Avel & genetik

Siamesöron..

2007-06-25 03:38 #0 av: Buffy-co

Jag har ju inte Siames utan Cornish rex-och gillar alltså katter med stora öronFlört(även om min nuvarande Buffy inte har riktigt rastypiska öron..men min förra hade)

Har undrat lite om siamesernas öron dock-sedan tv-programmet om kattavel som Aschberg hade..
Där var en siames med öron som hängde som på en vädurskanin nästan..Jag trodde att katten gjorde något med öronen-men fick sedan höra att dom ser ut så nu för tiden!?!?!?
Blev lite chockad faktiskt.Det såg lite extremt ut-men samtidigt är det väl kanske inget som skadar katten?Om det nu ej är så att man har avlat så att brosket är för mjukt el.dyl.

Jag undrar alltså-ska en siames i dag ha hängöron?Och varför?Och i såfall..är det verkligen något som är ofarligt för aveln?

Förlåt en helt siamesokunnig...
Jag tycker siameser är vackra,gillar även orientaler..Men tycker det är finast när öronen står upp-inte hänger-därav min fråga.
Är själv allergiker och är dessutom kär i Cornish sedan 10 år-men älskar ju många raser!SkrattandeOch det är kul att lära sig om flera raser!!

MVH Annika

Anmäl
2007-06-25 08:52 #1 av: ossilian
Siamesen i Insider måste väl betraktas som extrem. Jag har sett sådana katter på bild men aldrig i verkligheten (dock har jag inte sett så våldsamt många...). Jag tror inte det är många inom siamesuppfödningen som eftersträvar så stora öron. Men en del gör det och det är synd tycker jag. Siamesen och orientalen förlorar ju den fina trekanten som är så rastypisk när proportionerna ändras för mycket.
Huruvida det är skadligt eller inte för katten att ha så stora öron, vet jag ej. Då tycker jag det är värre med trenden att avla på djupliggande ögon med rinn och elände som följd. Det har jag sett desto fler exempel på.
Roligt att du har Cornish förresten, tycker de verkar vara roliga katter med mycket charm. 
 
Anmäl
2007-06-25 09:03 #2 av: Attacks

Jeg liker ekstreme katter jeg Generad Selv hadde jeg en ganske ekstrem-vakker katt. Hun var like sunn som de andre kattene her som er helt vanlig typet. De aller første bildene etter hun kom hjem,hun var enda mer ekstrem i virkeligheten.

 

Anmäl
2007-06-25 09:26 #3 av: ossilian
#2 Måste ju säga att det var en otroligt söt katt Glad Har du ingen bild på henne som vuxen?
Vill förtydliga att jag gillar stora öron, såklart, annars hade jag ju inte gått in för orientaler. Men jag gillar inte riktigt uttrycket de kan få när de har kaninöron. Tycker det kan bli lite av freakshow över det faktsikt.
Anmäl
2007-06-25 09:39 #4 av: Attacks

Sherry ble ikke så gammel,rakk ikke å bli 1 år.Hun fikk akutt livmorsbetennlse,og obduksjonen viste blodforgiftning Gråter Men dette er sånt som noen ganger skjer,og har ihvertfall ikke noe med hennes ekstreme utseende.

Men her fant jeg et bilde.Alle bildene av Sherry er på en annen maskin.

Men om en vil se katter som hører ekstra godt,så anbefaler jeg å ta en titt her å se i galleriet :

http://www.okonor.hu/

 

Anmäl
2007-06-25 10:22 #5 av: Caelitus

Jeg synes en del av disse kattene blir for ekstreme. De mister ofte den fine trekanten som hodet på en siameser skal ha. Synes det har blitt helt feil fokus når det gjelder siameser og 
ører. Dommerene ser i mange sammenhenger ørene og ikke resten av katten. Andre ting som øyenfarge/form, kropp og kropsfarge blir da helt stilt på sidelinja.

Anmäl
2007-06-25 12:22 #6 av: Micare

#5 Jag håller med om detta. Jag tycker öronen skall sitta lågt och följa trekanten. En del av de katter som har enorma öron har fel form på öronen. De är inte pointed och det jag tycker inte det är fint när man ser "earflaps" som sticker ned under trekanten vid nederkanten av örat. Det ser nästan ut som ett extraöra. Många katter med enorma öron har ett ledset uttryck som är så fel och malplacé på kat IV, vilket helt förbises pga att öronen "är så rätt".  

