Avel & genetik

PRA frågor till er uppfödare

2011-08-24 21:23 #0 av: SunnaLiv

La denna på cafe siam oxå,men kanske e det nån som vill dela med sig hur ni gör,tänker ang detta?

Suttit och klurat nu på detta med PRA,parning ,kullar osv.

Vet att i Sverak för att få använda dem till avel så måste de vara PRA testade normal eller bärare.

Om man nu använt en bärare och en fri,så blir ju kattungarna(kan bli) både och,fria och bärare.

Om man nu sitter på en kull me eventuellt blandade fria och bärare och den eventuella köparen/intresserade är på jakt bara efter fria.Hur gör ni då?

Testar ni och bekostar alla kattungarna själva?eller de som är tänkta att isåfall gå till avel bara?

Och är det inte så att för att få in resultatet i Sverak så måste kattungen ha sitt chip åtminstonde,så att dom vet att det är den kattungen som är den?

men när de är så små som innan 8 veckor så har de ju inte fått det.Väntar ni tills de blitt chippade och sedan testar eller gör ni det isåfall innan de är 8veckor? med isåfall risk att inte få in det i Sverak registret pgr av ej chipp och den nya ägaren får göra om det för att det ska registreras?

Hur gör ni? tänker ni i detta?

Anmäl
2011-08-25 00:35 #1 av: [lisme]

Hvis en kattungeinteressent gjerne vil ha en spesiell kattunge i kullet, men ønsker å vite PRA-statusen vil vi helt klart teste den aktuelle kattungen. Jeg tror nok at vi ville teste alle kattungene, ikke for kjøperens del, men for vår egen del. Kanskje kan det vise seg at det er nyttig en gang i framtide at vi gjør det?

Vi har testet Tigergutt før han ble registrert og fikk LO nummer, og da fikk vi veterinæren til å legge en chip tilside som han fikk satt på et senere tidspunkt

Anmäl
2011-08-25 00:45 #2 av: Attacks

Jeg kommer også til å teste alle kull hvor ikke parringene er 2 x N/N . Etter jeg vet resultatene,så legges dem ut for salg med statusen for dem som skal i avl. (Irrelevant for kosekattkjøperene,men dem får jo så klart også vite)

Ellers har Dagny i en eldre tråd svart at man godt kan teste bebisene før dem chippes,men i forhold til SVERAKS regler melder jeg pass Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.