Sjukdomar & defekter

Min katt har FORL.

2009-12-17 20:58 #0 av: Nilla

Min älskade lilla Kajsa har varit hos veterinären idag och de har konstaterat FORL. Hon har luktat illa i munnen ett tag och jag har misstänkt, att det rört sig om tänderna. Men att det var så här illa ställt, hade jag ingen aning om...

Kajsa har den senaste veckan "gått ner sig" och det har gått fort. Hon har haft minskad aptit och fullkomligt rasat i vikt. Jag har studerat henne vid matskålen och torrfodret har bara rasslat runt i munnen på henne. Jag har testat dyr blötmat, men hon vill ingenting ha. Så idag trotsade vi is och snörök och begav oss iväg till veterinärkliniken på Bollerup i Skåne.

De sövde Kajsa och spolade rent. Kindtänderna i både under och överkäke är angripna och flera lösa tänder plockades ut. Kajsas slemhinnor var bleka och hon var ganska kall, något som är vanligt på just "FORL-katter".

Hon har nu fått b-vitamin, antibiotika, smärstillande och blivit uppvätskad. Nu ligger hon i sin transportbur på en värmedyna och vilar. Det är säkrast eftersom hon är vinglig av narkosen och i detta tillstånd försökt ta sig upp till en dyna högt upp på min sekretär.

Imorgon har jag tagit ut en semesterdag, så att jag kan vara hemma och pyssla om min Kajsa. Hon har väldigt ont. Har hämtat ut Metacam, smärtstillande, som hon ska ha 1 ggr/dag.

Om 3-4 månader ska vi tillbaka, för att göra om samma procedur. Ett kostsamt kalas, men väl spenderade slantar om Kajsa kan få slippa sin smärta.

Här är en bra länk till en lättläst text om sjukdomen. Har din katt drabbats av FORL?

http://www.trestads-djurklinik.se/pages/faq/?id=27

 

Anmäl
2009-12-17 21:18 #1 av: flis

Min cornish rexhona, 5år har forl. För ett tag sen fick hon dra ut 2 kindtänder och ta bort tandsten. Hon har inga problem med att tugga, varken innan eller efter. Sju tänder hade hon tappat av sig själv. Jag tror inte att alla katter har ont.

Anmäl
2009-12-17 21:25 #2 av: Avions

Min gamla siamespojk hade FORL.

Anmäl
2009-12-17 21:51 #3 av: HasseH

Stackars lillgumman. Och dig Nilla förstås.

Anmäl
2009-12-17 22:05 #4 av: kalindas

Inte kul...Rynkar på näsan

Jag kan i nuläget inte säga hur jag hade gjort om någon av mina fått Forl. Tror att om de varit kraftigt angripna, så hade jag nog funderat att låta de slippa smärtan. Behöver man däremot dra en tand då och då. Så hade jag nog gjort så...

Men det är så svårt att veta innan man står för faktum. Tror att några av mina gamlingar kan ha haft Forl. Men då jag fixade tänderna på dem varje år. Var ingen direkt dålig från det.

Ang. äta så är katter fantastiska. Min vite gamling Spokie hade de sista månaderna av sitt liv ett käke som var av. Trots detta åt han torrfoder som vanlig. Dvs, efter käken var surrad.

Ingen av gamlingarna fattade vad nyttan med burkfoder var. Vägrade äta.

De jag oroar mig för här just nu är Saga och Smilla. De är de som har sämst tandstatus.

 

Anmäl
2009-12-17 22:05 #5 av: Helenaf76

Åh lilla Kajsa, stackars liten!

Anmäl
2009-12-17 22:12 #7 av: Kattass

Min Xanthos har FORL. Snart, väldigt snart tom, är det dags att dra ut ett par tänder till. Han verkar inte ha direkt ont. Bra det iaf.

Krya på sig till sötkissan Kajsa!

Anmäl
2009-12-17 22:45 #8 av: alltidsiames

Så tråkiga sjukdomar det finns. Man blir så ledsen och orolig. Mysigt att du kan vara hemma en dag med katten. Man kan föreställa sig att den uppskattar närheten.

Anmäl
2009-12-17 23:36 #9 av: Nilla

Tydligen vet man inte riktig vad FORL beror på. Förr i tiden var det inte så vanligt. Är det vårt torrfoder som är boven? Kattens tänder är ju inte till för att tugga och mala.

