Hälsa & beteende

Sår, skorvor, irriterad hud?

2013-11-28 23:12 #0 av: Boppan

Hej,

min orientalkille på 2 år har fått som utslag på magen och insidan låret. Pälsen är borta och det syns röd hud. Plus att det på ett ställe är skorvigt, nästan som att det har varat. 

Detta kom för 3 veckor sedan, men verkar inte vilja läka bort. 

Var in till veterinär idag men hon visste inte vad det kunde vara. Hon vill att jag ska ha på Fuciderm och ha tratt på katten. 

Jag har baddad skorporna och den irriterade huden, men tvekar på denna salva... Läst om biverkningar, samt gillar inte att använda antibiotika som första åtgärd. Tänker också att om han inte slickar (tratt), så kanske det ger sig självt om någon dag. 

Någon som har erfarenhet av liknande sår och behandling? Eller av salvan Fuciderm?

Han blev akut opererad för 2 månader sedan, och veterinären idag kände suturmaterial på ett ställe. Som alltså inte lösts upp av kroppen ännu. Ev att han känner det och är irriterad och slickar på mage, och då har sårigheten och irritationen spridit sig. Verkar inte klia eller slicka frenetiskt dock. 


Anmäl
2013-11-28 23:33 #1 av: OberonsMatte


Jag har haft en birmahona som slickade upp sår på mage och insidan av bakbenen periodvis. Jag misstänkte foderallergi (eventuellt mot fisk), men också att det kan ha varit s.k. slickdermatit, dvs att det fanns psykiska orsaker bakom beteendet som stress och oro.

Hon behandlades med kortison första gången det hände, men de andra gångerna räckte det med att bryta beteendet genom att sätta tratt på henne tills såren läkt och pälsen börjat växa ut igen. Samt försöka ändra det i hennes tillvaro som orsakat stress eller understimulans.

Min hona slickade upp sår 3 gånger med några års mellanrum. De sista åren försvann dock beteendet helt.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2013-11-29 08:50 #2 av: Boppan

Skönt att höra att hon blev bättre och att det försvann. Det verkar kunna finnas många olika orsaker till hudproblem... Den här salvan innehåller kortison, så kanske ska stryka på den ändå. 

Anmäl
2013-11-29 09:09 #3 av: kalindas

Testa först tratt och smörja in honom med kortison. Förhoppningsvis hjälper det. Men då han är sårig så kan det behövas antibiotika.
Var någonstans opererades han? Magen?

Jag har fått för mig att katter som har ont gärna slickat/rycker päls i närheten av smärtan. Om hans sår inte är riktigt läkt och smärtar, kan det vara den troliga orsaken.

Alternativ 2. är någon typ av kvalster eller andra hudåkommor som ringorm. Ha lite koll om du eller nåt annat djur skulle få för sig att klia sig.

Alternativ 3. Kan som det skrivits om ovan vara mat. Har du bytt foder nyligen? Prova (om han äter torrfoder) att köpa en säck James Wellbeloved lamm & ris. Ge honom enbart detta! Ev. kan du ge han lammfärs också. Detta för att kunna minska ner till en proteinkälla.


Hoppas du får fram vad felet är!

Anmäl
2013-11-29 09:41 #4 av: Boppan

Ja han opererades på magen. Och det här kommer ju några veckor efter att såret läkt, så känns som att det skulle kunna ha med operationen att göra. Ärret ser dock fint ut. Men tydligen har inte allt suturmaterial lösts upp ännu, så kanske att det irriterar innifrån?

Varken jag, sambon eller den andra katten har några symtom, än...

Bytte faktiskt till Sience Plan från RC för några veckor sedan. Ska ta bort det genast och se om det kan hjälpa.Anmäl
2013-11-29 09:47 #5 av: kalindas

#4
De gånger jag blivit opererad har jag länge efter haft ont av trådarna som ska lösas upp men inte gör det. 

Det kan ju hända att trådarna inne i magen kliar och han försöker slicka bort det. 
Skulle det sen visa att även fodret är en bov i dramat, så slickar han ju ännu mera.
Prova att byta tillbaka till de vanliga fodret eller köp JW och sen tratt + salva på honom.
Du kan även sätta Feliway i väggen för att dämpa ev. stress. Hjälper inget av sakerna så får du utreda vidare.