Anmäl
2007-06-25 13:01 #7 av: ossilian
#5 Håller med dig om vartenda ord. Det är just det ledsna och dumma uttrycket jag inte gillar, för det tar ju bort det det lite farliga och "kattiga" med siamesens/orientalens look.
Anmäl
2007-06-25 15:06 #8 av: Celia

Håller med #6 - många (inte alla) katter med stora 'Dumbo'-öron bär helt fel ögonplacering. De är sällan snedställda, utan sitter horisontellt i ansiktet (ger snällt uttryck).

Jag har inte heller sett någon Dumbokatt i verkligheten som har haft en snygg kropp som följt rasens övriga standard. Men å andra sidan, det finns ingen perfekt katt utan några fel! Min förhoppning är att vi åtminstone älskar våra egna katter oavsett hur de ser ut :)

Anmäl
2007-06-25 18:08 #9 av: Nilla

Jag håller också med om att Siamesens berömda trekant helt försvinner då öronen blir allt för stora. Jag ser inte skönheten i en katt med öron stora som SKOPOR!

Detta tycks dock vara eftersträvansvärt bland många uppfödare.

Anmäl
2007-06-25 19:10 #10 av: [hakkapelitta]

jag håller med vad alla föregående talare säger! ibland blir det lite för mycket av det "goda" med öronen :)
men stooora öron är härligt, det kan jag inte neka till, så länge de håller trekanten och inte är alltför runda, tänk mus-öron! :)

Anmäl
2007-06-25 19:15 #11 av: Attacks

Mange av de som virkelig ser ut som dumboer som små,blir jo virkelig flotte som voksne (syns jeg).Hengeørene eller fly vingende utvikler seg jo til å passe katten.Ikke alle,men mange. Men det er godt vi har ulik smak. Ellers hadde det blitt kjedelig. Rasestandarden er det jo noen som har bestemt vel? For veldig lenge siden var det jo applehead kattene som var siameseren,og i motsetting til den ser jo en normal standard type orientalsk katt veldig ekstrem.

Anmäl
2007-06-25 19:26 #12 av: kalindas

#11
Det är som du säger att katter med dumboöron ofta växer i dem och det kan vara himla läckert med en extrem katt.
Tycker dock att de extrema katterna ofta är snyggast som Orientaler.
De extrema Siameserna får ofta ett konstigt uttryck, vet inte om det har att göra med masken.
Din hona ser ju ut som hon växte i kapp sitt utseende och blev riktigt vacker.
Honan som var på TV har jag bara sett på bild och hennes utseende är jag inte så förtjust i.
Men vet personer som träffat henne i verkligheten och säger att hon är väldigt vacker.
Smaken är olika för alla och det är bra. För tänk vad tråkigt livet hade blivit om alla hade samma smak...

Anmäl
2007-06-25 20:31 #13 av: Rovardotters

Öron ja, det kan man fundera över. Lägger här upp ett par bilder på den katt som sågs i TV-programmet Insider. Hon heter Vicky och är faster till vår Mazetti. Bilderna togs av mig när Mazetti var en liten bebis.

Anmäl
2007-06-25 20:32 #14 av: Rovardotters

Här kommer en till...

Jag tycker att hon är väldigt söt och dessutom är hon så go och snäll.

Anmäl
2007-06-25 20:39 #15 av: Attacks
Fantastisk katt er hun..Det er noe helst spesiellt over dem.Og brunmaskede velltypede er det alltid noe spesiellt ved.  Kyss
Anmäl
2007-06-25 20:49 #16 av: Rovardotters

Jag lägger också upp ett par bilder på Vickys föräldrar: Shivas Leonardo Sia n ...

Anmäl
2007-06-25 20:50 #17 av: Rovardotters

och Sweet Cats Chocolate butterfly Sia b. Här kan man fundera på hur dessa båda korrekta siameser kunde ge en sådan extraordinär unge...De kan dyka upp lite var stans vet ni, rätt som det är finns de bara där om lyckan eller olyckan (vilket man nu tycker), är framme...

