Hälsa & beteende

Kiss i sängen å ha det bra...

2011-10-22 19:21 #0 av: CyberPet

... är inte så kul egentligen.

 

Hej, jag är ny här! Fick tips av min uppfödare att ni fanns och att ni har lite intressanta tankar och idéer.

 

Jag har tre katter, 2 äldre brunmaskade (en hane och en hona) och i våras kom den vackraste blåmaskade tjejen hem till oss.

 

Det var inte guld och gröna skogar direkt, men det gick förvånandsvärt bra tycker jag med anpassningen till varandra. Nu ligger de gärna och sover ihop (och slickar varandra) när inte lillråttan (jag kallar henne det ,fast hon heter något finare) är alldeles för busig, för då fräser de äldre åt henne och visar vem som bestämmer.

 

I början så upptäckte vi att någon kissat och bajsat i min säng. Eftersom jag kom på hankatten (äldre brunmaskad) att markera på soffan så trodde vi först att det var han som protesterade även i min säng. Men det var inte han som var boven (han älskar nämligen att sova hos mig på natten), utan en morgon vaknade jag av att lillråttan står med rumpan åt mitt håll och jag ser bajs komma ur henne... aha! Boven funnen!

 

Hankatten har vi fått ordning på med hjälp av lugnande foder och doftapparater. Han har slutat markera på soffan och är mycket mer cool och lugn. Vi har också två stora kattlådor, så det finns gott om ställen att gå på toan på (de gamla katterna gick på en låda själv - så vi satte in en till extra när det blev en katt till i huset).

 

Vi misstänkte att lillråttan blev könsmogen väldigt tidigt, så vi kastrerade henne nu för två veckor sedan, för att se om hennes beteende skulle ändras. Men tyvärr. När hankatten öppnat dörren (han är specialist på det, så vi kan stänga in oss, och han öppnar dörren själv när han vill lämna sovrummet) så hade lillråttan smitit in och kissat i sängen igen. *suck*

 

Det finns inget som ändrats här hemma sedan lillråttan kom, utan detta verkar vara ett beteende som hon bara skaffat sig från början (eller rättare sagt, hon började kissa och bajsa i sängen efter 1.5 månad hemma hos oss - så vi trodde det kunde vara just för att hon var könsmogen).

 

Så min fråga är: Vad tror ni? Kan det vara så att hon ännu inte har koll på hormornerna och att hon därför beter sig så här? Och hur bryter man detta beteende? Jag har som sagt dörren stängd till sovrummet och hon gör inget i något annat rum, utan går på lådan som vanligt annars (problemet är ju när hankatten öppnar dörren så hon kan smita in). Hon verkar bli "galen" när hon är i sängen, leker som en tok och söker spöken eller nåt, för det är tydligen det roligaste hon vet att leka med mit täcke. Fast hon sen avslutar med lite kiss, vilket är mindre roligt.

 

Såg något tips om att spruda Feliway på halsband, men mina katter har inte halsband. Och detta händer inte varje dag/morgon heller, så det är så svår att se när hon får dessa fnatt.

 

Kan också nämna att jag är hemma hela dagarna, så katterna är väldigt sällan ensam hemma, så detta görs även när vi är hemma.

 

Tack på förhand!

Anmäl
2011-10-22 20:08 #1 av: [nollottan]

Har också haft en katt som tyckte om att kissa i sängen. Tyvärr det enda som hjälpte för mig var att hålla stängt till sovrummet, då var det aldrig något problem. Dom tycker väl att det är lite mjukt och mysigt där eller nåt, jag vet inte riktigt... Jag har för mig att det ska finnas en artikel härnånstans angående katter som kissar inne. Ska se om jag kan hitta den eller kanske Nilla vet var den är?

Anmäl
2011-10-23 00:50 #2 av: SpattFia

Min erfarenhet är att man ska ha 1 låda/katt + 1 extra, när min balines kom till oss så skaffade jag inte en fjärde låda på en gång och efter lite mindre än två veckor började min huskatthona att bajsa utanför (på matta, i lektunnel osv) så fort jag skaffade den fjärde lådan så slutade hon att bajsa utanför på en gång. Hon har aldrig bajsat/kissat utanför före detta och aldrig efter heller.

Så en sak du kan göra är alltså att ha fler lådor.

Andra saker att fundera över är: Har du samma slags sand/pellets som uppfödaren? Kanske kan det vara så att din tjej inte tycker om ströet i lådan. Hur verkar avföringen? Hård/lös? Kan hon ha ont när hon bajsar/kissar och därför förknippar lådan med smärta? Kanske värt att kolla med veterinären?

Sen tycker jag att två veckor är lite kort tid för hormonerna att gå ur kroppen efter kastreringen, om det nu är dessa som orsakar beteendet.

Sist men inte minst så finns det en jättebra artikel här: http://kattstatus.se/sida19.html som hadlar om hur man kan få bukt med katter som både bajsar och kissar utanför.

 

Stort lycka till! :-)

Anmäl
2011-10-23 01:19 #3 av: Sussi89

Min katt kissade också i sängen på natten när hon var mindre. Jag fick rådet att helt hålla henne borta från sängen i några veckor. Så i ca tre - fyra veckor (har jag för mig) fick hon sova i köket. Så hon inte skulle få någon möjlighet att kissa i sängen.

Sen tvättade jag lakan och täcke med ättika så att katterna inte skulle känna någon kisslukt.

Efter dom veckorna så testade vi att ha henne i sovrummet och det gick super, hon kissade inte något mer i sängen efter det :) .Om jag inte varit dålig på att gjort rent lådornaSkäms då kan det hända att dom hittar någon renare plats.

