Artiklar - övriga

Junikatten 2015

2015-06-01 13:30 #0 av: S*Cupcakes

Tack Robbine för att vi fick höra om din och Ullas berättelse. Det här är den nya versionen av gamla "Månadens katt" i en lite ändrad form, för att vinkla berättelserna om våra underbara livskamrater kommer vi hädanefter att ha ett tema i varje månadskatt som dyker upp varannan månad mellan en intressant artikel.

S*Broddans Uluwatu (Ulla)
S*Broddans Uluwatu (Ulla)Jag kom i kontakt med kategori 4 katter via ett besök hos min faster Gunilla som då drev kattuppfödningen S*Broddans tillsammans med sin dotter Emelie.

Jag var där för att hämta en liten huskatt vid namn Nisse som de hade hittat utomhus och alldeles ensam, endast ca 3 veckor gammal. När jag var där så fick jag träffa Snake, Matakoni och Bon Bon och blev alldeles tagen av deras utseende och personligheter. Där föddes den stora kärleken!

En stund senare så vart S*Broddans Bon Bon dräktig och då pratade jag och Gunilla om att jag eventuellt skulle ha en fin hona på foder. För mig var detta helt nytt då jag inte haft någon raskatt innan. Men jag var väldigt nyfiken på att framförallt ställa ut. Gunilla nappade och det är jag idag så oerhört tacksam för!

Och så kom dagen!

Ulla med sina föräldrar

Ulla föddes en snöig vinterdag den 17 November 2012.

Mamma till Ulla är S*Broddans Bon Bon och pappa är fina killen Matakoni Jlb of Noah´s ark.

Jag åkte till Gunilla när Ulla var ungefär 3 veckor för första gången, och det var inge snack om vilken katt som skulle hem till mig, från mitt håll. Som tur var höll Gunilla med i det beslutet.

Jag älskade den där lilla hårbollen och jag åkte till Broddbo nästan varje helg i 10 veckor.

Ulla fick sitta mellan mina tuttar innanför tröjan från det att jag kom till det att jag åkte hem på söndagen (nästan hela tiden i alla fall). Väntan på henne var så himla lång, och det gjorde ont varje söndag då jag var tvungen att åka till Stockholm igen utan henne.

Men sen var det dags, jag skulle äntligen få ta med henne hem. På vägen hem satt hon i vanlig ordning innanför tröjan och sov så tryggt medan jag satt och njöt av känslan att få ha henne i mitt liv, och nöp mig i armen för att verkligen förstå att det inte var en dröm.

Det som gör Ulla så speciell för mig är att hon är som jag brukar säga ”en Terapi katt”. Jag ska tillägga att när jag fick hem Ulla var jag sjukskriven och under en hemsk långdragen och svår utredning, jag mådde väldigt dåligt under denna tid och Ulla har alltid funnits där under sömnlösa nätter och panikslagna stunder. Hon har ett sätt att lugna mig på som jag aldrig någonsin fått uppleva tidigare. När jag känner att ångesten är på väg så kommer hon skrikandes och nästan tvingar mig att mysa på hennes mage. Detta gör att jag fokuserar på henne istället för på andra saker.

Ulla har inte bara funnits där som mitt stöd, hon har också öppnat dörrar till ett mer meningsfullt liv, Kattvärlden. Jag har träffat många fina människor och har nu också fått den stora äran att driva S*Broddans tillsammans med Gunilla.

Jag hade länge känt att något saknades i mitt liv, en hobby, ett socialt liv utanför redan väldigt fina vänner. Tack vare Ulla och Gunilla har jag nu ett liv som jag verkligen älskar att leva.

Ulla fick följa med på många utställningar och det har varit jättekul. Hon blev nyss Champion och jag kunde inte vara stoltare!

Den 19/1 2014 var det dags för Ulla att bli mamma. Och hon tog den rollen som om hon aldrig gjort något annat tidigare. Hon fick en liten ”Kull” på två. En liten blåtabbypadda vid namn Yin och en blå solid hane vid namn Yang.

Men att vara ifrån mig under nätterna och behöva ta hand om två små var svårt att jonglera för Ulla. Så det slutade med att vi alla sov tillsammans i samma säng. Dessvärre kunde jag knappt sova, med tanke på att jag var livrädd för att rulla över de små liven. Men Ulla sov som en stock.

Ulla började efter att hon blev 1 år att kräkas mycket i perioder, och detta fick jag förklarat av veterinärer samt andra uppfödare att det kan vara så ibland, att visa katter kan vara mer känsligare än andra. Jag reflekterade inte mycket på det då det inte var så farligt. Hon var pigg och glad som vanligt och nöjd av livet.

Men. Efter att Yin och Yang flyttat (Slutet av 2014) började hon kräkas mer intensivare. Under denna period hade jag dessutom SE*Torparkattens Vega med hennes 6 kattungar (Godiskullen) hemma hos mig. Så när det var dags för deras första vaccination passade jag på att fråga om Ullas beteende. Då tyckte han att jag skulle prova med olika typer av foder, vilket jag gjorde.

När detta inte gav några bra resultat så fick jag ordinerat att prova att ge Ulla Losec. Till min lättnad vart kräkningarna bättre.

Men. Efter ett tag blev hon sämre igen och jag fick order att byta till Pepcid. Detta hjälpte också en period. Men så fort jag missade ett piller så låg det kaskadkräkningar överallt.