Anmäl
2007-06-26 00:14 #18 av: yahtzeecats

#16 och #17 Ja, det illustrerar det spännande med avel, ibland kommer ungar som liksom tar ett steg längre än sina föräldrar Glad Har dottern blivit mamma själv, gav hon sina öron vidare till avkomman? Jag tror att ibland går extrema drag vidare men det verkar oftast vara så att avkomman blir mer 'mainstream'.

Anmäl
2007-06-26 00:41 #19 av: Anderssonskan

Är själv novis på avel, men tycker att man ska försöka avla fram katter som är rastypiska, och inte försöka få fram stora öron bara för man gillar det själv. (då menar jag stora öron i överkant)

Extremt typade katter är alltid inte kul, men många är snygga måste jag medge.

Och jag tycker att det är synd att fina katter i utställningar i bland ska slås ut för att det kommer en extremt typad katt med stoora öron o en medioker kropp ska slå en katt med perfekt kropp med normaltypade öron.

Domarna borde ta mera ansvar, en del i alla fall. Har hört flera kommentarer av andra om detta -Jaha är det den domaren då vinner alla med stora öron, lika bra att åka hem. Ska det verkligen vara så, när det inte är rastypiskt?

 

 

Anmäl
2007-06-26 01:02 #20 av: Rovardotters

# 19 Domarna ska göra en helhetsbedömning, en utställning är en skönhetstävling och smaken är som baken. Rasbeskrivingen gjordes när siamesen såg ut som en huskatt i kroppen med små öron som stod rakt upp. Så, det finns ett ganska stort spelrum. Som mitt exempel ovan visar, händer det slumpmässigt att man får fram extremtypade, när man försöker medvetet att avla extremt blir de mer mainstrem som # 18 skriver. Jag tycker inte de extrema är så mycket att yvas över, en dag kan du få fram en själv från föräldrar med ett korrekt utseende och då kommer du aldrig att klaga när du vinner på utställningar med den katten.Skrattande

#18 Nej, hon har inte fått några ungar. Hennes bror som är mer korrekt i typ, fick Mazetti och två systrar till henne. Bifogar en bild på dem som små kattungar. Jag är väldigt nöjd med Mazetti, hon är stor och lång, muskulös i kroppen, lätt att föda, duktig mamma, snäll och go katt, fina snedställda ögon. Ja, en bra avelshona med en bra grundtyp helt enkelt.

Anmäl
2007-06-26 01:04 #21 av: Wikrita

#18  Nei, datteren har ikke blitt mamma, og hun skal ikke bli det heller, fortalte oppdretter og eier meg i vår.

Anmäl
2007-06-26 01:23 #22 av: SacredSouls

#2 og #13 Virkelig vakre katter begge to.

Jeg liker begge deler jeg..men må innrømme at favoritt typen min ligger her hjemme og sover i sengen sinSkrattande  (Lizzie,som er  uten ekstreme ører)

Anmäl
2007-06-26 12:51 #23 av: Micare

# 20 Går Vickys bror fortsatt i avel? Har han gett extremtypade avkommor eller är de mer moderata i typen? Det vore intressant att se hur detta syskonpars avkommer blir i typen i framtiden.

Anmäl
2007-06-26 13:16 #24 av: Rovardotters

# 23 Vickys bror går inte i fortsatt avel. De enda avkommor han har fått är Konfetti, Tutti Frutti och Mazetti på bilden # 20

Tutti Fruttis ägare är med här i forumet och kan kanske visa upp sina ungar, om hon vill. Konfetti bor i Holland, tror inte att hon har fått några ungar.

Mazettis första kull finns under v 21. Det är mer Mazettis typ på honorna (är rätt lika henne och hennes systrar faktiskt) än pappans typ, den ena hanen är mer lik sin pappa medan den andra hanen är mer lik Vickys bror Viggen, han blir lite extra fin men inte direkt extrem vad jag kan se ännu (de är bara fyra veckor gamla). Han påminner en del om Pluto om det nu är någon som har sett honom här eller på utställning.

Det är intressant att studera säktdrag och vissa typningar. Om man oroar sig för att alla siameser plötsligt skulle bli extrema, kan man släppa det direkt. De extrema är sällsynta!

Anmäl
2007-06-26 13:44 #25 av: Micare

#24 Det vore intressant att se bilder på Vickys bror. Har du tagit några bilder på honom också?

