Sjukdomar & defekter

Håravfall och hängig

2013-01-01 19:49 #0 av: 4barnsmor

Min lilla Inez som är drygt 2 år har drabbats av fläckvis håravfall på bringan sen dryga 2 veckor tillbaks. Sista veckan har hon även varit hängig och kräkts (har slutat kräkas sen några dagar nu). Pälsen skivar sig och jag ser att hon inte mår bra.. Nu får hon bara lite a/d och kokt fisk 2 gånger om dagen, men det känns ändå som om hon inte blir bättre. Trots allt äter hon ju ialf och är inte uttorkad... Skickar en bild på hur håravfallet ser ut. På vissa delar kan det vara lite "skorpigt", men annars är det slätt.

Någon som har tips eller ideér på vad det kan vara? Allergi, någon parasit i magen, virus?

Anmäl
2013-01-01 19:52 #1 av: kalindas

Hade nog åkt in till veterinären och tagit en status på njurar, lever och vita blodkroppar. Även ett urinprov.
De kala fläckarna behöver inte vara håravfall utan att hon själv rycker päls för att hon mår dåligt.

Hoppas du får svar på vad det kan vara!

Anmäl
2013-01-01 20:22 #2 av: SacredSouls

Uff stakkars. Det så litt rødlig ut under pelsen.Så det kan jo se ut som om det klør. Er hun vant med fisk fra før av? Dere har ikke introdusert noe nytt uten at du har tenkt over det. ? Første jeg tenkte var allergisk reaksjon av et eller annet slag.

Vaksine kan jo forårsake slik hårafvall og kløe. Men det pleier vel kanskje kun være rundt sprøyte stikket.

 

 

Anmäl
2013-01-02 10:13 #3 av: Helenaf76

Hade också åkt till veterinären för att kolla upp henne <3

Anmäl
2013-01-02 11:25 #4 av: Missannas

Jag hade tagit ett allmänt blodprov. Sen instämmer jag med Line, min första tanke var allergisk reaktion.

En av mina katter fick kala fläckar (och problem med öronen) vilket visade sig bero på fisk-och skaldjursallergi. Detsamma hände min mammas oriental som fick stora kala fläckar på hela kroppen, på grund av allergi mot fisk.

Jag hade testat att utesluta allt som har med fisk att göra och se om hon blir bättre, i så fall ska man även utesluta allt foder som innehåller "animaliska biprodukter" för här ingår fisk. Fiskolja är däremot ok, eftersom det är själva proteinet i fisken som är allergiframkallande.

Anna - Moderator & medarbetare Siames iFokus

Anmäl
2013-01-02 11:30 #5 av: berthagenn

Jisse vilken kunskap detta form ger mig. Missanna, det visste jag inte. Men så bra att känna till!!!

Anmäl
2013-01-02 14:25 #6 av: AngelsCo

Fiskallergi är ju inte superovanligt på katt, men även andra allergier såsom kyckling och inte minst flera olika sorters spannmål. Kala fläckar är ju annars väldigt tätt förknippat med just allergi. Ringorm kan ju också ge kala fläckar, men då borde människor vara drabbade också. Ta katten till veterinären och få den undersökt.

Anmäl
2013-01-03 18:16 #7 av: SacredSouls

Hvordan har det gått? Har dere fått noe svar fra veterinær?
Håper hun snart blir bedre.

Anmäl
2013-01-04 15:48 #8 av: [S*Cupcakes]

Foderallergi hade varit min första gissning, och brukar vara i synnerhet när katterna får vätskande kala fläckar/sår på hals, huvud och runt öron. Vissa allergier visar sig som hudproblem och går över väldigt fort om katten får äta ett foder den tål igen, men problem inuti tarmen pga allergi tar mkt längre tid att komma tillrätta med och ibland får man inte ens klartecken efter gastroskopier och biopsier. Har inom familjen varit med om båda slags allergier på siam/oriental och samtliga katter mår idag bra på rätt foder. Laxoljan Salmopet är ett riktigt bra tillskott till dessa känsligare katter speciellt de där allergierna yttrar sig som hudproblem.

Anmäl
2013-01-04 16:23 #9 av: Nilla

Du skriver att hon får "lite a/d" och kokt fisk två gånger om dagen? Hon har dessutom kräkts och ser hängig ut. Du behöver nog dela upp målen till fler gånger per dag - små portioner. Det står på a/d burken hur mycket hon ska ha.

Ja, ett veterinärbesök först och främst. Sedan hade jag satt katten på barf. Vad får hon för mat idag?

Glad

Anmäl
2013-01-04 18:12 #10 av: flis

En hudspecialist är nog det bästa att vända sig till. Jag har en katt med atopiskt eksem som slickade bort nästan all päls och hade små vårtliknande utväxter innan specialist kom fram till vad det var. Nu får hon Atopica dagligen och all päls har växt ut igen. Men hennes hud var inte irriterad utan hon såg ut som en budgetsphynx. Vanliga veterinärer är oftast inte så duktiga på hudproblem, enligt min erfarenhet.

