 av: Tainted123

Ulla och Inez :)

Anmäl
2014-02-15 18:27 #78 av: Tainted123

Mitt i leken!

Anmäl
2014-02-15 18:45 #79 av: Leon1973

så fint...   underbart att det gick så snabbt

Anmäl
2014-02-15 19:04 #80 av: kalindas

Härligt att det går framåt!  Glad
Ni får nog räkna med att hon kan bli en lite ljudkänslig katt och troligtvis blyg för besökare. Men det är positivt att hon slappnar av bara ni får fram henne. Så fortsätt med det. Ta fram henne och gosa så ofta det går så ska det förhoppningsvis släppa med oron.

Anmäl
2014-02-15 19:05 #81 av: Nebel

Åh vad härligt att se era fina tjejer tillsammans! Skönt att det går framåt så fint. Jag är ingen specialist men skulle nog själv ha låtit ungen behålla sin trygga plats medan ni så att säga "jobbar fram henne" mer & mer. Är ju mycket nytt för en liten att ta in och är hon sedan inte riktigt van vid människoumgänge så är det ju än viktigare att skynda långsamt.

Anmäl
2014-02-15 19:13 #82 av: Tainted123

Då låter vi henne ha kvar sin grotta :)

Tänkte mer om det blir lite "för lätt" att springa undan om man har världens bästa gömställe så lättillgängligt.

Gissa om hon skrämde livet ur mig när jag kom hem första dagen efter jobbet innan jag visste att man kunde krypa upp där.. Letade i 40 minuter och var helt förstörd, trodde att hon lyckats hitta ett hål i väggen någonstans som ledde ut eller så! Sen började soffan pipa lite suspekt men det fanns ju inget katt varken under soffan eller kuddarna.. tills vi lyfte hela på högkant och hon ramlade ut ur armstödet :p

Anmäl
2014-02-15 19:31 #83 av: Nebel

Ha, ha, hade också en katt som försvann i tomma intet och sedan magiskt dök upp under soffan ;)

Anmäl
2014-02-15 23:17 #84 av: Lejonhjarta

Ja genom kattungar hittar man massa ställen man inte visste fanns. :-) Riktigt toppen att katterna är polare, kan nog hjälpa till att Ulla ser att d inte är farligt att bo i erat hus. :-)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.