Satt och läste en artikel i en veterinärtidning, när jag väntade på Kajsa. Det här är vad jag minns av den; Tänderna på katten perforeras ner till pulpan och nerverna får kontakt med munhålan. I början trodde man, att FORL var karies, men det är det tydligen inte.

Det finns många olika rön om hur FORL ska behandlas. Enligt min veterinär ska inga tänder dras ut. Ofta har rotändarna växt samman och utdragningar kan orsaka käkbrott. Lagningar och rotfyllningar, har heller ingen verkan.

Man ser helt enkelt till, att katten får leva så smärtfritt som möjligt genom täta återbesök, där man plockar ut lösa tänder och spolar rent. Roten dör och kronan plockas då bort. Hu, så hemskt.

FORL kan dölja sig under tandsten eller under utväxt tandkött. Förhoppningsvis håller sig Kajsas FORL till kindtänderna.

Ja, idag är hon ingen glad katt. Vi ska gå och lägg oss tidigt och hon får ligga på min arm under täcket. Rynkar på näsan

 

Anmäl
2009-12-17 23:56 #10 av: Nilla

Gucci tror, att han också ska åka till veterinären och springer runt som en skållad råtta. Han brukar vanligtvis sova på eget rum med fru och barn. Men inte ikväll inte...Skrattande

Anmäl
2009-12-18 01:30 #11 av: kalindas

#9
Tror också att torrfodret är en stor bov. Hade de fått tugga kött eller segt foder. Så hade vi nog haft bättre tänder på våra katter.

Anmäl
2009-12-18 11:46 #12 av: marieirene

Stackars er...  Men det blir nog bra nu när ni har koll. Glad

Anmäl
2009-12-18 12:11 #13 av: Avions

FORL finns hos fler kattdjur. Även tigrar och lejon. Dom käkar inte torrfoderFlört

Anmäl
2009-12-18 14:09 #14 av: Nilla

#13 Gör det? Aha. Trodde jag kommit på något bra. Oskyldig

Anmäl
2009-12-18 14:36 #15 av: lejoneva

Min gamle siames hade också forl. Enligt  veterinärer jag träffade då är det oerhört smärtsamt. Har man haft riktig tandvärk, kan man nog föreställa sig. Så vänta inte med veterinärbesök, om det luktar illa ur kattens mun.

Anmäl
2009-12-18 15:14 #16 av: MalinL

#9, Stackars Kajsa och dig. Rynkar på näsan

 

Din veterinär säger att man ej skall dra ut tänder, hur menar h*n då att man skall göra om katten har FORL-angripna tänder som ej sitter löst?

Anmäl
2009-12-18 15:59 #17 av: Nilla

#16 Han menar, att de angripna tänderna ska sitta kvar. Men att man ska göra täta återbesök och ta dem så fort de sitter löst. Under tiden får katten smärtstillande och blötmat. (I/D)

Jag måste läsa på mer om olika rön om FORL. Jag vet för lite.

Anmäl
2009-12-18 16:16 #18 av: hecajon

#16 Jag reagerade/funderade också på att veterinären hade sagt att man inte skulle dra ut angripna tänderFörvånad 

När Maja kastrerades i somras så var det dags för den årliga vaccinationen och tandstatuskontrollen samtidigt. Veterinären ringde upp mig medans hon var nedsövd och sa att hon hade FORL på 2st tänder och undrade om det var okej om hon drog ut dem, dessa tänder hade endast "hullingar" utanpå emaljen, tänderna var dock ej angripna innefrån.

Var det FORL funderar man ju över nu efteråt och gjorde jag rätt att som lät veterinären dra ut tänderna? Maja mådde toppen innan men blev jättedålig efteråt. Allt som hon åt kom upp lika fort, det blev tillslut tvunget efter ett par dagar att sätta in glykosdropp i några timmar. Nu är det ju svårt att säga vad av de tre sakerna som gjordes som orsakade detta, kan ju fatiskt varit någon av de andra två som var boven i dramat.

Anmäl
2009-12-18 16:38 #19 av: SacredSouls

Uff stakkars Kajsa. Håper hun føler seg bedre nå snart når de verst angripne tennene har blitt trukket.

 

Anmäl
2009-12-18 17:10 #20 av: kattguld

Stackars lilla Kajsa. Gråter Så synd höra, att det visade sig hon hade just det du misstänkte.

Blir det kostsamt för dig, detta, eller täcker försäkringen något?

Har benägenhet för tandsten något alls med FORL att göra? Min äldsta ocihona får gärna tandsten. De andra katterna - peppar, peppar - har i alla fall ännu god tandstatus.

Att borsta tänderna på katten påverkar inte alls benägenheten få FORL, tror jag?

 

Anmäl
2009-12-18 17:43 #21 av: kalindas

Det är ju inte bra att ge katten smärtstillande längre tid. Metacam ska man ju bara ge kortare perioder.
Om valet stod mellan smärtstillande och täta veterinärbesök. Eller dra ut de drabbade tänderna. Så hade jag valt de sista.

Låter lite som att veterinären vill tjäna pengar på dej och katten. Detta med tanke på att FORL inte går på försäkringen och det blir många extrakostnader...Obestämd

Anmäl
2009-12-18 18:09 #22 av: Nilla

#21 Nej, det tror jag absolut inte. Jag vet att man inte ska ge metacam en längre tid. Kajsa ska få det i några dagar tills det akuta läget är över.

Jag kommer inte att vänta 3-4 månader innan nästa besök. Har varit ute på nätet och sökt idag och nu vet jag varken ut eller in. Överallt står, att man ska dra samtliga tänder eller kronamputera.

Noggrann röntgen krävs för att verkligen avgöra att det är FORL. Många diagnoser ställs allt för lättvindigt. Men hos Kajsa verkar det inte vara någon tvekan om saken. Jag kommer ta henne till veterinären igen för en koll om ca 3-4 veckor har jag tänkt. Jag ska också hålla noggrann koll på hennes allmäntillstånd. Rynkar på näsan

Nej, det här går inte på försäkringen. Gårdagens besök + antibiotika kostade 2300 kr.

Anmäl
2009-12-18 18:16 #23 av: Nilla

Min veterinär har arbetat länge i USA. Kan det bidra till hans avvikande inställning? Men enligt veterinärtidskriften jag läste, verkade han ha alldeles rätt. Har försökt att få tag på artikeln på nätet, men man måste tydligen vara veterinär för att kunna logga in.

Jag är tacksam för all information och alla erfarenheter ni kan dela med er av om FORL.

Anmäl
2009-12-18 18:23 #24 av: kattguld

#22: Attans också. Att inte din försäkring gav något. Inte hjälper det DIGRynkar på näsan, men fick något i bakhuvudet och letade upp artikeln om försäkringar, som lades in för någon månad sedan. Värt att tänka på, när man funderar över försäkringsbolag, när man läser hur så många katter drabbas av denna åkomma.

Klippt ur den (min kursivering):

"I alla veterinärvårdsförsäkringar finns också en rad undantag för behandlingar som inte ersätts. Till exempel undantas behandling som beror på beteendeproblem trots att de är så vanliga idag. Förebyggande behandlingar ersätts inte heller och dit räknas till exempel kastrationer och i de flesta fall tandvård.
Sveland ersätter bara tandskador som orsakats av olyckor, det vill säga utdragning eller annan behandling av avbrutna tänder. If ersätter också olycksskadade tänder och dessutom vård av tandsjukdomen FORL, dock inte för borttagning av tandsten.
- Tandsten kan ju förebyggas genom god tandhygien även om det inte är lätt att borsta tänder på katten, säger Jenny Stenberg på If."

Anmäl
2009-12-18 18:29 #25 av: Nilla

Tack. Lite försent att byta till IF nu kanske? Oskyldig 

Anmäl
2009-12-18 18:40 #26 av: kattguld

#25: Oskyldig...

Jo, det är väl så.

Hoppas Kajsa mår bättre idag?

Intressant läsa om behandlingen, om man skulle ha oturen råka ut för detta bland katterna. Tack att du delar med dig.

Anmäl
2009-12-18 18:58 #27 av: Nilla

Kajsa mår lite bättre idag, men hon är väldigt trött och har sovit större delen av dagen. Hon är där jag är hela tiden.

Anmäl
2009-12-18 19:02 #28 av: kattguld

Ge en stor puss ifrån mig. Lilla gumman.

Anmäl
2009-12-18 20:53 #29 av: MalinL

Nej precis som #21 skriver så är Metacam inte bra att ge under en längre tid.

Läste ganska nyss på ett forum om en katt som dött pga ett blödande magsår efter att ha fått Metacam. Så om katten har magproblem (magsår, magkatarr) så finns det ju en del risker.