Jag tror att vi kommer att få fler extrema katter då detta premieras på uställning. Om man parar de mest extrema katterna får man även fler extrema katter. Jag tycker det är snyggt med typade katter, men typen sitter inte bara i öronen. En katt med extremt stora öron, men med djupa ögon och kort kropp kan gå riktigt bra på utställning medan en katt med jättefina längder och proportioner sällan nomineras om öronen inte sitter tillräckligt lågt om den möter en konkurent med lägt placerade öron dvs. Detta gäller inte alla domare, men en betydande del. Vad domarna premierar har stor betydelse för rasens framtid. Också uppfödarna har ett stort ansvar, men många uppfödare formar sitt avelsprogram efter utställningsarenan, på gott och ont.   

Anmäl
2007-06-26 13:50 #26 av: [hakkapelitta]

Men det är väl troligare att två katter som är jämnbra och förstärker varandras bra drag lämnar en avkomma med förstärkta "bra" drag? Eller tänker jag helt fel nu som gröngöling som sitter och letar hane åt min hona? Fundersam

Anmäl
2007-06-26 13:51 #27 av: Attacks

Jeg går veldig sjeldent på utstillinger,og kommer ikke til å storme til noen utstilling og stille masse selv om jeg skulle hatt en mer ekstremtypet katt. Jeg liker den typen katt uavhengig om noen dommere lar en slik katt vinne eller ei. Kommer jeg noen gang til å stille en katt til topps igjen,og dommeren er enig om at den får sitt cert hver gang,så kommer det sikkert til å ta 2-3 år igjen. Det er morro på utstilliger,men det er pes også,med å reise så masse,stå tidlig opp om morgenen,være helt ustilitt til langt ute i neste uke etter lite søvn. Stress er et fremmed ord for meg Skrattande. Så her går det i rykk og napp. Koser meg aller mest hjemme.

Anmäl
2007-06-26 14:07 #28 av: Rovardotters

# 25 Tyvärr inga bilder. Men titta här så kan du se bägge syskonen när de var små: http://www.marilljos.se/kull20040930.html

Har du verkligen sett att det fungerar så? Att två extrema ger extrema ungar, menar jag. Kan du ge något exempel?

Anmäl
2007-06-26 17:38 #29 av: Illyria

#6 "En del av de katter som har enorma öron har fel form på öronen. De är inte pointed och det jag tycker inte det är fint när man ser "earflaps" som sticker ned under trekanten vid nederkanten av örat."

Håller verkligen med. Och ja, jag håller ju med folk om mycket annat som skrivits också. :)

Jag tycker också att det kan vara riktigt läckert med stora öron, men inte de där hängande eller de som i princip står rätt ut på sidorna av huvudet.

Nu har jag visserligen balineser vilka oftast inte alls har de där enorma öronen. ;) Snarare tvärt om. På mina egna tjejer (och rasen generellt) skulle jag gärna se lite större öron med lite bredare bas och som satt lite lägre.

Men öronen är ju faktiskt inte det viktigaste. Först och främst går ju givetvis hälsa och temperament, inte vill man föda upp skygga eller sjukliga katter, men som sagt finns det annat exteriört som är värt att premieras. Det är inte bara öronen som gör en sia/bal/osh/olh/sys/syl.

Hur är det egentligen inom kat IV? Att det finns folk som gör så förstår jag (riktigt så naiv är jag inte), men är det många som avlar stenhårt på typ och som blundar för annat viktigt? Ex. allergier, hjärtfel, skygga katter, aggressiva katter osv osv.

Tänjer man mer på sina gränser när det är en snygg katt det handlar om?

Visst är det kul med snygga katter, visst är det kul när det går bra för en katter på utställning och visst vore det superskoj om ens egenuppfödda katter premieras och uppmärksammas. Men hälsa och temperament är faktiskt viktigare. Katterna är ju faktiskt till sällskap i första hand och jag vill inte ha en katt som är svårhanterlig eller som har hälsoproblem. Jag vill ha en stabil, trygg och social katt som dessutom är frisk. Men visst ska man se att det är en sia/bal/osh/olh/sys/syl man har att göra med och katten ska givetvis följa rasstandarden.

Nu svävade jag kanske ut lite (jag skulle kunna skriva så mycket mer, hehe), men det var lite tankar från en nybörjare som mig (som egentligen ska jobba och inte sitta här och skriva ;)).

