Allmänt kattprat

Oriental vs. siames

2009-03-20 13:45 #0 av: Tozzi

I slutet på 80- talet nångång så köpte jag en brun oriental. Jag hade två siameser innan och uppfattning då var att orientalerna var  ännu livligare än siameserna. Det stämde till punkt och pricka. Sidan skulle kunna fyllas med saker som Ceasar hittade på (t ex öppnade skafferiet och drog ut kaffet som han sen låg och rullade med på golvet). Han var så full med energi att jag flera gånger i veckan fick ta alla katterna i bilen och köra ut i skogen och rasta dom några timmar där. Ceasar tog sats så stickor och strån rök, försvann utom synhåll, sen hörde man hur tassarna dundrade fram på stigen strax innan han dök upp, sprang förbi oss och upp i ett träd. Några sånna här vändor sen gick han med oss andra och satt och fikade.

Min fråga: hur är det idag med skillnaderna mellan siames och oriental?  Orientalen som jag har nu är född 2003 och han härjar mer än siamesen men kan man säja nuförtiden att det finns skillnader mellan siamesen och orientalens kynne?

 

Anmäl
2009-03-20 13:56 #1 av: Siameshona

jag hade 2 siameser. De var fulla av bus & liv. På den tiden hade jag lanställe där de fick vara ute. De såg när de kom dit, man öppnade bildörren.& svisch så var de borta rusande runt som vildar precis som din Oriental gjorde. Det bästa Mysen visste var när han fick jaga mig runt stugan-Precis som en hund:) Pust!! Tyvärr vann han alltid:)

Nu har jag 2 Orientaler & de är lika "tokiga" jag har då inte sett ngn skillnad. Visserligen har de aldrig varit ute, men alla andra hyss är sig lika.

Anmäl
2009-03-20 14:36 #2 av: ossilian

Jag har bara levt med oriental, men har fött upp både siames och oriental. Faktum är att i de två kullarna var orientalerna helt klart vildast och mest på, men det borde egentligen inte vara någon skillnad. Fast hm, jag har sålt tre syskonpar och de nya ägarna rapporterar alla om att det är orientalen av de två som är vildast.

Men nää, inte kan det väl vara så ändå, det måste väl bara vara en slump Skrattande

Vad härligt du förresten beskrev era skogsturer! Dina katter måste vara riktigt lyckliga att få ynnesten att rastas i skogen.

Anmäl
2009-03-20 14:41 #3 av: Zandrinos

Jag har en siames och en oriental från senaste kullen...båda är lika sjövilda emellanåt. Tror inte det är nån skillnad på siames och oriental när det gäller livlighetFlört

Anmäl
2009-03-20 14:58 #4 av: Bokskogens

Här hemma är det faktiskt siamesen som är vildas, hon är även yngst.*ler*
Men det har alltid varit en viss värdighet över min oriental Briza, kan man inte riktigt påstå om Pyttansiames.

Anmäl
2009-03-20 15:34 #5 av: [hakkapelitta]

Jag tycker att alla är sånna olika personligheter, och då har jag både orientaler och siameser i flera familjer att beskriva utifrån.. de är liksom inte jämförbart just mellan raserna, för de är så underbara personligheter allihopa, och vissa av orientalerna och vissa av siameserna är busigare än andra. Det är liksom mera individuellt vilka som är påhittiga och busigare än de andra som kanske är mer gosiga osv.

Anmäl
2009-03-20 16:09 #6 av: hecajon

Av det lilla jag sett så har Siameserna istället varit de mest pratiga och bestämda, sen är det nog så att det skiljer sig mycket mellan olika individer, som de andra sagt, hur busiga och livliga de är.

Anmäl
2009-03-20 16:30 #7 av: Rithwa

Jag tror inte det skiljer något mellan siamser / orientaler, alla katter har olika personligheter så jag tror att det är det som skiljer varje katt. Jag har siameser.

Anmäl
2009-03-20 23:12 #8 av: acas

Jag har ju aldrig haft Siameser , men har SivanSkrattande som är en vild Oriental. Alltså jag har aldrig haft någon så livlig och personlig katt, det skulle möjligen vara en av Cornishkattungarna som jag har nu, den brune gossen Rex Rollercoaster. Vilken rush det är på Sivan och den gossen emellanåt.

 www.rexicat.com

Anmäl
2009-03-21 00:02 #9 av: Ninja

Jag har ju bara erfarenhet av den siames jag har nu och har aldrig träffat en oriental, men min lilla tjej föredrar gos framför allt annat. Visst får hon lite rus då och då, ungkatt som hon är, men mycket färre än min huskatt som är rätt livlig. Äzzys plats är huvudsakligen i knät, i famnen, under täcket när man sover, eller kring ens fötter när man går. :P

Anmäl
2009-03-21 00:50 #10 av: CoralReefs

Har siames men har fött upp både siameser och orientaler. Har aldrig hört någon säga att det är skillnad mer än på personligheten så klart.

