Hälsa & beteende

Livrädd kisse, misslyckad vaccination-hur gör ni?

2013-05-26 12:25 #0 av: lynxlo

Hejsan allihop.
Min lilla Nanna är så fruktansvärt rädd för nyheter och i dag skulle vi få hjälp att vaccinera henne av en god vän som hållit djur hela livet och är hur van som helst. Efter försök att hålla henne och sticka i nackskinnet har vi nu fått ge upp, det går helt enkelt inte. Jag tänkte höra med er om ni har tips på hur vi skulle kunna gå tillväga, helst utan att behöva köra till klinik, då jag skulle vilja bespara henne stressen som det skulle innebära. Har ni tex erfarenhet av lugnande medel som går att ge med mat? Vore jättetacksam för tips och råd!

Anmäl
2013-05-26 12:48 #1 av: kalindas

Om hon är lika rädd när ni försöker ta den hemma, så kan du ju lika gärna gå till veterinären. Bättre att det är otäckt där än att hon blir rädd för dej hemma. De har även mer vana att vara snabba.


Anmäl
2013-05-26 22:19 #2 av: Nilla

Jag brukar ha en bur med lös överdel, bara att lyfta på locket. Katten ligger kvar platt och veterinären ger sprutan på ett kick. Bra för rädda katter är också att ha en filt att gömma sig under. 

Gissar att hon sprattlar mer hemma än hos veterinären. Försök att undvika lugnade medel. Är det en liten klinik, låt henne sitta i bilen tills det är din tur och sedan rakt in i behandlingsrummet. Behöver du åka buss och genom stan, är det en helt annan femma. :/

Anmäl
2013-05-27 00:22 #3 av: Nebel

Stackars lilla Nannagumman! Min Doyan var så oerhört stressad när man skulle få in henne i transportburen att det var hemskt, kändes som ett övergrepp var gång-urk ;(! Hörde mig för om lugnande i samband med alla undersökningar när hon var sjuk men blev nekad. Verkar oerhört restriktivt om det ens förekommer numera? Gissar att du redan undersökt saken men här finns veterinärer som har visst utrymme att göra hembesök. Hoppas att det löser sig för er!

Anmäl
2013-05-27 07:33 #4 av: [figgelina64]1

jag har alltid en transportbur stående inne hos kattungarna som dem sover och leker med då är den trygghet när jag tar med dem ut...

ett litet tips att stärka självförtroende och banden mellan er är att du leker mycket med henne det gör susen Skämtar


Lycka till!

Anmäl
2013-05-27 07:47 #5 av: Lejdet

Alltså det är ju inte hållbart i längden att ni inte ska kunna ta henne någonstans överhuvudtaget? Du måste försöka att socialisera henne och vänja henne vid att sitta i transportbur och att åka bil/buss etc.

Förr eller senare i hennes liv måste hon kanske till veterinären av andra orsaker och du kanske kommer att flytta under hennes livstid alternativt att hon måste transporteras till nån kattvakt eller nåt?

Har du någon aning om vad som gör henne så rädd? 

Mina katter älskar inte heller att varken åka bil eller att gå till veterinären men ser både buren och mig som en trygghet eftersom jag har vant dom vid det från början att man måste göra sådana obehagligheter trots allt. Nu när jag hade husvisningar 3 ggr fick jag stoppa in alla 10 katter jag då hade hemma i bilen och åka hemifrån. För närvarande behandlar jag min hona Venus för pyo och behöver ge henne livmodersammandragande sprutor 2 ggr/dygn hemma och det är bara att vara bestämd så går det.

Anmäl
2013-05-27 08:48 #6 av: kalindas

#5
Vissa katter är bara mer stresskänsliga än andra. Det sitter i linjerna och är nästan omöjligt att helt träna bort.
Man får arbeta i månader på att vinna deras förtroende och så händer en liten sak som egentligen inte har med den katten att göra. Sen tar det månader att få tillbaka förtroendet.
Min Saga är sådan och hennes far var likadan. Vet även flera i kullar efter som en del väldigt känsliga individer dykt upp.
För att inte tala om Smillas dotter Alva, mer nojig och nervig katt får man leta efter.
Så mycket är som sagt avel inte alltid nåt som är lättfixat. Tyvärr. Ledsen

Anmäl
2013-05-27 09:16 #7 av: Lejdet

#6 då borde man inte avla vidare på dessa linjer tycker jag oavsett hur vackra de än är utseendemässigt. ...

