Kusinraser

Ett jäkla tjat.. ;-)

2013-01-03 14:44 #0 av: Labolina_73

Jag har ju sådanna problem,,,

jag har länge kollat på Sphynx av olika slag, Siames, Oriental, Devon rex och Peterbald.

Men vad i hela friden ska man välja?

Jag skulle vilja ha alla men hm min man stoppar mej som tur är.

Jag har läst och läst och läst om dessa raser och ju mer jag läser ju mer osäker blir jag om vilken jag faktiskt vill ha. Jag har pratat med uppfödare av dessa raser och det hjälper mej föga då alla givetvis säger att deras ras är bäst.. :-)

Jag har ju redan Norsk skogkatt.

Snällllllla,,,, ge mej råd....

Skriv om era för och nackdelar om respektive ras.

//Linda

Anmäl
2013-01-03 14:54 #1 av: berthagenn

Siamesen är för mig den ultimata rasen. Nära kroppskontakt med mycket piggt men snälla lynnen. Smarta så in i bomben. När mina vänner kommer på besök så charmar dom ALLA - även de som inte direkt är kattälskare.

Siamesen är som en hund i en mycket snyggare kropp. ;-)

Man känner sig såååååå älskad. Har haft katter i 25 år cirka. Och siamesen ÄGER!

LÄTT!Kyss

Anmäl
2013-01-03 15:06 #2 av: Labolina_73

Men siamesen och orientalen samt peterbalden är ju syskonraser och det som skiljer dessa åt är pälsen, eller utan päls som hos en del peterbald??

Men visst är det väl så oxå att om man har en siames får man para den med både orientalen och peterbalden?

Jag har sett på vissa sia annonser att det står bara siames.

//Linda

Anmäl
2013-01-03 15:12 #3 av: berthagenn

Visst är dessa syskonraser! Tyvärr har jag bara erfarenhet av just siameserna. Jag var precis som du, längtade och så. En kille som jag hade sa nej. Sen när jag blev singel besökte jag en uppfödare; och ja resten är historia! Skrattande Det enda jag ångrar är att jag väntade så länge.

På lördag skall jag hämta hem min 3:e siames - en vit kille! Dom är som chips, man kan inte bara ta en. :)

Jag är tyvärr inte uppfödare eller så. Men jag vet att många härinne på forumet kommer svara dig på mera om syskonraserna och pälsen och annat. Här inne finns så mycket kunskap. Cool

Mitt tips är att besöka en uppfödare till en början. Så vet du i hjärtat sen HELT SÄKERT! Kyss

 

Lycka till!

Glad

 

Anmäl
2013-01-03 15:23 #4 av: AngelsCo

Besök lite uppfödare och åk på lite utställningar, hör dig för. Så klart kommer alla säga att deras ras är bäst... Inom kategori IV är det mest färgen och pälslängden som skiljer raserna åt.

Jag har två siameser, en sys och två orientaler hemma. Jag hade inte haft det om jag inte ansåg att de var de bästa raserna. Å andra sidan kan jag tänka mig aby, britt och ryss, om sia/osh/sys inte var ett alternativ. Men... Varför nöja sig när man kan få det bästa? ;)

Anmäl
2013-01-03 20:56 #5 av: Nebel

Jag har inte erfarenhet av avel men har haft förmånen att ha siames och/eller oriental de senaste 20 åren. Utöver att jag aldrig slutar att förundras över deras skönhet så upplever jag dem fantastiskt sociala, kommunikativa, kreativa, egensinniga och samtidigt så otroligt kärvänliga samt trogna sin familj (människor som djur). Har svårt att se några nackdelar med sia & osh men det är klart de kräver ju sällskap & stimulans av både ägare och kattkompisar ;). Kan bara hålla med övriga; ta dig tid, besök uppfödare & utställningar så hittar du nog rätt katt till slut (oavsett ras ;). Lycka till!

Anmäl
2013-01-03 21:36 #6 av: origirl

Jag vill säga att man inte kan jamföra rex raserna med oriental. Jag har en cornish och dom skal vara lugnare enn devons. Men jag tycker min hona er mycke mera apa enn orientalerna. Och känner jag gillar oriental bättre i sättet at vara på.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.