Allmänt kattprat

Bra ras förklaring?

2014-02-03 10:10 #0 av: [Pekingc]

Har försökt att hitta information om hur man skiljer siames och oriental.

Kommit fram till att Oriental har gröna ögon(bara?) och Siames blåa(bara?)

Siames är bara maskade?


Oriental kan finnas i alla färger?


Stämmer detta?

Anmäl
2014-02-03 10:21 #1 av: AngelsCo

En siames är alltid maskad. Alla maskade katter har blå ögon. De får inte vara silver inom FIFe, däremot finns de i olika färger och med eller utan mönster.
Orientaler ska alltid ha gröna ögon och finns i alla färger som inte är maskade, i stort sett. Det finns undantag som olika grader av silver och rasspecifika färger som amber (nfo). De kommer i flera olika mönster, färger, inte mönster och med eller utan vitfläck.
Maskade vitfläckskatter kallas sys. Eftersom de är maskade har de blå ögon.

Anmäl
2014-02-03 11:24 #2 av: kalindas

Kopierar delar av ett gammalt inlägg jag gjorde. Alla raserna är samma i psyke och kroppsform. Så det är ögonfärg och kroppsfärg som skiljer.

Siames/Balines/Seychellois (lh & kh)/Foreign white har blå ögon (alla maskade, FW är vitmaskad), medan Oriental/Orientaliskt långhår ska ha gröna ögon och får ha vilken färg de vill bortsett från maskade.
Peterbald får ha vilken färg de vill både maskat och omaskat, dock är det samma där, maskade blå ögon och omaskade gröna.

Anmäl
2014-02-03 18:33 #3 av: [Pekingc]

Tack för svar, har dock för mig att jag sett en oriental? med typ orange ögon?

Anmäl
2014-02-03 18:57 #4 av: kalindas

#3

Finns många Orientaler med både gula, orange och ibland nästan bruna ögon. Men de är inte godkända enligt standard. Ögonen ska vara gröna! Får dock ha olika nyanser.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.