Hälsa & beteende

Vilken dag.. [väldigt långt]

2012-02-21 22:01 #0 av: annelore

[Med risk för ett väldigt långt och surt inlägg om inkompetenta veterinärer/djursjukhus/skötare]:

 

Idag stod det tandsanering på agendan. Båda mina sior var inbokade på Gärdets djurklinik. Jag valde dem dels på grund av läget samt att jag är fäst vid en viss Ulla Björnehammar där som uppfyller mina krav på veterinär och mer därtill. Jättetrevlig, väldigt bra hand med djuren och som ett plus, inte det minsta intresserad av att mjölka min plånbok (vilket enligt mig är ovanligt iaf i stockholms-området).

Dock utförs inte tandsaneringar av henne utan av en speciell tandveterinär. Ännu bättre, tänkte jag.

Pff....

Först och främst fick jag inte komma och lämna in dem på avtalad tid (idag tisdag) utan var tvungen att komma dit med Pixel (honan) en gång innan då jag berättat att hon har gingivit över tandstenen (kanske pga tandstenen?) Tandveten sa, genom sköterskan jag talade med, att de ville undersöka först och se vad gingiviten kunde bero på, för det kan vara forl)

Där kom den! Nu pratar vi alltså om en tandvet som inte känner mig, absolut inte katterna, inte vet nånting om dem men första tanken är forl, en hemsk och smärtsam sjukdom.

Hade det inte räckt med att avvisa henne på tisdagen i såfall? Jag hade ju fortfarande en katt kvar att sanera och undersökas måste de ju ändå. Svar: Nej.

Men mot mitt bättre vetande åker jag dit på fredagen innan och låter henne bli "undersökt". Undersökningen innebar att tandveten upptäckte att ena hörntandens tandkött hade krupit tillbaka (ca 2mm). och igen - FORL! "Måste röntga hela munnen för det där kan vara forl och det måste utredas." 300 kr per bild. Väänta lite här nu! Du kan inte på fullaste allvar mena att En blottad tandhals på en 5 årig siames som inte har fått någon gedigen tandvård Skäms och har ätit torrfoder hela sitt liv, (fram till några månader sen) ska ha perfekt munhälsa??

Missförstå mig rätt jag har ingen emot den diagnosen även om det såklart skulle vara tråkigt. Jag vet att den är vanlig, och jag vet att det är ännu vanligare med veterinärer som nästan letar efter symptom. Men jag blir inte mindre irriterad när jag står framför det.

Därifrån går allt bara nerför. Hon säger att torrfoder är det som har hållt hennes munhälsa från att vara bedrövlig. Jag gör ett halvhjärtat försök att förklara att ja, torrfoder må hålla käkmuskulaturen igång men det betyder inte att tänderna mår bra av att tugga torra kulor som löses upp med saliv, och fastnar.

Uppe på det faktum att min hane som ratar torrisar och bara äter rått kött och råa ben har mycket mindre tandsten. Men naturligtvis är det individuellt. Och helt ovidkommade tydligen.

Hon forstätter med sin egna forl-diagnos. Jag menar på att det är osannolikt att bara den tanden skulle tyda på det. Hon borde ha väldigt väldigt ont runt roten. Jag skrapar lätt med nageln på tandhalsen, men Pix rör inte en min. Men jag går med på att de röntgar hörntanden och att de ska ringa mig om den visar sig vara angripen från forl. Över 1000 kr kostade det besöket.

På tisdag lämnar vi in dem kl 8 som avtalat och får veta att tandveten kommer in efter lunch (ok, så det ska sitta här i ca 4 timmar först för att..?) Tycker det är onödig stress att ha dem inlagda mer än nödvändigt, men men.. I undersökningsrummet med en annan veterinär är det återigen forl-utredning på tapeten. Nämner tom henne som "en forl-katt" (!)

Lämnar dem med dålig magkänsla, kommer hem, och hittar ett halvtuggat ben från gårdagens middag på hallmattan. Grillad kyckling.. De har alltså öppnat skåpet under dskbänken, öppnat den medvetet ihopknutna soppåsen och fiskat upp benet. F*n.

Ringer upp och meddelar om fyndet, säger att nån av dem ätit på benet. Får till svar; 1) "Då kan vi inte söva dem för de kan spy av narkosen och om det finns benrester kvar (15h senare?) så kan det skada halsen." 2) "Vi kan röntga magarna först men det kostar 300 kr/katt." Under andra samtalet korrigerades summan till 1200 kr/katt. Det var nog 3:e korrigeringen totalt från den veten.
3) "Du sa i första samtalet att du inte visste vem som hade ätit benet och nu är du säker att det inte är Pixel" (Jag behövde en minut för att inse att Pixel på 5 år aldrig har rört ett rått ben, tuggben eller gnagt på nånting hårt alls. Allt det är Tysons specialområde). "Det kommer stå dig dyrt om du har fel och det skulle hända något som gör att försäkringsbolaget kopplas in, bara så att du är medveten om det. För allt står i journalerna".

Är det värt risken? Med min magkänsla sedan tidigare, nej, det var det inte. Jag hämtade hem dem.

På morgonens besök hade jag bett dem att ta njurvärden för att vara på den säkra sidan, just för att det gällde tandsanering. Sista samtalet innan upplockning får jag bekräftat att ingenting ha gjorts med katterna. Tydligen räknas inte försök...

De har alltså försökt ta blodprov på Pixel och jag ser framför mig hur det gått till. De har plockat upp henne och försökt hålla fast henne direkt. Inte nog med att hon är lättstressad så kräver hon att få nosa och "godkänna" nya personer som ska ta i henne (utom veterinären Ulla faktiskt) Det här är ingenting som kommer som en överraskning, hon signalerar Väldigt tydligt. Hon gör allt hon kan för att inte behöva bita ifrån.

Men här har hon blivit skitsur (bekräftat av sköterskan) dock har inte det hindrat dem från att raka armen, sätta minst 4 nålförsök i henne (det är så många märken hon har), haft sönder ådern och blodfyllt armen på henne! Och för att hindra blodutgjutelse har de dragit åt tejpen så hårt det bara går. Sköterskan sa ingenting om detta på plats utan jag tog av henne tejpen när vi kom hem, även om den ska sitta kvar, och kände då att övre halvan av underarmen var vätskefylld och huden under pälsen svart!

Ursinnig slängde mig på telefonen och krävde att få prata med personen som gjort detta. Och efter många om och men var sköterskan villig att inse vidden av blodutfyllnaden, att det kändes som när man vätskat upp en kattunge. Hon erbjöd mig att komma tillbaka (jag väste nånting som inte kan missuppfattas som annat än "över min döda kropp") men fösäkrade att det kommer gå ner på ca 2 timmar.

Motvilligt har jag avvaktat och vakat över henne som en hök, vill inte utsätta henne för mer stress idag om det inte är fullt nödvändigt. Svullnaden har nästan gått ner helt, men det är efter 5h. Huden är fortfarande mörk, blåmärke enligt sköterskan.

Hon är hängig och sover mest (har tratt nu för att såret ska få vara i fred) men har ätit kokt kyckling. Vad göra? Åka in? Vänta till imorgon? Är det persen idag som kan ha gjort henne så här utmattad? Hon har varit irriterad och stressad hela aftermiddagen. Och vad ska man göra med deras agerande? Jag har ingen erfarenhet om vad man gör när djursjukhuset har orsakat skada? Kom gärna med åsikter och förslag, jag kanske är helt ute och cyklar?

Dit kommer jag inte gå igen, men tandsaneringen behöver fortfarande ske. Har ni erfarenheter av bra kliniker för detta i sthlms-området? Isåfall är alla tips välkomna!

Anmäl
2012-02-21 22:24 #1 av: kalindas

Jag kan bara milt uttrycka mig vilka j*vl*a idioter man kan råka ut för! Skrikandes

Om jag vore som dej så skulle jag be att få kontakt med "Ulla" som du vet är bra och berätta vad dina katter har fått utstå och meddela att du tänker anmäla hennes kollegor för dålig vård...

Anmäl
2012-02-21 23:33 #2 av: Missannas

Förstår att du är upprörd, det låter som att det var tur att du åkte och hämtade dina katter.

Ibland förvånas man över hur inkompetenta veterinärer och djursjukvårdare kan vara, har själv dåliga erfarenheter som involverar en sönderstucken katt med blåmärken och svullnad som följd. Svullnaden försvann efter ett dygn men blåmärkena fanns kvar länge..

Jag hade pysslat om henne och skämt bort henne om det var min katt och avvaktat med att åka in så länge hon bara är trött/hängig, vem hade inte varit det efter en sån behandling..

Jag hade i första hand pratat med kliniken, eller i ditt fall med Ulla som du har förtroende för. Men vill du anmäla kan du göra det här.

Hoppas hon piggnar till snart och blir glad igen.

Anna - Moderator & medarbetare Siames iFokus

Anmäl
2012-02-21 23:58 #3 av: Lejonhjarta

Stackars katt, vilken behandling!! Håller med om att anmäla. Dom ska vara djurspecialister å gör så här?? Lilla gumman...

Anmäl
2012-02-22 05:12 #4 av: AngelsCo

Therese Höijer gillar jag skarpt, vad det gäller veterinärandet. http://www.kungsholmensveterinarklinik.se/


Jag hoppas din kisse mår bättre snart och att hon piggar på sig!

Anmäl
2012-02-22 07:55 #5 av: Nilla

Helt otroligt! Jag tycker du ska hålla katterna hemma ett tag - för återhämtning. Det här blev ju ett helt företag för ingenting. Jag hade aldrig satt min fot där igen.

Jag har Forl-katter och åker till Dalbykliniken i Lund. De röntgar inte och tar heller inte en massa dyra prover. Veterinär Erik Lundberg är jätteduktig på just tänder och drar det som behövs. Det blir sedan täta återbesök - ett halvår emellan - där resten dras. Det är mer regel än undantag att katterna ha Forl.

Katten får sedan smärtstillande ett par dagar och äter blötmat. Det läker rätt fort.

Det gäller att du hittar en veterinär med samma "filosofi" i Stockholmsområdet. Samtliga djursjukhus gör stora utredningar och det blir dyrt. Hör dig för här på forumet eller ring runt och fråga hur de går till väga vid Forl.

EX: Om ett djursjukhus tar 15 000 kr, tar Dalby ca 3000 kr för varje besök. (Och då drog de hälften av tänderna inkl. hörntänder.)

På Dalby lämnar man in katten för "tandsten". Om de hittar drabbade tänder under tandstenen, dras de direkt. På sikt ska samtliga tänder ut - men när de är angripna och inte i förebyggande syfte. De tänder som fungerar, sitter kvar tillsvidare. Om det är Forl eller ej, spelar ingen större roll.

En katt kan leva ett utmärkt liv utan sina tänder och Forl betyder INTE avlivning.

Det här är MIN åsikt. Stå på dig! Glad

Anmäl
2012-02-22 08:08 #6 av: Maria29

Usch, stackars katter! Fattar inte hur man kan vara så oförsiktig med en levande varelse.

När det kommer till vet så går jag till Animalen (södertälje) och rekomenderar då dr. Gallo (för tänder).

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

Anmäl
2012-02-22 08:57 #7 av: AngelsCo

Nilla har jättejätterätt gällande FORL. Min ena katt har levt med FORL i många år, och har i dagsläget bara fyra tänder kvar. Hon äter torrfoder, blötmat, leker, busar, pratar. Det är inte ett problem, bara man drar de skadade tänderna när det är dags. Jag har varit hos Therese Höijer med henne tidigare, och går numera hos en av hennes tidigare klasskamrater (eftersom hon jobbar betydligt närmre där jag bor)

Anmäl
2012-02-22 10:39 #8 av: annelore

Tack för ert stöd och era förslag, känns skönt att få lite bekräftelse på att man inte har övereagerat helt. Nu i efterhand (när de grillade benen har kommit ut) känns det tacksamt att ingreppen blev avbrutna, hade inte stått ut med mig själv om något värre hade hänt.

Instämmer helt med era åsikter om forl, ser inte heller det som Slutet om mina katter skulle få den diagnosen. För min del i inlägget handlade det mest om att  där på plats kändes det som om hela sjukhuset med både vet och skötare nästan Ville att det skulle vara forl. Det fanns inte ens utrymme för nånting annat, alls. Plus den skrämmande okunskapen och foderlära. ("Det var tur att de bara fick tag i ett grillat ben och inte ett rått, för då kunde det ha gått riktigt illa"). *Ryser*  Det kändes rätt obehagligt, milt uttryckt.

Har skedat henne i snart ett dygn i soffa och  säng så hon ska känna sig trygg och kunna slappna av. Nu är jag mest ledsen över att hon som redan är liten i maten knappt har rört sin vanliga mat. Kommer förtsätta locka med finare saker som kyckling, färs och lite tonfisk och hoppas att det vänder. Tyson fyller 3 år idag så finmat blir det oavsett vad :)

Nu är det "bara" blåmärket kvar och jag får se hur jag går till väga efter att ha talat med Ulla. Vet inte hur stor en anmälningsprocess är även om det naturligtvis känns viktigt att säga ifrån när ens djur blir uppenbart illa behandlade.

Om jag känner henne rätt kommer hon komma ihåg det här och bli ordentligt stressad vid vetbesök ett bra tag framöver :'( Får välja nästa djursjukhus noggrant!

 

Anmäl
2012-02-22 11:04 #9 av: MissMaven

Hemskt!!! Skrikandes Hoppas att blåmärket försvinner snart. Stackars katter!

Vi tog bort våra katters tandsten hos dr Katharina på Bromma Djurkliniken.

Hon och dr Buba är fantastiska med våra katter. Undersökningen och tandstensbortagningen kostade 1200:- per katt (Jossan och Miii var där).

De hade ingen FORL, det var bara tandsten plus Jossan hade mild gingivit som försvann snabbt efter tandstensborttagning. Vi fick med oss tandborste och tandkräm också.

(Förresten, jag håller med Nilla - FORL betyder inte avlivning!)

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Anmäl
2012-02-22 19:30 #10 av: mylicharlie

Julius har också FORL och har inte behövt dra ut en enda tand än sålänge. Han äter bra och har inte märkbart ont. Det som kan vara svårt med FORL är att katter är bra på att INTE visa smärta. MEN.. min pojkvän arbetar med en man som är specialiserad på kattandvård och han sa att det inte ens är säkert att katter lider av FORL. Det finns mycket delade meningar om katter med FORL, men enligt mig kan de leva ett långt lyckligt liv trots att det är en tråkig och för mig "onödig sjukdom" för våra små älsklingar.

 

Har hört att vissa tror att BARF-kost kan vara bra för kissars tandhälsa. Kan vara intressant.

 

Anmäl
2012-02-22 19:39 #11 av: alltidsiames

Jävla typer alltså, hoppas att du anmäler!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.