Avel & genetik

Alla katter är röda eller svarta - genetik del 2

2016-09-15 04:00 #0 av: NatasjaHemby

Katter finns i oändliga variationer av färger och mönster. Bland de orientaliska raserna har vi allt från brunmaskade siameser till fawnsilverpottade orientaler med vitt. Trots detta kan vi säga att alla katter egentligen bara har två grundläggande anlag för färg – rött och svart. I kombination med andra gener kan anlaget för rött resultera i katter som är röda eller creme medan det svarta anlaget kan ge katter som är svarta, blå, choklad, lila, kanel eller fawn. Fortsättningsvis i artikeln kommer ordet röd att representera båda de röda varianterna och ordet svart kommer att representera alla katter med svart som grundfärg, medan sköldpadda representerar alla typer av sköldpaddsfärgade katter.

Könsbundet rött
Som ni kunde läsa i artikeln om grundläggande kattgenetik så har honor två X-kromosomer, medan hanar har en X-kromosom och en Y-kromosom. Anlaget som bestämmer om katten ska bli röd eller svart sitter på X-kromosomen. Hanar har alltså bara ett anlag för rött eller svart och blir således antingen röda eller svarta. Eftersom honor har två X-kromosomer har de också två anlag för rött eller svart och kan bli både röda och svarta samtidigt. Det är detta vi kallar för sköldpaddsfärgad.

Röd hane (S*Mockfjärdingens Lord Lucifer) och sköldpaddsfärgad hona (NO*Orilux Catarina).

Nedärvning och färgutfall
Om jag parar två katter och vill veta vilka chanser jag har att få röda, svarta eller sköldpaddsfärgade ungar, hur ska jag tänka då? Jo, om jag har en svart hane och låter honom para en svart hona så kommer alla ungar att bli svarta, oavsett om det finns röda eller sköldpaddsfärgade katter längre bak i stamtavlan eller ej. Låter jag däremot den svarta hanen para en röd hona kommer alla hanarna att få sin mammas röda färg, medan honorna får en svart kromosom från pappan och en röd från mamman och således bli sköldpaddor. Den sista tänkbara kombinationen är att låta den svarta hanen para en sköldpaddshona. Ur den kombinationen kan hanarna antingen få mammans röda färg eller mammans svarta färg. Honorna kan antingen få en röd gen från mamman och en svart från pappan och bli sköldpaddsfärgade eller få en svart gen från mamman och en svart från pappan och bli svarta.

Om jag har en hane som är röd och en hona som är svart kommer de enbart att få döttrar som är sköldpaddor. Detta för att de får en röd X-kromosom av sin pappa och en svart X-kromosom av sin mamma. Hanarna får X-kromosomen av sin mamma och kommer således att bli svarta allihop. Om jag istället väljer en sköldpaddsfärgad hona till min röda hane blir utfallet lite annorlunda. Då kan hanarna antingen få en röd eller en svart X-kromosom av mamman. Honorna kan antingen få en röd kromosom av pappan och en svart av mamman och således bli sköldpaddor, eller så kan de få en röd kromosom av pappan och en röd av mamman och bli röda själva. Om både mamman och pappan är röda kommer alla ungar att bli röda. För att kunna få röda honor spelar alltså både pappans och mammans färg in: pappan måste vara röd och mamman måste vara antingen röd eller sköldpaddsfärgad.

Röda hanar och blå hona ur samma kull (S*Carlitos Balder, Tor och Idun).

Sköldpaddsfärgade hanar
Utifrån detta kan vi konstatera att det krävs två X-kromosomer för att katten ska ha möjligheten att bli sköldpaddsfärgad. Det är alltså i teorin bara honor som blir detta. Om det någon gång dyker upp en sköldpaddsfärgad hane beror detta på någon form av genetisk defekt. Ett tänkbart scenario är att katten till det yttre är en hane men har kromosomuppsättningen XXY. Dessa katter är sterila. En annan möjlig förklaring är att två foster smält samman i tidigt fosterstadium så att katten blivit tvåfärgad på denna väg. En sådan hane kan vara fertil. Sköldpaddsfärgade hanar är dock så ovanligt att det inte är något man behöver fundera över om man inte råkar få en sådan avkomma någon gång.

Så hur kom då den fawnsilverpotted bicolour-katten in i bilden? Det tar vi upp i kommande artiklar, uppdelat på choklad/kanel, dillution, mönster, silver och vitfläck.

Följande artiklar i serien:
Dilution och dilute modifier - genetik del 3
Choklad och kanel - genetik del 4
Silver och smoke - genetik del 5
Agouti och non-agouti - genetik del 6

SE*Simbelmynes

Anmäl
2016-09-15 05:26 #1 av: Tjeja

Jättebra lättförståelig artikel! Tack! :-D

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-09-16 11:14 #2 av: Hugo o Ulla

Intressant. Samma typ av frågor som med färgerna på islandshästar. Dock inte sköldpaddsfärgade. Man talar om att färgbestämma vilket i en del fall inte går utan att veta föräldrarnas färger. Är det även på katter dolda anlag som slår igenom, sådan som inte syns. Typ gul och silver anlag. Kan katter ha en Homozogyt fläckig färg Dvs avkommorna blir alltid fläckiga även om bara en förälder är fläckig.

Anmäl
2016-09-16 11:38 #3 av: kalindas

#2
Silver och vitt är dominanta anlag. Så där måste en av föräldrarna vara det.
Men sen har du anlag som tille exempel siamesmaskat, choklad, blå och creme som kan dyka upp om det finns på båda sidor, även om katterna inte själv har den färgen/teckningen, men ligger bakåt i linjerna.

