Avel & genetik

PRA

2013-09-08 01:01 #0 av: Labolina_73

Hej..

Om man hittat en katt som man är intresserad av där pappan är bärare av PRA och mamman fri, så kan ju ungarna vad jag förstått antingen vara bärare eller fria? 

Om jag då är intresserad av avel och det är en tanke jag har kring det, ska jag då be att dom testar innan leverans så jag vet eller spelar det ingen roll? Jag skulle ju helt vilja ha en PRAfri katt naturligtvis eftersom jag är intresserad av avel och inte tycker att man ska behöva avla på bärare? Men det kanske är så att man måste det inom denna ras eftersom avelsbasen inte är så stor som inom "min" ras.

För visst är det väl så att om den katten jag köper är fri och jag bara väljer att avla på fira så är alla avkommor fria?

För jag tänker att om jag har en bärare och avöar på måste jag ju heöa tiden testa ungarna fär att veta om dom är b'rare eller fria?

Tacksam för svar.

Anmäl
2013-09-08 07:41 #1 av: Mewz

Kattungarna kan vara bärare och är det så att du bara är intresserad av en PRA-fri så kan du ju erbjuda dig betala för DNA-test innan du köper?

Real stupidity beats artificial intelligence every time

Anmäl
2013-09-08 07:41 #2 av: kalindas

Är en bärare och en fri, så blir det som du skriver att kattungarna antingen blir fria eller bärare. 
Jag hade nog inte testat ungarna efter en sådan kombination, så länge jag har papper på föräldrarna.
Hade jag däremot sålt till avel, så kan det hända att den som ska köpa ny avelskatt vill ha den testad. Likaså om du själv ska behålla en i avel.

Anmäl
2013-09-08 07:52 #3 av: [figgelina64]1

Som Kalindas skriver så testar inte jag kattungar efter sådan kombination, har min avelshane Q som är bärare då dem oxå är mycket viktiga i vår avelsbas.

Men har man en hona/hane hemma som är bärare så är det givetvis av vikt vad man väljer samt att alla katter som kan vara bärare måste testas innan dem används i avel och rapporteras in till SVERAK.

Fast  bäarare eller inte...för mig spelar det ingen roll bara katten är frisk och sund och har en bra typ för avel Skrattar

Skulle jag sälja kattunge till avel får köparen stå för kostnaden Skämtar

Anmäl
2013-09-08 23:31 #4 av: [idaskoog]

Klart det blir enklare om katten är PRA-fri men om den är bärare eller ej är det sista jag bryr mig om. Det är tusen gånger viktigare med utseende,sunda linjer,bra psyke,fertiliteten i linjerna etc...

Anmäl
2013-09-09 00:33 #5 av: Mewz

#4 Problemet vi har här i Sverige är ju då att man inte får para 2 bärare med varandra så oavsett om man bryr sig eller inte så måste det ju tas hänsyn till, om man tänkt föda upp. Och det oavsett förbundstillhörighet. Och nog har det med sundhet att göra? Ingen vill väl föda upp katter som blir blinda?

Real stupidity beats artificial intelligence every time

Anmäl
2013-09-09 07:06 #6 av: [figgelina64]1


Anmäl
2013-09-09 08:43 #7 av: [Melanie75]

Jag tycker att det är att föredra pra negativa katter . Men i och med att avelsbasen inte är så stor så tycker jag definitivt att pra bärare är katter som också är viktiga i vårt avelsarbete. Men visst jag föredrar pra neg , det förenklar en hel del.

Anmäl
2013-09-09 10:43 #8 av: AngelsCo

Jag har ett par bärare i min avel, och jag väljer sällan katt utifrån PRA-status än så länge. Däremot om jag får välja mellan två likvärdiga katter där den ena är bärare och den andra fri kommer jag definitivt välja den som är fri. Så klart. Men. Och det är ett stort men. En PRA-bärare får inte så många kullar hos mig. En PRA-bärare behöver faktiskt inte få fyra kullar, utan det räcker med att behålla en eller två avkommor och jobba framåt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.