Allmänt kattprat

Besviken och upprörd

2013-12-03 12:32 #0 av: Garmabias

Upptäckte att en katt från min uppfödning var till salu på blocket. Hjärtat hoppade upp i halsgropen då jag inte visste om den tänkta omplaceringen. Ägaren har inte kontaktat mig och jag blev både ledsen, besviken och upprörd. Jag hade ju kunnat hjälpa till med tex annonsering här på forumet..

Katten var en mycket speciell liten kille med de absolut trevligaste temperament och vi var på snudd att behålla honom själva.

Jag har försökt kontakta annonsören som f.ö. inte är samma person som den kvinna som blev "lycklig matte" till honom två gånger utan gensvar. Självklart blir jag oroad och vill höra vidare vem han ska flytta till. En stor miss från min sida är att jag inte skrivit in i köpekontraktet att uppfödaren ska kontaktas innan en ev. omplacering.

Hur kunde jag vara så godtrogen och lita på ömsesidigt förtroende!

Jag ska återigen försöka få tag på personen som satt in annonsen. Det känns som om jag har rätt att få veta var katten hamnar.

Även om man skrivit in i köpekontraktet att man önskar bli kontaktad kanske det inte gäller i lagens mening? Måste ta reda på mer fakta på detta området känner jag.

Anmäl
2013-12-03 12:44 #1 av: VildaVittra

Det gäller inte. Har man köpt en vara, så har tidigare ägare inga som helst rättigheter, oavsett vad som skrivs.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-12-03 12:50 #2 av: LinaLj

Tyvärr är sanningen den att det inte spelar någon större roll vad man skriver i kontraktet eftersom man enligt svensk konsumentlag inte kan förhandla bort konsumentens rättigheter. 

När en privatperson köper en katt (eller annat djur) från en uppfödare så räknas personen som konsument och uppfödaren som näringsidkare. Därför kan man inte, lagligt, skriva in klausuler i kontraktet som är hindrande (tyvärr).

Är båda personer uppfödare så är det något helt annat då båda räknas som näringsidkare och därför kan man begränsa rättigheter och skyldigheter på ett helt annat sätt.

Problemet har sin botten i att vi inte har en separat lag för djur, utan de räknas som vilka varor som helst. Det är tex rimligt att HM inte kräver att du ringer dem om du vill sälja din tröja du köpte där. Medan det är rimligt att en uppfödare vill hjälpa till med sina avkommor.

Jag beklagar verkligen att det här hände och att du upptäckte det på det här sättet. Jag hoppas du får kontakt med säljaren och hittar en bra lösning.    

Anmäl
2013-12-03 13:24 #3 av: Missannas

Vad tråkigt Lotta, förstår att du känner besvikelse. Hoppas du får tag på personen i fråga, kanske kan du erbjuda dig att hjälpa till med att hitta ett nytt hem till katten.

Tänk, jag kan inte låta bli att förvånas över när folk sprider felaktig information ang. det här med avtal i konsumentförhållanden. Jag tycker det är underligt eftersom en sakkunnig själv inte hade uttryckt sig med sådan självsäkerhet i frågan. Den absoluta utgångspunkten är att avtal ska hållas, detta gäller även avtal som träffas mellan en uppfödare tillika näringsidkare och en kattungeköpare tillika konsument. Visst medför konsumentskyddslagstiftningen att avtalsvillkor som i jämförelse med med bestämmelserna i konsumentköplagen är till nackdel för köparen är utan verkan (jfm 3§ KköpL.) För att ett avtalsvillkor ska sakna verkan måste man alltså pröva om just det avtalsvillkoret strider mot en uttrycklig bestämmelse i lagen. Man kan inte dra slutsatsen att avtalsvillkor i konsumentförhållanden per automatik strider mot konsumentköplagen och därmed skulle vara avtalsrättsligt ogiltiga. 

Anna - Moderator & medarbetare Siames iFokus

Anmäl
2013-12-03 14:19 #4 av: Garmabias

#3 Hade på känn att du sitter inne med färsk faktaLer

Jag har erbjudit säljaren att hjälpa till med omplaceringen och förklarat tydligt att det rör sig om kattens bästa.

Jag har även förklarat hur lätt det kan bli missförstånd mellan säljaren och nya köparen som i sin tur kan leda till att katten mår dåligt, börjar kissa osv.

Det är en trygghet för katten om uppfödaren alltid finns som backup och även för nya ägaren.

Jag har lärt mig en läxa och jag hoppas verkligen att säljaren ser mig som en ansvarsfull person istället för "en som lägger sig i" när jag äntligen får kontakt dvs.