Anmäl
2007-06-26 19:25 #30 av: Celia

#25 - ser ju ut som om det är jag som har skrivet dessa rader. Jag känner likadant sedan många år...

#29 - du säger mycket där. Håller med :)

Anmäl
2007-06-26 20:50 #31 av: Anderssonskan

#20

Klart att man blir glad om man vinner haha :-)

Men det jag menar är att i bland vinner katter med sämre teckning medel längder på kropp svans o ben samt kanske dåligt spottad eller ingen tigrering på benen som vissa ska ha över katter som är toppenfina på allt, men inte har jätteöron, då kan jag förstå att utställare blir irriterade.

 

Nu hoppas jag att jag gör mig förstådd med mina ev hemvävda utryck haha Generad

Anmäl
2007-06-27 14:43 #32 av: Micare

# 28 Vissa linjer är mer extrema vad gäller öronplacering. Ex Okonor har specialiserat sig på att få öronen stora och låga. Detta kan man läsa om på deras site, så de säger det själva. Om man inriktar sig på att avla på extremtypade katter är sannolikheten större att man får extremtypade katter än om detta inte är målsättningen.

Synd att du inte har tagit bilder på din honas pappa, det är inte samma sak att se på kattungebilder. Han verkar inte ställas ut så mycket.

#30 Skönt att inte vara ensam. Jag blev nyligen medlem i Our cats nätupplaga och det är underbart att läsa domarbedömningar som publiceras där. Man kan läsa bedömningar där man ser katten framför sig. Allt tas med i åtanke, i många fall nämns om det fattas tänder på katterna, vilket inte är helt fel då många av katterna går i avel. En katt med högre öronplacering, men med en jämnare helhet  slår många gånger en katt med stora låga öron men med djupt placerade ögon. I GCCF finns också katter som anses ha för lågt placerade öron som avbryter triangeln. Detta verkar inte vara något som slås ned på hos oss.

Anmäl
2007-06-27 15:14 #33 av: PollyBoffin

#16 #17 Lite för mycket av det goda... Tyckte det redan när jag såg insiderprogrammet... Annars gillar jag stora öron!Skrattande

 

Anmäl
2007-06-27 15:59 #34 av: ossilian
#32 Är det www.ourcats.co.uk du är medlem i? Får man pappersupplagan också eller kan man prenumerera enbart på nätupplagan?
Förlåt att jag snodde tråden lite. 
Anmäl
2007-06-27 18:25 #35 av: Micare

# 32 Det kostar lite olika beroende på om man vill prenumerera bara över siten eller om man vill ha tidningen hem också. Om du går in under subscribe, finns vidare information om prenumerationer.

Anmäl
2007-06-29 14:11 #36 av: Buffy-co

Tack för alla intressanta svar!!

#29 -jag tycker du fick med mycket viktiga saker där..det är ju trots allt temperament och hälsa som är viktigast-även om man vill få fram vackra katter.
Men vem vill ha en vacker men helt osocial och "hemsk" katt hemma??Eller vacker och sjuk..
Nu blir ju katter sjuka ändå ibland förstås-men...

Detta med avel är dock svårt ibland när det gäller gränsdragningar...Helknäppt om inte domare följer rasstandarden!!
Själv tycker jag att dessa hängöron på en siames förstör deras vackra utseende..

Jag har ännu ej börjat med utställning-trots 10 år med Cornish-så jag är novis där,men nästa katt har jag tänkt börja ställa ut..

Jag hoppas dock att kattaveln-alla raser- ska jobba för sunda och friska katter i första hand-utseende i andra hand.
Katter som får ett bra hälsosamt liv i sina familjer, där de kan få vara den katt de faktiskt är - inte få ont för att man avlat fram en för skör benstomme tex.(tänker på Scottish fold..)

Ha det bra alla!Glad

Anmäl
2011-08-13 13:36 #37 av: jillan

Jag tycker om det extrema utseendet. Tycker det hör till siamesernas utseende. Tycker om de där stora öronen som bilden i inlägg #13. De får det där "siamesuttrycket"Kyss.

Men såklart skall det ju inte vara så att de blir sjuka pga det extrema utseendet.

För ca 1,5 år sedan när jag köpte mina första katter som inte alls är extrema, så tyckte jag inte om det extrema, men nu tycker jag det är jättefint! 

Hittar inte så många bilder på extrema sia/osh.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.