Jag fick nog, och nu hade Ulla börjar skrika varje gång hon mådde illa (förmodligen för att hon hade ont i mage/Strupe) Bokade en tid till djursjukhuset Albano och sen var cirkusen igång!

Första besöket tog de blodprov på Ulla och kunde konstatera att vita blodkroppar var lite förhöjt! Men de ville inte sätta in någon medicin på henne (Då det pekade mot någon form av inflammation så var det kortison i Ullas fall).

Andra besöket röntgade dom henne, 10 bilder på magen. Där kunde man se någon form av ficka mellan strupen och magsäcken. Men för att kunna konstatera detta korrekt behövdes ett ultraljud samt en gastroskopi. Jag har aldrig mått så dåligt som jag gjorde under denna period, då veterinären ständigt sa att man var ”tvungen att utesluta främmande kroppar” tänkte jag bara det värsta, och jag helt ärligt vågade inte tänka tanken på att hon var så sjuk.

Tredje besöket gjordes ett ultraljud på Ulla, där kunde man inte konstatera något! Samma dag fick vi söva henne och göra en gastroskopi.

Jag satt med Ulla enda fram tills det att hon skulle in för undersökningen. Veterinären sa att jag kunde lämna henne så hon kunde sövas ifred. Med detta vägrade jag! Jag skulle minsann sitta där vid hennes sida tills det var dags!

Man kunde konstatera att Ullas magsäck var irriterad (nähä?) och man gjorde en biopsi på magen samt tarmen!

När Ulla vaknat fick jag äntligen hämta hem henne, och vi fick genast börja med Kortison, samt Gaviscon.

Med 10 dagars förseningar då de hade glömt att skicka in biopsin till labbet fick jag svar… ”Någon form av allergi” och ordinerat ”Fortsätt med kortison i 2 månader till, ge henne gaviscon vid behov och hypoallergenic foder. ”.

Tyvärr kan man inte utan fortsatta utredningar konstatera vilken typ av allergi hon har. Så i dagsläget kämpar vi med detta och har 1 månad kvar med kortisonet.

Under denna tid har jag fått fantastiskt stöd från alla håll och kanter, och det är väl inte mer än rätt att det är min tur nu att få Ulla att må bättre. Jag älskar denna katt mer än livet i sig. Och jag går över lik för henne!

När Ulla mår bättre ska vi åka och ta en titel utomlands bo på hotell och bara njuta av denna fina vänskap.

Hon ska också få bli mamma igen!

Ulla hälsar alla fina människor och tackar för chansen att glänsa lite här på Siames i Fokus!

Anmäl
2015-06-02 09:45 #1 av: kalindas

Kär

Anmäl
2015-06-02 13:14 #2 av: tuska

  Kärleken till ett djur är obeskrivlig.  Jag hoppas att fina Ulla blir frisk och kry, och att du kanske kan behålla en lite  Ulla efter Ulla.

Anmäl
2015-06-02 13:52 #3 av: Rumblebee

Oj vilken stilig katt!

Anmäl
2015-06-02 16:01 #4 av: GunillaSverkersson

Fin berättelse om lilla Ulla. Grattis till månadens katt mitt lilla Gudbarn Robbine, du brukar klaga på att den finaste kattungen fick det fulaste namnet. Namnet Uluwatu (Ulla) kommer från den bästa surfstranden på Bali. Jag har inte varit där, men min dotter, som även fick bestämma namnen. Vi får väl åka dit en dag om sommaren skall fortsätta på detta vis.

Anmäl
2015-06-02 16:12 #5 av: Robbine

Vi får nog göra det kära faster.. klart vi måste besöka Uluwatu!!!

Anmäl
2015-06-02 16:48 #6 av: Fielie

Grattis Ulla till månadens katt :-)

Anmäl
2015-06-02 17:17 #7 av: MissMaven

Grattis fina Ulla och matte! Hjärta

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Anmäl
2015-06-03 06:55 #8 av: [SEQJOUZ]

Grattis vackra Ulla 💗 och till matte Robbine och uppfödare Gunilla till månadens katt i juni 😄😄😄

Anmäl
2015-06-04 09:58 #9 av: Robbine

Tack alla för de fina orden.. det värmer gott =)

Anmäl
2015-06-04 11:03 #10 av: Maria29

Vilken underbar berättelse om kärleken mellan katt och människa. Kär Grattis Ulla och matte!

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

Anmäl
2015-06-04 17:19 #11 av: Missannas

Fin katt och fin berättelse! Grattis Glad

Anna - Moderator & medarbetare Siames iFokus

Anmäl
2015-06-04 18:02 #12 av: Herseruds

Fina katten, Grattis! 😊

Anmäl
2015-06-06 17:29 #13 av: lynxlo

Gratulerar vackra Ulla och matte! Klockrent namn på kissen som har värsta blå lagunen i blick, Uluwatu beach rakt av! 😍 Hon är så fin!

Anmäl
2015-06-06 18:43 #14 av: K Hagström

Stort grattis fina Ulla Glad

Anmäl
2015-06-07 18:19 #15 av: kitte

Grattis Ulla och Robbine! Vilken fin berättelse, så himla gulligt skrivet. Och den fina kärleken mellan er! 😊❤️❤️❤️

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.