Annons:
Etikettstandard-färger
Läst 9352 ggr
lynxlo
4/25/14, 2:01 AM

The Silver Siam Project- Del II

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Nu är det dags för den andra delen av artikeln om silver som färgvariant på siameser! Varsågoda, här kommer intervjun med Fanny Tavernise, uppfödare av silversiameser och drivande bakom processen att få silver godkänd som färgvariant på siameser inom FIFe!

CH*Pamina Vom Meeresgrund är införstådd med att det där med färg är en slitigt projekt!

Så Fanny, kan du berätta lite om arbetet innan presentations utställningen i Rheda?

Det var mycket arbete! Vi behövde söka och finna katter, men även ärliga uppfödare som var villiga att medge att de hade katter med icke godkända färger hemma, modiga uppfödare vars framvisade katter skulle få lägga utställningskarriären på hyllan efter att de färgbestämts. Det krävdes eldsjälar, villiga att spendera både tid och pengar på att resa till presentationsutställningen utan att få varesig prestige eller meriter i utbyte. Vi behövde även en FIFe medlem som hade tilltro till vårt projekt och var redo att representera oss. Jag frågade många och fick många “kanske” till svar, innan jag tillslut fann Sabine Drieling, som antog uppdraget.

Vad tror du om ett DNA-test? Skulle det lösa dilemmat vi står inför, och underlätta arbetet för korrigering av stamtavlor?

 Ett DNA test skulle hjälpa oss att få rätt på våra stamtavlor BARA om folk gör testet! Jag tror inte det vore realistiskt att förvänta sig att uppfödare skulle ta den risken sålänge färgvarianten inte är godkänd. Det är inte konstigt att uppfödare är i förnekelse av sina katters eventuella silveranlag så länge deras anseende och kattens utställningskarriär står på spel. Vi behöver först och främst få färgvarianten godkänd,  därefter kan ett DNA test vara till nytta.

Vad blir nästa steg i godkännandeprocessen? Finns det några officiella hållpunkter i skrivande stund?

Vi avvaktar för närvarande då FIFes regler och system är under omvandling, inte minst till följd av den nya kategoriindelningen. Avels-och registreringsreglerna genomgick som bekant förändringar förra året, och det vore inte otroligt att det blir fler förändringar framöver. FIFes regler är precis som lagar under ständig utveckling, och liksom advokater behöver vi anpassa oss efter dem, så vår definitiva framtidsstrategi beror på vad som kommer hända under året. Inför nästa steg ligger fokus på att föda upp fjärde generationens silversiameser! Vi arbetar på att förbättra färgkvaliten, men det är ingen lätt uppgift med tanke på att vi är få uppfödare som har resurser, möjligheter och mod att ta oss an detta uppdrag så länge färgvarianten inte är godkänd.

Ventiquattromila Baci of Black Lotus SIA x (ns21) helbror till V.E.R.D.I. som i skrivande stund bidrar till silversbeståndet hos sin ägare Sylvie Hildebert i Frankrike, även han registrerad som silver i FIFe.

Vill du berätta lite för oss om katterna involverade i ditt avelsprogram?

V.E.R.D.I. of B.L. jobbar hårt på fjärde generationen silverungar. Han har själv åtminstone tre generationer silver i sin stamtavla, och hans ungar blir (så snart de färgbestämts) fjärde generationens silversiameser. Detsamma gäller för Ventiquattromila Baci of B.L. som bor hos Sylvie Hildebert i Frankrike. Sylvie (LA chatterie de l’improbable) anslöt sig Silver Siam projektet och vi är mycket glada att ha henne med oss. Ventiquattromila Baci of B.L., som kallas “Poisson” till vardags, har fått seychelloisungar, och nu väntar vi på siamesungar. Han har gjort bättre ifrån sig än V.E.R.D.I. som fått fler orientaler än siameser.

Men ja, så är det med avel! Vi smider planer och sen gör moder natur som hon vill!

Pastis vom Meeresgrund SIA x (ns21) Kastrathane fotograferad av sin uppfödare Barbara Joss-Bolliger i Schweiz. Hans maskfärg är nästintill svart!

HÅLLPUNKTER FÖR FÄRGBESTÄMNING AV SIA*s/ *s21
Låggradig silver kan vara svår att se, men det finns vissa tricks att ta till- händer kan vara ett minst lika bra redskap som ögon när det gäller att färgbestämma en silversiames!

Pälskvaliten på en silverkatt är ofta silkeslen till följd av att hårstrået bara till hälften är pigmenterat, och pälsen kan också vara kortare.
På huvudet är pälsen som ramar in ögonen vit, vilket ger ett kontrastrikt och piggt uttryck. Hela ansiktet är i själva verket silvervitt, med masken som ”ligger ovanpå” den vita färgen. Hos höggradiga silverkatter kan det få en 3D-artad effekt. 

Längs öronens kanter skymtar en mycket tunn vit linje, och nosen på tabbymaskade katter antar ofta en ovanlig ljusrosa ton som framträder successivt med ålder.
Ögonen är klarblå, och kan te sig något plattare i nyans än på icke-silverkatter. Enligt utsago på Silver Siam Projects facebooksida kan nyansen dra åt det lila hållet!