Ang metacam till katt så står det på läkemedelsverket soda såhär:

 Det terapeutiska fönstret i katt är smalt och säkerheten för produkten är tillfredsställande bara vid singelbehandling. Efter upprepad dosering sågs granulomatös inflammation i tarmväggen med ulcera i pylorus och duodenum redan i klinisk dos.

Anmäl
2009-12-18 21:36 #30 av: Attacks

Da vi fikk en FORL katt her så ble alle tenner som var ødelagt trukket i et og samme besøk.Det ble MANGE tenner.

Dyrlegen valgte dette av flere årsaker. Først og fremst fordi at Decibell var en veldig sterk katt og dels fordi vi har en veldig lang reisevei til en tannspesialist med riktig utstyr til å trekke tenner.

Så Decibell kom hjem igjen hun,og hadde ikke mange tenner igjen i munnen. Hun fikk også smertestillende. Jeg husker ikke hva det het,men det var import medisin og noen pyttesmå tabletter. Noe som skulle være mye mer skånsomt enn metacam.

Men når tennene var borte,så var også smertene borte. Så det  var ikke  mange dagene hun hadde det vondt. Hun var groggy etter narkosen i 1.5 døgn,fordi hun fikk en veldig dyp og mye narkose. Nå finnes der jo ulike narkoser og katter reagerer også ulikt på disse.

Men etter 1 døgn, da hun var på sitt mest groggy,så hun i vår store Atlas Car 100 bur,hvor jeg sov med en arm inne hos henne på gulvet gjennom natten. Da nyttet det ikke å holde henne innestengt lenger,og hun vagget ut på gulvet og var utstø på bena de neste 12 timene. Men Decibell sitt største problem, hun var SULTEN. Kjempesulten var hun. Og ikke ville hun ha noe moset mat nei.

Nesten tannløs,men all mat i ettertid har smakt nydelig.Både tørt,vått og rått.

**********

Jeg syns også det virker merkelig at en dyrlege ikke vil trekke tennene før dem nesten ramler ut av seg selv. Når vi selv har tannverk så behandles jo smerten,enten ved å trekke eller rotfylle alt etter hva som er problemet. Tannverk er usigelig smertefullt både for mennesker og dyr.

Håper hun blir raskt i form igjen.Glad

Her er en annen link om FORL jeg har spart på:

http://ex-epsilon.slu.se:8080/archive/00000012/01/Lidholm-ny.pdf

 

 

Anmäl
2009-12-18 22:23 #31 av: Nilla

#20 & 30 Tack! Jag har läst tråden och blir alldeles bestört. Ska printa ut uppsatsen och diskutera saken med min veterinär vid nästa besök. Rynkar på näsan

Anmäl
2009-12-19 01:02 #32 av: Felicula

Hej, tänker på dig och din fina katt. Själv har jag inte haft någon med sjukdomen, men det betyder ju inte att det inte kan bli så framöver, så det är så bra när någon skriver om det och berättar hur det är, någon som ser det ur en älskande mattes/husses ögon och inte som en veterinär (även om man såklart ska läsa på såna skrifter också).

Jag fick väldigt mycket positiv feedback när jag skrev öppet och känslomässigt om Lallas förlorade kull, och jag hoppas att jag kan förmedla samma sak till dig. Det är jobbigt att behöva prata om det, men du hjälper verkligen andra genom att göra det.

Nu hoppas jag verkligen att det ska gå bra för Kajsa och att hon ska få leva att bra tag till. Det finns mycket fin hjälp att få, vetenskapen går framåt som tur är.

Kramar från Anna och mina kissar

 

Anmäl
2009-12-19 02:29 #33 av: flis

Mitt vetbesök kostade 6900 för 2 utdragna tänder och tandsten. Enligt min vet tar dom max 2 tänder per gång. Om min katt måste fortsätta att dra ut tänder har jag inte råd. Vad gör man då? Jag har aldrig märkt att min katt har ont. Torrfoder äts gladeligen och jag hör att hon knaprar. Vikten är densamma. Har hon ont fast jag inte märker det?

Anmäl
2009-12-19 03:44 #34 av: kalindas

#33
Det var jäkligt dyrt! Förvånad

Tror att en del veterinärer skiker Forl även om det är vanlig karies och/eller tandköttsinflammation.

