Etikettsjukdomar-defekter
Läst 38576 ggr
Nilla
2009-12-28, 17:33

När katten inte äter.

Din katt äter inte. Den är totalt ointresserad av alla de godsaker du erbjuder den och det börjar synas på allmäntillståndet...

djur-080308-4.jpg 

Katten magrar snabbt av, har blinkhinneframfall och bleka slemhinnor. Pälsen är glanslös och skiktar sig. Du konstaterar, att katten faktiskt inte ätit något direkt på flera dagar. Det här är ett tillstånd som du bör ta på största allvar.

Katten har en helt annan ämnesomsättning än exempelvis en hund. Redan efter ett par dagars svält uppstår allvarliga leverskador och leverförfettning. När levern inte fungerar som den ska, antar slemhinnorna en gulaktig ton och katten får gulsot. Slutligen hamnar katten i koma och avlider. Det är alltså mycket viktigt, att inte vänta för länge med att söka veterinärvård. Det finns många anledningar till att katter svälter sig. 

Psykiska skäl till svält

 • Katten kan vägra äta, när den är inlagd på djursjukhus.
 • Katten vägrar äta efter en operation eller ett ingrepp på djursjukhus.
 • Katten svälter sig på grund av sorg.
 • Miljöförändringar. Katten svälter sig pga stress efter en omplacering eller efter att familjen möblerat om/ flyttat till en ny lägenhet.
 • Katten svälter sig pga din nyinköpta kattunge/katt.
 • Katten svälter sig för att du har separerat från din man/fru.
 • Katten svälter sig för att den mått mycket illa och kräkts. Har den blivit matförgiftad, så minns den garanterat det. 

Medicinska skäl till svält

 • Katten svälter sig pga av tandsjukdom. Det gör ont att äta.
 • Katten har svalt ett främmande föremål.
 • Katten svälter sig av medicinska skäl som bakterieinfektion, virus, parasiter, leverförändringar, struma, cancer etc.

En veterinär bör utreda varför katten svälter sig och ta nödvändiga prover. En katt som fått i sig något och mått illa, kan hamna i en negativ spiral, där den svälter sig för att slippa illamåendet. Det gäller att bryta spiralen och hjälpa den att få matlusten åter. 

Veterinären kan vätska upp din katt och eventuellt ge antibiotika om det behövs, men sedan måste du se till att katten får mat i sig. Det är inte alltid veterinären talar om hur du ska gå tillväga. Du kommer kanske hem från kliniken med en påse dyra kattmatsburkar och din katt vägrar befatta sig med innehållet.

morrhaar.jpg 

Tips vid matning

 • Pröva att ge katten små portioner mat ur handen.
 • En del katter är mycket lättstörda och mister lätt koncentrationen. Se till att den får äta i lugn och ro utan andra katter, hundar eller barn i närheten.
 • Kanske vill den att du ska vara med när den äter? Den kanske föredrar att du lugnande stryker den över ryggen?
 • En upp och nedvänd flyttkartong med en liten ingång, kan göra att katten känner sig trygg och kan äta ifred.
 • En stressad katt som blir instängd ensam med sin matskål, äter sällan.

Tvångsmatning

 • Ett alternativ kan vara, att blanda Hill´s A/D med vatten och ge katten i plastspruta i mungipan. Det står på burken hur mycket blötmat katten behöver per dag, beroende på vad den väger.
 • Kleta in A/D på kattens ben, men se till att den inte kan skaka av sig maten. Förr eller senare kommer den att börja tvätta sig. Påför sedan ytterligare blötmat om metoden verkar fungera.
 • Har man en katt med svåra matstörningar eller som av medicinska skäl matvägrar, kan veterinären operera in en sond, som gör att du kan sondmata katten med specialmat hemma. Katten bör då vara i sådant skick, att den klarar narkos.  

Tips på energirik och extra näringsrik mat (ge gärna fler tips i tråden!)

 • Lammfärs, kalvfärs
 • Hill´s blötfoder köper du hos veterinären.
 • Äggula och en skvätt grädde med lågt laktosinnehåll.
 • Torrfoder för kattungar, typ RC Kitten.
 • Modersmjölkersättning. De flesta uppfödare anser, att KMR är bäst. 

