Allmänt kattprat

Tips! Kattunge regler

2012-10-16 11:48 #0 av: berthagenn

Hej!

 

Jag har en regel som är jättevikig när jag har kattunge hemma. Detta för att inte stimulera bitighet och att förknippa händerna med KÄRLEK och GOS!

Det är att ingen får leka med kattungen med händerna eller fötterna.

Bara leka med vippor och annat som finns. Inte leka med kroppen så att säga.

En ganska självklar regel - men inte alltid bland vuxna. Barn som är på besök hemma tycker det är en självklar logisk regel.

Vuxna som inte kan katter tror att man kan göra som med en hundvalp. Vilket det inte är alls bara.

Mina kattflock har aldrig lekt med mina händer eller bitit i dessa. När de gjorde det som små, slutade jag bara klappa och vände ryggen till.

 

Idag kan jag flaxa bäst jag vill med händerna, de lyfter inte ett ögonbryn.

Bifogar en bild på min Ludde från Djärfs i Jönköping!

 

Anmäl
2012-10-16 12:14 #1 av: [figgelina64]1

Mycket viktigt och bra, jag har ofta en tygleksak i handen som jag ger kattungen när denne vill ha handen och att aldrig leka eller rissa i möblerna så dem inte börjar klösa i dem.

 

Samma sak som med kattungarna gör jag med hundvalp Flört

Anmäl
2012-10-16 18:23 #2 av: siamlove

Yes!Exakt..Jag har alldrig lekt med hender och har inte det problem heller.

Kjenner noen som både lekt och straffat (knipset) sin siames med henderna och den katten bet och var inte inærhet av så trygg och kosete som mine.

Dette er musikk i mine øronGlad

Anmäl
2012-10-16 19:54 #3 av: [lisme]

Kattungene våre får lov til å leke med hendene, men ikke bite. Når de biter roper vi AU med tynn stemme, og da stopper de med en gang. På den måten får de lært at det er vondt for andre når de biter, og det er bare en kort stund de forsøker å gjøre det, de lærer fort!

Anmäl
2012-10-17 08:54 #4 av: berthagenn

Skrattande

Mina katter är så bärvänliga, kramgoa och totalt orädda. Det är ju det man vill ha som liv mellan katten och sig själv.

Mysigt är det! Om 11 veckor cirka får jag hem en FW från S*Djärfs!

Jisses, vad jag längtar! Cool

Anmäl
2012-10-17 15:45 #5 av: SacredSouls

Kjempefine regler.Glad Slik regel har vi også. Det er så utrolig viktig at kattunger ikke forbinder hender med lek synes jeg. Vi tilbyr alltid en bamse o.l.

Veldig søtt når de er små og leker med hender. Ikke fullt så søtt med en 6 kilos guttebass som "tar av" på underarmen. Når barna har besøk så er jeg også alltid påpaselig med å si ifra at vi ikke leker med hender nettopp fordi veldig mange gjør det uten å tenke seg om.

 

Anmäl
2012-10-17 16:09 #6 av: berthagenn

Denna regel såg jag en gång på 80-talet. En kille lekte så mycket med sin katt med sina händer, att det inte gick att klappa katten utan att bli attackerad. Hans händer var full av sår och han såg förfärlig ut! Jag minns detta som igår. Tyckte så synd om den lilla katten....Synd för katten att inte kunna socialisera sig, och ha det mysigt. Har räddat mången bondkatter genom åren (innan jag blev fast i kat4-träsket Cool) där katter utsatts för så mycket skit. En katt som någon idiot tände eld på (hon hade en hemsk kemisk hosta stackaren) och var så rädd för mig och mina händer. efter 1 år, med mycket kel och skinka från mina händer, funkade det jättefint. Hon blev min bäste vän i 17 år! Så händer är en central roll i uppfostran anser jag. Och sååååå viktigt!Glad Denna honkatt lärde sig att händer var inget fel på. Hon var aldrig som en vanlig katt men det blev så mycket bätre och hon njöt av livet. Det var det bästa att se, at hon kunde njuta av livet, maten och soffan.Skrattande

Barnen som är på besök hemma är faktiskt mycket förståndigare än många vuxna som jag har haft på besöjk hemma. En kompis killkompis fick jag spänna ögonen i för att han skulle ta mig på allvar. Han sa att så leker han med hundar. Ja ja, han förstod sedan. Men man måste våga ta konflikten om den uppstår.

 

Bilden föreställer en gammal bild på Selma. Här är hon tjock och har päls igen. Och inte rädd för händerna mer. Detta gjorde mig verkligen lycklig!

Cool

Anmäl
2012-10-17 16:35 #7 av: [lisme]

Det er ingen av de voksne kattene som leker med hendene, de vet hvor grensen går. Det er viktig at også kattunger blir trent i bitehemming, ikke bare hunder

Anmäl
2012-10-17 19:44 #8 av: kalindas

Jag leker med händerna med Smilla och ibland med Saga. Men de vet var gränsen går och biter aldrig hål. Kan de inte hantera det, så slutar leken. Glad

Anmäl
2012-10-18 11:03 #9 av: Liljekatten

Jag har alltid lekt med händerna med mina kattungar och det har inte varit några problem med det. Däremot får de inte bitas hårt (helt okey om de tuggar lite försiktigt i fingrarna). De få kattungar som har bitits lite hårdare har jag blåst till i ansiktet och då slutar de omedelbart. Den "bestraffningen" förknippar de ju inte med händer heller. Vill också påstå att mina katter är "bärvänliga, kramgoa och totalt orädda".

Något jag däremot inte tillåter är att de klättrar upp på benen på mig. Det känns ju inte om man har jeans på sig, men när man har mjukisbyxor och de börjar klättra uppför benet med sylvassa klo kan man hålla sig för skratt. För att få dem att sluta så börjar jag skaka på mitt ben så fort de börjar klättra och det gillas inte.

Anmäl
2012-10-18 11:36 #10 av: berthagenn

Hej!

Jag kör alltid nolltollerans med händerna och fötterna.

Bland annat för det är svårt annars att förklara för barn var gränsen går.

Sen har jag haft många misshandlade katter/kattungar hemma genom åren tyvärr, då är denna regel av yttersta vikt för att skapa en trygg katt.

 

Ville bara väcka ämnet då det är viktigt för relationen med din katt i stort.

Cool

 

Håller med även #9, att krypa upp benen inte är bra det heller.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.