Katter är ganska bra på att dölja smärta. Så den frågan är svår att svara på. Obestämd

Anmäl
2009-12-19 07:43 #35 av: hecajon

#33 Oj, vad dyrt du fick betalaFörvånad 

Min nota på 1st vaccination, 1st kastrering och 2st utdragna tänder samtidigt hamnade på sammanlagda summan 1310:-, veterinären tog 60:-/ utdragen tand, men Maja var ju då redan nedsövd pgav kastraktionen.

Krya på dig KajsaKyss

Anmäl
2009-12-19 14:24 #36 av: MijmuPix

Stackars lilla Kajsa! Gråter Hur mår hon idag?

Anmäl
2009-12-19 16:25 #37 av: Nilla

#36 Kajsa har nu fått Metacam i två dagar. Enligt veterinärens ordination ska hon ha en liten dos varje dag, men imorgon tänker jag inte ge henne något. Jag är rädd om hennes mage.

Hon tycker inte om den fina a/d-maten och är mycket "lättstörd" vid matskålen. Däremot prövar hon torrfodret och det känns för jäkligt, när jag vet att hon har så ont i sin mun. Har blött upp torrfodret och blandat med leverpastej, men det vill hon inte ha.

Just nu är hon instängd i badrummet med en skål lammfärs. Hon åt litegrann, men så kommer de andra katterna och då försvinner hon direkt från fatet.

Jag vill inte behöva öppna hennes onda mun och tvångsmata, fast jag vet att jag snart måste göra det. Tänker pröva och köra torrfodret i mixern också.

#32 Tack för det fina och snälla du skrev. Tycker det är viktigt, att man delar med sig av sina erfarenheter. Jag som sajtvärd bör väl också föregå med gott exempel? Utan er, hade jag kanske inte ens ifrågasatt min veterinär.

Har snokat upp Jörgen Jönsson, tandvårdsspecialist på hund och katt. Han har nyss skrivit en artikel om FORL i Kattliv. Ska diskutera min veterinärs inställning med honom och fråga vad han anser om saken.

Har googlat på min veterinär Marc Collins och enbart hittat fördelaktig information om kliniken. Han och hans fru har tidigare haft veterinärmottagning i delstaten New York, men pendlar nu mellan sina båda kliniker i Jönköping och Österlen. Är det någon som besökt Collins Veterinärservice i Jönköping, så skriv till mig.

Inte är det lätt, att hitta en ny bra veterinär som man känner, att man har förtroende för. Jag är ju nyinflyttad till Skåne och har haft samma veterinär uppe i Skaraborg i 10 år.

Det blir annars Lunds djursjukhus som jag kommer att vända mig till.

Anmäl
2009-12-19 18:47 #38 av: kalindas

#37
Men erfarenhet av Spokies trasige käke och hans totala vägran att äta burkmat. Så låt henne äta torrfoder.

Men köp ett foder med bra näring i och med små bitar som hon kan svälja hela. T.ex. JW kattunge mat, RC babycat eller Hills kattungemat.

Då får hon i sig maten och du behöver inte tvångsmata.
Blandar man i massa i deras ögon "konstigheter" så brukar de matvägra.

 

Anmäl
2009-12-19 19:35 #39 av: Juliette-

Usch så tråkigt lillskruttan

Anmäl
2009-12-20 12:21 #40 av: Kattass

Min rex har inte FORL, men fick under hösten massiva inflammationer i tänderna. Han luktade förfärligt ur munnen och slutade kunna äta, han ville, men kunde inte. Jag var också sjuk så det tog tid innnan jag kunde ta honom till veterinärtandläkaren. Han blev sövd och alla dåliga tänder drogs ut. När han kom hem hade han hela munnen full av stygn. De fick sy ihop tandköttet kring de utdragna tänderna. Han var jättetrött och groggy och min sia Xanthos bara morrade och morrade på honom för han luktade konstigt. Rexen låg i sin bur och i sitt favoritfönster och spann för att lugna sig själv. Han fick mediciner varje dag i över en vecka. Alltihop kostade mig totalt 8000 kronor och jag grät när jag hämtade honom, jag var så förfärligt ledsen, för han hade haft så ont och för att det blivit så dyrt.

Nu har munnen läkt fint. Han har bara en huggis kvar, och ganska få av dom andra tänderna också. Han har hittat en ny teknik för att äta, och han får sin mat serverad på en kökshandduk för att underlätta. Han måste ha haft ont länge, för nu har han blivit som ny, en mycket mycket piggare och spralligare katt.

Som jag skrivit i ett inlägg tidigare i den här tråden har min sia Xanthos FORL. I en omgång har han fått några tänder utdragna, nu syns tydliga tecken på att ytterligare två tänder är angripna, jag tror han har ont i den ena, tandköttet har börjat växa ner över båda. Han har under hösten varit jättesjuk i sin mage och är fortfarande ganska tanig efter det. Blir han inte akut sämre, jag är observant på hans beteende och tittar i hans mun varje dag, men jag tycker att han äter och leker ungefär som vanligt och avvaktar därför ett tag till. Jag vill att han ska bli lite kraftigare och starkare innan nedsövning och veterinäringrepp. Men efter de stundande helgerna måste jag nog lämna in honom för borttagning av de dåliga tänderna. Rynkar på näsan

Nilla, jag hoppas din kisse blir fin i sin mun snart och att dom andra tänderna klarar sig länge till.

Anmäl
2009-12-20 12:39 #41 av: kalindas

#40
Låter inte alls kul det där...Rynkar på näsan

Anmäl
2009-12-20 12:54 #42 av: Kattass

#41, Nope. Vi har haft tidernas sämsta höst här. Rynkar på näsan 

I julklapp önskar vi oss därför bara hälsa och välgång, inget annat är direkt viktigt Skrattande!

Men det kommer bli ett bländande 2010, jag känner det på mig!!

Passar därför i denna lite ledsamma tråd på att önska alla det samma!

Hälsa och välgång och bästa året 2010 Cool

Anmäl
2009-12-20 12:55 #44 av: Nilla

#40 Tack, Kattass. Stackars Xanthos. Gråter

Jag körde torrfodret i mixern igår och Kajsa har varit upp och ätit i natt. Har matskålen bredvid sängen, så jag ska kunna ha koll. I morse åt hon ca 1 msk a/d och igårkväll lite ugnskokt lax. Ingen metacam idag.

Hon är mager och har "midja och höfter" och hon är tuffsig i pälsen. Men hon är glad i ögonen och mycket kärleksfull. Jag tar henne med mig vart jag än går. Glömmer jag bort henne, kommer hon springande efter mig.

 

Anmäl
2009-12-20 12:59 #45 av: Kattass

Åh, lilla hjärtat, som hon ser ut...

Men glada ögon är bästa tecknet! Hejja Kajsa! Kyss

Anmäl
2009-12-20 17:04 #46 av: hoffens

Köp inte Babykatt, det äter hon inte. Köp Kitten.

Anmäl
2009-12-20 17:39 #47 av: Nilla

Det går bra med Exigent som jag kört i mixern. Hon har ätit mer a/d idag. Glad

Anmäl
2009-12-20 18:55 #48 av: Liljekatten

Stackars Kajsa. Skönt i alla fall att hon börjat äta lite nu. Man blir ju så förtvivlad när de är dåliga och inte äter som de ska. Jag har tack och lov inte någon katt med FORL, men pratade lite med min veterinär om det vid ett tillfälle och hon är av samma uppfattning som din. Man ska inte dra ut tänder i onödan. Om katten har mycket ont av den angripna tanden så måste man ju, men annars är det nog bättre att låta den vara. Det är inte säkert att den angripna tanden smärtar. Många katter får ju otroligt ont efter tandutdragning så det är ju inget man ska göra annat än i nödfall.

Toppen att du tänker åka på täta kontroller med Kajsa. Det är bäst för då ser man ju hur fort eller sakta förändringarna kommer. Visst blir det kostsamt, men finns det nåt annat alternativ? Man kan ju inte låta katten lida för att spara pengar. Det gäller ju också att vara mycket observant på sin katt och försöka se de små små skillnaderna i humör eftersom katter är mycket duktiga på att dölja att de har ont. Lycka till med din Kajsa och vi får hoppas att det räcker med detta som hon fått utstå nu, lilla stackaren.

 

Anmäl
2009-12-20 19:22 #49 av: kalindas

Vet man hur FORL fungerar?
Dvs. Om det "smittar" till övriga tänder eller om det kvittar att man drar ut de värst angripna och låter bättre tänder vara kvar?
För låt säga om det smittar melan tänderna så måste man ju på något vis undvika att fler tänder blir drabbade...Obestämd

En annan fundering är om man kanske kan döda nerven i angripna tänder som inte är lösa? Då hade ju katterna sluppit den smärtan.

 

Anmäl
2009-12-20 19:37 #50 av: Nilla

#48 Nä, man kan inte låta katten ha ont, för att spara pengar... Skrattande

Jag kommer att lägga alla mina sura slantar på Kajsa. Täta besök är nog väldigt viktigt.

