Sjukdomar & defekter

Forl eller inte Forl...

2013-06-10 15:38 #0 av: johannaandersen

... det är frågan?

Har tänkt ett tag på att min lilla siameskille på 9 månader luktar väääldigt (läs: svimma och dö) illa i munnen. Tandköttet ser dessutom lite rött ut och tänkte alltså att det var dags att doktorn tog en titt på det där! Men när jag berättade om hans sjukdomshistoria (han åkte ju på kattsnuvan när han var liten, vilket försvann efter två veckors penicillinkur och lämnade bara lite hosta när han precis har sovit) så tyckte de att jag skulle åka till en större klinik eftersom att han kanske skulle behöva en hjärtröntgen. Hm? De trodde alltså att han har kattsnuve-viruset i kroppen fortfarande och att det kan vara det som utlöst en tandköttsinflammation, och också vara anledningen till att han hostar när han sovit. Och så lugnade de mig och försäkrade att det troligtvis inte är FORL i tänderna, eftersom att han ännu så liten. 


Men, när jag alltså ringde den större kliniken så tyckte de direkt att det absolut lät som FORL och att det kanske bli operation! Say what?! Var inte 9 månader för ungt för att få forl? Vad hände med hostan och hjärtröntgen? Fattar ingenting. Han är pigg som en mört, busar hela dagen och hela natten och tuggar i sig både blöt och torrfoder med god aptit. Har testat att borsta lite med Bucacat och en barntandborste, men då började det blöda lite så jag lade ner det tills vidare.


Tips och råd från experterna mottages med största tacksamhet! Kan detta vara forl, trots att han är så liten? Vilka frågor ska jag ställa till veterinäern? Redan på onsdag har vi tid för undersökning, usha så orolig man är nu...

En liten bild på tandtrollet.


Anmäl
2013-06-10 15:46 #1 av: kalindas

Låter snarare som större kliniken vill tjäna lite pengar. Snopen

Visst kan en del katter få tand och tansköttsproblem tidigt. Men möjligheten att få bort det med tandborstning med lite aloevera, ge BARF och minska på torrfodret kan göra underverk. Blir betydlig billigare också.

OM det nu skulle vara forl (vilket jag är skeptisk att det är) så finns det nog flera som kan ge dej bra svar här.

Men det känns som den kliniken du ringt till är mer intresserad av att skrämmas och tjäna pengar...

Calicisnuva kan ge röda tandkanter och hosta, precis som din veterinär beskrivit. Det är ett virus, så enda är att försöka förbättra foder och kvalitén i munnen. Glad


Anmäl
2013-06-10 18:24 #2 av: Missannas

Det där låter inte riktigt. Hans låga ålder talar för att det är en vanlig gingivit (inflammation) och inte någon FORL... För att säkerställa att det rör sig om FORL måste röntgen göras så det låter väldigt förhastat att ens nämna den sjukdomen över telefon! Jag har pratat med två veterinärer som är specialister på tandsjukdomar och enligt dem är FORL en trend-diagnos som många veterinärer och djursjukvårdare slänger ur sig. Oftast handlar det om att katten fått gå länge med en gingivit som sedan övergått i parodontit (tandlossningssjukdom). Jag vill gärna tipsa dig om att gå till Karin på Smådjurskliniken i Majorna (eftersom jag vet att du bor i/utanför Göteborg). Hon är superduktig och specialistutbildad.

Och visst är det som Kalindas skriver, snuva (och andra påfrestningar på immunförsvaret) kan absolut leda till rött tandkött och dålig munhälsa. 

Lycka till Glad

Anna - Moderator & medarbetare Siames iFokus

Anmäl
2013-06-10 23:15 #3 av: off36is

Det låter exakt som det min katt har. Vid 9 mån ålder blev hon veterinärbesiktigad då jag skulle köpa henne och då hade hon inflammerat tandkött. Veterinären skrev att man inte kunde utesluta forl. Jag köpte henne ändå och gick till min veterinär en vecka senare. Då hade hon var i hela käken och begynnande tandlossning och en tand fick dras ut vid tandsaneringen. Veterinären tog prov och det visade sej vara caliciviruset som orsakat gingiviten. Fick rådet att borsta tänderna på katten varje dag. Det funkar jättebra. Inget mer rött tandkött eller tandsten. Det blödde en del i början men man kan använda aftamed som lindrar, finns receptfritt på apoteket. Aftamed är till människor men innehåller inget som är skadligt för katten.

