Foder & pälsvård

Kattmat djuraffär/mataffär

2013-05-01 10:06 #0 av: [lucii]

Jag har funderat på en sak kring kattmat. Finns det någon skillnad på kattmaten förutom priset?


Jag har länge köpt friskis. Den innehåller mycket bra ämnen och mina katter tycker den är god. Nu i veckan var jag förbi djuraffären och blev helt snurrig av alla sorter. Därför frågar jag er istället vad ni tycker Skämtar

Anmäl
2013-05-01 10:44 #1 av: odjuren

Ett dyrare foder innehåller oftast (nästan alltid) mindre spannmål och mer kött! Katter kan inte ta upp spannmål alls så de är bara bukfylla, äter katten mycke mat är de tecken på att den inte blir mätt, äter den lite blir den mätt!
Ett tips är att testa Iams eller Brit, dom har högt köttinnehåll och är ganska billig. Mina katter får Iams multicat som för 15kg kostar 599 och du får var fjärde säck för halva priset :D men kolla i din djuraffär om du kan testa en liten påse gratis av något foder du och din plånbok kanske gillar :D

Anmäl
2013-05-01 10:47 #2 av: kalindas

Friskies är rena skräpfodret. Vilket de flesta foder i vanlig butik är. Färgämnen i maten, nästan inget animaliskt protein, spannmål och socker i fodret

De enda finns viss burkmat som t.ex. Mjau i butikerna som enbart innehåller kött och inget spannmål.

När det gäller torrfoder och du ska få kvalitet så får du gå upp lite i pris. 
Orijen, Taste of the wild, Acana är bra foder, baserade på spannmål men med högt köttinnehåll.
Sen finns de foder som Porta 21 sensitiv och flertalet andra som inte är baserade på spannmål.

Ska du ge torrfoder, var noga med att första ingrediensen är kött. Sen att protein/fett ligger runt 38/18. Ha lite koll på magnesiumet att det inte ligger för högt. Väldigt noga att katterna dricker bra mängd vatten.

Finns folk här på forumet som kan detta bättre än mig. Så de kommer säkert skriva här. Glad

Anmäl
2013-05-01 10:57 #3 av: fvanilla

Om jag inte heller har fel så har Friskies även högt saltinnehåll, för lågt taurininnehåll (livsviktigt för en katt!) och för låg fetthalt (också viktigt för en katt). Nej, jag kan inte se hur den innehåller "bra ämnen". Om det inte vore för allt salt och socker i det fodret skulle det vara utmärkt foder för mina råttor: massor med spannmål och en liten andel kött. Perfekt för en omnivor, alltså, men inte för en obligat karnivor som katten.


#2 gav bra tips, men även Applaws är bra. Nu helutfodrar jag med blötmat, men torrfoder använder jag i torrfoderbollar, äggkartonger etc. för hjärngympa, och innehållet är bra. Runt 80% kött vs. ja, 20-25% kött? Jag tror det säger allt. Glad

Anmäl
2013-05-01 11:02 #4 av: NatasjaHemby

Håller med föregående talare, men vill bara lägga till att dyrt inte alltid är bra. Torrfoder från mataffären är skit, ja, men t.ex. Royal Canin som säljs dyrt i djuaffären innehåller också mycket spannmål, salt och andra konstigheter.

Sen kan man väl säga att det mest naturliga för katten är BARF, därefter blötfoder och allra sist torrfoder. Vill du lära dig mer om näringslära för katt så rekommenderar jag starkt BARF iFokus. De tipsar gärna om bättre torr- och blötfodersorter också och alla där är väldigt trevliga och hjälpsamma Glad

SE*Simbelmynes

Anmäl
2013-05-01 11:58 #5 av: [lucii]

Oj så lurad jag känner mig nu. Trodde att Friskis var bra LedsenTur att killen har företagsrabatt på djuraffären här. Vill ju att mina sötnosar ska ha bra mat!


Anmäl
2013-05-01 12:19 #6 av: kalindas

#3
Applaws var det jag hade glöm! Vet att det är ett annat bra spannmålsfritt foder med högt köttinnehåll. Har glömt namnet på det också.

#5
Man faller lätt för reklamen. Du är knappast ensam. Skämtar
Finns fortfarande människor som tror att Frolic är nyttigt foder till hundar, som ett exempel.