Svansen på en silverkatt är vit på undersidan (en av de säkrare kännetecknen som man inte sällan ser kontrolleras på utställning), från svansroten till tippen bildas en vit triangelform, vars utsträckning beror på graden av silver. 

Det är inte ovanligt att en låggradig silvertabby SIA x(s21) är spökmarkerad på kroppen, en effekt som uppstår i kombinationen mellan låggradig silver och icke-silver, och som man med selektiv silveravel hoppas kunna få bukt med. På brunsilvertabbymaskade katter förekommer också sk rufism kring nosryggen, ett drag som också kan tänkas arbetas bort på sikt. 

För mig vilar fortfarande ett gäckande gåtfullt skimmer över silver, och det råder ingen tvekan om att vi nu går en spännande framtid till mötes!

2014 kommer säkert en hel del att hända, och jag uppmanar alla att hålla ett öga på Silver-Siam Projects facebook sida för att hänga med i svängarna. Förhoppningsvis kommer även skandinaviska uppfödare att ansluta sig till projektet och ställa upp med sina katter vid nästa  presentationsutställningstillfälle.

Låt oss ses där!

Stort tack riktas till Fanny Tavernise, Harry Alstede och Nanda Alstede-Schols, Helene Lauffer, Melanie Bestman, Sylvie Hildebert och Barbara Joss-Bolliger för medverkan och lån av artiklar och foton!

Texten är en bearbetad version av en artikel som skrivits för Siames och Oriental Gruppens årskrönika.

Lo- Moderator och Medarbetare Siames IFokus

Annons:
kalindas
7/22/14, 7:04 PM
#1

Silver är så vacker! Hade ju varit toppen om de kunde få fram ett DNA test, för då hade nog fler velat avla på dem. 😃

/Elisa

Nonimonos
7/27/14, 10:35 PM
#2

Det var ett tag sen jag var här inne så det får ursäkta min sena frågeställning på artikeln. Har läst den innan och har funderat en del på denna silverjakt. Att vi har silver i våra siameser nekar jag inte till, det har vi haft länge och vissa uppfödare har registrerat därefter men många har mörkat och nekat - därav många problem med tavlor som ljuger och skapar problem längre fram. Men det var inte det jag funderade på. Jag funderar på det som Fanny säger om att V.E.R.D.I och hans bror jobbar på fjärde generationen silver, att de har åtminstone tre generationer bakom sig. Vilka är det? Vore inte det intressant att få veta? Jag som är nyfiken kollar in stamtavlan och det är då inte lätt att se vart silvret ligger med tanke på mängden orientaler som med sina titlar inte borde kunna vara silver och sen de siameser som lämnat så många andra avkommor som inte tagits för silver. Jag vet att det ligger silver bakom vissa av katterna längre bak, men den linjen går genom orientaler som borde ha blivit "avslöjade" om man säger så. Ja ja man kan gräva och misstänka alla möjliga katter för att vara silver, men om de är så säkra på silvret så kan vi andra väl få veta vilka katter som är det, så fler kan tänka på hur de parar osv, för att antingen hjälpa silverprojektet eller slippa eventuella oönskade färger. Var på en utställning för ett tag sen och en av de domare som var med på silverbedömningen var min domare för dagen. Hon verkade jaga silver i de två bruntabby siameser som var på plats. Så där stod vi, jag och en till uppfödarvän med våra kastratpojkar med helt olika ton i det bruna, en lite mörk på kroppen och den andra snart på väg (åldersskillnad), olika pälslängder och säkert släkt på lite håll. Båda två hade nog minsann lite silver i sig tyckte hon och vi skakade bara på huvudena och suckade. Nog har jag sett en SIAns21 och att bara påstå att våra killar var det kändes hysteriskt, silverjakten har börjat verkar det som. Hoppas bara att de inte skrämmer slag på utställare som inte har någon koll på färger och avel. Silver är inte farligt, bara en färg vi måste tänka på i vår avel om vi ska få antingen bra silverkatter eller bra färger på de utan silver. Sen så undrar jag över just det som sägs om att V.E.R.D.I lämnat orientaler, borde inte de bli silver, iallafall någon av dom - men de jag sett (på bilder) ser då ut som fina "välfärgade" spottade orientaler. Oj nu har jag svävat ut igen.

kalindas
7/27/14, 11:34 PM
#3

Hörde om någon domare som sa sig kunna känna på katten om den var silver. Orsaken var att hon menade att katten hade mjukare päls än de katter som inte var silver.

Visserligen är mina tre smoke katter väldigt mjuka i pälsen, men de har även tre helt olika pälskvalitet, så chansen att man skulle kunna känna sig fram till silver…

Den tror inte jag så mycket på.

Hoppas som sagt på DNA-test

/Elisa

MissMaven
7/29/14, 6:02 PM
#4

#2: "Silver är inte farligt, bara en färg vi måste tänka på i vår avel om vi ska få antingen bra silverkatter eller bra färger på de utan silver."

Håller fullständigt med!

Jag är väldigt nyfiken på silvers framtid inom FIFe och hoppas att det blir godkänt. Ett lätttillgängligt test skulle vara fantastiskt.

Ibland kan tom erfarna domare ha åsikter om färger som inte stämmer (och det är inte konstigt, det med färger är inte lätt i vissa fall) och det kommer att vara väldigt svårt med godkänt silver om vi inte har ett test för det.

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Upp till toppen
Annons: