Annons:
Etikettavel-genetik
Läst 17203 ggr
NatasjaHemby
11/22/16, 6:00 AM

Dilution och dilute modifier - genetik del 3

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En del katter har ljusa, mjuka färger som blått, lila, creme och fawn. Dessa färger existerar tack vare en gen som skapar dilution. Diluterad betyder blekt och det är just vad dilutionsgenen gör med kattens färg. En blå katt är exempelvis en blekt svart och en creme är en blekt röd.

**Genetiken
**Det som egentligen sker när kattens färg blir diluterad är att pigmenten klumpar ihop sig och ger en ojämn färgning av hårstrået, vilket av vårt öga uppfattas som ett blekare resultat än ursprungsfärgen. En diluterad katt är alltid blekare i hårbotten än i topparna. Alla färger påverkas av att katten har dubbla anlag för dillution, oavsett om de är rödbaserade eller svartbaserade.

Till skillnad från genen för rött eller svart är dilutionsgenen autosomal, d.v.s. icke könsbunden. Dilutionsgenen är recessiv, vilket innebär att båda föräldrarna måste bära genen för att avkomman ska få en diluterad färg. Det innebär också att katten måste ha dubbla anlag för genen för att den ska synas. En svart katt med ett anlag för dilution har fortfarande fenotypen svart, medan en svart katt med två anlag för diluton har fenotypen blå. Två diluterade föräldrar, exempelvis en blå och lila, får endast diluterade avkommor. Det är möjligt att DNA-testa katter för att se om de är bärare av dilutionsgenen.

SE*La Voix Beatrice SIA n och SE*La Voix Belle SIA a - brunmaskad och blåmaskad kattunge ur samma kull. Fotograf: Joakim Ohlrogge.

**Dilute modifier
**Dilute modifier-genen gör lila, blått och fawn till karamell och creme till aprikos. Dessa färgvarianter finns hos många raser, men är vanligast bland de orientaliska raserna. Genen är dominant och det krävs att en av föräldrarna bär genen för att avkomman ska bli karamell eller aprikos. Två katter som är diluterade men inte karamell eller aprikos kommer enbart att få vanliga diluterade avkommor. En icke-diluterad katt kan däremot bära genen utan att det syns på kattens färg. Exempelvis kan en svart och en blå katt få avkommor som är karamell ifall den svarta katten bär genen för dilute modifier. Det är ännu inte möjligt att DNA-testa för dilute modifier-genen. Karamell och aprikos är inte godkända färger inom FIFé. 

Aprikosfärgad oriental vid namn Imp Gr Pr & Tica Ch Saikou The Sundance Kid OSH em. Ägare och fotograf: Annika Lundgren.

Källor:
Amstrup, Ole. Färggenetik hos katt. Kattgenetik baserat på färger och mönster. I Våra Katter nr 2 2014.
Stockelberg, Ylva. 2007. Kattuppfödning - avel och genetik. Klippan: Tryck Ljungbergs tryckeri AB.
https://pawpedsleaks.wordpress.com/2015/03/27/dilute-modifier-in-scandinavia-g3/

Tidigare artiklar i serien:
Grundläggande kattgenetik
Alla katter är röda eller svarta

Följande artiklar i serien:
Choklad och kanel - genetik del 4
Silver och smoke - genetik del 5
Agouti och non-agouti - genetik del 6

SE*Simbelmynes

Annons:
kalindas
11/22/16, 9:30 AM
#1

Bra skrivet!🙂

/Elisa

Asynjas
11/23/16, 9:12 AM
#2

Snyggt jobbat Natasja.

=) /Helle

www.asynjas.se

NatasjaHemby
12/10/16, 12:47 PM
#3

Ett mycket sent tack till er för de peppande orden, Elisa och Helle🙂

Det var väldigt intressant att fördjupa sig i dilute modifier, som jag inte visste så mycket om sedan tidigare. Det hade varit intressant att veta hur stor andel av de diluterade katterna  som egentligen är karamell/aprikos, men utan gentest förblir det nog tyvärr lite av ett mysterium.