Tror inte på att det heller kan vara skillnad...det är ju samma katt, bara färgen som skiljer sig=)

Anmäl
2009-03-21 18:16 #11 av: Nonimonos

Min sambo som får stå ut med alla "mina" katter och de kullar vi har säger att dom "ljusa siameserna" är dom värsta när det gäller att ställa till det och vara jobbiga. 

Med ljusa siameser menar han just dom som är ljusast....han har inte så stor koll på färger.. hihi. Men dom ljusa vi har haft har varit röda, creme och nu chokladtabby.

Men detta är inget jag har lagt märke till på det sättet utan jag ser som hakka.. olika personligheter och vissa är då vildare än andra.

Har just nu en brunspottat racingtok vid namn Iza - sanslös, hon leker mer än sina barn.

Anmäl
2009-03-21 19:26 #12 av: Tozzi

Det var blandad kompott på svaren!Men det verkar som om det är högst individuellt. Mina två orientaler har definitivt varit mer benägna att hitta på grejer och leva rövare, siameserna har pratat mer men inte varit fullt så aktiva. Orientalerna har också varit dom som har klättrat mest. När Ceasar dog vid 13 års ålder så tänkte jag att jag nog kanske skulle hålla mig till siames ifortsättningen men det gick inte sonen med på, utan det kom ganska snabbt en ny oriental in i hushållet. Fast nu kan man iallafall bjuda folk på kaffe utan att en galen katt försöker dregla i koppen.

Anmäl
2009-03-22 09:38 #13 av: Rovardotters

Jag har inte märkt några "rasskillnader" i temperament heller, det är högst individuellt hur busiga de blir. Troligen har det delvis med hälsan att göra, ju friskare desto livligare och med vilken rang de har, högst rang får bestämma mest. Varken storlek eller utseende har med rang eller hälsa att göra inom kat IV. Pyttesmå katter kan ha en riktig pondus gentemot större katter som i sin tur kan vara riktiga fegisar och tvärtom. Ålder, hälsa, fertilitet, livsmiljö och uppfostran och till viss del genetiska förutsättnngar spelar roll för hur starka och utåtriktade de blir.

Anmäl
2009-03-22 11:47 #14 av: Tozzi

Hm... uppfostranSkrattande ?

Anmäl
2009-03-22 17:57 #15 av: Rovardotters

#14 Mammans och övriga katters uppfostran av ungarna kan prägla dem mycket, för hela livet. Även människorna i både "barndomshemmet" och i det nya hemmet påverkar dem väldigt mycket. De är väldigt anpassningsbara och därmed också sociala.

Anmäl
2009-03-23 09:20 #16 av: Tozzi

# 15 Min omplaceringskatt har definitivt fått en negativ påverkan från människor. Han har varit så rädd för allt möjligt och tillika aggressiv. Han har mest suttit tyst på sidan, inte släppt in folk i hemmet  (då gav han ljud ifrån sig och hotade och skrek och morrade, utom när det har kommit barn som han släppt in utan problem) och varit allmänt ryckigt och rädd för höga röster osv. Efter ett år funderade jag allvarligt på om jag skulle ta bort honom. Tack och lov gjorde jag inte det, det har tagit tid men vilken kattkompis jag har fått! Trogen som en hund och numer kan man se att det är en siames, han pratar och är med överallt där det rör sig.Försiktiga får vi vara för att inte utsätta honom för stress men i stort så är han helt ok nu.

(Att jag kommenterade uppfostran kommer från en sak som jag brukar få höra från min mamma som är biträdande kattvakt vid behov. Hon anser att mina katter är totalt ouppfostrade, vilket förmodligen stämmer Glad)

Anmäl
2009-03-23 13:24 #17 av: Rovardotters

#16 Skönt att det har gått så bra för er med siamesen. Stackars honom, han kan inte ha haft det lätt.

Kanske skulle man hellre tala om socialisation än om uppfostran?

Anmäl
2014-01-17 13:16 #18 av: halloween

Intressant läsning! Jag har alltid trott efter att ha träffat en siamesunge att de är vildare än oriental som jag själv haft! 

Anmäl
2014-01-17 13:46 #19 av: kalindas

#18
Nej, det är ingen skillnad mer än färgen på kropp och ögon. Temperamentet har mer med arv att göra.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.