Anmäl
2013-01-04 20:04 #11 av: [S*Cupcakes]

#10 Håller med flis. Allmänveterinärer är allmänt inte duktiga på katt överhuvudtaget, tycker jag. Flört

Anmäl
2013-01-05 17:25 #12 av: 4barnsmor

Tack för all era svar Glad. Har varit bortrest och inte kunnat kolla på denna sida men nu är jag tillbaks...

Jag har fått en tid hos veterinären i slutet på nästa vecka. Det är en hudspecialist på Albano, så jag hoppas hon har lite koll...

Kräkningar och hängigheten har gått över nu, så nu är det "bara" de kala fäckarna vi ska kolla. Dessa har oxå blivit lite bättre medans jag har varit borta - en del päls har vuxit ut igen men hon har även lite skorv och skorpor på huden där det varit kalt så det är inte helt bra...

Eftersom mina katter har problem med sina tarmar/magar får de bara BARF mat och ibland Bozita´s blötfoder och hon har ätit Jippotimas kattkorvar, kycklingvingar/halsar och Bozitas jättelänge nu och det har gått bra, så därför skulle jag bli förvånad om det var foderallergi... Hon kanske har fått för mycket av det...? Eller kan det vara en brist?

Jag ska be veterinären ta prover på vitala organ men även be de kolla om hon har någon brist.

Jag kan inte heller experimentera för mycket med olika mat, då jag vet att deras tarmar/magar mår bra av den mat jag ger de nu och om jag byter vet jag att de blir sämre...

Men vi får hålla tummarna att det inte är foderrelaterat, eller nåt annat hemskt... Rynkar på näsan

Har ni mer tips jag kan tipsa veterinären om tar jag gärna emot det! Glad

Anmäl
2013-01-05 17:42 #13 av: tuska

 Stressrelaterat och även hormonellt kan visa sej i massa konstigheter i huden.   Berätta vad veterinären kommer fram till och vad för prover som tas.  Intresant att lära sej.   Hoppas att det är en övergående reaktion av något, ser ut att vara ett stort obehag för kissen. 

Anmäl
2013-01-05 22:57 #14 av: flis

En katt kan äta samma mat många år innan foderallergi visar sig, därför kan det ta tid innan man vet vad den reagerar mot. Odenplan har specialister på sin hudmottagning för hund o katt.

Anmäl
2013-01-06 00:03 #15 av: Nilla

#12

Då ger du det bästa möjliga. Är det fullkost i Jipotimas korvar? Om du blandar själv är det ju väldigt noga. Annars kan det bli brist eller förgiftningar. Kolla med barf.ifokus.

Veterinärerna är inte förtjusta i barf och vill säkert att du ska gå över till Hill´s. Stå på dig. :)

Råd till dig som barfar, var väldigt försiktig med benkross. Undvik om du kan. Zoogrossisten har exempelvis sylvassa flisor i sin mat. Livsfarligt.

Anmäl
2013-01-06 11:33 #16 av: MijmuPix

Stackars Inez :-( En tanke som slog mig var att ibland kan katter noppa/tvätta bort päls om de har ont någonstans inne i kroppen. De gånger jag haft allergiutslag på någon katt så har det "bara" varit en kal fläck på halsen eller framför öronen; ingen skivad päls eller kräkningar så som Inez haft.
En katt jag känner började noppa/klia bort päls på bakre delen av kroppen och man kunde inte hitta någon orsak kring mat eller andra yttre faktorer. Efter veterinärundersökning kunde man konstatera att katten hade problem med urinvägarna. Katten hade haft ont och i frustration noppat av sig pälsen.
Jag hoppas att det "bara" är någon tillfällig allergisk reaktion som Inez fått, och att hon snart är helt bra igen! Glad

Anmäl
2013-01-06 11:57 #17 av: kalindas

#16
Det var så Saga gjorde och det visade sig att det var inflammerad blåsa. Nu med daglig mängs burkmat med extra vatten i så har jag en ny katt! Glad

Anmäl
2013-02-10 16:01 #18 av: Helenaf76

Hur har det gått för lilla kissen?

Anmäl
2013-02-11 14:45 #19 av: 4barnsmor

För ett tag sedan var vi hos veterinären och tog lite prover. Inget fysiskt fel på lille Inez, utan snarare stress skulle jag tro. 

Vi har det ju lite turbulent i flocken från och till och jag tror hon tycker det är jobbugt. Har försökt omplacera några katter, men rätt hem har inte dykt upp så vi avvaktar. Just nu mår hon bättre och det är lugnare i flocken, så vi kan alla andas ut lite.

Men vi söker hem och avvaktar framtiden och ser om några vill ta sig an 2 av våra katter.

Tack för allt stöd och alla råd! 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.