SE*Simbelmynes

kalindas
12/10/16, 1:26 PM
#4

#3
Vet ett par katter som blev färgändrade till lilabaserad caramel på några idp/wcf.
De var innan reggade som lila/vita

/Elisa

NatasjaHemby
12/10/16, 1:57 PM
#5

Det hade varit roligt att se. Minns du namnen på dem? I sverak reggas de ju ändå som lila/blå/fawn/creme, så det är svårt att hitta säkra karamell/aprikos. Minns jag rätt så är killen på bilden ovan från England och där verkar det relativt vanligt med dilute modifier på orientalerna.

SE*Simbelmynes

kalindas
12/10/16, 3:54 PM
#6

#5
Tror det var ett barn eller barnbarn efter Kalindas Tamlin.
En katt från Liljekattens uppfödning, tror jag.  Kan kolla med Lotta om hon minns vilken katt det var.

/Elisa

Annons:
kalindas
12/10/16, 4:19 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Den andra katten var Kärlekens Pralin, hon blev tyvärr inte så gammal av diverse orsaker och tror inte det finns nån bild. Var diskussioner om hon var lilabaserad caramel eller fawn. Ser att mamma var smoke, så man vet ju inte vad det gjort med färgen heller.
Pappa Elcan (och en del andra san-t-re katter) har gett en del intressanta färger på en del ungar innan. Tror även han ligger bakom katten ovan i #6 på långt håll. Då han låg bakom Tamlin.
Min Jackson var också son till Elcan (San-T-Ree Elcan) och han hade en ganska intensiv färg för att vara creme.

/Elisa

kalindas
12/10/16, 5:40 PM
#8

Här är den andra katten. Hon är sverakreggad så hon är reggad som lilavit
**http://www.hightops.n.nu/noya
**
Liljekattens Noya

/Elisa

MissMaven
12/12/16, 2:08 PM
#9

Jag har sett en del både lila- och blåbaserade karamel siameser på utställningar och tror att jag oftast kan urskilja dem. Ibland anser vissa att tex en lilamaskad siames "har en så vacker varm ton" men oftast är det en lilabaserad karamel 😕.  Så här ska de se ut, karamelbaserade:

"Points – Dark brownish blue (in blue based), brownish grey (in lilac/fawn based), matching on all points though the legs may be slightly paler in tone than the other points."

Här kan man se en väldigt vacker blåbaserad karamel siames: http://www.abicasa-siamese.co.uk/nelliefile.html

Så, karamel ger en mer intensiv, varmare, brunare ton. Nästan metallic.

Det vore kanske intressant att få karamel godkänt inom FIFe också, så att en del slipper bli kallade för 'dåliga blå' tex, när de är egentligen superfina karamell! Också, att vissa fantastiska lila tex får dålig bedömning för sin 'kalla ton' (och den SKA VARA kall ton på lila!!! Dock vet de flesta domarna hur det ska vara, tack och lov!).

Jag har, bland annat, lila siameser (utan karamel) och tycker att det är väldigt svårt att avla fram korrekta lila och blå (tex att slippa spökmarkeringar, som inte har med karamelmodifierare att göra, få bra kontraster och korrekta points, vilket också inte är relaterat till karamellmodifierare) och vill helst slippa kämpa med karamel också. Men om det varit godkänt inom FIFe skulle det kanske varit en annan story. :)

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

NatasjaHemby
12/12/16, 3:38 PM
#10

#6-7 Tack för bilderna 🙂

#9 Mycket intressant och jag håller helt med dig. Det är synd att två egentligen olika färger ska behöva tävla mot varandra och tråkigt att en färg ska behöva ses som ett fel i utställningssammanhang.

SE*Simbelmynes

Vixxen
12/13/16, 12:47 PM
#11

Nån som har en bild på en lilabaserad caramel?

kalindas
12/13/16, 12:54 PM
#12

#11
Kommer inte ihåg om Noya i #8 fick domen blåbaserad eller lilabaserad. Vet bara att de ville ha henne till caramel

/Elisa

Vixxen
12/13/16, 1:00 PM
#13

#12 Ok! Fawnbaserad caramel då?

