Avel & genetik

Silver och smoke - genetik del 5

2017-02-01 06:00 #0 av: NatasjaHemby

Vi är nog många som sett den där kattmatsreklamen med en fantastisk katt mönstrad i svart och silvergrått och förundrats över de perfekta kontrasterna i pälsen. 'Hur kan den katten ha så lysande silvertoner när min egen mönstrade katt är mer gråbrun mellan de svarta fälten?' undrar kanske vissa. Svaret är att katten är silverfärgad.

Syskonen S*Boddhisattava's Atlas OSH n 24 (svartspottad) och S*Boddhisattava's Cosmos OSH ns 24 (svartsilverspottad) illustrerar tydligt hur silvergenen påverkar kattens färg. Ägare och fotograf: Linda Kapusta.


Genetiken
Silver är ett autosomalt dominant anlag, vilket betyder att minst en av föräldrarna måste vara silver för att avkomman ska kunna bli silver. Det är alltså inget anlag som kan bäras recessivt av en individ utan att synas på pälsfärgen. Parar man en silverfärgad katt med en icke silverfärgad katt så kan man antingen få 50% eller 100% silverfärgade avkommor, beroende på om den silverfärgade föräldern har en eller två gener för silver. Silveranlaget påverkar inte kattens grundfärg så som exempelvis dilution eller choklad gör, utan silver kan kombineras med vilken färg som helst. Det går ännu inte att DNA-testa för silveranlaget.

Smoke syns ofta bara om man lyfter lite på kattens päls. På bild Kalindas Ellionora OSH ns 03 (svartsmoke bicolour). Fotograf och ägare: Elisa Kullman.


Silver och smoke
När en mönstrad katt – classic tabby, tigré, spotted eller tickad – har en eller två silvergener säger man att katten är silver, medan en solid katt med silvergen/-er kallas smoke. Silver syns tydligt i de ljusa fälten på en mönstrad katt, medan smoke kan ligga lite gömt under kattens grundfärg. Lyfter man på pälsen på en smokefärgad katt så ser man att pälsen är betydligt ljusare i botten. I synnerhet på de diluterade färgerna kan det vara svårt att avgöra huruvida katten är smoke eller ej.

ClassicOri's Amazing Azureblue SIA x (ns 21). Tidigare avelshona som bidragit till silveraveln hos Melanie Bestman på katteri Bestcat's i Tyskland.


Silverfärgade siameser
Inom FIFé är silver och smoke tillåtna färger på orientaliskt korthår, orientaliskt långhår och peterbald, men inte på siames och balines. Detta motiveras med att det kan vara väldigt svårt att se om en maskad katt är silver eller ej, vilket försvårar det långsiktiga avelsarbetet. Det finns ett pågående projekt med målet att få silver och smoke godkänt även för de maskade färgerna – The silver siam project.

På bild överst i artikeln: S*Boddhisattava's Spock OSH ns 24 (svartsilverspottad). Ägare: Christina Grundström. Fotograf: Linda Kapusta.

Källor:
Amstrup, Ole. Färggenetik hos katt. Kattgenetik baserat på färger och mönster. I Våra Katter nr. 2 2014.
Stockelberg, Ylva. 2007. Kattuppfödning – avel och genetik. Klippan: Tryck Ljungbergs tryckeri AB.
http://www1.fifeweb.org/dnld/std/BAL-SIA-OLH-OSH.pdf

Tidigare artiklar i serien:
Grundläggande kattgenetik - del 1
Rött och svart - del 2
Dilution och dilute modifier - del 3
Choklad och kanel - del 4

Följande artikel i serien:
Agouti och non-agouti - genetik del 6

Övriga artiklar:
The silver siam project - del I
The silver siam project - del II

SE*Simbelmynes

Anmäl
2017-02-01 09:13 #1 av: kalindas

Tummen upp

Anmäl
2017-02-01 09:19 #2 av: Lilla Alviks katteri

Vad bra att du lägger ut/skriver om så intressanta ämnen!!! Tack!Gapskrattar

SE* Lilla Alviks

Anmäl
2017-02-01 11:50 #3 av: MissMaven

Jag tycker att silver är väldigt vackert på mönstrat och mörka färger.  Glad

Om vitfläck och annat redan är godkänt, kan väl vara dags för silver också för att bli godkänt på siameser. I vissa fall är det också svårt att avgöra om tex en siamespadda har eller inte har vitfläck.
Problemet är, antar jag, att det fortfarande (?) inte finns ett gentest för silver..

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Anmäl
2017-02-01 12:19 #4 av: NatasjaHemby

Vad bra att ni uppskattar den. Jag är så glad att några uppfödare ville dela med sig av sina bilder, för bilderna säger verkligen mer än texten i sådana här fall. Speciellt när det inte finns gentest och man behöver veta hur färgen ser ut för att kunna göra en färgbedömning.

#3 Ja, det är väl precis det där med svårigheten att göra en korrekt färgbedömning som gör att det inte är tillåtet. Det går ju lätt att föreställa sig hur "kul" det skulle vara att - utan tillgång till gentest - bedöma om t.ex. en crememaskad vitfläckssiames är smoke eller ej Galen Men med genomtänkt färgavel kan man å andra sidan få fram ursnygga SIA ns 21, som de i artiklarna om silver-siam project. 

SE*Simbelmynes

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.