Anmäl
2013-11-29 10:05 #6 av: Boppan

Japp nu har han haft tratt 1 dag, och nu börjar jag med salvan också. Hoppas att det hjälper. Stackarn, han blir helt apatiskt med tratten på :(.

Jag har kvar av det gamla fodret så sätter in det bums!

Hoppas bara att de där trådarna löses upp snart. Men det gör de väl tillslut?


Jag upplever inte att han är stressad. Det är alltid någon hemma, så vi borde upptäckt om han ändrat beteende. Inget runt ikring har ändrats iallafall. Men ska vara extra uppmärksam!

Har inte märkt något kliande och slickande tidigare. Men nu, när jag tar av tratten vi matning vill han direkt dit och slicka.  

Anmäl
2013-11-29 11:01 #7 av: OberonsMatte


#6 Jag förstår att han blir apatisk med tratten på, men jag kan trösta dig med att min hona till slut blev så van att hon rörde sig helt obehindrat och hoppade upp på bokhyllor som vanligt utan minsta problem med tratten på.

Att ni inte märkt något överdrivet slickande tidigare, men att han slickar nu så fort du tar av tratten förstår jag också. När sånt här börjar märkar man det först när pälsen slickats bort och kanske t.o.m. hunnit bli sårig och irriterad. När huden blivit sårig och irriterad kliar det och känns konstigt, vilket gör att katten slickar ännu mer. Det blir alltså en ond cirkel som måste brytas, dels genom att se till att såren läker så att såren slutar klia och dels genom att bryta den invanda tvättmanin.

 

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2013-11-29 11:24 #8 av: kalindas

#6 Säger som #7 att det är bara att ha tålamod med tratten. Han bör ha den i minst en vecka, så huden hinner läka och kliandet minskar.
Kolla med veterinären som opererade honom, vad för tråd de använde i kroppen. Om den är sådan som löser upp sig själv eller om det är ståltråd, som en del använder.


Anmäl
2013-11-29 13:08 #9 av: OberonsMatte


#6 Funderade lite mer på vad det kan vara ifall det i det här fallet ligger psykiska orsaker bakom att slickbeteendet började. Även om ni inte direkt har märkt att han är stressad är det ju ändå så att han tydligen har genomgått en operation relativt nyligen, vilket i sig är en påfrestning både psykiskt och fysiskt.

Läste i en tidigare tråd att han även har en kattkompis och att denne dessutom var ganska ovälkomnande när de återförensdes efter sjukhusbesöket. Att de är 2 och 2,5 år gamla är också en lite känslig utvecklingsperiod socialt eftersom det är då katter mognar och börjar bli vuxna på riktigt, vilket kan innebära spänningar mellan tidigare kompisar.

För att minska på eventuella spänningar mellan katterna är det viktigt att utöka resurserna i reviret så att konkurrensen mellan katterna blir så liten som möjligt. Resurser som det kan uppstå maktspel kring är t.ex. toalådor, matplatser, utkiksplatser, klösplatser och sovplatser. Att aktivera katterna är också viktigt så att de får annat att tänka på och får utlopp för inre spänningar.

Feliway, som kalindas nämnde tidigare, är också att rekommendera.

Det som utlöste min honkatts frenetiska slickande en gång var att hennes jämnåriga kattkompis dog och att hon istället fick en busig kattunge som kompis. Hon accepterade nykomlingen snabbt, men åldersskillnaden var ändå för stor dem emellan visade det sig, så först när jag skaffade ytterligare en kattunge (som lekkompis till kattungen) blev min gamla birmagumma harmonisk igen och lät bli slickandet.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2013-11-29 15:01 #10 av: Boppan

#7, tack, ja det är bara att bita ihop och tänka att det är bäst i det långa loppet...

Det stämmer säkert att de slickar mer ju mer irriterat det blir. Igår rakade ju dessutom veterinären området och då blev det ju hårlöst igen... 


#8 Bra tips. Min mamma meddelade mig nu att hon väntar samtal från veterinären! Själv är jag o sambon bortresta denna helg, dålig tajming. Tur att man har en snäll mamma, även om man r vuxen själv :)


#9, du har säkert rätt i att det varit jobbigt med allt kring operationen. Det kan säkert ha satt sina spår! Men efter att tratten togs bort (ca 6 veckor sedan), så blev de kompisar igen och han blev kurrig och busig som sitt vanliga gamla jag.

Vi tycker att han är sig själv igen nu, men vi måste vara uppmärksamma så att vi inte missar något! Jobbar dock hemma båda två så vi har rätt bra koll tycker jag. 

Nu ska det salvas och trattas tot 7 dagar så hoppas jag att det blir bra :)

TACK för att ni engagerar er!!!

Anmäl
2013-11-29 16:29 #11 av: kalindas

Håller tummarna att det fungerar! Glad

Anmäl
2013-12-06 09:51 #12 av: Boppan

Fiskar ännu ett tips...! Utslagen är inte röda längre och det ser ut att läka fint, men är som hårda sårskorpor. Jag slutade med pencilin/ kortisonsalvan för 1 dygn sedan. Hade dessa skorpor suttit på mig så hade jag velat mjuka upp dom lite. 

Han har fortfarande tratt men jag vill ju påskynda själva läkningen! 

Tips på vad man kan ha på? Eller ska de torka ut?

Vill inte ha på någon salva som stannar kvar och är fet. Utan snarare någon hydrogel kanske, eller torka med lite babyolja?Anmäl
2013-12-06 10:15 #13 av: kalindas

#12
Låt du skorporna torka om han inte verkar ha ont av dem. Ha tratten på tills de är borta. Så han inte börjar slicka igen.

Anmäl
2013-12-06 10:26 #14 av: Boppan

Ok, ja det är kanske det bästa. Ska ringa vet också, men ibland tycker jag att det ger mer att prata med "vanligt" folk med erfarenheter....

Anmäl
2013-12-06 10:36 #15 av: OberonsMatte


Låt skorporna vara ifred tycker jag. De är en del av själva läkningsprocessen och behöver vara där tills huden är helt läkt under dem. De kommer lossna av sig själva när det är dags. Om du mjukar upp dem kanske de lossnar för tidigt och bildar sår igen.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2013-12-06 16:40 #16 av: Silvestris

Något som ofta glöms bort när det gäller slickande på mage/insida av lår är att det kan vara kopplat till irritationi urinvägarna. Om katten tex. har en inflammation i urinblåsan kan det svida/klia och katten försöker göra något åt det genom att slicka.

Anmäl
2013-12-06 18:42 #17 av: Boppan

#16 Något att hålla koll på, tack!

Anmäl
2013-12-06 21:21 #18 av: kalindas

#16
Stämmer bra! Glad
Min Saga gjorde ju det. Men hon ryckte päls på ryggen. Kan hända att smärtan kändes mest där.


Anmäl
2013-12-17 23:19 #19 av: Boppan

Uppgiven...

Var in till vet igen i fredags och de tog då odling, men fick svar idag att inga bakterier hittats. Alltså, inget att behandla med antibiotika.

Han har för 1v sedan fått en knusta i örat. Och senaste dagarna har han även fått runt näsan plus under hakan. 

Fick tid imorgon igen för att ta nya prover om det kan vara svamp, parasiter...

Får ont i hjärtat och hela familjen är deppiga. Det går verkligen inte över, utan verkar sprida sig. 

Han har alltid haft svarthaka till och från, och det har blivit stora områden nu som även är röda. Jag tror att det är pga tratten. Ev att såren på näsan också är någon överkänslighet mot plasten. Den är nu klädd i tyg.

Så, då fick jag skriva av mig lite iallafall! Har någon nya ideer så tas de gärna emot.

Anmäl
2013-12-17 23:34 #20 av: OberonsMatte


#19 Har man uteslutit foderallergi?

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2013-12-17 23:40 #21 av: Boppan

Det ser enligt vet inte ut som det. Dessutom börjar den typ av utslag tydligen i stort sett alltid på huvudet, mellan ögat och örat. Men det är ju absolut en tanke som jag har i bakhuvudet. Det finns ju alltid undantag....

Anmäl
2013-12-17 23:57 #22 av: OberonsMatte


#21 Ja, som jag skrev tidigare i tråden hade ju jag en birmahona som slickade upp mage och insidan av bakbenen i perioder, vilket jag främst satte ihop med stress, men jag hade även lite misstankar om att det kunde vara allergi (främst foderallergi) det handlade om. Pälsen växte iallafall ut och var fin i flera år sedan, så jag trodde som sagt på stress. 

Nu kom jag dock att tänka på att hon faktiskt fick ett litet hudproblem långt senare även på äldre dar, men det var en sårskorpa på ryggen. Veterinären tog något litet prov på den och sa att det var ett allergi-sår. Mot vad fick jag försöka lista ut själv... Det enda jag främst försökte undvika då var fisk och om det berodde på det eller något annat vet jag inte, men plötsligt en dag var skorpan iallafall borta efter att ha suttit där i flera månader.

När det gäller foderallergier är det tydligen så att reaktionen oftast beror på något katten är van vid att äta, men som den plötsligt inte tål längre. Detsamma kan säkert gälla saker i kattens övriga miljö, som kattsand, tvättmedel, sköljmedel och annat som man kan reagera på.

Enklast är ju om veterinären hittar något på proverna som går lätt och snabbt att behandla. Jag håller tummarna för er!

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2013-12-18 08:32 #23 av: Garmabias

Vilket foder använder du?

Anmäl
2013-12-18 09:42 #24 av: kalindas

Låter ju som någon typ av allergi eller autoimmunt, då inte tratten hjälpt. Ledsen

Ett alternativ är att du provar att ge honom barf (om det går att få honom att äta malda eller hela köttbitar). Välj då en helt okänd proteinkälla som han aldrig ätit innan, lamm?. Ta bort all spannmål.
Ge honom köttet, benmjöl, hjärta av nåt slag och lite lever. Exakta proportioner kan jag tyvärr inte. Det kan du kolla med dem på Barf i fokus.

Du har inte nyligen bytt tvättmedel, sköljmedel eller liknade, så det är de katten reagerar på?
Prova att byt alla rengöringsmedel till allergivänliga.

Anmäl
2013-12-18 10:24 #25 av: Boppan

#21 ok det var alltså lite allergi också. Svårt att lista ut vad det är. Jag hoppas också på ett svar på dagens prover. Men annars är det väl bara att byta foder, sköljmedel osv...

#23 Använder Hills torrfoder. Även Iams, men de gillar inte den så mkt. Så får de färska kycklingvingar, köttfärs, lamm och lite olika blötmat också. Blötmat från vanlig affär.

"24 Ja tratten har inte hjälpt. Han har ju dock fått av sig den på natten 3 ggr och då slickat. vet inte om det är därför han fått även i ansiktet...

Barf skulle han äta! Han äter rått kött och älskar det!

Hoppas att provsvaren visar något. Annars är det bara att köra igång med byte av mat och se över annat. Tagit bort alla krukväxter hemma nu iaf, om han reagerar på något där.


Anmäl
2013-12-18 10:34 #26 av: kalindas

Äter han BARF och de övriga också gör det. Så skulle jag inte tvekat att byta över till det om det var mina katter. Glad
Får hoppas att du får svar på proverna som kan hjälpa er vidare.

Anmäl
2013-12-18 11:02 #27 av: Boppan

#26 jag skulle gärna göra det. Har dock varit lite för lat för att köra det fullt ut.... Men nu har jag ju en väldigt bra anledning att göra det!

Problem där också är det etiska. Jag vill köpa endast naturgående kött och frigående kravkycklingar. Men det blir ju inte ekonomiskt hållbart. Å andra sidan vet jag ju att kattmaten knappast är gjort av lyckliga kycklingar heller...

Anmäl
2013-12-18 11:06 #28 av: kalindas

#27
Nej, det är knappast några lyckliga kycklingar där tyvärr. Ledsen

Anmäl
2013-12-18 13:19 #29 av: Silvestris

#27

Emmzo som säljer kött och ben runt om i nästan hela Sverige har både mald KRAV-kyckling och vilt i sitt sortiment. Det bara räcker ju inte när man BARFar, men med det som bas kanske det skulle kunna kännas mer etiskt okej att BARFa?

Anmäl
2013-12-18 13:28 #30 av: Boppan

Det fodret har jag sett! Men har nog bara sett för hund. Gissar att det är annan sammansättning och kanske större bitar... Men måste googla lite :)

Anmäl
2013-12-18 13:41 #31 av: kalindas

#30
Det finns Emzoo med bara kött. Alltså ingen färdig barf. Sen får du lägga till det som behövs för att det ska bli ett fullfoder. Glad
Man kan köpa via zoo.se, går att få det hemlevererat.


Anmäl
2013-12-18 14:24 #32 av: Garmabias

Du ska inte behöva känna dig uppgiven. Jag tycker att det kan vara slöseri med tid att vänta ut provsvar. Börja direkt med att ta bort fodret. Vill du inte börja barfa på heltid med en gång skulle jag rekommendera bozita torrfoder/blötfoder. Misstänker främst spannmålsprodukterna som boven i dramat. Ha sedan is i magen(lättare sagt än gjort)då det tar tid för kroppen att läka ut. Fortsätt med tratten, kanske spänna den något mer? Kanske ha honom i sovrummet tiden med tratt,om du inte redan har det förstås. Klappa alldeles extra mycket gulla prata skäm bort ge massa uppmärksamhet nu så länge han har detta problemet. Håller alla tummar för att han tillfrisknar fort.

Anmäl
2013-12-18 14:41 #33 av: Garmabias

Har läst att psykisk påfrestning kan utlösa allergi mm. Med tanke på operationen han nyligen genomgått kan det ha ett samband. För många år sedan hade jag en katt på 5 månader som fick liknande sår och sårskorpor i nacken. Såret växte och jag var helt säker på att det var en av mina andra katter som bitit honom i början. Såret växte ner runt halsen vilket jag trodde berodde på att han kliade sig. Jag åkte till djursjukhuset i Malmö som hade specialist på katt. Fick salva mm. med hem. Vi smorde och hade tratt. Katten var så störd av tratten och efter någon vecka när salvan inte hade hjälpt åkte vi in igen. Det togs blodprover och det togs senare hud utstansning på den lilla stackaren. Ingen allergi hittades. Det var en otroligt jobbig tid!

På den tiden hördes ingenting om detta med spannmålsallergi. Rådet jag fick till en början när ingenting hjälpte var ge kokt fisk och ris. Fick ett tips från en gammal garvad uppfödare som till sist hjälpte. Rå nötfärs, äggula och vispgrädde.

Anmäl
2013-12-18 23:01 #34 av: Boppan

Jag ska fundera hur jag ska lägga upp det med fodret. Men känns som att jag bör testa att byta till att börja med. Kanske ge bara rå kyckling ett tag, det älskar han. Vingar och kött, borde väl inte bli några bristsjukdomar på någon vecka....

Efter allt googlande, läsande och snack med veterinärer så beter det sig dock verkligen inte som allergi. Fast det finns ju såklart alla olika varianter!

Nu fick han antibiotika för att vi måste testa att behandla med något, han ser hemsk ut nu. Blivit massor på nosen, hakan och ena örat. Plus det på magen/benet. Så togs prover på svamp och parasiter.

Ingen av de 2 vet har sett något liknande tidigare och är rådvilla. Imorgon ska jag ringa en annan klinik, kanske de har mer erfarenhet och tankar om vad det kan vara.

Anmäl
2013-12-18 23:11 #35 av: OberonsMatte


Kan du lägga upp en bild på hur det ser ut?

Har du varit hos en stor eller liten klinik? Större kliniker har ju oftast både mer erfarenhet och särskilda hudspecialister.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2013-12-18 23:14 #36 av: Boppan

Jag ska ta nya bilder och lägga upp! Var hos en mindre, men av många rekommenderad, klinik. Har lite dåliga erfarenheter av Ultuna sedan operationen och valde därför den andra. Men det är dit jag ska ringa imorgon!

Anmäl
2013-12-18 23:24 #37 av: kalindas

Kan ju vara nått autoimmunt. 
Be att få en antibiotika som ska hjälpa på hudåkommor. Har du tur så hjälper det.
Ang. fodret, så köp kycklinghjärta (för taurinet) till dem också, så är det vad jag förstått enbart lite lever de behöver som extra då och då.


Anmäl
2013-12-18 23:26 #38 av: Boppan

Känns som att jag visar bilder nu på min stackars älskade katt utan hans tillåtelse... Men, hoppas någon känner igen och kan hjälpa!

1) Magen/ ljumsken ner på insidan av bakbenet

Anmäl
2013-12-18 23:27 #39 av: Boppan

2) örat, bara i ena

Anmäl
2013-12-18 23:29 #40 av: Boppan

3) nosen. Även hakan är röd, men oklart om det är pga plasttratten=massor med svarthaka.

Anmäl
2013-12-19 00:11 #41 av: OberonsMatte


#40 Nä, jag tycker inte heller att örat och nosen ser ut som allergi. För mig ser det ut som någon autoimmun hudsjukdom. Pemfigus ser ungefär ut så. Här finns en artikel om detta på sid.9: http://www.absolutkattklubb.se/pdf/absnyheter_2012_1.pdf

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2013-12-19 08:52 #42 av: kalindas

Stackaren som han ser ut! Ledsen

Känns absolut som nåt autoimmunt. Min Smilla fick något liknade i öronen, när hon hade sin sista kull. Kom aldrig fram till vad det var. Minns inte om det var antibiotika eller kortisonsalva hon fick.

Skulle tro att en dos med en bra antibiotika för hud "borde" hjälpa.

Anmäl
2013-12-19 09:29 #43 av: kalindas

På Våxtorps djurklinik i Laholm (Halland) så vet jag att flera hundar jag känner med olika typ av autoimmuna hudproblem har fått en spruta några ggr i månaden. Detta för att stärka immunförsvaret och minska risken för att sjukdomen bryter ut igen.

Kommer inte ihåg preparatet, men det kan ju vara värt att ringa och fråga. 

Vet att den ena hunden var en Engelsk Bulldog som hade funukler (eller var det nu kallas) mellan tårna.

Anmäl
2013-12-19 09:51 #44 av: flis

Min rexkatt har atopisk allergi. Hon slickade av sig päls, helt kal på mage, bröst och hals. Inga sår men små plitor. Trodde först att det var foderallergi och prövade med olika allergifoder men blev inte bättre. Även kortison provades. Köpte dyrt shampo och olja, inget fungerade. Fick till slut remiss till hudmottagning som skrev ut atopica och allt kliande försvann och pälsen kom tillbaka. Jag tror att det gäller att komma till rätt veterinär. 

Anmäl
2013-12-19 09:52 #45 av: Boppan

TACK för input! Ska prata med vet om autoimmuna sjukdomar. Hon nämnde faktiskt det. Men ska ändå kolla med Ultuna också. Dom är ju mer hundspecialister har jag förstått, men hudsjukdomar borde ju te sig, och behandlas lika oavsett djurslag.

Han har dock aldrig haft blåsor som vätskar eller varar, utan blir bara röd och sedan "fnasar" det...

Hoppas att det är fler som ser bilderna och känner igen vad det ev kan vara!

Anmäl
2013-12-19 09:54 #46 av: Silvestris

Jag skulle också gissa på något autoimmunt snarare än på allergi. Det påminner som sagt om pemfigus. Det finns rätt ingående information plus bilder här. Det verkar vara viktigt att inte bara sätta in antibiotika "för att göra någonting" eftersom vissa typer av antibiotika kan utlösa just denna sjukdom,

Anmäl
2013-12-19 09:55 #47 av: Garmabias

Stackaren! Efter att ha sett bilderna så tror inte jag heller på allergi. Pemfigus stämmer bättre inLedsen

Anmäl
2013-12-19 16:12 #48 av: Boppan

Nu har jag pratat med nuvarande vet, och informerat om Pemfigus vilket hon kände till och hade i tankarna redan igår. Så efter provsvar (imorgon) så tar vi det vidare.

Har även bokat in tid hos hudspecialist i januari, men hoppas såklart få bukt med detta innan....


Anmäl
2013-12-19 18:19 #49 av: alltidsiames

På tal om ruvor vill jag rekommendera Salubrinsalva mot ruvor i nacken på hona efter parning.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.