Anmäl
2013-12-03 14:34 #5 av: kalindas

Hoppas du får kontakt med säljaren!
Detta är en av sakerna som oroar mig om jag skulle välja att föda upp igen. Nu har jag "bara" tre katter att oroa mig för och som jag hoppas inte blir omplacerade utan min vetskap.
Man vill ju veta vad som händer med djuren man säljer. Snopen

Anmäl
2013-12-03 14:54 #6 av: lynxlo

Usch så trist. Hoppas du får kontakt snarast!

Anmäl
2013-12-03 15:00 #7 av: carinbrack

Vilken mardröm. Hoppas det löser sig till det bästa.

Anmäl
2013-12-03 19:20 #8 av: KarEli

Usch, vad tråkigt att läsa! Hoppas verkligen du kan få kontakt med säljaren och att det är en förnuftig person som förstår varför du vill engagera dig.

Anmäl
2013-12-03 19:59 #9 av: Silvestris

Jag har av "hästfolk" (tillika jurister) fått veta att det är fullt förenligt med KKL att skriva in en klausul om återköpsrätt. Något jag numera gör. Dock är den ju kattens ägare som sätter pris så du kan som uppfödare inte diktera summan du har rätt att köpa tillbaka katten för.

Anmäl
2013-12-03 21:44 #10 av: Missannas

#9 Precis, det är den absoluta utgångspunkten. Jag tillämpar själv en sådan klausul.

Anna - Moderator & medarbetare Siames iFokus

Anmäl
2013-12-04 00:31 #11 av: Mockfjardingen

Hoppas ni kommer till någon lösning. Har själv sålt till en köpare som sålde vidare till någon jag inte vet vem.. som i sin tur sålt vidare... Mår dåligt över detta fortfarande fast det är flera år sedan. Kanske man kan lägga ut en efterlysning här???

Just dessa kattungar kan man inte släppa... Även om katten säkert har det bra så vill man veta...!!!


Anmäl
2013-12-04 02:51 #12 av: Nebel

Usch vilken jobbig situation ;(! Hoppas verkligen du kommer i kontakt med personen i fråga och att ni finner en bra lösning för katten!

Anmäl
2013-12-04 11:02 #13 av: Garmabias

Tack för alla tips och råd!

Om det är någon som råkar på S*Garmabias Ginko SIA n född 2011-08-01 ifrån Te'kullen, vore jag mycket tacksam om du kontaktar mig.

Anmäl
2013-12-04 15:58 #14 av: Uriel

Det är fullt förståligt att du mår dåligt och oroar dig. Som ägare till tre katter med stamtavla skulle jag aldrig tveka att kontakta uppfödaren om det mot förmodan skulle bli aktuellt med omplacering, och det även om någon av katterna skulle hamna hos familj eller vänner.....

Jag har fullt förtroende för uppfödarna och skulle aldrig tolka deras intresse som att de vill lägga sig i . Jag vet ju att det ligger mycket engagemang och hjärta bakom uppfödning och kan sätta mig in i den omvända situationen.


I de flesta fall får katterna det garanterat bra, men det finns ju de som råkar illa ut. GråterJag blev väldigt illa berörd en dag när jag satt och surfade på KKS sida och hittade två orientaler där som jag sett i annat sammanhang här på denna sida.Storgråter Jag tror att de har det bra nu, men jag var tvungen att hjälpa till att donera en summa till deras tillfrisknande ....


Hoppas allt ordnar sig för katten! Hjärta

Anmäl
2013-12-05 13:53 #15 av: OberonsMatte


Jag förstår att du känner dig orolig när en av "dina" katter plötsligt är ute på marknaden igen.

Jag är inte uppfödare själv, men som köpare tror jag att det är viktigt att uppfödaren håller kontakten med sina köpare för att sånt här inte ska ske. Jag menar inte att man ska hålla på och ringa och vara efterhängsen på något sätt, men ett mail per år skadar inte, t.ex. en julhälsning eller på kattens födelsedag, där man även visar intresse och hör sig för om hur det är med katten. På så sätt blir det mer naturligt att kontakta uppfödaren när något förändras eller händer med katten, även om det gått lång tid sedan köpet gjordes.

Menar inte att du har gjort något fel här (och katten är ju dessutom helt ung), men det kan ändå vara ett råd i allmänhet.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2013-12-05 14:22 #16 av: kalindas

#15
Jag försöker hålla kontakten, just med julkort och liknade. Men jag får tjata till mig om att få info om katterna jag sålt om de ler, är friska osv...
Så det är en kontakt som kräver vilja från båda håll, inte bara från ett. Ledsen
Hade inte ett försäkringspapper kommit fel, så hade jag nog fortfarande inte vetat att en kattunge jag sålt dött i FIP.

