Artiklar - övriga

Att köpa katt - del 1

2018-11-15 09:00 #0 av: NatasjaHemby

Att bli med katt är en stor och livsomvälvande process. Det är viktigt att tänka igenom allt noggrant i förväg så att man slipper hamna i en annan situation än man tänkt sig. För att ge lite hjälp på vägen publicerar vi därför vår nya artikelserie om att köpa katt. Serien är uppdelad i tre delar: Del ett behandlar val av katt, del två var man finner sin framtida katt och del tre handlar om förberedelserna inför kattens hemkomst.

Vilken typ av katt ska vi välja?

Huskatt eller raskatt?
Väljer du en raskatt så har du större möjlighet att välja en katt som passar dig temperamentsmässigt och utseendemässigt. Även om det finns individuella skillnader inom raserna, så är ändå en ras avlad med specifika mål gällande både personlighet och utseende. Du har också möjligheten att efterfråga specifika hälsotester och kan spåra hälsohistorik och livslängd många generationer bak i tiden. Att köpa en huskattunge är mer av ett lotteri och det är svårt att veta hur kattungen kommer att utvecklas. Oftast är dess historia mer eller mindre okänd och i vissa fall vet uppfödaren eller katthemmet inte ens vem som är kattungens pappa. Det är också ovanligt att hälsotester gjorts och inte lika enkelt att se vilka sjukdomar som finns i tidigare generationer. Det är lätt att låta ekonomin styra valet av katt men viktigt är att hur mycket som än skiljer på inköpspriset så kostar en huskatt lika mycket som en raskatt i löpande utgifter. Som måttstock kan man säga att en katt i genomsnitt kostar ungefär lika mycket i drift per år som en raskatt kostar i inköp, grovt räknat.

Vuxen katt eller kattunge?
En kattunge kan vara mer formbar än en vuxen katt och är oftast enklare att introducera i en redan befintlig kattgrupp. Däremot klarar även vuxna katter oftast en flytt hur bra som helst. Du som köper en vuxen katt slipper dessutom perioden då katten är som mest energisk och löper störst risk att riva hela huset. Ytterligare fördel med en vuxen katt är att du inte får några större överraskningar gällande vare sig kattens utseende eller dess personlighet, eftersom den redan är ”färdig”. Tänk på att katten bara är en liten söt kattunge i några få månader, därefter en energisk och krävande ungkatt i några månader eller år och slutligen en vuxen individ i ytterligare många år.

En katt, två katter eller flera katter?
Om du vill köpa en kattunge och inte har någon katt sedan tidigare är det ett hett tips att fundera över att skaffa två kattungar samtidigt. Katterna kommer inte på något vis att bli asociala för att de har varandra, tvärtom kommer ni att få dubbel glädje i hemmet när ni ser vilket fint utbyte de får av varandra. Katterna får sällskap av varandra när deras människor inte är hemma och ni får dessutom lite avlösning när katterna leker med varandra. Väljer du en vuxen katt så kommer tidigare ägare eller katthem att kunna berätta för er om katten föredrar att vara ensamkatt eller att bo med andra katter. Har du själv specifika önskemål om hur många katter du vill ha så kan du då välja en katt som passar med de planerna.

Ute- eller innekatt?
Ett liv som innekatt är att rekommendera för de allra flesta katter. Medellivslängden för fritt springande utekatter är dramatiskt lägre än för katter som lever inne och eventuellt får lov att vistas ute under kontrollerade former. Oavsett om man bor i stan eller på landet så finns det faror för katter som vistas fritt ute. De kan bli överkörda, tagna av rovdjur, skadade av illvilliga människor, råka äta råttgift eller annat olämpligt, bli bortskrämda av andra katter med mera. Om du absolut vill ha exempelvis en stallkatt så ta kontakt med ett katthem och fråga om de har någon katt som inte riktigt kunnat anpassa sig till livet inomhus. Det finns även så kallade TNR-katter som inte är riktigt tama men som accepterar att bo nära människor i utbyte mot mat och värme. Sådana katter kan fungera utmärkt som musjägare i ett stall som ligger i en lämplig miljö.

Länktips:
Att köpa katt - del 2
Att köpa katt - del 3
https://pawpeds.com/
http://www.sverak.se/
http://www.wcfnordic.se/
https://siames.ifokus.se/links

SE*Simbelmynes

Anmäl
2018-11-15 09:42 #1 av: Maria

Jättebra artikel. Ser fram emot fortsättningenGlad

/Maria

 

Anmäl
2018-11-15 10:19 #2 av: NatasjaHemby

#1 Tack! Viktigt ämne som jag hoppas att många nya och nygamla kattköpare kan ha nytta av Glad

SE*Simbelmynes

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.