Avel & genetik

Agouti och non-agouti - genetik del 6

2017-03-05 06:00 #0 av: NatasjaHemby

Vi har nu behandlat de flesta tänkbara färger i denna artikelserie. För att göra det hela ännu mer invecklat är det dessutom så att varje färg kan kombineras med ett mönster. Samlingsordet för kattens olika mönster är agouti.

S*Zeldtrix Kaa OSH n 24 (svartspotted). Uppfödare: Liselotte Madsen, ägare: Carolin Svensson och Tobbe Widell.

Agouti och non-agouti
Agouti betyder mönstrad inom kattvärlden. Motsatsen är non-agouti, eller solid som det också ofta kallas. Skillnaden syns tydligt på svartbaserade katter. En svart katt som är non-agouti är verkligen svart, från nos till svans. En svartmönstrad katt däremot är bara fläckvis svart och däremellan har den flerfärgade hårstrån som ger ett brunaktigt intryck. På en mönstrad katt är hakan, insidan av öronen och undersidan av svansen ljusa. Rödbaserade katter har däremot alltid ett synligt mönster, oavsett om dess genotyp är agouti eller non-agouti. Enklast ser man att en röd katt är solid genom att jämföra den med en genetiskt mönstrad katt. Den mönstrade katten kommer att ha ljusare partier på hakan, insidan av öronen och undersidan av svansen än vad non-agoutikatten har. Är man osäker så går det att DNA-testa om katten är agouti eller non-agouti.

S*Asynjas Kat-A-Ri-Na SIA n (brunmaskad) och S*Asynjas Kat-In-Ka SIA n 21 (bruntabbymaskad).

Alla katter har ett genetiskt mönster, även om dubbla gener för non-agouti döljer mönstret rent visuellt. Som tidigare nämnts syns det genetiska mönstret på rödbaserade katter även om de är genetiskt non-agouti. Ibland syns även ett svagt spökmönster på svartbaserade katter. Detta är vanligast på kattungar eller på katter som är smoke. Genen för non-agouti är en recessiv mutation, vilket innebär att båda föräldrarna måste ha minst en gen för non-agouti för att avkomman ska bli solid. Två solida katter får endast solida avkommor. EMS-kod för okänt mönster är 21 och denna beteckning används alltid på maskade katter, oavsett om man vet vilket mönster katten har eller ej. 21 kan också användas på katter med höggradigt vitt, där det kan vara svårt eller omöjligt att bedöma vilket mönster katten har.

SE*Simbelmynes Annúminas OSH e - nonagouti creme med tydliga spökmönster, framförallt på benen och svansen.

Tabby
På engelska är tabby ett samlingsnamn för alla mönster och man använder därför ofta det hela engelska namnet classic tabby för att undvika missförstånd. Detta mönster består rent visuellt av breda band som ringlar sig i symmetriska mönster över kattens kropp och bildar en spiral på vardera sida av katten. Eftersom alla de andra mönsteranlagen är dominanta över tabby så måste katten ha två upplagor av denna mönstergen för att själv bli tabby. Anlagen måste alltså komma från båda föräldrarna. Två katter som är tabby ger enbart avkommor som är tabby eller eventuellt solida med två anlag för tabby. EMS-kod för tabby är 22.

T.v. Jarda Jagr Angel Felis*CZ OSH n 22 (svarttabby), fotograf: Krista Janari, uppfödare: Zuzana Roubulova T.h. La Bell Dinky Toy OSH n 22 03 (svarttabby bicolour), fotograf: Veena Tveiten, uppfödare: Jill Back. Ägare till båda katterna: Veena Tveiten och Carolynn Knott.

Tigré
Detta är benämningen på en katt som har smala ränder som löper runt hela kroppen utan avbrott. Denna mönstervariant är i princip obefintlig hos de orientaliska raserna på grund av den spottade genens utbredning. En oriental som vid första anblick ser ut att vara tigré är mest troligt egentligen en dåligt spottad katt. Tigré är dominant över classic tabby, så en katt som bär på en gen av vardera mönster får fenotypen tigré. EMS-kod för tigré är 23 och det engelska namnet är mackerel tabby.

Attack's Teasing Georgia OSH n 23 03 (svarttigré bicolour). Fotograf och uppfödare: Veena Tveiten.

Spotted
En katt som är spotted är prickig, mer eller mindre. Spotted (Sp) är en helt egen gen, som verkar oberoende av genen för tigré/tabby  och genen för tickat. Spotted bryter upp mönstret på classic tabby och tigré, så att ränderna istället blir till prickar. De rundaste spottarna får man om de är baserade på classic tabby, medan spottar baserade på tigré ofta blir mer utdragna och ojämna. EMS-kod för spotted är 24.