En sak man också kan tänka på är att foder som Royal Canin, Iams, Eukanuba ofta säljs och tillverkas av bolag som testar på djur. Plus att de har många kemiska tillsatser i sin mat.

De köttrika foderna ovan är ofta tillverkade av mindre bolag och köttet är av "human kvalitet". Tyvärr är det fortfarande importerade foder, men som sagt de bästa torrfodrerna för katten.
BARF är alltid bäst, så är det bara. Sen finns som sagt en del bra burkmat sorter. 
Är själv mer och mer inne på att öka mängden burkmat till mina, men behöver ett torrfoder som extra. Lättare om man ska resa bort mm.


Anmäl
2013-05-01 12:40 #7 av: lynxlo

Hej hej! Jag ville bara höra vad ni tror med tanke på Barf- bra att få så många synvinklar som mökligt med. Vänner till mina föräldrar har veterinärpraktik och vi pratade med deras dietist om foder efter "utfodringskamper" härhemma- jag vill köpa bozita och mjau blötmat samt kyckling som fötts upp under drägligast möjliga omständigheter och nötfärs när det går att komma över till rimligt pris utan att ha åkt över hela jordklotet.. Mina föräldrar (som katterna bor hos) köper påsmat från stormarknad och vill prompt ge torrfoder- som de också köper i mataffär.
Det vill till expertröster för att de ska lyssna, min pappa har ju "haft katt hela livet och vet hur man gör", osv :(. Som sagt, dietisten behövdes för att mildra fnuttrorna på tråden. Hennes resonemang var att det inte är helt förkastligt med spannmålsinslag till innekatter, då de behöver fibertillskott för matsmältningen (när de inte är ute och fixar bytesfödan själv). Jag tycker detta låter rimligt. Visst bör merparten bestå av köttprodukter men kanske man inte behöver ängslas alltför mycket över viss andel spannmål? Vad tror ni om detta resonemang? Och håller med Kalindas, inte ska du känna dig lurad lucii! Det bästa är att höra så många synpunkter som möjligt och sedan försöka skapa sig en egen uppfattning, det är bara att prova sig fram efter förmåga, ekonomisk såvälsom tidsmässig. Bra tips här hursomhelst. Lycka till med dina katteriplaner!

Anmäl
2013-05-01 12:43 #8 av: [lucii]

Tack för alla tips! Nu ska jag iväg och shoppa kattmat. Glad

Anmäl
2013-05-01 13:13 #9 av: kalindas

#7
Man kan ju ge lite fibrer till katten även om den äter Barf. De ärter ju gärna en del grönsaker och tuggar gräs.

Säg till dina föräldrar att de köper någon av de köttrika torrfodrerna som finns. De är ju aldrig helt kolhydratfria, om det är det ägarna är rädda för. Sen kan du fråga din pappa om han tror att katterna levde på torrfoder innan vi människor bestämde att ta in dem. Skämtar
Känner så väl igen det där "Jag har minsann haft hund/katt i hela livet och jag VET allt som finns att veta!" Har en sådan pappa jag också. Skrattar

Tyvärr tror jag att många katt Dietister är som många veterinärer, hjärntvättade av Hills reklam. Inget kan vara bättre än Hills mat enligt dem! Sen får de ju även fina resor till USA om de säljer bra av maten.

Ger ju själv torrfoder, då jag har vissa katter som vägrar äta kött. Men några går i alla fall att lura i burkmat.Anmäl
2013-05-01 13:33 #10 av: [lucii]

Orijen 

gick inte att få tag i.

Iams

fanns inte heller. Eller så var jag blind? Det blev i alla fall en påse med

Applaws

. Tjejen vi fick hjälp av rekommenderade den starkt.


Anmäl
2013-05-01 13:41 #11 av: Valyria

Kom ihåg att sakta fasa över till det nya fodret :-) Annars kan magen reagera starkt.

Anmäl
2013-05-01 13:49 #12 av: kalindas

#10
Applaws är absolut ett av de bättre du kan ge katten när det kommer till torrfoder. Så det är ett bra val. Glad

Iams är inget foder som jag tycker man ska ge för ofta. Funkar dock perfekt som bantningsmat. Men det är muskler katten tappar och inte bara fett. Så undvik det om du inte har en väldigt tjock katt.