Jag har ju EN sån katt som är rädd för allt nytt men med mycket träning och "daglig tvångskelning/fasthållning" så börjar han nu att inse att världen utanför huset faktiskt inte är så livsfarlig.

Anmäl
2013-05-27 09:33 #8 av: kalindas

#7
Håller med dej där. Men ibland lär man sig det den hårda vägen. Det gjorde jag med mina. 
Viktigast är att honkatten är trygg och stabil. Det är det som mest går i arv till ungarna.

Blev lite OT nu... sorry Snopen

Anmäl
2013-05-27 10:19 #9 av: lynxlo

Tack för ert engagemang och era svar! Jag har nu bara tid med ett kort svar, men vill tacka för konstruktiva råd och kvickt bemöta övriga synpunkter. Att ha en bur med löstagbar topp låter mycket bra. Finns sådana att köpa färdiga? Vi kommer att ta till veterinären, inga problem.
Nanna har nyligen kommit till oss och har nu blivit trygg och glad trots en mycket dominant medsyster som inte gjort det lätt för henne att etablera sig. Jag har arbetat massor med katterna på sista tiden och vill handla så förebyggande så möjligt för att inte äventyra ordningen som nu råder. Jag önskade bara bespara henne att åter hamna i en känsla av limbo, som hon haft nog av sista tiden. Visst kan man som ägare stoppa katten i bur och åka iväg till veterinär, det är en enkel sak rent handgripligt. Katten protesterar bäst den kan, men det blir ändå åka av. Jag har varit väldigt nära Nanna och försökt fundera ut hur jag ska stärka henne här på alla möjliga vis, och ja bus har funkat mycket bra. Ville fortsätta på denna linje och söka se till bästa möjliga ur hennes perspektiv. Det har alltså betydligt mer med mig och min oro än med hennes stamtavla att göra. Jag tror hon hämtade sig snabbare än vad jag gjorde i går, tjugo minuter efter stickförsök snaskade hon i sig en stor skål med blötmat bakom soffan, och hoppade sen nöjt upp i mitt knä och tindrade och spann. Hennes nedärvda nerver slår mina hundra gånger om- sitter här som ett fån och känner mig både förundrad och lite avis på hennes coolhet!

Anmäl
2013-05-27 10:38 #10 av: Mockfjardingen


Jag tror nog att Nanna kommer att klara en tripp till veterinären galant, hon har åkt transportbur från Falun ner till Skåne utan besvär... Och hon har varit till veterinären flera gånger, både för vaccineringar, besiktning och kastrering och det är klart, oroad har hon varit men inte panikslagen. Jag tror nog snarare, precis som du är inne på Lo, att det kanske är dina nerver det handlar om istället för hennes... ;)

Nästan alla transportburar går att plocka av toppen på.. Det är bara att ta dela den på hälften och ta bort gallergrinden.

Du gör ett så bra jobb med det lilla hjärtat! Jag är glad över att hon bor hos dig!

 

 

Anmäl
2013-05-27 11:41 #11 av: [S*Cupcakes]

När jag har katter som är svåra att ta blodprov eller ge dropp brukar jag be att få sätta dem i "väska". Veterinärerna har en smidig väska som man kan stoppa ner katten i och ge dem sprutor/ta blodprov.

Anmäl
2013-05-27 12:11 #12 av: kalindas

#9
Det kommer säkert att gå jättebra med din tjej! Glad

Anmäl
2013-05-27 16:29 #13 av: [figgelina64]1

Du behöver inte oroa dig för din lilla tjeja, ta det varligt och lägg mycket tid på henne, ta hem vänner och låt henne träffa dem, gör buren till ngt mysigt och positivt lek med henne i och på den ha godis i den samtidigt som du tar i henne ordentligt när du håller och hanterar henne och är bestämd för även det ger trygghet och du visar din och hennes rang i flocken. Det här kommer bli en superhona skall du se, lite jobb bara och hon är ju så ung så det fixar sigSkämtar

Lycka tillSkrattar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.