S*Golden Siamz Lucky To Stay OSH n 24 (svartspotted). Uppfödare, ägare och fotograf: Linda Henriksson.

Tickad
Detta mönster kan beskrivas som viltfärgad och ses på många vilda djur som rådjur och vildkaniner. Abessinier och somali är kattraser som alltid är tickade. Tickat är dominant över de andra mönstren, så en katt som bär en gen för tickat och en gen för annat mönster kommer att få en tickad fenotyp. En heterozygot tickad katt bär antingen på tabby eller tigré och kan dessutom bära på spotted. Den engelska benämningen är ticked tabby och EMS-kod är 25.

S*Garmabia's Amalthea OSH h 25 (chokladsköldpaddtickad). Uppfödare: Charlotte Hansson.

Källor:
Amstrup, Ole. Färggenetik hos katt. Kattgenetik baserat på färger och mönster, del 2. I Våra katter nr 2 2014.
Amstrup, Ole. Färggenetik hos katt. Kattgenetik baserat på färger och mönster, del 3. I Våra katter nr 3 2014.
Stockelberg, Ylva. 2007. Kattuppfödning - avel och genetik. Klippan: Tryck Ljungbergs tryckeri AB.
https://pawpeds.com/pawacademy/genetics/genetics/index_se_print.html

Länkar till tidigare artiklar i serien:
Grundläggande kattgenetik - del 1
Rött och svart - del 2
Dilution och dilute modifier - del 3
Choklad och kanel - del 4
Silver och smoke - del 5

SE*Simbelmynes

Anmäl
2017-03-06 10:52 #1 av: Asynjas

Tack Natasja för en bra artikel.

Anmäl
2017-03-06 12:42 #2 av: kalindas

Bra som vanligt! :-)
Är urdåligt just på mönstergenetik.  Men att tickat är dominant över de övriga vet jag. Tyvärr förstör den de övriga mönsterna och kan ge tickat i det svarta. Sett classic tabby med tabbymönster som en Sokoke.

Anmäl
2017-03-06 13:09 #3 av: NatasjaHemby

Tack för respons! Jag har lärt mig massor av att skriva detta, för jag hade verkligen ingen koll alls på hur de olika mönstergenerna samverkade. Bara hur det blev agouti vs non-agouti. Nu har jag bättre koll på vilka utfall jag kan få efter mina honor och varför Glad

SE*Simbelmynes

Anmäl
2017-03-25 17:41 #4 av: NatasjaHemby

När jag letade bilder till denna artikeln blev jag mycket generöst överröst av fina bilder på mönstrade katter - framförallt tabbymönstrade. Det är nästan lite synd att inte visa upp fler av dem, så här kommer några fler av bidragen jag fick.

Element Aqua Alien Invasion OSH n 22 (svarttabby), uppfödare Tatiana Bogdanova (Ryssland), ägare och fotograf Linda Henriksson S*Golden Siamz.

SE*Simbelmynes

Anmäl
2017-03-25 17:44 #5 av: NatasjaHemby

(N) Attack's Pearl of Passion OSH f 22 (svartsköldpaddstabby), uppfödare och fotograf Veena Tveiten.

SE*Simbelmynes

Anmäl
2017-03-25 17:46 #6 av: NatasjaHemby

Samma kisse från en annan vinkel.

SE*Simbelmynes

Anmäl
2017-03-25 18:11 #7 av: kalindas

#6
Så vacker hon är! Kär
När jag såg första bilden så trodde jag hon var spotted och du skrivit fel. Men på andra bilden ser man ringarna tydligt.

Anmäl
2017-03-26 10:27 #8 av: NatasjaHemby

Ja, hon har ju ett mycket mer otydligt mönster än de andra exemplen. Jag tycker dessutom personligen att det lätt blir lite rörigt med kombinationen sköldpadda och mönster, speciellt på icke-vitfläckspaddor. Paddfläckarna "stör" mönstret och vice versa.

Min tickade tjej som visas i artikeln är också ett exempel på det, man ser knappt hennes paddfläckar för tickningen. Personligen hade jag nog helst haft antingen non-agouti sköldpaddor eller tickade icke-paddor, men nu råkar ju båda mina tjejer vara mönstrade paddor ändå Galen

SE*Simbelmynes

Anmäl
2017-03-27 09:33 #9 av: Lilla Alviks katteri

Otroligt intressant läsning Glad

SE* Lilla Alviks

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.