Sen följ #11s råd. Detta blir en omställning mot spannmålsfoder. Fasa över försiktigt för att undvika trassel med magen.

Anmäl
2013-05-01 14:18 #13 av: grandma

TS Jag föreslår att du beställer Applaws  från någon av alla internetbutiker som finns när du kommit igång, det blir billigare så. Animail, Grizzlyzoo m.fl. Jag har bara haft katt(er )i ca 1 år och jag har verkligen lärt mig mycket av duktiga och pålästa medlemmar på Burmasidan och sen även här på Siames och på  Katter. Hade kompisar som sa, " ge för guds skull inte katterna blötfoder för då kommer bajset att lukta f**.  Jag har fasat in dem långsamt då de inte var vana vid så mycket blötfoder innan.

Träffade nyligen en veterinär som är hjärtspecialist och efter undersökning så sa jag till min katt att nu hade hon varit så duktig att hon skulle få något riktigt smarrigt när vi kom hem. Glad Vet frågade vad hon skulle få och jag svarade att hon skulle få råa kycklinghjärtan. Jag berättade att katterna i stort sett bara får blötfoder. Det tyckte han var toppen för enligt honom är det ju vetenskapligt bevisat att katter ska äta kött, blötfoder och han blev förvånad när han hörde att många veterinärer ff förespråkar torrfoder och då förstås Hills ffa. Jag blev så glad att träffa någon vettig  veterinär.


Anmäl
2013-05-01 16:10 #14 av: Zakira

Nån som vet hur four friends torrfoder är? Ger mina James wellbeloved idag samt blötmat och är nöjd, men åker en bit för att köpa James då djurmagazinet här i närheten tyckte att marginalerna var alldeles för dåliga för att ta in det. Ansvarig i butik tyckte inte att han hade någon exakt motsvarighet men rekommenderade four friends. Han hade visst Brit också.. Ska öppna en ny djuraffär här snart dock, hoppas de tar in James wellbeloved.

Anmäl
2013-05-01 16:12 #15 av: kalindas

#14
Du kan ju beställa JW från Animail istället. Då får du det levererat till dörren. Så slipper du byta foder. Glad

Anmäl
2013-05-01 16:44 #16 av: [lucii]

Mina katter har aldrig ätit blötfoder. Brukar ge dem lite pate ibland men det är inte riktigt samma sak. Jag är inte orolig över bytet av mat för den ena. Den andra är lite mer kräsen dock. Vi får se hur det går där.

Anmäl
2013-05-01 16:50 #17 av: [lucii]

Nu fick de lite av det nya och de SLÄNGDE sig mer eller mindre på det. Skrattar

Anmäl
2013-05-02 10:30 #18 av: [lucii]

Jämförde priserna nu och vi får faktiskt billigare kattmat från djurbutiken än från Animail.

Anmäl
2013-05-02 17:19 #19 av: fvanilla

Ett annat tips är zooplus.com (och deras danska och finska version), som även säljer Applaws billigt och kör hemleverans. Gratis frakt över 69 euro och 5% rabatt på över 100 euro. Glad

#13 Det är lite roligt för katter som äter torrfoder brukar ha skit som luktar f-n enligt min erfarenhet, Skrattar mina hade det absolut.

Anmäl
2013-05-02 18:41 #20 av: grandma

#19 hahaha jag tycker att det luktar skit oavsett vad de äter men lite värre precis vid ett byte. Skrattar DEt gäller att fasa in dem långsamt.

Anmäl
2013-05-02 21:29 #21 av: [lucii]

mina skiter som om de vore 10 st :P Men har bra sand så då luktar det inte så mycket Glad

Anmäl
2013-05-02 22:03 #22 av: grandma

Gapskrattar

Anmäl
2013-08-11 23:36 #23 av: Attacks

Skiter dem så mye, så er det ikke rett for Skrattar

Anmäl
2013-08-12 06:50 #24 av: [idaskoog]