#49 Är det inte så här lite också; djur har inte samma smärtkänslor som vi. Har katten eller hunden slagit av en tand, så säger veterinären; -Ja, men deeeeet har hon inte ont av! Vi människor rotfyller våra tänder. Där lämnas inga levande rötter med smärtande nerver kvar. Rynkar på näsan

Anmäl
2009-12-20 20:16 #51 av: kalindas

#50
Precis. En del tror ju så.Rynkar på näsan
Du kanske skulle kolla upp om man kan rotfylla tänder på katten också? Finns ju djurtandläkare. I slutändan kanske det t.o.m blir billigare och bättre för katten. Då hon slipper sövas lika ofta.
Tror jag har sett på TV att de gör så på tigrar och liknade. För att de ska få behålla tänderna.

 

 

Anmäl
2009-12-20 21:42 #52 av: Nilla

51 Vad jag förstår, har rotfyllningar och lagningar ingen verkan på FORL.

Anmäl
2009-12-20 23:01 #53 av: kalindas

#52
Tänkte väl mest på om det fanns nåt sätt att bränna av nerven i tanden. Så katten inte hade ont.

Anmäl
2009-12-21 16:41 #54 av: kattguld

#44: Lilla vännen. Skönt hon får i sig något litet i alla fall.

Anmäl
2009-12-21 19:43 #55 av: Qetesh

Nej vad jobbigt och tråkigt, stackars! Gråter Hoppas lilla Kajsa mår bättre snart! Vad bra att hon lyckats äta lite nu i alla fall Glad

#49 Jag har för mig att man tror att FORL är en autoimmun sjukdom, och i så fall borde det inte kunna smitta mellan tänderna. Men jag kan ha fel, minns inte var jag läste det Obestämd

Anmäl
2009-12-21 20:03 #56 av: alltidsiames

Tycker hon har varit duktig som åt lite!Kyss

Anmäl
2009-12-22 21:20 #57 av: SacredSouls

Hvordan går det med lille Kajsa? Kyss

Anmäl
2009-12-22 21:26 #58 av: Nilla

Just nu sitter hon och äter malt torrfoder. Jag stryker Vetrimoxin på hennes "arm" morgon och kväll, för att undvika att öppna hennes mun. Jag hör att hon är uppe på natten och äter också, så matlusten finns där iallafall. Glad

Vi skulle åkt upp till Göteborg över julen, men vi stannar "hemma i Skåne" med våra katter. Det är snörusk och jag vill inte utsätta Kajsa för något resande just nu. Hon behöver lugn och ro.

Anmäl
2009-12-22 22:20 #59 av: SacredSouls

Så bra at hun spiser litt.

Du får gi henne en god bedrings puss ifra meg.

Anmäl
2011-01-27 22:04 #60 av: Nilla

Uppdatering:

Idag har Kajsa varit hos veterinären igen. Vi valde Dalbyveterinären, då Malmö Djursjukhus inte hade tid. Hon har ömmat den senaste veckan igen och gnisslat tänder. Så idag blev det till, att ta ut ännu en semesterdag och ge sig iväg.

Hon har inte så många tänder kvar. Tre hörntänder, nästan alla framtänderna samt en kindtand uppe och nere - är allt som återstår. Kindtänderna har rotblottor - "men är inte akuta" och ska dras inom det närmaste åren. Ikväll mår Kajsa inte så bra och hon ska ha Metacam imorgonbitti. Hon har ätit lite RC blötfoder med sås för kattunge. Det kunde hon inte motstå.

Vi har återbesökstid om en månad och sedan om ytterligare ett år för att kolla de där kindtänderna. I nästa vecka har Mathilda tid för att dra sina kindtänder. Rynkar på näsan

Ska tillägga, Kajsa inte är röntgad och att FORL inte är konstaterat. De öppnar Kajsas mun och ser direkt vad som behöver göras. Det står "FORL-liknande" angrepp i hennes hemgångspapper och det är viktigt med regelbundna besök. 

Ja, det kan väl kvitta vad det är. Det går ändå inte på försäkringen. Besöket idag kostade 2400 kr och det var billigt.

 

Anmäl
2011-01-27 22:25 #61 av: Lejdet

Varför går inte tandsjukdomar på försäkringen?

Anmäl
2011-01-27 22:28 #62 av: Lejonhjarta

Visste ja inte ens att d inte gjorde!! Gäller d alla försäkringar tro?

Anmäl
2011-01-27 22:32 #63 av: cosbykatten

Får man fråga om det finns någon ärftlighet inblandat i FORL? Eller är det bara orsakat av miljöfaktorer?

Anmäl
2011-01-27 22:38 #64 av: Nilla

Har pratat med Agria och jag saknar tandvårdstillägget. Kajsa har avelsförsäkring och liv. I deras regler står följande:

"FORL, tandsten eller komplikationer till dålig mun/tandstatus ersätts inte."

Så även om jag hade haft den extra försäkringen, hade det troligtvis inte gått att få ut någon ersättning. Det här får man bekosta själv och det kan bli kostsamt. Speciellt om man har flera katter.

Anmäl
2011-01-27 22:39 #65 av: Lejdet

# 64 Jag har Folksam, måste kolla upp vad som gäller där

Anmäl
2011-01-27 22:43 #66 av: Nilla

Folksam - är det IF? Jag tror att Kattguld skrev längre upp i tråden, att de betalar ersättning för FORL. Då har du tur!

Anmäl
2011-01-27 22:45 #67 av: Lejonhjarta

Har åxå Folksam så vi lever på hoppet då.

Anmäl
2011-01-27 22:51 #68 av: Nilla

Läser i deras regler, att de inte betalar ersättning för tandsjukdomar/dålig tandstatus till följd av dålig munhygien. Det kan man ju tolka hur man vill. Har din katt tandsten och FORL - så är det du som inte borstat tänderna tillräckligt på katten...Obestämd

Anmäl
2011-01-27 22:53 #69 av: [nollottan]

Jag har Agria med extra tandvårdsföräkring på alla katterna måste också kolla vad som gäller där, men med tanke på vad den kostar borde den täcka tycker jag. (inte tandsten såklart) återkommer....

Anmäl
2011-01-27 22:55 #70 av: [lisme]

Kikki måtte trekke det meste av tenner i sommer, da det ble oppdaget at hun hadde stomatitt. Heldigvis var det en svensk veterinær som oppdaget dette og hun har vært i dkiskusjon tidligere med Agria om akkurat stomatitt. Etter noen ukers intens jobb fikk hun gjennomslag for at Agria skulle dekke den nødvendige behandlingen, som er trekking av tenner og antibiotika. Kikki har i dag hjørnetennene sine + ei fortann nede. Det er ingen tegn til stomatitt lenger, heldigvis! Så om noen får diagnosen stomatitt på sin katt, skal det dekkes av Agria iallfall! Kikkis behandling kom på nesten 12000 kr så gjett om vi er glade for at Agria dekket den!

Grunnen til at de fleste forsikringsselskap ikke dekker tannbehandling, er at det er så mange som trenger behandling at det ville rett og slett blitt for dyrt for selskapene. De selger jo forsikringer for å tjene penger ikke for å hjelpe oss Flört

Tannbehandling er fryktelig dyrt dessverre og har man flere katter som trenger det blir det enda verre. Det er trist at kattene dine har tannproblemer Nilla, både for dem og for deg. Heldigvis kan katter leve greit uten tenner, så det er vel den magre trøsten i dette

Anmäl
2011-01-27 22:56 #71 av: Nilla

#69 Kolla gärna upp det. Hittar inte försäkringen på deras hemsida.

Anmäl
2011-01-27 23:04 #72 av: Lejdet

# 66 folksam och if är två helt olika försäkringsbolag

Anmäl
2011-11-22 22:25 #73 av: MinkattLeif

Hej jag har en katt som har forl. Han har haft det i flera år och vi har provat olika behandlingar som t.ex skrapningar och olika mediciner. Nu går han på kortison injektioner och han äter som aldrig förr och har blivit tjock och go igen. Ville bara skriva det så ni känner att det fortfarande finns hopp. Förut gick han på medrol tabletter den funkade det med men depomedrolen som man ger som injektion har fungerat ännu bättre. Lyssna med er veterinär om dom kan skriva ut det. Det är värt ett försök.

 

Anmäl
2011-11-23 06:49 #74 av: Nilla

#73

Med facit i hand: man måste sanera kattens mun. Jag vände mig till Dalby i Lund och de drog ut nästan alla Kajsas tänder. Sen har man regelbundna återbesök, där man kollar de tänder som är kvar. När tänderna är ute, mår katten prima.

Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.