Kattungeprat

Funderar

2013-10-09 18:00 #0 av: Zekina

Jag är väldigt sugen på att skaffa katt. Och eftersom det kommer bli en innekatt då jag bor i lägenhet, lämpar det sig bättre med en raskatt (vad jag läst).

Personligen gillar jag "slanka och nätta" katter. Och då känns det som att siamesen kommer närmast det jag gillar hos katter.
Och jag finner att priset är lagom och man verkar få en pratglad, mysig och sällskapssjuk katt, vilket jag vill ha. Men när jag kollar på de flesta annonserna (mest på kattungar) vill uppfödarna inte sälja om det inte finns en annan katt i hemmet.
Det är mest vuxna som verkar säljas som ensamkatt när jag tittade senast.

Jag jobbar ganska korta dagar de dagarna jag jobbar, och den kommer troligtvis inte vara ensam hemma i mer än 1 timme max. Kan det ändå vara ett problem? Jag vill ju helst ha kattunge, eller relativt ung katt.

Men är det så att man helst ska ha en annan katt i hemmet om man vill skaffa sig en siames?

Anmäl
2013-10-09 18:34 #1 av: fvanilla

Att raskatter lämpar sig bättre som innekatter är en myt. Lite som att säga rashundar lämpar sig bättre som innehundar än blandisar. Finns många huskatter som bor som innekatter och en del raskatter som bor som utekatter.

Grejen med siames, och särskilt kattungar, är att de kräver oftast en kattkompis. Jag ser det tydligt på min egna burma och siames, att som ensamkatt gick det inte helt enkelt även fast jag är hemma jättemycket. De behöver en kattkompis som talar samma språk (kattspråk) som dom och leker tillsammans som de inte kan göra med sin ägare.

Anmäl
2013-10-09 19:03 #2 av: Nilla

Har du ingen kattkompis kommer du antagligen få en mycket krävande katt. Oavsett om du jobbar lite eller mycket, vill din Siames ligga "i hög" med sin kompis och jäsa. Uppfödare har ibland vuxna omplaceringskatter som kan få flytta med kattungen. Ett stöd för kattungen i flytten och "någon" som gör att du slipper ha dåligt samvete för den lilla.

Som uppfödare sålde jag inte kattunge till "ensamhem". Endast om syftet var att inom en mycket snar framtid, skaffa en kompis. Helst en likasinnad naturligtvis, men huskatt eller annan ras är bättre än att vara ensam och kan bli en lyckad kombo. Lycka till! Glad

Anmäl
2013-10-09 22:59 #3 av: Lejonhjarta

Dom jag sålt katt till som inte har haft katt innan har skaffat en katt till samtidigt som dom köpt av mig. Behöver inte vara samma ras el rasren men en kattkompis behövs! Självklart föredrar dom en av samma ras men det fungerar med annan åxå...

Anmäl
2013-10-09 23:14 #4 av: Nerdysiamese

kan av erfarenhet säga att om du gillar sömn så skaffar du inte en ensam siames, åtta timmar utan uppmärksamhet är lååååååång tid i en siames värld och kan inte tolereras ;)

Anmäl
2013-10-10 08:40 #5 av: carinbrack

Jag hade ju först en siames och en bondkatt och även om de var bästa vänner, och fortfarande är, så hade bondkatten mycket mer behov an ensamtid. Siamesen verkar inte ha några såna behov och nät jag skaffade en siames till blev harmonin total. Diameserna lever som siamesiska (!) tvillingar oxh bonkatten högar med dem när han har lust. Så mitt råd är skaffa två siameser, kanske kan du, som Nilla säger, hitta nån som bådde har kattungar och en äldre omplaceringskatt.

Anmäl
2013-10-10 08:55 #6 av: [lucii]

Det finns massor av katter som behöver ett nytt hem. Så om det är den ekonomiska biten som gör att du inte kan köpa två siameser tycker jag du ska köpa en siames och en omplaceringskatt eller en katt från en katthem. Känner du sen i framtiden att du vill och har råd med en till siames kan du alltid köpa en till då. 

Men om du väljer en huskatt ska den helst vara social och aktiv. Annars lär den ju få hjärtattack varje gång siamesen vill leka Skämtar

Ett annat alternativ är att du bli fodervärd åt någon uppfödare. 

Anmäl
2013-10-10 09:05 #7 av: Mewz

Sällskap vill de allra flesta katter ha, behöver ju inte vara av samma ras dock.

Men att som #6 säger bli fodervärd funkar men BARA om det finns intresse för det. Fodervärdskatt är inte en gratis katt utan ett stort och (ibland) krävande ansvar.

Real stupidity beats artificial intelligence every time

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.