Annons:
kalindas
12/13/16, 1:08 PM
#14

#13
Vet inte ens om det finns. Är urdålig på vilka caramelfärger det finns

/Elisa

NatasjaHemby
12/13/16, 1:59 PM
#15

Alla diluterade färger påverkas av dilute modifier, så fawnbaserad karamell är absolut tekniskt möjligt. Däremot så är ju fawn en ganska ovanlig färg i sig, så det kan vara svårt att hitta någon som är så bra på den färgen att de kan avgöra vilka som är "äkta" fawn och vilka som är fawnbaserad karamell. Ett DNA-test skulle ju bara säga fawn i vilket fall.

SE*Simbelmynes

MissMaven
12/13/16, 3:00 PM
#16

#11 http://vignette3.wikia.nocookie.net/dogs-cats/images/7/7b/Caramel_Point_Siamese.jpg/revision/latest?cb=20100224194534

Lilabaserad caramel. När de är små är det svårt att se skillnaden på lila med karamel och utan, men som äldre får lilabaserade caramel varmare och brunare ton.

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Vixxen
12/14/16, 12:20 AM
#17

Det är så intressant med olika färgvarianter!

NatasjaHemby
1/11/17, 4:15 PM
#18

SE*Simbelmynes

Vixxen
1/12/17, 12:44 AM
#19

#18 Kul med fler bilder!

Pia-69
3/5/17, 10:39 AM
#20

Jätte intressant detta med färgutfall! Har en liten fråga! För att få en creme färgad hona, krävs då att båda föräldrarna är creme färgade? Gäller det samma för att få en creme tigre eller creme tabby hona? 🤔 Och vilken färg har en cremefärgad katt på trampdynorna?


Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

Annons:
NatasjaHemby
3/5/17, 10:45 AM
#21

#20 Visst är det ett intressant ämne! I denna artikeln beskriver jag hur man får en röd hona. Creme kräver utöver detta två anlag av dilution, men det räcker att båda föräldrarna bär på diluton för att det ska föras vidare. T.ex. kan en röd hane och en chokladsköldpaddsfärgad hona få cremefärgade döttrar, förutsatt att båda föräldrarna bär på dilution. Om båda föräldrarna är creme så blir alla ungar creme.

För att dessutom få mönster (såsom tigré eller tabby) så måste minst en av föräldrarna vara mönstrad. Creme har rosa trampdynor.

SE*Simbelmynes

Pia-69
3/5/17, 10:58 AM
#22

Okej! Tack för bra svar. Men funderar på en sak till! Har ofta hört bland vänner och bekanta att alla röda katter är hanar, och det stämmer ju ofta/oftast när det gäller huskatter eller "ladugårdskatter" , alltså på oplanerad avel. Hur kommer det sig?


Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

NatasjaHemby
3/5/17, 11:53 AM
#23

Det stämmer inte att bara hanar är röda, inte ens för huskatter som själva "planerar sin avel".  Däremot så är det lättare att få röda hanar eftersom de bara behöver en röd gen för att bli röda. Honor behöver två röda gener, en från mamman och en från pappan. En hona som bara får en röd gen blir istället sköldpadda.

Vad som däremot stämmer är att endast honor blir sköldpaddor, enligt genetikens lagar. En hane som är sköldpadda är ett "genetiskt undantag" och beror på t.ex. kromosomfel.

SE*Simbelmynes

Pia-69
3/5/17, 12:27 PM
#24

Aha! Tack för det svaret, jag går från klarhet till klarhet! Jag visste att endast honor blir sköldpaddor, men inte varför😊. Och nu kan jag förklara varför det oftast föds röda hanar för mina vänner som säger att det bara är hanar som blir röda. Som sagt, detta är jätte intressant! 😀👍


Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

NatasjaHemby
3/5/17, 4:32 PM
#25

Om du är intresserad av ämnet så rekommenderar jag varmt Ylva Stockelbergs bok om kattuppfödning, som jag också använt som stöd när jag skrev dessa artiklarna. Hon förklarar färggenetiken på ett väldigt lättbegripligt sätt 🙂

SE*Simbelmynes

Pia-69
3/5/17, 4:34 PM
#26

Tack för tipset! 😀👍😻


Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

Upp till toppen
Annons: