Sjukdomar & defekter

Hudsjukdom

2007-02-18 17:40 #0 av: flis

Hej allesammans, jag är ny på forumet och har en fråga. Mina båda orientaler som kommer från olika uppfödare och har inget släktskap, har fått pododermatitis, En hudsjukdom som sätter sig på trampdynorna,svullnar upp och känns som vindruvor. Kan också bli såriga eller vätskefyllda. Genom biopsi kan man fastställa att dom är drabbade. Behandlas med penecillin och cortison. Kan självläka men har man otur återkommer det i skov.I Amerika opereras trampdynorna bort på dom värst drabbade. Nu till min fråga, om den här sjukdomen är så ovanlig hur kommer det sig att båda mina katter har den? Vet uppfödare om att den finns men tiger om den? Kan det bero på aveln?

 Hoppas på många svar

Anmäl
2007-02-18 18:04 #1 av: RolfH

Har faktiskt aldrig hört talas om att pododermatitis drabbat katter. Smådjur som råttor hamstrar mm som ofta går på gallergolv i sina burar har jag hört om och att det hos dessa är relativt vanligt. Även suggor som går på cementspalter i sina boxar kan få denna åkomma. Vid sökning på SVA så hittas inget om pododermatitis. Det rör sig i varje fall om en infektin där bakterier kommer i genom skador på tassarna. Eftersom det rör sig om en bakteriell sjukdom så är det högst osannoligt att aveln har något med detta att göra. Möjligen då nedärvd imunbrist vilket är föga troligt.

Anmäl
2007-02-18 19:06 #2 av: Celia

Har aldrig hört om detta. Någon länk till någon bra sida som någon kan rekommendera?

Anmäl
2007-02-18 19:13 #3 av: RolfH

#2 Hittar inga bra länkar om detta och SVA har inget de heller.

Anmäl
2007-02-18 20:45 #4 av: TacoBelle

Är pododermatitis samma sak som bumblefoot, alltså klumpfot?

Anmäl
2007-02-19 03:30 #5 av: Celia
#4 - ja det är samma sak. Hittade en artikel på en sida om råttor. Här kommer en länk dit.
Anmäl
2007-02-22 20:34 #7 av: Anna77

suck.. min crx har något sånt här... många resor till veterinär och inte klokare blir man iaf...

Anmäl
2007-04-04 19:11 #12 av: Celia

Jag har varit inne på råttor i fokus och frågat eftersom de brukar ha detta problem, men de hade tyvärr ingen artikel :(

Anmäl
2007-04-04 21:47 #13 av: flis

 

Den här sjukdomen är vanligare än man tror. Den missas ofta eftersom de flesta vet inte kan diagnostisera den. Många tror att det bara är torra trampdynor som spruckit och ger penicillin som endast tar bort infektionen inte orsaken. Enligt en vet jag pratat med så kan det också sätta sig i munnen som blåsor. Eftersom det forskas på det här i USA kanske fler vetrinärer hos oss lär sig känna igen symtomen.

Anmäl
2007-04-14 04:24 #14 av: Celia

Nu har jag äntligen hittat lite info om bumblefoot/klumpfot i Ann-Marie Nilssons bok 'Kattens sjukdomar', men jag skulle vilja läsa mycket mer om andra möjliga orsaker. Det var bara ett fåtal rader... jag citerar;

"Plasmacellspododermatit: Orsakar svullna, till sist såriga trampdynor. Katten kan bli slö och få feber. En del som drabbas är FIV-positiva.

Diagnos: biopsier och FIV-test
Behandling: kortison och antibiotika.
Prognos: dålig

slut citat

Anmäl
2007-06-30 11:32 #15 av: kalindas

Ingen rolig sjukdom bevisligen..:-(

Anmäl
2007-06-30 16:59 #16 av: hoffens

Jag tittade på vetrenärerna på tv 4 i går och där var en Bullterrier som hade problem med sår och blåser på trampdynot och mellan tårna tror det var samma sjukdom som ni skriver om

Anmäl
2007-06-30 20:59 #17 av: kalindas

#16
Missade Veterinärerna på tv som vanligt..*suckar*
Men min kusin har några typ av sår på sin Bulldog är dock osäker på om det är samma som sjukdomen ovan. För det Bulldoggar har sitter ofta mellan tårna. Ska kolla med kusinen vad den sjukdomen heter. Tror Bullterrier har den sjukdomen också.