Anmäl
2013-06-11 06:33 #4 av: [idaskoog]

Men när är det vuxentäderna kommer då? Kan inte de spöka precis som hos människor när nya tänder kommer och mjölktänderna lossnar?

Anmäl
2013-06-11 07:51 #5 av: kalindas

#4
Kommer vid ca 5 månader om jag inte minns fel. Glad

Min Saga var kraftigt röd i munnen som ungkatt och jag var säker på att hon skulle få forl. Borstade tänderna på henne lite då och då och höll undan den röda kanten runt tandköttet.
Nu är hon hur fin som helst i munnen och när jag tog tandstenen för nåt år sen så fanns det inte forl tendenser. 

Sen kan man kanske behöva dra någon tand då och då, men tror att många av veterinärerna är lite väl snabba på att både skrämma kattägare och dra ut tänder.


Anmäl
2013-06-11 18:29 #6 av: johannaandersen

Det här forumet är verkligen guld värt!!!! säger jag bara!Lipar

Jag håller precis med er #1 #2 #3 att den första veterinären som tyckte att det måste ha och göra med att det tidigare viruset kanske utlöst det låter mer trovärdig, och OM det skulle bli tal om Forl, operationer eller tandsanering så kommer jag att vända mig till Smådjurskliniken i Majorna som du tipsar om Missannas! Det var inte alls länge sedan han var mitt i mjölktandslossningen, 10 veckor sedan exakt sedan jag kollade honom i munnen och såg hål efter tappade tänder. Känns konstigt att det skulle vara Forl på så nya tänder, helt ärligt. Min magkänsla säger att det är någon inflammation och i så fall på sin höjd, början till tandlossning. Vi testade som sagt lite tandborstning ett tag och det fungerade bra, fast jag valde att pausa lite med det eftersom att han blödde lite... men om veterinären säger att det är ok, börjar jag med det igen! #1 Kalindas, kan du rekommendera en Aloe vera?

(Och hör här dessutom - hon bad mig låta honom vara kvar i bilen medan jag går in och anmäler oss ifall han bär på något smittsamt, och då frågade jag ju givetvis om deras parkering är i skugga. "Ja, något litet hörn av den kanske!" svarar hon. Hmmmm!?? Bara där tappade jag förtroendet!)


Ska lägga alla dessa bra orden på minnet; calicisnuva, gingivit, parodontit, tandsanering osv, känns allt bättre att ha ett hum om saken innan man tar tjuren i hornen! Ska bli intressant att se hur det går på besöket imorgon :) tusen tack för alla dessa ovärderliga råd!!Katt

Anmäl
2013-06-11 19:34 #7 av: kalindas

#6
Forever living product har ju en del Aloe prudukter. Jag använde gelen där. Fast det står till utvärtes bruk (fanns nåt annat än aloe i). Men Mina lever, så det var nog ofarligt. Skämtar
Bara du undviker tandkräm med flour.

Ang. att det blöder, det är det du ska ta bort med just tandborsten.
Köp en mjuk bebistandborste och borsta mjukt runt tänder och tandkött. Blöder det så är det bra då blodet tar bort infektionen. Sen försvinner infektionen av sig själv.

Det är samma som om du petar dej själv i tänder och tandkött. Efter ett par dagar slutar det blöda och då är infektionen borta. Glad

Anmäl
2013-06-13 19:59 #8 av: simszanne

Om veterinären misstänker FORL så se till att de röntgar tänderna för att säkerställa att det verkligen är det innan de drar ut dem. 

Anmäl
2013-06-13 21:08 #9 av: johannaandersen

Uppdatering! Veterinären som undersökte min lilla kille igår var riktigt bra (bättre än den jag talade med i telefon i alla fall!) och lyssnade noga på både hjärta och lungor flera gånger för att utesluta hjärtfel eller problem med lungorna, berömde honom för att han hade så fin päls och fina ögon och tyckte att han såg helt okej ut, pigg och nyfiken på allt nytt. Nu ska vi köra med munskölj morgon och kväll i två veckor (Hexarinse) och om det inte blir bättre gör de några provtagningar och eventuellt röntgen. Känns riktigt bra!

Båda mina missar är väldigt förtjusta i att gnaga på kycklingvingar (min lilla aby-tjej slukar till och med benen!) och nu funder jag på om de kanske till och med skulle få det oftare, 3 gånger i veckan för att främja tänderna? Vad anser experterna? ;)

Tusen tack för allt hjälp och alla goda råd!!! Mjao från Nino ;)

Anmäl
2013-06-13 21:16 #10 av: kalindas

#9
Äter de råa kycklingvingar, så ge dem varje dag om du vill. :-) 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.