Anmäl
2013-12-05 14:26 #17 av: OberonsMatte


#16 Fy, vad trist! Ledsen

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2013-12-05 14:53 #18 av: Garmabias

#15 Vadå råd i allmänhet.

Det är precis vad jag gör, försöker hålla kontakten för att visa att jag bryr mig. Sedan bygger det på ömsesidighet förstås.

Anmäl
2013-12-05 14:59 #19 av: OberonsMatte


#18 Jag menade att det var ett råd till uppfödare i allmänhet, inte riktat till dig personligen.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2013-12-05 15:44 #20 av: Garmabias

#19 Okej då förstår jagSkämtar

Trodde att jag var en stabil person..

Anmäl
2013-12-14 10:56 #21 av: Garmabias

Jag fick ett mejl angående GinkoSkrattarJag blev så glad och tacksam. Det var en kvinna som hittat annonsen på blocket och sedan en vecka tillbaks är Ginkos nya matte. Han har fått komma till en familj som haft två siameser förut. Hon fick inte med sig några som helsta papper på honom..Som tur var hade hon läst i annonsen att mamman hette Garmabia's Kimrök och på den vägen är det. Precis som jag misstänkte så var säljaren inte samma person som kvinnan som fick köpa honom från mig. Ginkos nya familj vill nu hitta en kompis till honom och jag har rekommenderat dem att bli medlemmar här och sätta ut en annons. Om det är någon som har en omplacerings katt eller vet något som skulle passa som sällskap till en kastrerad 2,5 årig snäll och go siames kille så  hör gärna av er till Kristina Wennergren tel: 0706-223732 Lerum

Anmäl
2013-12-14 12:01 #22 av: Sploutt

#21 Gud vad skönt för dig! Vilken jävla situation, usch. Jag hade varit så orolig! Men som #15 säger så tror jag också att det är extremt viktigt att uppfödarna håller kontakten. 

Jag själv har skickat många bilder på mina katter till deras uppfödare, och mailat osv. Inte fått många svar.. Och den ena har inte hört av sig en enda gång. Därför är det tveksamt om jag hade hört av mig till uppfödaren och frågat om hjälp med omplacering. JAG känner ju mina katter, det gör inte dom. Men jag hade aldrig lagt ut på blocket, då hade jag ju givetvis omplacerat dom hos någon jag känner väl om det nu hade varit aktuellt (kommer inte hända.) Äsch jag vet inte.. Detta är vad jag känner rent spontant, jag hade kanske visst kontaktat uppfödaren (iaf en utav dom), men det känns ändå långt bort eftersom jag inte haft kontakt med dom speciellt mycket.


Jag har förtroende för båda, men ja, summan av kardemumman är att det är _viktigt_ att höra av sig som uppfödare, om man bryr sig om sina kattungar man säljer.

Anmäl
2013-12-14 12:05 #23 av: kalindas

#21
Härligt att det löste sig! Glad

Anmäl
2013-12-14 12:08 #24 av: Sploutt

#21 obs! det var absolut inte riktat till dig och hur du är som uppfödare, hade inte en tanke på det! Mer ett generellt konstaterande :)

Anmäl
2013-12-14 18:13 #25 av: lynxlo

Så skönt!! Tack och lov att det finns siamesfrälsta som söker vuxna kissar! Hoppas de finner en kompis till Ginko inom kort. Kan inte låta bli att fantisera att en Bilbo(a) ju vore perfekt.. 😉

Anmäl
2013-12-15 12:54 #26 av: Missannas

Vilka bra nyheter! Glad

Anna - Moderator & medarbetare Siames iFokus

Anmäl
2013-12-15 19:47 #27 av: Garmabias

Nu känns det verkligen bra! Skrattar

Anmäl
2013-12-17 00:21 #28 av: Sagolik

Det är lustigt, för jag var precis i motsvarande situation som Ginkos nya matte är nu, fast för ett par år sedan. Det var när jag hittade Hjalmar på Blocket. Då hade jag inte en aning om att det är kutym/god sed/oskriven lag att uppfödaren borde ha kontaktats av den jag köpte Hjalmar av. Uppfödaren kontaktade mig till slut och var upprörd över situationen. Jag kände mig utskälld, småkriminell, misstänkliggjord & smått chockad över samtalet. Det var först senare som jag förstod att hon egentligen inte var arg på mig. I dag har jag FULL förståelse för uppfödarens situation & frustration. Det här är ju inga HM-tröjor, det är ju små liv!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.