Om det är den sjukdomen så hjälper det vissa hundar att ge den en typ av urdyrt vaccin som bygger upp hundens immunförsvar och på det sättet tar bort problemet. Men vaccinet måste tas hela livet

Anmäl
2007-06-30 21:08 #18 av: kalindas

Har en vag aning om att jag hade en råtta med lite konstiga och runda trampdynor...
Men det var så längesedan att jag glömt vilken.

Anmäl
2007-06-30 21:27 #19 av: kalindas
Fick svar nu. Såren som är vanliga på Bulldoggar och vissa andra hudraser heter Furunkulos, denna sjukdom sätter sig mellan trampdynorna på hund.
Däremot står det (på sidan jag länkat till ovan) att de även lätt drabbas av pododermatitom som en följdsjukdom. Så vovven på TV kan ju haft båda sjukdomarna..
Anmäl
2007-06-30 22:54 #20 av: flis

Min syster hade en bullterrier med furenkulos. Det är ingen rolig sjukdom. Immunförsvaret är så dåligt att sjukdomen påverkar hela kroppen. Enligt veterinärer på Ulltuna beror det på aveln,är ärftligt, men det vill de flesta uppfödare inte erkänna.Mina missar mår för tillfället bra och jag hoppas att de inte ska bli sjuka igen.

Anmäl
2007-06-30 23:06 #21 av: kalindas
#20
Skönt att dina katter mår bra. Hoppas att det fortsätter åt det hållet...Skrattande

När det gäller Furunkulos så är det tråkigt att uppfödarna fortsätter para sina sjuka djur. Min kusins Bulldog har detta mellan tassarna och i ansiktet. Sen var han född med en svans som var tvungen att amputera pga att den växte in i baken på honom och orsakade infektioner mm.
När hon nämnde detta för uppfödaren så var komentaren "Det är vanligt att de får sånt"
Hur kan uppfödare räkna sig som seriösa då?
Pappan till Olle som kusinens hund heter är använd mycket i avel och nedärver dessa problem...
Trots alla problem är Olle ändå en av de friskare i sin ras...
Anmäl
2007-06-30 23:44 #22 av: Celia

Samma problem uppstår även ofta på Bullterrier. Speciellt de vita drabbas hårt. Jag var medlem i deras rasring under ett år för att läsa lite info innan vi ev. skulle skaffa en. Där är så mycket ärftliga problem och sjukdomar att vi tidigt insåg att detta inte var en ras för oss.

Ja precis - hur kan det tillåtas att dessa problemdjur får gå vidare i avel och hur tänker uppfödarna?

Anmäl
2007-07-02 02:44 #23 av: PollyBoffin

#21 Vad? Stackars hund! Uj uj, ibland verkar det som om aveln spårat ur lite...Och detta var en seriös uppfödare alltså...Fundersam

#22 Har samma problem med boxer...vill gärna ha en men det är en av de mest sjuka raserna som finns så man borde kanske inte uppmuntra aveln...Ledsen 

Anmäl
2007-07-02 02:51 #24 av: Celia

#23 - det visste jag inte om boxern. Så tråkigt, jag trodde att det var en relativt problemfri ras. När jag var yngre i alla fall - men det har ju givetvis hänt mycket sedan dess.

Boxer paras ibland in på 'min' ras (Cane Corso). Jag har däremot lite svårt får den typen av CC och har fastnat mer för de med Grand Danois-typ (inte storleksmässigt men i huvudet).

Såg i innehållsförteckningen i senaste numret av SVERAKs tidning Våra Katter, att där ska vara en artikel om kattens Demodikos. Tror det är precis samma som Demodex (vanligt hos många korthåriga hundraser, bl a Cane Corso) - och det finns två varianter. Den ena har man funnit vara ärftlig :(

På katt har man inte kommit så långt - där anses det inte vara ärftligt, men jag blir misstänksam.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.