Man kan blanda modersmjölkersättningen med fast föda. Bra att ta till när man har katt som matvägrar eller på annat sätt är anorektisk. Kyckling och fisk är bra och ibland är man glad om katten ens får i sig något, men glöm inte att detta är fettsnål dietmat.

hand-skriver.jpg

Nöj dig inte med, att du "sett katten dricka" eller att du sett katten knapra några flingor torrfoder. Du behöver försäkra dig om att katten får i sig hela sitt energibehov för en dag. Därför är det bra om du upprättar en liten "journal" där du skriver in mängd vätska och blötmat vid varje matning. I slutet av dagen, kan du summera och räkna ut om katten fått i sig vad den ska ha. Det kan också vara bra, att kunna redovisa för veterinären.

En katt som svälter sig, har feber eller långvarig diarré, ska ha vätska 1 ggr/ tim dygnet runt. Detsamma gäller svaga kattungar, men där ger man modersmjölkersättning.

gratisbilder-080324-117.jpg 

Recept på vätskeersättning till katt

Man kan ge upp till ca 2 dl/dygn utan att rubba elektrolytbalansen. Man brukar nämna ca 0.5 dl per kilo katt och 10-15 ml/timme. 

½ l vatten

½ msk socker

½ msk salt

½ krm bikarbonat

Koka upp vattnet. Blanda i ingredienserna och låt svalna.

kattung_haenger.jpg

Glöm inte: det går väldigt fort utför med både vuxna katter och kattungar som inte äter eller får i sig det de behöver. En nyförlöst kattmamma som inte äter, mister sin mjölkproduktion och ungarna dör inom några dygn av svält. Det krävs snabba och intensiva insatser från dig, om du vill rädda deras liv. Är du osäker, ta hjälp av din uppfödare och din veterinär.

Källa: "När katten matvägrar kan det snabbt bli farligt." av Ulla Björnehammar -Leg vetrinär, en artikel publicerad i Norrbottenkuriren 2007.

Min förhoppning är, att min artikel kan hjälpa andra, att inse hur allvarligt det är med svält hos katt. Då jag inte är utbildad inom veterinärmedicin, reserverar jag mig från eventuella faktafel i artikeln. I artikeln delger jag er mina erfarenheter. Kom gärna med synpunkter och fler tips! * Glad

Bilder: Gratisbilder från Fotoakuten.se

Nilla

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

kalindas
2009-12-29, 10:42
#1

Katter som är väldigt förkylda och täta i näsan vägrar ofta att äta. Då de inte känner doften av maten.
Smilla och Saga klarade sig i nästan fem dagar utan mat. Men då fick de näringsdropp hela tiden. Tror även viss tvångsmatning förekom.
Går katten in i en depression som mina två gick in i. Är det ännu svårare att få dem att äta.
Jag är säker på att det som räddade Smilla och Sagas liv, var att jag tog hem dem! Ett par dagar hemma med tvångsmatning och vätskeersättning. Fick dem att vilja leva igen…

Var extra orolig för Smilla när hon matvägrade denna gång.
Då hon utvecklade leverförfettning som kattunge. Hon hade inte lärt sig äta ordentligt innan hon flyttade och maten jag fick i henne var inte det bästa för en liten kattungemage. Förstoppning och gaser som följd. Mask hade hon redan när hon kom. En stor bov i dramat var att jag tog hem henne vid 11v. Var tillåtet på den tiden och sorgen efter Holly gjorde att jag inte tänkte klart.
Tack vare uppvätskning och b-vitamin. Kom Smilla igång att äta.
Nedan en bild på hur hon såg ut då hon var 12-13v. Hon vägde ca 800g har och var på väg att utveckla anorexia, levern var ca 2-3ggr förstorad.

Efter det är jag otroligt noga med att se att kattungarna äter ordentligt av all sorts mat innan de flyttar.

Tror leverförfettning på kattunge är vanligare än man tror. Plus en stor dödorsak på äldre kattungar. Misstänker att en del kattungar får feldiagnosen FIP pga den stora magen.

