Sjukdomar & defekter

FIP

2012-01-31 18:45 #0 av: kalindas

Kopiera Lisme's inlägg från en annan tråd. Då det var någon i tråden om Vox som bad om mer info.
Delar av texten är från sidan: 
http://www.dr-addie.com/Swedish/indexswedish.html

 

"Man kan ikke diagnostisere FIP med 100% riktighet på en levende katt, det er kun en obduksjon som kan gi sikkert svar. Men man kan få sterke indikasjoner ved å måle forskjellige verdier (dette er hentet fra et annet forum der FIP var mye diskutert en periode)
Lisme

FCoV-antikroppstiter
FCoV-antikroppstiter vid torr FIP är vanligtvis lika med eller högre än 1280. En antikroppstiter på noll utesluter torr FIP. 

Notera: många friska katter och katter med andra sjukdomar än FIP har FCoV-antikroppar. Enbart närvaron av FcoV-antikroppar räcker INTE för att ställa diagnosen FIP om inte övriga parametrar i
profilen indikerar FIP. En frisk katt med hög FCoV-antikroppstiter är INTE en katt med torr FIP. 

Albumin/globulin-kvoten (A/G)
Vid FIP är globulinkoncentrationen i serum eller plasma förhöjd till mer än 40g/l. Följaktligen är alltså A/G sänkt. Ett A/G på <0> 0,8 utesluter FIP; ett A/G på mellan 0,4-0,8 – betänk övriga parametrar. 

AGP-nivå
AGP är ett akutfasprotein som är användbart vid särskiljande av FIP från andra kliniskt liknande sjukdomar. Vid FIP är AGP-nivån vanligtvis högre än 1500 mg/ml.. Hos normala katter är den upp till 500 mg/ml. Kom dock ihåg att AGP inte är specifikt och kommer även att vara förhöjt vid virusinfektion (icke-FIP), bakteriell infektion (t.ex. kolangiohepatit eller pyelonefrit), svampinfektion eller färskt trauma. Mätning av AGP är användbart för att skilja mellan FIP och neoplasi eller icke-infektiös leversjukdom där AGP-nivåerna är normala. 

Hematologi
Vid torr FIP förekommer lymfopeni, en icke-regenerativ anemi med ett hematokritvärde på 30 % eller lägre och ofta neutrofili med vänsterförskjutning. Kom ihåg att katter med andra kroniska infektioner kan ha liknande hematologiska förändringar. Hematologi är användbart för att urskilja FIP-infektionen Haemobartonella felis där anemin är regenerativ och det kan förekomma synliga organismer på erytrocyterna. 

Sammanfattning
En katt med torr FIP har höga FCoV-titrar, hyperglobulinemi och minskad albumin/globulin-kvot. Han eller hon har ett högt AGP, lymfopeni, ett icke regenerativt hematokrit på mindre än 30 % och möjligen neutrofili. Kliniskt bör katten ha gått ned i vikt och uppvisar troligtvis de vanliga okulära tecknen som irit, ansamling runt retinalkärlen, utfällning på hornhinnan, eller ljusväg. 

Kom ihåg: en frisk katt med FCoV-antikroppstiter är INTE en katt med torr FIP.


Legger inn en kopi av hvilke symptomer vi skal holde øynene åpne for også:


Vilka kliniska symtom ska jag hålla ögonen öppna för hos min katt?

Följande kliniska tecken bör göra dig uppmärksam på att din katt eventuellt har fått FIP: 

viktminskning 
upprepade feberomgångar (upptäcks vanligtvis när veterinären tar temperaturen) 
minskad aptit 
katten blir slöare än vanligt 
buken svullnar upp 
undersök regelbundet din katts ögon noggrant för att se om iris (det färgade området runt pupillen) har ändrat färg eller om det har uppstått någon grumling eller blödning, (titta noga på katternas ögon i avsnittet Torr FIP så att du vet vad du ska leta efter)
andningssvårigheter (katten andas genom munnen)
katten får krampanfall 
verkar tappa balansen 
blir klumpig eller kattens personlighet förändras 

Kattuppfödare, följande tecken bör göra dig uppmärksam på att dina kattungar kan ha drabbats of FcoV: :

kattungar från samma kull varierar i storlek 
diarré hos kattungar som är 5-7 veckor gamla 
nysningar eller flytningar från ögonen 

Kom ihåg att alla kliniska tecken som beskrivs ovan kan uppkomma på grund av andra, behandlingsbara sjukdomar, så ta din katt till veterinären för kontroll om du lägger märke till något av dessa tecken och hoppas på det bästa. Kom ihåg att 8 av 10 katter som har fått prover skickade till vårt laboratorium för FIP-diagnostisering visade sig vara helt fria från FIP!"

 

En bild på Kalindas Confetti Caramel som dog i FIP vid ca 5 månaders ålder.


Anmäl
2012-01-31 18:50 #1 av: kalindas

Här är en Facebooksida som handlar om sjukdomen.

http://www.facebook.com/SOCKFIP

Anmäl
2012-01-31 19:08 #2 av: SE*Wishetens

Jättebra, Kalindas. Tack!

Anmäl
2012-01-31 19:24 #3 av: Nilla

Mycket bra, Kalindas.

Anmäl
2012-01-31 19:27 #4 av: zoolatri

Väldigt intressant läsning! Det känns skönt som Vox matte att få tydlig information om vad som egentligen hände med honom. En väldigt hemsk sjukdom.

Anmäl
2012-01-31 22:23 #5 av: SacredSouls

Veldig bra Kalindas. Fint med en info tråd. Fortsatt så finnes det jo de som snakker om FIP smitte desverre.

Rivalta testen er også viktig info da den om den er negativ utelukker FIP 100%. Det står om Rivalta testen på DR. Addie sin side og der er også video som viser hvordan den utføres av veterinær.

 

Anmäl
2012-02-01 09:40 #6 av: Lejdet

FIP är en fruktansvärd sjukdom, de liksom bara tynar bort och man känner sig helt maktlös..

Jag hade jättesvårt att ta beslutet att avliva både Araza och Sixten och tog hem dem ca en vecka innan jag åkte in och lät dem somna.

Jag såg i deras ögon den där sista veckan att de led och de hade båda en bedjande blick.. när den kom visste jag att det var dags att befria dem från deras lidande.

Här är en bild på min älskade Araza som bara blev drygt sex månader gammal

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.