Jag säger bara BARF, det är det absolut bästa man kan ge både hundar och katter. Jag ger enbart ekologiskt kött till mina djur. Det innehåller allt de behöver (OM man är en aning påläst vad djuren behöver såklart)! Katter behöver mat som innehåller mycket vatten då de är vana i naturen att få i sig byten som innehåller 80% vatten, de känner inte törst som t.ex en hund gör. Därför får många katter som lever på torrfoder dåliga njurar,diabetes,lider av övervikt etc. En katt skulle aldrig gå och äta ris,vete,potatis,korn i vilt tillstånd alltså skall den inte ha detta i sitt foder. Katter skall ha kött...den ska inte heller ha fisk faktiskt. En katt är ett ökendjur och äter inte naturligt fisk (som många tror), katter äter insekter,möss,fåglar etc. Det man ska tänka med BARF är enkelt om man läser på,en katt skall ha mycket taurin som finns i hjärta och njurar exempelvis för detta kan en katt inte lagra,ej för mycket lever och en balanserad mängd ben för kalket och massa protein och bra fetter. Ett hett tips är barf.ifokus.se Katt

Anmäl
2013-08-12 08:15 #25 av: [figgelina64]1

TS, du har stamnamn och är uppfödare så kolla uppfödarrabatten hos dem olika företagen, det gör en del ;)

Anmäl
2013-08-12 08:22 #26 av: Mezzoluces

Jag ger portia 21 sensitiv och gillar den skarpt då den endast innehåller typ 10 komponenter tror jag, eller nåt sånt. Dom är fina i vikt, och kräks inte längre. Ibland drygar jag ut med lite JW då de älskar det fodret. Och en massa blötmat förstås :-)

Anmäl
2013-08-12 16:38 #27 av: Attacks

#24 Jeg vet ikke på ditt svar var til TS - eller om det var generellt Ler

Men ihvertfall, jeg svarer generellt på ditt svar :

Det er klart BARF er det aller beste. Men ihvertfall her i Norge kan det være veldig dyrt å få tak i de rette ingrediensene. En annen sak er at det kan være veldig vanskelig å få tak på, om en ikke bor i en storby eller har en slakter i nærheten.

Så jeg går en gyllen middelvei,med å finne et godt tørrfor som hovedbase.  Men jeg supplerer med god våtmat og rått ved siden av så dem får litt av alt - for den som vil ha det.

En annen sak er at jeg har feks en katt som ikke liker våtmat eller rått, og noe må katten spise. 


Anmäl
2013-08-13 05:56 #28 av: alltidsiames

Varenda gång jag ska byta foder BIS:ar min katt så jag får en massa RC eller så får jag kuponger som gör att jag tänker om :)

Anmäl
2013-08-16 23:16 #29 av: Uriel

Hej,

Jag har följt inläggen lite här eftersom jag tänkt byta foder.

Just nu äter mina katter RC & Blötfoder + lite annat.

Vissa äter hellre blötfoder och en äter helst torrfoder.


Har kollat upp några av sorterna som nämns här som bättre av torrfoder sorterna. Både Acana och Orijen skriver att de INTE innehåller spannmål, däremot kolhydrater i form av frukt och olika typer av grönsaker.

Jag har kollat upp Porta 21 också och två av smakerna är helt spannmålsfria medans de andra innehåller spannmål. Här upptäckte jag också att det är betydligt billigare än de andra sorterna nämnda ovan och att de två spannmålsfria sorterna är billigare.


Detta blir jag lite förvirrad över då man tänker sig att dom bra sorterna ska vara dyrare. Är detta foder lätt att få tag på så man kan testa med lite innan man köper stora förpackningar?

Jag har i alla fall börjat med att köpa en liten påse Orijen för att se om det ratas helt. Då fick jag även en påse Acana också.

Jag har alla sorterna framme nu (är det fel sätt kanske) och Imbra gick direkt på Orijen. Hon är också den enda som gillar (tillagat) kött.

Hon har också lite problem med kräkningar och hoppas få bukt med detta genom foderbyte. Fick ett tips innan av en uppfödare från England att ge probiotika som kan hjälpa vid dålig matsmältning och detta hjälper. Men det kommer tillbaka och jag vet inte om viss mat är svårare att smälta eller det är så att katterna är olika.

De andra två spyr i princip aldrig (med undantag för hårbollar och grodor)


Finns det något annat bra torrfoder som någon kan rekommendera?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.