Som people don't understand why I talk to animals. That's okej, the animals understand . ~ Anthony Douglas Williams~

S*Winterwind

Anmäl
2011-10-24 04:06 #4 av: CyberPet

Hej SpattFia, tack för ditt svar. Mina två vuxna katter har alltid gått på samma låda, och gör det än. Lillaråttan fick en egen låda, men de verkar dela på båda lådorna. Dvs om det skulle vara en protest för att det är för få lådor, så skulle hon kissa i soffan, i de andra sängarna, osv. Nu är det bara i min säng i ett av tre sovrum.

Uppfödaren lärde upp henne på pellets när hon fick reda på vad mina katter gick på, så det ska inte vara några problem heller. Hennes avföring är av lite olika sorter, beroende på vad hon ätit, men så vitt jag kan se är den högst normal, fast ibland tror jag att hon är rutten innuti, för det luktar något enormt från henne (kan ju ha varit kattungefodret som vi nu slutat med, så det luktar inte lika illa nu som i början).

Tack för länken. Läste den tidigare när vi hade problem med hanen som markerad på soffhörnen. Men om det är så att hormonerna inte gått ur henne ännu, kanske det finns lite hopp. Men frågan är hur länge det dröjer?

Ska jag vara ärlig så sover jag skitdåligt nu, för att jag måste passa sovrumsdörren åt hankatten som inte ger sig om han inte får komma in och ligga hos mig större delen av natten, och sedan passa honom när han vill ut och vandra i huset igen. Så jag är på helspänn hela tiden och sover superdåligt (kan inte stänga ute honom, för han jamar och hoppar på handaget flera gånger i timmen i flera timmar - har provat!)

 

 

Hej Sussie89, jag ska försöka hålla henne borta från sovrummet några veckor till då efter kastrerningen (så gott det går när hankatten öppnar dörren själv). Men det låter ju lite hoppfullt i alla fall, och för det mesta är ju dörren stängd, men varje gång den är öppen så är hon in där.

Trodde ju också först att det var för att lådorna inte var rengjorda, men det finns inget samband där, så vitt jag kan se. Ibland tror jag hon har DAMP, för hon är helt galen när hon leker med täcket... så jag får nästan för mig att hon är så ivrig att hon glömmer bort var hon är, men då borde hon ju inte kissa så stora mängder (nu var det länge sedan hon bajsade i sängen, men kissar gör hon när hon för möjlighet).

 

Jag har tvättat sängen och madrassen med grönsåpa, men jag ska leta rätt på det där medlet som äter kattkissdoft, då min madrass nog inte luktar godis. Själv blir man ju van vid lukten. :D

Anmäl
2011-10-24 04:11 #5 av: CyberPet

Måste bara skratta lite förresten, nu ligger alla tre katterna här bredvid mig i soffan. De använder lillråttan som madrass, för hon ligger underst och den äldsta honan ligger på hennes överkropp och hankatten använder hennes rumpa som kudde, det är bara huvudet som sticker ut och en baktass. Skrattande

Anmäl
2011-10-25 01:48 #6 av: Attacks

Mange ganger protest tisser katter,og da er sengen et fint mål,fordi det er så mykt å godt Tungan ute.

Jeg har ikke hatt noen dynetissere siden 2004. Men jeg vil da ikke ha noen katter i min seng om dem begynner med sånt.Da lukker jeg døren.

Anmäl
2011-10-25 12:17 #7 av: SacredSouls

Det beste er nok å ikke la henne få tilgang til soverommet på en del uker/et par mnd. Så kan du prøve igjen senere når hun har blitt litt eldre.

Du har ikke mulighet til å la han som pleier å sove i sengen sove på et annet rom en liten periode da?

Vi har nemlig også en slik en som hopper på døren og vil inn hele tiden.Han prøver alle dører natten lang om han ikke får komme inn.Noe som resulterer i at man våkner flere ganger hver natt pga bråket hans. Han sover hos oss ofte men noen ganger har jeg lyst til å sove uten katt i sengen også Skrattande og da sover han og de andre på kjøkkenet/badet. Fungerer veldig godt på den måten der.

 

 

Anmäl
2011-10-25 18:52 #8 av: CyberPet

Hej SacredSouls, tack för ditt svar! Tyvärr är det hos mig hankatten vlil sova, han har möjlighet att sova i två andra sovrum, där lillråttan inte ksissar, men det är mig han vill ha. Han är sååå präglad på mig att det nästan är löjligt. Men det är verkligen kärlek där. Om nu katter kan känna kärlek.

Hankattens syster (den vuxna honan) är inte alls lika brydd. Hon blir förstås lite sur om jag har dörren stängd med hankatten hos mig, då hon är van att sova med oss båda, men hon har inte samma ro att ligga still som han, så hon får komma in några minuter och sedan släpper jag ut henne igen. Då kan hon krafsa lite på dörren, men går sedan bara till nästa varma kropp att ligga hos.

Skulle jag stänga in honom i något annat rum så ser jag inte någon större skillnad, han skulle bara hoppa på den dörren istället (och alla sovrum och badrummetligger precis intill varandra, övriga rum har öppen planlösning utan dörrar att stänga, så det skulle störa nattsömnen ändå).

Men jag ska försöka stå ut några veckor till. Nu har hankatten rätt stor blåsa, så att säga, så han kan ligga hos mig i 6 timmar i sträck utan att vilja ut om han gått på lådan innan vi går och lägger oss. Så det tycker jag är rätt okej, då får jag lite mer nattsömn i alla fall.

Anmäl
2011-10-25 18:57 #9 av: CyberPet

En bild på lillråttan och hankatten i bakgruden. De är rätt söta! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.