/Elisa

Nilla
2009-12-29, 10:57
#2

#1 Usch, vilken hemskt bild, Kalindas. Det gör riktigt ont i mig. (Om hon hade mask vid leveransen eller inte, tycker jag vi låter vara osagt, då uppfödaren har avlidit och inte kan försvara sig. )

Ja, det är verkligen viktigt att kattungarna får rätt mat. Själv låter jag mina kattungar stanna några extra veckor hos mamma och levererar vid 14-16 Jag valde att hämta Isaac lite senare också. 

Att tvångsmata med ex A/D kan ju givetvis göra, att katten ratar denna mat i fortsättningen. Det är alltid en risk att tvångsmata och det kan ta tid att få katten att äta själv. Men svälter de, har man ingenting att välja på.

Har bett Zeldtrix läsa igenom artikeln, för att se så det inte står några felaktigheter. Hon läser ju till veterinär.

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

kalindas
2009-12-29, 11:02
#3

Du kan köpa näringsersättning till bebisar och de katterna också. Vet inte vem här jag fick tipset av. Men Skatan tyckte i alla fall att det var mums! Glad

/Elisa

Nilla
2009-12-29, 12:12
#4

#2 Jag gjorde ett litet tillägg i mitt inlägg ovan. Glad

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

kalindas
2009-12-29, 16:27
#5

#4
Det var veterinären som sa att Smilla även hade mask. Själv vet jag inte utan maskade av för säkerhets skull.
Jag vill inte på något vis anklaga uppfödaren (R.I.P) då jag själv övertalade henne att få hämta henne en vecka tidigt.
Smilla var väldigt mammig och hade behövt den extra veckan. Men det hjälper inte att vara efterklok.
Tycker ändå det är viktigt att ta upp vad som kan hända med en kattunge som äter dåligt. Plus hur viktigt det är med maten när de kommer till sitt nya hem.
För även en sund kattunge kan se ut såhär efter ett par dagar utan ordentlig mat. De går ner sig otroligt snabbt!

Jag fick tipset av många att lämna tillbaka henne. Men jag vägrade!
Smilla är min 20000kr katt och jag älskar den sura tjockisen! Glad

Smilla ca 3 veckor senare. En helt annan katt. Så åtehämtningen i vikt gick fort.

/Elisa

Fielie
2009-12-29, 17:19
#6

Oftast så lyckas man få igång katten relativt snabt tack vare tvångsmatning och mutning i alla former. Men jag har en erfarenhet som slutade i tragedi, då jag kämpat med en katt en tid, in och ut från stömsholm, alla dessa vakna nätter och denna enorma maktlöshet kan knäcka den bästa. Katten blev tills sist inlagd och jag tog det tuffa beslutet att låta katten somna in. Obduktionen visade sedan canser i hjärnan.

Känns på ett sätt skönt att få veta vad som hände. Det värta är ju att se en katt må dåligt, och man klandrade sig själv när det inte blev några framsteg.

hecajon
2010-01-02, 18:45
#7

Jag har ett litet tips ang katter som plötsligt blir lite sämre, ser lite ruggiga ut och inte vill äta men egentligen inte har någon sjukdom:

Jag blandar ner lite Dextropur i ljummet vatten(ca 1msk till 2dlvatten) och ger det via en 2X10ml spruta in i munnen, ev 1gång till efter 8tim.

Detta brukar få min "anorexia" katt Moa att börja få liv igen. Hon börjar med att få "sprutt" i benen för att sen vilja äta igen, sen får jag stå ut med race under natten men det gör jag gladeligen om min katt mår bättreFlört Moa som nu är dryga 5år har alltid varit svår att få i mat(och godis)till skillnad mot sin syster Maja som är som en labrador! Minsta lilla som är fel så slutar Moa helt med att äta, jobbigt, men skönt att ha hittat en utväg ur det.

 

Nilla
2010-01-02, 19:54
#8

#7 Tack! Det var ett mycket bra tips, som jag ska framföra till en vänninna som har en ung OSH med samma problem. Glad

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

hoffens
2010-01-02, 20:56
#9

#1 Tycker inte det är snällt att skriva så om Smillas sjukdomar och dessutom utlämna uppfödaren som är död och inte kan försvara sig. Först och främst är detta gamla saker, som du har skrivet om förr och när du köpte katten var jag med.

kalindas
2010-01-02, 21:15
#10

#9
Lena du läser inte allt.
Anklagar inte uppfödaren för Smillas problem. Har heller aldrig anklagat henne för att sälja för tidigt då 10v var godkänt inom IDP då.  (Smilla var 11v)
Jag har tydligt skrivit att jag tjatade till mig henne och valde att besiktiga henne själv. Detta för att det var långt att åka och jag sörjde Holly.
Enda orsaken jag visar dessa bilder är visa vad som kan hända om katten inte äter.
Vilket Smilla inte gjorde första veckan hon var här. Detta kan hända alla kattungar om de flyttar och inte äter bra.
Det är inte på något vis en tanke på att anklaga uppfödaren och har aldrig varit!
Hade jag velat bråka med uppfödaren hade jag gjort det medan hon var i livet.

/Elisa

namsooks
2010-01-03, 23:58
#11

Vart köper man Dextropur?

kalindas
2010-01-04, 00:23
#12

#11
Det är vanligt druvsocker. Köper det i vanlig affär. Gissar bland övrig mjöl och socker.

/Elisa

Lejonhjarta
2010-01-05, 02:16
#13

Smilla e en sån vacker katt nu!!Kyss

kalindas
2010-01-05, 10:33
#14

#13
Hon är vacker. Men tänderna är hemska…
Bara hoppas på att det inte är FORL.

/Elisa

Nilla
2010-01-05, 12:30
#15

Ett tips är att ta reda på det i god tid. Gnisslar hon tänder när hon äter, tuggar hon maten eller sväljer den hel? Hon kanske behöver mjukmat?

Kajsa mår mycket bättre efter sin antibiotikakur och är glansig och fin i pälsen igen. Hon äter blötmat och RC Kitten. Det märks en tydlig skillnad, nu är hon glad och leker som bara den med Mathilda om kvällarna. 

Snart ska hon  kastreras och då kommer jag be veterinären ta en ordentlig titt på tänderna igen.

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

kalindas
2010-01-05, 13:06
#16

#15
Ska med Smilla till veterinären nästa vecka och ta tandsten. Så blir hon nog fin i munnen igen. Inget tandgnisslande här ännu.

/Elisa

vee3
2011-06-11, 01:49
#17

Hej!

Har en katt som inte vill äta rättare sagt vägrar. Ska prova med dextropur men funkar de med annan sorts dextro(sol)/druvsocker? Bor nämligen i Tyskland sa de kanske inte just har dextropur därför jag undrar.

Kan man ju äggula + gräddblandningen i en liten spruta tro? Tvangmata henne blir de tyvärr da hon totalt annars vägrar att äta.

Ska ocksa försöka ge dendär väteskeblandningen..Ger jag henne 5 ml eller mer och hur ofta, verkligen 1 gng per timma?

MVH orolig matte

"Den som väntar på rätt tillfälle förlorar tid"

vee3
2011-06-11, 02:29
#18

Kan nagon vänlig själ därute hjälpa med hur mycket Ml och hur ofta man ska ge följande: ger allt via spruta om de fungerar bra?

Dextropur

Vanligt kranvatten

Vatten med salt, socker och bikarbonat (om jag lyckas hitta de i Tyskland? fugerar de annars utan bikarbonaten eller kan man ha nagot annat?)

Äggula + Grädde

Ange gärna i matt Ml och som sagt hur ofta? Kan tilläggas att hon har feber, men vetrinären sa att den hade gatt ner lite.

Tack sa jättemycket pa förhand!

