Hälsa & beteende

Biverkningar av vaccin efter 1-2 v?

2012-11-26 09:08 #0 av: MijmuPix

Är det någon som har erfarenhet av biverkningar av vaccin (Nobivac Tricat) på vuxna katter 1-2 veckor efter vaccinationen?
Vad var i så fall symptomen och hur lång tid höll biverkningarna i sig?

 

Anmäl
2012-11-26 14:00 #1 av: Millimina

Har haft en som reagerat på vaccin, minns inte vilket det var.

Han blev trött, hög feber, feberhälta och allmänt dålig.

Det gick över på ett par tre dagar. Var till veterinär som konstaterade att det var en reaktion på vaccinet.

Anmäl
2012-11-26 17:52 #2 av: MijmuPix

# 1: Tack för ditt svar! Glad
Minns du hur lång tid efter själva vaccinationen som biverkningarna uppkom? Har du vaccinerat katten igen med detta vaccinet och blev det biverkningar då också?

Jag har googlat lite och hittat symptom på biverkningar av Nobivac Tricat som stämmer väldigt väl överens med dem min katt tycks ha fått. Fast "haken" är att i de fallen så har biverkningarna kommit bara något/några få dygn efter vaccinationen - inte en vecka senare. Hm?
Enligt en veterinär jag pratade med i dag så har man ingen forskning/samlad erfarenhet av biverkningar av vaccin när det gäller så pass sena symptom så det vore väldigt intressant att höra om andra har liknande erfarenheter! :-)  

Anmäl
2012-11-26 18:56 #3 av: alltidsiames

Vilka symptom hade din katt?

Anmäl
2012-11-26 19:10 #4 av: kalindas

De flesta jag känner har fått biverkningar på sina katter väldigt fort efter.

Är det levande vaccin? Tänkte om katten är snuvig så kanske vaccinet läckt ut? Har för mig jag hört någon gång att utläckt levande vaccin kan ge den snuvan det ska skydda mot. Men har ingen aning om det är sant. Obestämd

Anmäl
2012-11-26 19:39 #5 av: MijmuPix

# 3: Om du menar min katt så är det främst att han är väldigt trött och allmänt dämpad, har klåda + rodnad vid öronen, och fäller mycket päls. Han äter, dricker och går på lådan precis som vanligt dock. Ingen snuva eller rinnande ögon alls. Jag ska försöka ta tempen på honom nu i kväll för att kolla ev. feber.  

# 4: Tack för input! :-) Nobivac Tricat är ett levande vaccin och katten ifråga har enbart fått avdödat vaccin tidigare. Han kräktes ett par gånger i 1-2 dagar en vecka före själva vaccinationstillfället, men veterinären bedömde inte att det skulle vara någon fara att vaccinera honom eftersom han var pigg och alert då han vaccinerades.
Med facit i hand så klurar jag på om det trots allt funnits nån liten bacillusk kvar i kroppen som blossat upp efter vaccinationen.

Anmäl
2012-11-26 21:33 #6 av: kalindas

#5
Klåda på öronen låter som någon typ av allergisk reaktion. Ta tempen är nog inte fel att göra.
Har han ingen feber så skulle jag nog ändå be att få utskrivet kortison till honom.

Du har inte ändrat något annat i hans livsmiljö den senaste tiden? Foder? Tvättmedel? Eller nåt annat...

 

Anmäl
2012-11-27 07:07 #7 av: Millimina

Jag minns inte hur lång tid det tog, men jag tror det var 4-5 dgr. Han fick levande vaccin.

Anmäl
2012-11-27 09:11 #8 av: MijmuPix

# 5: Nope, inget nytt alls här hemma, annars hade jag nog precis som du funderat på någon allergisk reaktion. Klådan sitter inte på/i själva öronen utan mer framför öronen, mot pannan Glad

# 6: Oki! Glad

Anmäl
2012-11-27 22:02 #9 av: Myzakatt

Min padda fick allergisk reaktion sist då vaccinerades hon med FEL-O-VAX PCT VET

Hon fick 2 stora kala fläckar i nacken 2 dygn efteråt

Anmäl
2012-12-01 16:43 #10 av: MijmuPix

En liten uppdatering härifrån: I torsdags morse upptäckte jag att övre ögonlocket på katten hängde nedåt. Pupillen täckte nästan hela ögat och reagerade inte på ljus. Vi åkte till veterinären som akut skickade oss vidare till djursjukhuset.
En ögonspecialist har undersökt ögat det har även tagits blodprover. Blodproverna visade inget onormalt men ögonundersökningarna visar att katten är helt blind på höger öga.
Blindheten kom alltså över en natt och ögonspecialisten har aldrig varit med om något liknande. Han kontaktade sin mentor som är en av Sveriges främsta ögonspecialister, och även hon är helt förbryllad. Man vet inte vad det är som har orsakat det här men det går inte att utesluta att vaccinet kan ha del i det hela.

Är det någon som känner till något liknande fall (i Sverige eller utomlands) där vaccinet orsakat verkligt ovanliga biverkningar så som tex blindhet? I så fall får ni väldigt gärna kontakta mig!
Jag la ut en fråga på min facebooksida också och ni får jättegärna dela den om ni vill!