Anmäl
2016-09-16 13:18 #4 av: [SEQJOUZ]

Grundfärgerna är röd och svart sedan är alla andra färger utspädning i olika grad efter dessa 😊😉 Vita katter om dem inte är Albino har en bakomliggande färg och mönstring som d är viktigt att veta i avel med dem...gentestas. även om dem är Sia eller Osh 😊😉 rätta om jag har fel kan ha fått d om bakfoten...det där med rött och svart har jag fått lektion av domare Erik Reijers när jag ställde ut min röda Balineshane för många år sen 😊😉
Jättebra inlägg dom färgerna Tack 😄😄😄😄

Anmäl
2016-09-16 16:29 #5 av: kalindas

#4
Finns egentligen ingen större anledning att gentesta den underliggande färgen på en vit katt, om man inte är nyfiken.
Däremot kan det vara bra att veta om det är en foreign white eller en vit oriental med blå ögon.  Mest för hörselns skull och nedärvningen. I annat fall ser jag ingen nytta i att färgtesta dem. Glad

Anmäl
2016-09-16 21:29 #6 av: [SEQJOUZ]

Nej, det är inte nödvändigt men jag hade gjort d om jag hade en vit i avel annars har jag ingen aning om vad det kan ge och om jag vill fåven speciell färg...elker inte, speciellt mönstring är viktigt för mig att veta då jag inte vill ha spottat eller spottat med vitfläck 😊😉 

Anmäl
2016-09-18 22:10 #7 av: NatasjaHemby

#1 Tack, kul att du gillar den! Lättbegripligt var precis mitt mål med dessa artiklar Glad

#2 Det kommer en artikel om vitfläck också. Tyvärr har jag inte hunnit sätta mig in i det supernoga ännu och just vitfläck är vad jag personligen tycker är mest invecklat när det kommer till katters färggenetik. Men mig veterligen kommer en katt som (genetiskt) är vantecknad (EMS-kod 01) enbart att lämna vitfläcksavkommor och den bör således vara homozygot för vitfläcksgenen. Men någon annan här är kanske bättre på vitfläck och kan beskriva bättre? Glad

SE*Simbelmynes

Anmäl
2016-09-19 08:59 #8 av: kalindas

#2
Jo. En 01 har dubbla anlag och lämnar alltid vitt på avkommor. En 02 kan vara antingen eller och samma med 03. Mängden vitt är oftast slumpmässig, men chansen att få en 01 eller 02 är större om  båda föräldrarna är vitfläck.
Har dock för mig att jag hört om en katt som är reggad som 01, men inte är dubbelbärare. Funderar

Tycker det är svårare med agoutimönster och deras nedärvning. 
Anmäl
2016-09-19 10:20 #9 av: Zorcie

Håller med kommentarer ovan, jättebra och enkelt/tydligt beskrivet! :)
Tillräckligt mycket text för att beskriva på ett förklarande ingående sätt utan att det blir för mycket och grötigt!

Anmäl
2016-09-27 20:16 #10 av: Carlitos

Så bra beskrivning!! Kanon!

Anmäl
2016-09-28 17:08 #11 av: MissMaven

Roligt med genetik! :)

Jag håller på att skriva en artikel om vitfläck, den kommer att bli färdig innan jul, och jag kommerr att lägga ut den här också.

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Anmäl
2016-09-28 22:33 #12 av: Felicula

När jag började med kattavel och utställning, i början av 90-talet, fanns det en mycket uppmärksammad sköldpaddsfärgad hankatt i någon av rex-raserna (minns inte vilken). Han var definitivt fertil (och hade båda kulorna nere, påpekade ägaren, haha). Däremot var jag inte tillräckligt inne på rexar för att veta hur det blev med färgen på hans avkomma, men det hade varit intressant att veta.

Anmäl
2016-09-28 23:43 #13 av: MissMaven

#12 hittade två sådana rexar i Sveraks databas (kan ha missat någon till); en Cornish och en Devon Rex. Ingen av dem hade några Sverak registrerade avkommor.
http://stambok.sverak.se/Stambok/Visa/24647
http://stambok.sverak.se/Stambok/Visa/17796

Jag undrar också om det finns sköldpaddsfärgade hanar som lämnade avkommor. Man kan inte söka på färg i Sveraks databas i dagsläget, så lite svårt att veta utan att lägga mycket tid på det. ;/

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Anmäl
2016-09-29 08:44 #14 av: kalindas

Om de är sköldpaddfärgade hanar och de är en blandning mellan två katter. Så kan katten vara fertil har jag för mig. Har tyvärr inte jättestor koll. Men tror det är när två foster som växt samman som katten kan vara fertil. FunderarSnopen

Anmäl
2016-09-29 09:10 #15 av: MissMaven

#14 de som är XXY genetiskt är oftast inte fertila.
Men sköldpaddor hanar kan vara också chimeror (just de fallen som #14 beskriver) och de kan få avkommor.

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Anmäl
2016-09-29 10:45 #16 av: Tjeja

Om det är en katt av två sammansmälta foster, en chimer, kommer dens avkommor ändå bara bära på en av "fostrens" arvsanlag och därför kommer avkommorna ändå vara "normala" i färgen så att säga.

Det går altså inte att ärva "chimer" eftersom könsceller bara innehåller halva dna från en individ, det vill säga en av de sammansmälta fostren.

Därför skulle det vara väldigt opraktiskt att använda en sådan katt i avel, eftersom man måste räkna med dna från två olika individer och du inte vet vilken av dem med vilka anlag från dem som de nya avkommorna har fått sina anlag från.
M a o man tappar fullständigt kollen på sitt avelsarbete och måste ta en väldans massa avkommor innan man kan räkna ut vilken av de nya som bär på vilken av faderns 4 anlag. Det är bökigt nog att räkna med två anlag från en enskild individ ändå liksom.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.