"Den som väntar på rätt tillfälle förlorar tid"

GunillaSverkersson
2011-06-11, 05:49
#19

#17 Ge henne av det du får i henne, någon slags mat är nog viktigast, om hon brukar äta grädde och äggula så ge henne det.  Bikarbonat finns på kryddhyllan, vet inte riktigt vad det har för funktion ev. ph värdet. Hoppa över det om du inte har det hemma.  Ge vätska ofta och lite kanske varje kvart. Jag vet att det finns andra gamla trådar här med mängd och tider. Lycka till

Ett råd till andra, försök att få med katten hem från vetetinären om det inte är absolut nödvändigt att sova över. Jag gjorde det med Fancy och hon var liten, och fick livmoderinflamation. Satt där på dagen med dropp och behandling, åkte tillbaka dagen efter för mer behandling. Katter och speciellt kattungar har det bättre hemma och äter lättare hemma.

Vi har långhåriga kattungarKyss hos oss   www.broddans.se Glad

[lisme]
2011-06-11, 08:38
#20

Du kan gi alt med sprøyte, den eneste begrensningen er om maten ikke går an å trykke ut av sprøyten. Om du blir nødt til å gi henne væske i mer enn en dag, er det viktig at hun får i seg både sukker og salt og det vi i Norge kaller bakepulver. Bakepulveret er viktig fordi da får hun i seg diverse mineraler. Om du ikke finner det i Tyskland, prøv å få tak i f.eks NutriSal som inneholder alt katten trenger. Dette er et pulver som blandes ut i vann. Det smaker godt og kattene elsker det.

Jeg ville ha prøvd å gi henne f.eks Hill´s a/d, den kan røres med en skje til den blir nesten flytende og er derfor veldig enkel å gi kattene. Ikke så mye av gangen - lite og ofte er best.Eukanuba High Calorie er enda mer næringsrikt enn Hill´s a/d, og noen katter foretrekker den. Du kan også gi henne NutriCal som er en pasta som er veldig næringsrik, noe som betyr at du ikke trenger å gi henne så mye. 1 teskje i døgnet skal være nok, og får hun det kan det hende at hun klarer å spise selv.

Vedlikeholdsmengden for væske er 40 ml pr kg kroppsvekt i døgnet, er katten begynt å bli uttørket, må du gi mer. Det betyr at en katt som er 3 kg skal ha 1,2 dl væske i døgnet. Omsatt i praksis betyr det at man tar ei 5 ml sprøyte og gir væske en gang i timen. Er katten virkelig dårlig og protesterer veldig er det bedre å gi 2,5 ml hver halvtime.

Oppskrift på væaskeerstatning:

1 toppet teskje salt (ca 9 gram)
1 toppet teskje bakepulver
3 ss sukker
1 liter vann

Dette gis et oppkok, avkjøles og helles på termos. Det er nemlig mye enklere å få i kattene noe som er lunkent og ikke kaldt.

Mat er kjempeviktig og nesten viktigere enn væske. Har hun vegret seg for å spise over noen dager, bør du ikke vente for lenge før du drar til veterinæren. Om du får henne oppvæsket hos veterinæren så be om at de gir glukose i tillegg til væskeerstatning. Det er viktig for å ta vare på leveren til katten som ikke tåler at katten er uten mat i mer enn et døgn

Lykke til!

vee3
2011-06-12, 00:34
#21

Tack för hjälpen ni underbara! Glad Provade bakpulver blandningen och sen dextropur och vatten..

Hon har nu fatt i sig ca.100 ml vätska.

Och.

Hon mar bättre FörvånadGlad hon dricker alltsa själv och gav henne burkmat vilket hon at eller iaf slickade i sig sasen..sa jättebra ju!

Tack aterigen!!!

"Den som väntar på rätt tillfälle förlorar tid"

vee3
2011-06-12, 00:34
#22

Tack för hjälpen ni underbara! Glad Provade bakpulver blandningen och sen dextropur och vatten..

Hon har nu fatt i sig ca.100 ml vätska.

Och.

Hon mar bättre FörvånadGlad hon dricker alltsa själv och gav henne burkmat vilket hon at eller iaf slickade i sig sasen..sa jättebra ju!

Tack aterigen!!!

"Den som väntar på rätt tillfälle förlorar tid"

[lisme]
2011-06-12, 00:56
#23

Så bra! Kjempegode nyheter, nå er det ikke lenge før hun er på topp igjen!

Nilla
2012-05-29, 19:33
#24

Putt putt.

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

Upp till toppen