# 9: Tack för ditt svar, jag såg det först nu!

Anmäl
2012-12-01 18:33 #11 av: Spotless

Vilken obehaglig historia! Tur ändå att bara ena ögat är drabbat.

Jag har haft tur, än så länge har ingen av mina katter råkat ut för några biverkningar av vaccin. En av två MCO-ungar som en av mina honor var fostermamma till fick dock en otäck reaktion efter att hon vaccinerats första gången. Hon svullnade i luftrören och kunde knappt andas, hon behövde syrgas på djursjukhuset och låg inlagd i några dagar. Detta var 2006 och jag minns inte vilket vaccin de fick, mina fick samma men av någon anledning står inte vaccinet inskrivet i stamtavlan bara datum och vet.underskrift. De fick hur som helst levande vaccin, mina har alltid fått det och det har alltid gått bra utom med den här lilla MCO-honan. Hon blev dock bra och har vuxit upp till en stor fin tjej. När hon vaccinerades om beslöt uppfödaren att ge henne och brorsan avdödat vaccin och vad jag vet har ingen av dem reagerat vid senare tillfälle. I den här kattens fall trodde man att det var något i vaccinet, konserveringsmedel (?) (alltså inte själva vaccinet) hon reagerat på. För att vara på den säkra sidan togs prover för herpes, chlamydia, och mycoplasma, alla var negativa.  

Anmäl
2012-12-01 19:18 #12 av: kalindas

#10
Det var tråkigt att höra och jäkligt konstigt. Obestämd
Får hoppas att du får nåt svar på orsaken. Skulle veterinärerna tro det är vaccinet borde du ju kunna få någon typ av ersättning från tillverkaren. De borde ju även vara intresserade av att få veta dessa saker.

Hoppas din lilla katt kommer må bättre snart!

Anmäl
2012-12-01 19:19 #13 av: MissMaven

Fruktansvärt! Jag hoppas att han blir bättre, att det 'bara' är akut blindhet. Jag har sett dåliga biverkningar av Nobivac Tricat på en liten kattunge, men inte på våra vuxna katter.

Det finns fall bland människor att de blivit tillfälligt blinda och fått diverse konstiga symptom efter olika vaccin (ett fall var HPV vaccin). Jag vet inte om det har med adjuvanter i vaccin att göra eller just med specifika virus i vaccinet.

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Anmäl
2012-12-01 20:30 #14 av: lynxlo

Förskräckligt att vaccin skulle kunna vara orsak till sådana radikala skador! Hur länge var din katt dålig innan du upptäckte förändring på ögat?

Jag funderar om det kanske är någon längre kedja av reaktioner som åsamkat detta, att katten reagerat på någonting (håravfallet och nedstämdheten etc) som i sin tur försvagat hela systemet och kanske lett till en blodpropp el liknande? Kanske vore det då svårt att härleda förloppet men detta måste ju utredas vidare. Klappar tiil både dig och kisse!

Anmäl
2012-12-02 10:04 #15 av: MijmuPix

Tack för era svar!

#13: Tack för länken, väldigt intressant!

#14: Det går inte att utesluta en blodpropp/stroke men som jag förstod det på veterinären så skulle det synts "spår" av detta i blodproverna, och man skulle även sett fler symptom. Katten hade biverkningar efter vaccinet i en knapp vecka, och i torsdags morse hade han blivit blind på ett öga över natten.
Jag undrar också precis som du skriver om det kan röra sig om en kedja av reaktioner, och kanske att biverkningsreaktionerna på vaccinet (eller någon komponent i vaccinet) var den utlösande faktorn.

Ja det är verkligen mysko det här. Ögonspecialisten trodde att det eventuellt kunde vara en inflammation i synnerven (om jag förstod det rätt) så katten ska få en hög dos med kortison, 10 mg/dag, och så ska vi på återbesök om ett par dagar för uppföljning. Ev. måste man kolla ögat med magnetröntgen och ultraljud men det är inte ens säkert att det skulle ge svar, så det är en oviss situation. 
Det fanns en liiiiiiiiiiiiiten chans att ögat skulle få tillbaka viss syn efter kortisonbehandlingen, men ögonspecialisten var inte allt för hoppfull i detta fallet.

Anmäl
2012-12-04 12:30 #16 av: lynxlo

Hoppas och håller tummar för er! Hur går det med kortisonet?

Anmäl
2012-12-04 14:50 #17 av: MijmuPix

# 16: Tack! :-) Det går bra med kortisonet. Katten Kingston är sig själv igen (så skönt! Retas till och med med sina kompisar ibland Glad) men det märks att kortisonet även gör honom lite mer trött och han vill gärna sova mer nu än tidigare.

Idag satt katterna vid fönstret och spanade på småfåglar och i det klara dagsljuset så såg man verkligen hur olika ögonen är nu. Det vänstra ögats pupill var liten och smal men högra ögat täcks nästan helt av den jättestora pupillen. Det tar nog ett tag att helt vänja sig vid Kingston nya "utseende".

Anmäl
2012-12-04 19:17 #18 av: kalindas

Skönt att kortisonet hjälper! Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.