Annons:
Etikettartiklar-övriga
Läst 3397 ggr
NatasjaHemby
2019-01-15 09:00

Att köpa katt - del 3

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att bli med katt är en stor och livsomvälvande process. Det är viktigt att tänka igenom allt noggrant i förväg så att man slipper hamna i en annan situation än man tänkt sig. För att ge lite hjälp på vägen publicerar vi därför vår nya artikelserie om att köpa katt. Serien är uppdelad i tre delar: Del ett behandlar val av katt, del två var man finner sin framtida katt och del tre handlar om förberedelserna inför kattens hemkomst.

**Försäkring
**Val av försäkringsbolag är ett väldigt stort ämne som egentligen skulle behöva en helt egen artikel.  Det går inte att säga att ett bolag är bättre än något annat eftersom det handlar om att välja det bolag som passar ens egna krav bäst. Viktigast är att du har en sjukvårds- och olycksfallsförsäkring till din katt och att den tecknas i tid så att katten är försäkrad från den dagen du får hem den. Det är också viktigt att ha någon form av buffert, dels eftersom det alltid finns en självrisk att betala till försäkringsbolaget och dels därför att ingen försäkring täcker allt som kan hända din katt.

**Mat och matskålar
**Den första tiden bör du ge den mat som katten är van vid från sitt tidigare hem. En flytt innebär alltid viss stress för katten, även om den inte är synbart påverkad. Att dessutom byta foder samtidigt kan riskera både dålig mage och matvägran. Om du vill byta till ett annat foder kan du försiktigt börja fasa in det några veckor efter att katten flyttat in. Som matkärl bör man välja antingen ett platt fat eller en skål med låga kanter. Katter tycker inte om att låta morrhåren gnidas mot kanten av skålen. Matskålen ska placeras långt ifrån kattens toalett. Vattenskålar bör placeras så långt ifrån både toalett och matskål eftersom katten naturligt inte vill dricka där den äter. Många katter föredrar rinnande vatten framför stillastående, varför det kan vara en idé att prova vattenfontän. 

Kattlådor
Det bör alltid finnas minst en kattlåda per katt i hushållet. Liksom med maten bör du använda det strö som katten är van vid åtminstone under de första veckorna. Vill du byta så kan du därefter försiktigt fasa in det nya ströet. Vissa katter bryr sig inte alls om vilket slags strö de har i lådan, medan andra kan reagera starkt bara på byte av märke även om det gäller ett till synes snarlikt strö. Framförallt kristaller och pellets kan vara lite knepigt när det kommer till katter som från början är vana vid sand, men oftast går det bra att byta om man är försiktigt vid infasningen. En del katter är även känsliga för modell av låda och föredrar t.ex. en låda utan tak eller en riktigt stor låda. 

Klösmöbler
Alla katter behöver något att klösa på. Finns det inte någon lämplig klösmöbel kommer katten istället att klösa på möbler, mattor eller tapeter. Klösandet är ett naturligt beteende för katten och något den behöver få utlopp för även om du är noga med att klippa klorna regelbundet. Det bör finnas minst en klöspelare som är så hög att katten kan sträcka ut sig i sin fulla längd när den klöser. Klätterträd med en massa sovplatser är mysiga för katterna men saknar ofta riktigt bra möjligheter att klösa och bör därför kompletteras med någon högre pelare.

Leksaker
Du kommer att behöva lite olika leksaker till din katt, men det är absolut inget krav att köpa dyra prylar om du inte själv vill. Katten kommer att nöja sig bra med – eller kanske till och med föredra – tomma pappkartonger, papperstussar på snören, tomma toarullar och påsklämmor. Var bara försiktig med små delar och lösa snören som kan sväljas. Leksaker som kan tuggas sönder eller sväljas hela bör endast ligga framme under uppsikt. 

Kattsäkra hemmet
Innan du får hem din nya familjemedlem är det viktigt att se till att hemmet är en säker plats. Se till att katten inte kan smita eller ramla ut genom öppna fönster. Om du har balkong som katten ska få vistas på och balkongen är belägen mer än fem meter över marken är det lagstadgat att balkongen ska vara inhängnad på ett sådant vis att katten inte kan ta sig ut. Gå igenom hemmet och fundera över vad som kan bli farligt för en katt. Tänk på att katter gärna tuggar på saker som elsladdar och krukväxter. Se upp med fritt hängande persiennsnören som katten kan fastna i. Påminn alla i hushållet om att lägga ner locket på toalettstolen så att katten inte råkar plumsa i. Kontrollera alltid tvättmaskin och torktumlare innan dessa startas. Hårsnoddar, glitter och presentsnören är saker som aldrig får lämnas framme.

Länktips:
Att köpa katt del 1
Att köpa katt del 2
Kattsäkra hemmet
Giftiga och ofarliga växter

SE*Simbelmynes

Annons:
kara_murray
2019-01-20 14:15
#1

Vilken bra information!!!! Mycket av det här hade jag behövt ha koll på när jag för många år sedan skaffade min första katt. Nu efterhand har jag läst på mycket mer och känner till det här.

NatasjaHemby
2019-01-22 12:53
#2

#1 Tack för feedback 🌺

Jag hoppas att denna artikelserien kan vara till nytta för våra läsare. Många söker ju katt här på forumet och för en del är det första raskatten eller kanske till och med den första katten över huvud taget. Även om man har katt sedan tidigare kan det ju vara bra att uppdatera informationen lite 🙂

SE*Simbelmynes

MonicaLagerquist
2019-01-22 15:04
#3

Toppen bra info.

Stolt ägare till fem La permer

NatasjaHemby
2019-01-22 16:21
#4

#3 Tack 🙂

SE*Simbelmynes

Upp till toppen
Annons: